COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 514 940
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 30 255
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Това, което може би отрезвило хора, които продължават да повтарят, че този вирус е подобен на грипния е да поемат тежестта на отговорност към човек, пострадал от него. Толкова много лекари, които се сблъскват на първа линия с него обясняват, че нещата са тежки, ама не ... пишман философите си продължават.
Познат лекар на мъжа ми, работещ във ВМА му каза, че негов колега преминал през заразата е като сдъвкан и изплют - състарен с години.

# 30 256
Срещу грип има ваксини и лекарства, освен това грипът не е с толкова висока смъртност. Не ви ли омръзна, се чудя.

Удобно се пропуска, че много хора имат и някакъв имунитет срещу него. Както и че могат да се приемат профилактични дози противогрипен препарат, когато има болен в домакинството.

# 30 257
  • Другата България
Срещу грип има ваксини и лекарства, освен това грипът не е с толкова висока смъртност. Не ви ли омръзна, се чудя.

И много интересно как хора, които призовават да забравим за ковид и да си живеем живота, непрекъснато пишат в темата за коронавируса. Т.е. самите те не правят това, което пропагандират. Иначе хората ще забравят за вируса когато изчезне или намалее драстично, не преди това и не защото някой така им е казал.
Това за противогрипната ваксина "удобно" се пропуска, защото много хора са против и не си я поставят. Да, ама изборът е техен, личен, отговорността за близките им също. Така че аз все още продължавам да не разбирам защо от самото начало ковид се сравнява с грип, като поне за мен аналогия няма. Като прибавим и имунитетът, който имаме против грип, като сложиш на кантара и многобройните антивирусни препарати, някои от които успешно "борят" грипа още в зародиш, и то все едно да сравняваме ябълки с алуминиеви плоскости.....
Изборът да се седи два или повече месеца "у дома по диваните" също беше личен. Да, ИП, мерки, но и явно доста хора се презастраховаха и седяха буквално окупирани по домовете си без да си подават носа навън с дни и седмици. Поради различни причини, ама отново лични. И направен собствен избор. И сега не могат да се примирят, че един вид "са се минали", щото нещо чакали, ама то не дошло. Вместо да се радват поради този факт, се търсят грешки, недомислици, пропуски, интерпретира се, преувеличава се....всъщност това са неизбежни неща. Всяко нещо, всяка теория си има и противници, и поддръжници. Важното е да има баланс и да не се стига до крайности и явни лъжи. Защото тогава става грозно.

Аз продължавам да чакам заповедта на Ананиев, за да видя Русия и Нидерландия в кой списък ще са.
Това, което може би отрезвило хора, които продължават да повтарят, че този вирус е подобен на грипния е да поемат тежестта на отговорност към човек, пострадал от него. Толкова много лекари, които се сблъскват на първа линия с него обясняват, че нещата са тежки, ама не ... пишман философите си продължават.
Познат лекар на мъжа ми, работещ във ВМА му каза, че негов колега преминал през заразата е като сдъвкан и изплют - състарен с години.
Повечето го карат безсимптомно и леко и това е факт. И да, определено има голяма разлика с грипа. Грипа засяга най - вече децата и младите.
Кой грип? Кой щам? Линк, статистика в потвърждение на горното би ли било възможно да предоставиш?

Последна редакция: пт, 29 май 2020, 12:48 от Merri_An

# 30 258
Според мен хората казват "като грип" по народно му. Тоест някакво състояние, от което ти е лошо и имаш температура, евентуално гърлобол, кашлица и хрема. Повечето, които употребяват сравнението нямат нищо конкретно предвид. Мисля, че правят сравнение единствено на база симптоми.

# 30 259
По време на пресконференцията в четвъртък Борис Джонсън заяви, че въпреки лекото отпускане на правилата за блокиране в Англия, тези, които са помолени да се защитят, трябва да продължат да го правят. Той обаче каза, че министрите "гледат внимателно как можем да направим живота ви по-лесен" и се надява "да кажем повече за това скоро".
Около 2,5 милиона души, изложени на най-голям риск да се нуждаят от болнично лечение, ако хванат коронавирус, са помолени да останат у дома. /бяха "помолени" преди националния локдаун/
Това „екраниране“ е за защита на живота.
Най-изложени на риск са:
Получатели на трансплантация
Някои хора с рак, които са подложени на лечение като химиотерапия и лъчетерапия
Хората на имуносупресивни лекарства
 Жени, които са бременни и имат сърдечни заболявания
 Хора с тежки респираторни състояния - муковисцидоза, тежка астма и ХОББ
Някои хора с редки заболявания като тежко комбиниран имунодефицит
Това не включва всички възрастни хора, въпреки че настоятелно се препоръчва да практикуват социално дистанциране.
Експертите настоятелно съветват хората със сериозни основни здравословни състояния да следват съветите. Ако това се отнася за вас, екранирането е за ваша лична защита - вашият избор е да решите дали да следвате препоръките.
Това означава да останете у дома по всяко време. Не бива да излизате да пазарувате или да се разхождате на обществени места - добре е да отидете в градината си, ако имате такава.
Министърът на общностите Робърт Джерик каза, че колетите с храна, която първоначално ще бъде безплатна, и лекарства ще бъдат доставени на засегнатите чрез центрове на общността.
Министерството на финансите ще покрие разходите и след време се надява да усъвършенства схемата, така че да бъде "по-съобразен с нуждите на хората".
https://www.bbc.co.uk/news/live/world-52844350
https://www.bbc.co.uk/news/health-51997151

# 30 260
Пюшел, който е на 68 години, пледира за повече лична свобода в преценката на риска. "Най-рационално би било да подредим тази пандемия до останалите опасности и болести, с които живеем. В рамките на работата ми постоянно виждам хора, които съвсем съзнателно са избрали да живеят рисковано. Това е техен избор - да живеят както искат, стига, естествено, да не застрашават останалите. Затова казвам: "Живейте си живота, докато го имате."
И как си представя желаещите да рискуват да не застрашават околните в конкретната ситуация?

На мен ми хареса как в рамките на работата си постоянно вижда хора, които съвсем съзнателно са избрали да живеят рисковано. Явно ги вижда на масата си...

Не знам защо постоянно ни се дават за примери някакви статии и интервюта на хора, които звучат далеч по налудно и параноично от всички нормални предпазливи хора, които си живеят съвсем нормално около нас...

# 30 261
  • София
Туристите ще се нуждаят от тестове, когато Бали се отвори отново.
Туристите, които искат да посетят индонезийския курортен остров Бали, ще трябва да докажат, че са без коронавирус, преди да започнат почивката си.
Островът се надява да се отвори отново през юли - но туристите ще се нуждаят от отрицателен тестов резултат от родината си или от индонезийския град на произход, преди да бъдат допуснати.
Те също така ще трябва да попълнят онлайн формуляр, създаден от местната власт, за да се даде възможност за проследяване в случай на необходимост. Бали отбеляза спад от близо 100% при пристигането на чуждестранни туристи през април, според заместник-губернатора на Бали Tjokorda Oka Sukawati.
Въпреки това президентът на Индонезия Джоко Видодо заяви вчера, че туристическите дестинации не трябва да се отварят отново „набързо“.
Остава несигурно кога Бали ще се отвори отново, но Рай Сурявияя, член на екипа за икономическо възстановяване от Covid-19 на Бали, заяви пред Би Би Си Индонезия, че новите нормални протоколи ще бъдат приложени към Бали през юли.
Островът потвърди 420 положителни случая на Covid-19 към четвъртък и 4 смъртни случая, свързани с вируса.

Освен тестове за туристи, предвиждат ли и други мерки? Да спрат да ядат прилепи и плъхове, примерно, за кучета и котки не смея да мечтая. Въпреки че се водят най-голямата мюсюлманска страна, кулинарните им навици са не по-малко извратени от китайските. Специално на о. Бали на туристите се предлага кучешко на плажа и по заведенията. Мераклийте могат да хапнат и прилепско, мише, хлебарки и всичко, което им душа сака.

# 30 262
Аз едно нещо не можах да разбера в крайна сметка.
Значи да се страхуваш и да си предпазлив към нов и смъртноносен вирус, това е глупав и неразумен страх.
Но да те е страх, че ако се повиши хигиената на населението,  ще се срине западната цивилизация, това е разумен и рационален страх.
И тук не говоря за локдаун и карантина, които са по същество крайни мерки за ситуация, която е излязла от контрол. А тя излезе от контрол, точно защото в началото не се обърна достатъчно сериозно внимание.

# 30 263
Плуването във външни басейни и провеждането на сватби с до 100 души вече са позволени в Австрия. След сравнително малко огнище с общо 645 смъртни случая, ограниченията се премахват бързо.

Друго месопреработвателно предприятие в Холандия отчете огнище - 21 от 130 души персонал са тествани положително в южния град Хелмонд.

Испания е решила да премести 70% от страната във втората фаза на премахването на блокирането в понеделник - кината, театрите, концертните зали и търговските центрове ще се отворят отново по ограничен начин.

Хърватия отново отвори границите си към 10 страни от ЕС, включително Австрия, но тъй като Хърватия не е в "белия списък на Австрия", връщащите се туристи ще се нуждаят от отрицателен тест Covid-19, за да се върнат.

# 30 264
Елементарно е да се спазват мерките за физическо дистанциране, маски, гелчета и да не се потупваме по гърбините. Не можем да живеем както преди, то е ясно, че трябва да се свиква. И не  е толкова сложно, стига да няма хора, които още смятат , че вирус няма. те как ще пазат другите, като си живеят саморазрушително и егоистично. Точно те се качват по гърба ти, носят маска под носа, та ако имаш и някаква приказка с тях, ти обясняват как ти си ненормален, щото се пазиш.

На мен ми харесва, че се отварят границите без карантина за определени държави, ама какво пречи да идват с ПСР тест ! Писах преди месец за познат, който трябваше да лети до Вииена, ами искаха му пср, нито е непосилно, нито невъзможно. той не излетя, щото нямаше полети, но Австрия си беше въвела изискване. Айде, нашите , дето идват всеки ден по около 800 на терминалите, така и така сме ги преглътнали , ама чужденците защо.

# 30 265
  • София
Скрит текст:

И много интересно как хора, които призовават да забравим за ковид и да си живеем живота, непрекъснато пишат в темата за коронавируса. Т.е. самите те не правят това, което пропагандират. Иначе хората ще забравят за вируса когато изчезне или намалее драстично, не преди това и не защото някой така им е казал.
Това за противогрипната ваксина "удобно" се пропуска, защото много хора са против и не си я поставят. Да, ама изборът е техен, личен, отговорността за близките им също. Така че аз все още продължавам да не разбирам защо от самото начало ковид се сравнява с грип, като поне за мен аналогия няма. Като прибавим и имунитетът, който имаме против грип, като сложиш на кантара и многобройните антивирусни препарати, някои от които успешно "борят" грипа още в зародиш, и то все едно да сравняваме ябълки с алуминиеви плоскости.....
Изборът да се седи два или повече месеца "у дома по диваните" също беше личен. Да, ИП, мерки, но и явно доста хора се презастраховаха и седяха буквално окупирани по домовете си без да си подават носа навън с дни и седмици. Поради различни причини, ама отново лични. И направен собствен избор. И сега не могат да се примирят, че един вид "са се минали", щото нещо чакали, ама то не дошло. Вместо да се радват поради този факт, се търсят грешки, недомислици, пропуски, интерпретира се, преувеличава се....всъщност това са неизбежни неща. Всяко нещо, всяка теория си има и противници, и поддръжници. Важното е да има баланс и да не се стига до крайности и явни лъжи. Защото тогава става грозно.

Аз продължавам да чакам заповедта на Ананиев, за да видя Русия и Нидерландия в кой списък ще са.
Повечето го карат безсимптомно и леко и това е факт. И да, определено има голяма разлика с грипа. Грипа засяга най - вече децата и младите.
Кой грип? Кой щам? Линк, статистика в потвърждение на горното би ли било възможно да предоставиш?

"Възприемчивостта при човека към грипната инфекция е много висока. Най-възприемчиви са децата от 6 месеца до 3 години (около 40% от общия брой случаи)."

Възрастово разпределение в България: "През последните години се наблюдава, че боледуват основно деца от 0 до 14-годишна възраст. По време на пандемии се поразяват хора от всички възрасти."

"Злокачественост. При грипа се наблюдават тежко протичане и понякога значително ниво на смъртност."

"При средно тежките и тежките случаи може да се поразят и вътрешните органи с поява на различни усложнения. Най-често болестта се усложнява с пневмония. Тя протича с токсикоза, задух, цианоза, тахикардия. Вторичните бактериални пневмонии се предизвикват от пневмококи, стафилококи и други видове бактерии. Усложненията са най-чести при възрастните хора с хронични белодробни изменения. Нерядко усложнение при деца до 1-годишна възраст е грипозният круп."

"При вторична бактериална инфекция се откриват катарална пневмония, гнойна пневмония и дори гангрена на белия дроб. В мозъка и мозъчните обвивки изпъкват хеморагични промени, а в симпатикусовите възли има дегенеративни промени."

Справка Уикипедия:
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D0%B8%D0%BF

"Четири грипни щама ни атакуват, най-засегнати са децата и бебетата"

https://www.google.com/amp/s/www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/184971- … ta-i-bebetata/amp

# 30 266
На 18 май в Милано е извършена успешна трансплантация на белите дробове (и двата) върху 18-годишен младеж, който е бил с необратимо поразени дробове от вируса.
Момчето е постъпило в болница в началото на март, почти веднага е интубиран и е на интензивно лечение. В средата на април белите му дробове вече са унищожени и лекарите решават да го включат в спешен списък за трансплантация.
Момчето не е имало предишни заболявания.

https://www.tgcom24.mediaset.it/cronaca/lombardia/milano-a-un-18 … 964-202002a.shtml

# 30 267
Според мен хората казват "като грип" по народно му. Тоест някакво състояние, от което ти е лошо и имаш температура, евентуално гърлобол, кашлица и хрема. Повечето, които употребяват сравнението нямат нищо конкретно предвид. Мисля, че правят сравнение единствено на база симптоми.
Като грип, тръгна мисля от "грипоподобни симптоми".

# 30 268
Аз едно нещо не можах да разбера в крайна сметка.
Значи да се страхуваш и да си предпазлив към нов и смъртноносен вирус, това е глупав и неразумен страх.
Но да те е страх, че ако се повиши хигиената на населението,  ще се срине западната цивилизация, това е разумен и рационален страх.
И тук не говоря за локдаун и карантина, които са по същество крайни мерки за ситуация, която е излязла от контрол. А тя излезе от контрол, точно защото в началото не се обърна достатъчно сериозно внимание.
Добре де - в Южна Корея нали още от началото се обърна достатъчно сериозно внимание, както и в Сингапур, Япония... Нали при тях ситуацията е под контрол... Само дето не виждам единствено да са повишили хигиената на населението. Пък и от Сингапур казват, че са едва в началото, за разлика от други държави....

Така или иначе - живота продължава. Хората в риск ще продължат да са в риск.

Кога "екранираните" ще да могат да напуснат къщата?
Специалният пратеник на СЗО за Covid-19 беше попитан дали "екранираните" хора, които са особено уязвими от вируса, ще трябва да изчакат, докато има ваксина, докато могат да напуснат дома.
Д-р Набаро каза, че самият той е в категорията на екрана и иска да да види семейството си.
"Мисля, че хората ще трябва да направят свой собствен избор за нивото на риск, който искат да поемат", каза той.
"Просто се надявам, че с течение на времето самите ние ще бъдем отговорни за вземането на избор, ръководени от поредица от наистина ясни, не толкова много правила."

Определено, след толкова време заедно с вируса се знае кои хора са най-застрашени - какво правим с тях?
Ясно е, че за тези, които са с по-нисък риск от усложнения остава хигиена и социална дистанция.

# 30 269
  • Другата България
Скрит текст:
Скрит текст:

"Възприемчивостта при човека към грипната инфекция е много висока. Най-възприемчиви са децата от 6 месеца до 3 години (около 40% от общия брой случаи)."

Възрастово разпределение в България: "През последните години се наблюдава, че боледуват основно деца от 0 до 14-годишна възраст. По време на пандемии се поразяват хора от всички възрасти."

"Злокачественост. При грипа се наблюдават тежко протичане и понякога значително ниво на смъртност."

"При средно тежките и тежките случаи може да се поразят и вътрешните органи с поява на различни усложнения. Най-често болестта се усложнява с пневмония. Тя протича с токсикоза, задух, цианоза, тахикардия. Вторичните бактериални пневмонии се предизвикват от пневмококи, стафилококи и други видове бактерии. Усложненията са най-чести при възрастните хора с хронични белодробни изменения. Нерядко усложнение при деца до 1-годишна възраст е грипозният круп."

"При вторична бактериална инфекция се откриват катарална пневмония, гнойна пневмония и дори гангрена на белия дроб. В мозъка и мозъчните обвивки изпъкват хеморагични промени, а в симпатикусовите възли има дегенеративни промени."

Справка Уикипедия:
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D0%B8%D0%BF

"Четири грипни щама ни атакуват, най-засегнати са децата и бебетата"

https://www.google.com/amp/s/www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/184971- … ta-i-bebetata/amp
"През последните години се наблюдава, че боледуват основно деца от 0 до 14-годишна възраст. По време на пандемии се поразяват хора от всички възрасти."
Мдаа. Сама даваш отговори.
Във всичко останало, което си публикувала, пише "децата". За децата, и бебетата. Не за "младите".
Младите и сега бяха засегнати, видя се от статистиките и у нас, и в чужбина.

Общи условия

Активация на акаунт