COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 515 035
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 30 300
BTW днес 2-ма старци от старческия дом в Кула починаха - на по 91г., що пък точно коронавирус а не грип трябваше да ги гътне ... да си бяха заминали януари месец като беше вълната на грип Б?

# 30 301
Самият генералисимус каза още през февруари, че болниците били пълни с усложнени от грип Б. Просто никой не засне клипчета и не написа около 300 хил. статии със заглавие "Шок, смърт и ужас! Болниците не смогват заради грипа!".

Аз дадох линк от Шведския регистър за интензивно лечение, но явно си го пропуснала и продължаваш да си приказваш ангро.

Сезон 2019-2020 на интензивно лечение поради грип А и грип Б - 206 души

Сезон 2020 (от средата на март досега) на интензивно лечение поради ковид-19 - 2032 души

# 30 302
  • При семейството си
Познати лица говорят за заплахата от “простия грип” няколко месеца преди обявяването на пандемията:
https://m.dir.bg/dnes/obshtestvo/gripat-vse-oshte-ne-udaril-stra … vaksini-svarshiha

# 30 303
Ето една много интересна статия за ефективността на противогрипната ваксина за сезон 18/19. На немски е, трябва да я пуснете в гуглето.

https://www.deutsche-apotheker-zeitung.de/news/artikel/2019/10/0 … peimpfung-2018-19
https://www.deutsche-apotheker-zeitung.de/news/artikel/2019/10/0 … 2018-19/chapter:2
https://www.deutsche-apotheker-zeitung.de/news/artikel/2019/10/0 … 2018-19/chapter:3

# 30 304
zon,
Скрит текст:
Не казваш обаче колко са се заразили с грип. А те са милиони във всяка държава на сезон.  IFR (Infection Fatality Ratio) при грип е 0,03%. IFR при ковид се движи около 1%, това е около 30 пъти повече. Ковид е с по-висока смъртност от грип, колко точно по-висока все още не е изчислено точно но засега е ясно, че е "няколко пъти по-висока".

В Worldometer има две много интересни графики. Едната е брой нови случаи на ден. Другата е брой нови смъртни случаи на ден за целия свят.
Нови случаи на ден:

Лек растеж. Тук трябва да се отчете това, че вероятно тестовете, които се правят, също са повече, т.е. откриваме повече случаи.
Нови смъртни случаи на ден:

Вървят надолу.

Ковид отстъпва или отслабва или и двете.

# 30 305
  • София
Orchid, и всеки път доказано с кръвен тест се разболяваш от грип, а не от нещо друго?

Да, 3 години поредни след поставена ваксина за  грип се разболявам от грип, доказано с тест.
Може ли снимка на лабораторните резултати? Скрий си името.

Изключено да намеря лабораторни резултати отпреди 5 години, но пък не е и нужно. Ваш избор е дали да ми вярвате. Само да допълня, че не съм някакъв клиничен случай, дето не му действат противогрипни ваксини. Подобни оплаквания имам в близкото и далечното си обкръжение също. С което не отричам ваксините, не съм антиваксър.

# 30 306
Скрит текст:
Напротив, грипът е с висока смъртност въпреки, че има ваксини.
Да, затова хората се пазят да не хванат грип. Вземат се мерки - ваксина, грипна ваканция, спират посещения в болници, женски и детски консултации и т.н.
Същото е сега с кононавируса. Леко или тежко, хората не искат да се разболяват, затова си мият ръцете, носят маски, ползват дезинфектанти, спазват дистанция и т.н..
Какъв е проблема!
Не са предприемани толкова драстично мерки при грипни епидемии, но явно трябва. От къде на къде един починал от коронавирус и по - значим от друг починал от грип? Не може да не бъдем състрадални и към тези жертви, които също са много, близките на тези хора също страдат. А никой не се интересува от техните загуби.
Никой не подценява опасността от грипа, а това, че мерките не са толкова драстични е водено от факта, че грипа е познат, докато коронавируса е съвсем ново нещо за нас. Видя, колко време трябваше на лекарите да се ориентират как да действат. Все още няма протокол за лечение, нито конкретни медикаменти, все още има много неясноти. За кратко време много хора имаха нужда от хоспитализация. Грипа повечето хора си го изкарват в къщи. Нямам спомен при грипна епидемия болниците да са били пълни и да са умирали лекари.
Опитай да погледнеш обективно, което не значи да не изпитваш състрадание към всеки, който е загубил близки, по една или друга причина.

Нямаш спомен, защото никой никога не те е занимавал с колапса на здравната система по време на грипни епидемии. Вече писах в тази тема в края на м. март, че януари 2016 г. лекарите се чудеха къде да настаняват болните с пневмония, защото всички болници били пълни. Знам го, защото аз бях една от пневмониите. Намериха ми място в болницата, защото имах насрочено секцио след три седмици в същата болница.. И докато аз лежах с пневмония и с преждевремнно родено дете, вкъщи баща ми карал нещо със задух и припадане.  Не знаех дали ще го сваря жив, когато се прибера с бебето. Слава Богу, оцеля, но дойде да ни види два месеце по-късно, когато се почувства достатъчно силен да се движи... Какъв вирус е бил причината за това, познат ли е, непознат ли е, от животно ли е, от лаборатория ли е, никой не е изследвал. Колко възрастни хора са починали тогава, никой не ни каза, а сигурно е имало. Февруари 2017 нямаше места в инфекциозните отделения за деца, никой не каза какъв вирус го е причинил това чудо. Ваксините и антибиотиците са спасили милиони хора по света. Но противогрипна ваксина аз никога не съм си слагала. Както и никой от семейството ми. Имам възрастни родители, и малки деца. Имах до преди няколко години и много възрастна баба. Никога не сме си и помисляли за противогрипна ваксина. Като цяло не боледуваме често. Няма да се впускам в обяснения защо, това за щамовете се знае, както и че когато организмът на ваксиниран срещу конкретен щам срещне друг грипен щам, става доста ... сериозно... Ваксина срещу Св. св. Ковид 19, ако не дай Боже, се създаде, също няма да си сложа, и то не заради страх от "чипиране" ... Та така.... разни хора, разни идеали... и страхове .. Simple Smile

# 30 307
BTW днес 2-ма старци от старческия дом в Кула починаха - на по 91г., що пък точно коронавирус а не грип трябваше да ги гътне ... да си бяха заминали януари месец като беше вълната на грип Б?
А дали ако беше грип щяха да ги декламират по телевизията?
Дай Боже да я докараме до такава преклонна възраст!

# 30 308
Като гледам ефективността на грипните ваксини се колебае между 60-80%, което на мен ми звучи съвсем ОК. Всяка година са различни като предполагат какви точно ще са щамовете за да направят точния "букет ваксина".
Средната възраст на починалите у нас от ковид е 66г - предполагам повечето от нас имат надежда да докарат  до към 70 поне.

# 30 309
  • София
Няма "просто грип" - това е болест, която е напълно непредсказуема и може да доведе до не по-малко страшни последици от коронавируса. Грипът също може да докара двустранни пневмонии, увреждания в белите дробове, поражения върху сърдечната и нервната система. Просто не звучи "уау", затова тук някои излизат с бомбастични изказвания, че то грипчето, е някаква си там настинчица. В крайна сметка не са ни затваряли заради грип, макар че последно четох и някакви мнения, че и заради грип вече трябвало да има локдауни, защото вижте колко добре се получавало...
А за пневмонията, защото пневмония можеш да развиеш и без грип, дори няма нужда да говорим. Пневмонията сама по себе си е коварно заболяване, което е уморило не един и двама и то здрави и прави допреди това. Пневмонията поразява тежко децата, това съм го виждала с очите си в детското отделение, където съм лежала - посиняваха, кашляха кошмарно, направо си "изплюваха дробовете" от задух и кашлица. Без корона, без нищо.
Не на последно място - не се излагайте с "това е нов вирус". Това е щам на вируси, които са познати на човечеството от години. Мине - не мине и цитирате ТОРС и БИРС, а след това ръсите, че бил "нов вирус".
Пък колко е нов COVID-19 е тема на съвсем отделен разговор, като гледаме Китай как е лъгал и мазал...

# 30 310
  • Mostly in my mind
zon,
Скрит текст:
Не казваш обаче колко са се заразили с грип. А те са милиони във всяка държава на сезон.  IFR (Infection Fatality Ratio) при грип е 0,03%. IFR при ковид се движи около 1%, това е около 30 пъти повече. Ковид е с по-висока смъртност от грип, колко точно по-висока все още не е изчислено точно но засега е ясно, че е "няколко пъти по-висока".

В Worldometer има две много интересни графики. Едната е брой нови случаи на ден. Другата е брой нови смъртни случаи на ден за целия свят.
Нови случаи на ден:

Лек растеж. Тук трябва да се отчете това, че вероятно тестовете, които се правят, също са повече, т.е. откриваме повече случаи.

Вървят надолу.

Растежът според мен се дължи на страшно многото дневни случаи, които се регистрират,  в Централна, Южна Америка и някои части на Азия. Видно е, че окото на бурята е там сега. Sad Дори и при не толкова голям брой тестове,  както също е видно.

# 30 311
Според Дростен на база на новите научни изследвания трябва да се намали карантината на контактните на заразен с ковид от 14 на 7 дни.

https://mobil.stern.de/gesundheit/dosten--corona-quarantaene-ver … che--9281998.html

# 30 312
Тоя вирус се предава "безсимптомно", с доста по-висока заразност е от грипа има дълъг инкубационен период и не минава за седмица, по тези неща основно се отличава от грип ... не е "уау" нещо като ебола или чума, но явно създаде големи проблеми.

# 30 313
zon,
Скрит текст:

Нови случаи на ден:
Скрит текст:
Скрит текст:
Вървят надолу.

Броя случаи на ден след като расте - значи сме далеч от пика и вируса продължава да се разпространява.
Броя смъртни случаи намалява съответно от по-.добрата протекция на застрашените, набавянето на достатъчно ЛПС на медицински и социален персонал/за да не се внася зараза в болници и социални домове/, повече тестове /по-ранно откриване на заболяването/ и т.н.
Все още в световен мащаб не е достигнат пика.

# 30 314
  • София
1. От повече от 10 години резултати от изследвания се получават онлайн, с потребителско име и парола, така че реално повечето от вас си ги пазите в компютрите. Не стоите да изчаквате по 2-3 часа да си вземете резултата на хартия.

2. ЛЛ по време на грипна епидемия не ви пращат на тест, а директно поставят диагноза на база симптоми. Тази година в началото на март за пръв път масово се пращаха за тестване заради страха от КОВИД, и затова научихме, че грип Б залива страната.

3. Не вярвам на самоопределяне на хрема, температура и червено гърло за грип. Повечето "детски" ангини протичат така (плюс 4те вида човешки коронавируси тип А). 

Аз и моето семейство си поставяме всяка година противогрипни ваксини от 13 години насам (с изключение на една). И не хващаме гриповете. Тази една, която беше изключение, есента на 2011, е защото повярвах на внушенията от българските телевизии, че нови щамове нямало да има и ваксината от предната година била достатъчна. В резултат през януари 2012 изкарахме 2 грипа  - един, прихванат в Щатите по НГ, и след три седмици и "българския". Вече не слушам какви ще са щамовете, ами си търся 4-валентна ваксина още в началото на октомври.

Самоопределянето на "изкарах грип" е същото, като определянето, че сме карали КОВИД през февруари, когато мина "нещо"  с 5-дневна постоянно висока температура, ангина и затруднено дишане. В моя офис го изкараха всички, вкл. аз, като ми се наложи да пия два различни антибиотика, докато оздравея. Тествах се завчера за КОВИД - нямам никакви антитела. Не е било КОВИД, ама пусто, много приличаше...Та така с грипните ваксини и нехващането: ако нещо много прилича на нещо друго, не значи автоматично, че е същото.

Общи условия

Активация на акаунт