COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 514 950
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 30 270
  • София
Това за противогрипната ваксина "удобно" се пропуска, защото много хора са против и не си я поставят. Да, ама изборът е техен, личен, отговорността за близките им също.

Всеки път, без изключение, когато си поставя противогрипна ваксина, се разболявам зверски от грип. С тежък възпален синузит след това, защото имам такъв. В последните 2-3 години не съм си слагала и не съм боледувала. Защо ли?

# 30 271
Да ви кажа аз от тази тема по-скоро си дадох сметка колко опасно заболяване е грипът и съм го подценявала дълго време . Но се надявам ако голяма част от хората развият навици за носене на маски през опасните периоди да се намали значително заболяваемостта.

Последна редакция: пт, 29 май 2020, 13:41 от BacuTy

# 30 272
  • Другата България
Това за противогрипната ваксина "удобно" се пропуска, защото много хора са против и не си я поставят. Да, ама изборът е техен, личен, отговорността за близките им също.

Всеки път, без изключение, когато си поставя противогрипна ваксина, се разболявам зверски от грип. С тежък възпален синузит след това, защото имам такъв. В последните 2-3 години не съм си слагала и не съм боледувала. Защо ли?
Не мога да ти кажа.
Ние вкъщи, 4 човека, си поставяме от над 10 години. Всяка зима, и не боледуваме изобщо. Не само от грип.
Няма да те питам "защо ли", защото предполагам нямаш отговор, точно като мен на твоя въпрос.

# 30 273
Срещу грип има ваксини и лекарства, освен това грипът не е с толкова висока смъртност. Не ви ли омръзна, се чудя.
Напротив, грипът е с висока смъртност въпреки, че има ваксини. По долу давам официални данни от Нидерландия за починалите от усложнения от грип през последните години. Това са предимно възрастни хора с други заболявания, които се влошават и почиват от усложненията от грип, въпреки че са били ваксинирани.
За Белгия също има доклади, но са много обширни и няма такова кратко резюме. Има неотдавнашни години с рекорден брой починали от усложнения от грип възрастни хора, въпреки ваксинациите.

https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/influenza/cijfe … olg-van-influenza

2010-2011 400
2011-2012 600
2012-2013 6300
2013-2014 0
2014-2015 8600
2015-2016 3900
2016-2017 7500
2017-2018 9400
2018-2019 2900

Над 2900 смъртни случая от грип
През грипния сезон 2018/2019 по време на грипната епидемия са починали над 2900 повече от очакваното (Reukers et al., 2019). Вероятно е тази „излишна смъртност“ да е свързана с грипа. Тази излишна смъртност е значително по-ниска от тази през 2017/2018 г., когато най-високата смъртност се наблюдава от началото на мониторинга (през 2009 г.). Сезон 2013/2014 имаше много лек грипен сезон, само 4 седмици от грипната епидемия, така че през тази година нямаше смъртност по време на грипната епидемия (Teirlinck et al., 2014).
Повече от 1200 смъртни случая от грип през 2018 г.
През 2018 г. 1 207 души (513 мъже и 694 жени) са починали от грип като основна причина за смъртта (ICD-10 кодове J09-J11), според статистиката на Нидерландия. По-голямата част от тези смъртни случаи (96%) са участвали хора на възраст над 60 години. Тези цифри обаче са подценявани, тъй като не винаги грипът се отчита като основна причина за смъртта. Изчисленията на модела изчисляват средния брой смъртни случаи от грип от близо 2000 годишно за периода 1999-2010 г. (Wijngaard et al., 2012; van Asten et al., 2012).

# 30 274
  • София
Orchid, и всеки път доказано с кръвен тест се разболяваш от грип, а не от нещо друго?

# 30 275
Русия отчете най-високия си ръст за един ден на смъртта от коронавирус -  232. Избухването изглежда отразява увеличение на хората, уловили вируса в няколко региона по-рано този месец.
Извън Москва по-голямата част от смъртните случаи са регистрирани в южната република Дагестан.
Министерството заяви, че прилага "нова методология" и сега включва случаите, при които аутопсията разкрива коронавирус, въпреки отрицателния резултат от теста. Той също така заяви, че сега включва онези случаи, когато вирусът е бил "катализатор" на съществуващите заболявания.

Тази ревизия все още не е отразена в общата статистика на страната.
https://www.bbc.co.uk/news/live/world-52844350

# 30 276
Скрит текст:
Orchid, и всеки път доказано с кръвен тест се разболяваш от грип, а не от нещо друго?

1. Не се диагностицира с кръвен тест.
2. Инфлуенцата трудно ще я объркаш с нещо друго.

# 30 277
  • София

Да, 3 години поредни след поставена ваксина за  грип се разболявам от грип, доказано с тест.

# 30 278
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Срещу грип има ваксини и лекарства, освен това грипът не е с толкова висока смъртност. Не ви ли омръзна, се чудя.

И много интересно как хора, които призовават да забравим за ковид и да си живеем живота, непрекъснато пишат в темата за коронавируса. Т.е. самите те не правят това, което пропагандират. Иначе хората ще забравят за вируса когато изчезне или намалее драстично, не преди това и не защото някой така им е казал.
Това за противогрипната ваксина "удобно" се пропуска, защото много хора са против и не си я поставят. Да, ама изборът е техен, личен, отговорността за близките им също. Така че аз все още продължавам да не разбирам защо от самото начало ковид се сравнява с грип, като поне за мен аналогия няма. Като прибавим и имунитетът, който имаме против грип, като сложиш на кантара и многобройните антивирусни препарати, някои от които успешно "борят" грипа още в зародиш, и то все едно да сравняваме ябълки с алуминиеви плоскости.....
Изборът да се седи два или повече месеца "у дома по диваните" също беше личен. Да, ИП, мерки, но и явно доста хора се презастраховаха и седяха буквално окупирани по домовете си без да си подават носа навън с дни и седмици. Поради различни причини, ама отново лични. И направен собствен избор. И сега не могат да се примирят, че един вид "са се минали", щото нещо чакали, ама то не дошло. Вместо да се радват поради този факт, се търсят грешки, недомислици, пропуски, интерпретира се, преувеличава се....всъщност това са неизбежни неща. Всяко нещо, всяка теория си има и противници, и поддръжници. Важното е да има баланс и да не се стига до крайности и явни лъжи. Защото тогава става грозно.

Аз продължавам да чакам заповедта на Ананиев, за да видя Русия и Нидерландия в кой списък ще са.
Това, което може би отрезвило хора, които продължават да повтарят, че този вирус е подобен на грипния е да поемат тежестта на отговорност към човек, пострадал от него. Толкова много лекари, които се сблъскват на първа линия с него обясняват, че нещата са тежки, ама не ... пишман философите си продължават.
Познат лекар на мъжа ми, работещ във ВМА му каза, че негов колега преминал през заразата е като сдъвкан и изплют - състарен с години.
Повечето го карат безсимптомно и леко и това е факт. И да, определено има голяма разлика с грипа. Грипа засяга най - вече децата и младите.
Кой грип? Кой щам? Линк, статистика в потвърждение на горното би ли било възможно да предоставиш?

"Възприемчивостта при човека към грипната инфекция е много висока. Най-възприемчиви са децата от 6 месеца до 3 години (около 40% от общия брой случаи)."

Възрастово разпределение в България: "През последните години се наблюдава, че боледуват основно деца от 0 до 14-годишна възраст. По време на пандемии се поразяват хора от всички възрасти."

"Злокачественост. При грипа се наблюдават тежко протичане и понякога значително ниво на смъртност."

"При средно тежките и тежките случаи може да се поразят и вътрешните органи с поява на различни усложнения. Най-често болестта се усложнява с пневмония. Тя протича с токсикоза, задух, цианоза, тахикардия. Вторичните бактериални пневмонии се предизвикват от пневмококи, стафилококи и други видове бактерии. Усложненията са най-чести при възрастните хора с хронични белодробни изменения. Нерядко усложнение при деца до 1-годишна възраст е грипозният круп."

"При вторична бактериална инфекция се откриват катарална пневмония, гнойна пневмония и дори гангрена на белия дроб. В мозъка и мозъчните обвивки изпъкват хеморагични промени, а в симпатикусовите възли има дегенеративни промени."

Справка Уикипедия:
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D0%B8%D0%BF

"Четири грипни щама ни атакуват, най-засегнати са децата и бебетата"

https://www.google.com/amp/s/www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/184971- … ta-i-bebetata/amp
"През последните години се наблюдава, че боледуват основно деца от 0 до 14-годишна възраст. По време на пандемии се поразяват хора от всички възрасти."
Мдаа. Сама даваш отговори.
Във всичко останало, което си публикувала, пише "децата". За децата, и бебетата. Не за "младите".
Младите и сега бяха засегнати, видя се от статистиките и у нас, и в чужбина.

И с какво думата за която се хвана " млади" променя значението на това, което съм написала? Нима бебетата и децата са стари... Засегната е основно друга възрастова група, както и съм написала и не рядко има усложнения и фатален край в нея. Коронавируса в това отношение е благосклонен. При пандемии от грип са засегнати всички, както пише в Уикипедия. А възрастните и болните са изложени на голяма опастност от усложнения  и при грипа и при коронавируса.

# 30 279
  • София

Да, 3 години поредни след поставена ваксина за  грип се разболявам от грип, доказано с тест.
Може ли снимка на лабораторните резултати? Скрий си името.

# 30 280
  • 1st floor
Малко изпуснах темата, а имам три въпроса. Когато някой се завърне от чужбина и е под 14 дневна карантина, хората, които живеят в същото жилище под карантина ли са и те? Каква е глобата, ако въпросния карантиниран излиза и има ли санкции, ако някой външен го посещава?

# 30 281
  • В заешката дупка
В Исландия в момента положението е точно “всеки си преценява сам риска”. Нали ни разхлабиха 2 метровата мярка. Общо взето с приятели, близки, колеги хората не са чак толкова стриктни като гледам. По-скоро на обществени места сред непознати си има дистанция и така. В нощните клубове също едва ли има много дистанция. Но в ресторанти, кина, театри и др. е разредено между маси, столове.

Иначе във връзка с разхлабване на мярката за 2 метра, в момента из социалните мрежи циркулира ето това меме:

“Край на ужасните 2 метра. Сега исландците могат да се върнат към обичайните 5 метра разстояние.” Simple Smile

# 30 282
Напротив, грипът е с висока смъртност въпреки, че има ваксини.
Да, затова хората се пазят да не хванат грип. Вземат се мерки - ваксина, грипна ваканция, спират посещения в болници, женски и детски консултации и т.н.
Същото е сега с кононавируса. Леко или тежко, хората не искат да се разболяват, затова си мият ръцете, носят маски, ползват дезинфектанти, спазват дистанция и т.н..
Какъв е проблема!

# 30 283
Скрит текст:
Малко изпуснах темата, а имам три въпроса. Когато някой се завърне от чужбина и е под 14 дневна карантина, хората, които живеят в същото жилище под карантина ли са и те? Каква е глобата, ако въпросния карантиниран излиза и има ли санкции, ако някой външен го посещава?

Не са под карантина живеещите в същото жилище.
Ако нарушиш карантината и те хванат, важи чл. 355 от НК.
За посещенията не знам, мисля, че не е изрично забранено.

# 30 284
  • София

Скрит текст:
За пръв път от 15 години си сложих ноември 2019 противогрипна, не ме хвана никакъв вирус цялата зима - за първи път от години, но март такъв синузит ме тресна, че и към момента изобщо нямам подобрение, сума лекари, рентгени, скенери, количество антибиотици; а синузит досега не съм имал. Сигурно е наивно, но дали би могло да има връзка.....

Общи условия

Активация на акаунт