COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 515 138
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 30 615
  • София
В София 3 нови като 1 зъболекар. Питанката е колко хора покрай него са положителни и контактни.

# 30 616
Ще ги намерят. Тъкмо си мислех, че е време за стоматологични профилактични посещения.

# 30 617
  • 1st floor
Ние с детето ходиме от месец на зъболекар. Кабинетът е затворен, само по заявки по телефона идва зъболекарката. Сметнах, че сега е моментът, докато още нямат работа, не че не може да се зарази и извън кабинета, де. Мисля, че от юни отварят.

# 30 618
Тогава защо водещи държави нямат запаси от защитни костюми и предпазни средства? Няма що, големи планове, голяма подготовка.

За водещите държави не знам защо нямаха, но се сещам че Финландия имаше запаси от защитно медицинско оборудване и нямаше проблем.

За разлика от много други европейски държави, финландското правителство успя да обещае на своя народ, че няма да има недостиг на защитно или медицинско оборудване. Масивните тайни складове във финландските гори разполагат с изобилие от медицински материали, за да се гарантира, че болниците разполагат с оборудване, специално за лечение на пациенти с вируси. Междувременно в Швеция медицинският персонал се бори с голямата липса и недостиг на защитно медицинско оборудване и на забавени доставки.

След Втората световна война Финландия поддържа тайни запаси за спешни случаи.

- Ние имаме много дълга традиция със запасите за спешни случаи, казва Томи Лунема, директор на Центъра за подготовка за спешни ситуации.

Наскоро бе взето историческо решение за отваряне на тайните запаси за първи път.

- Тези запаси ги поддържаме и обновяваме непрекъснато, добавя Томи Лунема.

- През 2009 год, по време на епидемията от свински грип установихме необходимостта винаги да разполагаме със запаси от защитна екипировка и оборудване. Сега по време на тази пандемия до голяма степен можем да покрием нуждата от това, докато останалият свят се бори да закупи тези материали сега.

Складовете са на тайно място и не е позволено да отидем дотам, но снимките на властите показват огромни добре напълнени складове.  

Шведският репортер пита дали капацитетът на Финландия за съхранение на защитно оборудване е толкова голям, че те биха могли да помогнат на други страни, но става ясно че Финландия няма да помогне на Швеция.

- За съжаление, не можем да направим това според финландското законодателство. Аварийните запаси могат да се използват само от финландски граждани, казва Томи Лунема.

https://www.svt.se/nyheter/hemliga-finska-beredskapslager-oppnas

И продължение на темата, новина отпреди 5 дни

Финландия купува защитно оборудване за 100 милиона, ще си запълва тайните складове, които е поизпразнила по време на пандемията и ако има следваща такава - пак ще е подготвена.

https://www.hbl.fi/artikel/finland-koper-skyddsutrustning-for-10 … hemsk-utrustning/
Финландия има население от около 6 милиона! Не можеш да сравняваш 6 със 60 милиона в Италия или 68 милиона в Великобритания!
Та колко предпазно облекло ще трябва на 6 милиона и на близо 70 милиона?
Колкото до въпроса защо не е осигурено достатъчно, вече няколко пъти го пиша, но някой има ли представа колко предпазни облекла се ползват на ден? Нали не мислите, че цял ден се ползва само едно? Предпазните облекла се ползват толкова често, че просто няма болница с такива запаси.

# 30 619
  • София
Налага ми се да посетя и аз зъболекар. През цялото време на пандемията се чудя - кой е по незащитен, пациентът - без маска и със зинала уста или зъболекаря - с маска, шлем и очила....? Как смятате?
И "пазят" ли се един друг - зъболекарят пази пациента, тъй като носи маска, същевременно, доколкото маска позволява, пази себе си от пациента....

# 30 620
  • варна
На мен ми се наложи да водя детето на зъболекар, много се тревожех, защото зъболекарката не е някаква супер чистница, но сме много доволни и детето иска само при нея. За мое щастие, хигиената този път беше на ниво, дизинфексия на стола, маска,  шлем, ръкавици, друг път не ползва .
Според мен зъболекаря е по защитен. Той  , бърка в твоята уста с всякакви машинки и инструменти ползвани и от други, нищо че се дезинфецират.

# 30 621
Пропуснах пак когато казваха къде и колко заразени има. Мисля, че чух за 17 човека. Къде и колко са, може ли някой да каже?

# 30 622
  • При семейството си
Пропуснах пак когато казваха къде и колко заразени има. Мисля, че чух за 17 човека. Къде и колко са, може ли някой да каже?

14 са новите случаи:
https://www.google.com/amp/s/www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/194838- … noto-v-sliven/amp

# 30 623
  • Mostly in my mind
Някой знае ли в кои страни ваксинирането с БЦЖ е задължително? Поне на български не успях да намеря информация.
Мадлен Алгафари по Нова за живота след карантината. Много я харесвам.

# 30 624
Дейността на стоматолозите не зная да е била забранена. Няколко мои познати ходиха още април.

# 30 625
  • София
не беше. Някои затвориха, а други работеха само спешни случаи.

# 30 626
  • София
Дейността на стоматолозите не зная да е била забранена. Няколко мои познати ходиха още април.
АМи не е била забранена, кой казва, че е била забранена?!

# 30 627
Роналд,аз имам проблеми с един мъдрец от 4 месеца.Първо ме препратиха от един на друг стоматолог,докато не се оказа,че съм да лицево-челюстна хирургия.После настъпи ИП и се отказах.Като знам каква мизерия е там,мисля да изчакам поне още месец.Един познат зъболекар ми предписа антибиотик,пих го и вече 2 мес.нямам проблеми.Но всеки си преценява за себе си.Ако е нещо неотложно,отиди,за да не стане по-лошо.

# 30 628
Някой знае ли в кои страни ваксинирането с БЦЖ е задължително? Поне на български не успях да намеря информация.
Мадлен Алгафари по Нова за живота след карантината. Много я харесвам.
Северна и Южна Америка
Бразилия: Бразилия въвежда универсална BCG имунизация през 1967-1968 г. и практиката продължава досега.
Канада: Коренните канадски общности понастоящем получават ваксината BCG, а в провинция Квебек ваксината се предлага на деца до средата на 70-те години.
Повечето страни в Централна и Южна Америка имат универсални BCG имунизации.
САЩ никога не са използвали масова имунизация на BCG.
Европа
Албания: Ваксината срещу БЦЖ е задължителна до 1990 г.
Австрия: BCG ваксината нито задължителна, нито препоръчителна. Националната политика за масово ваксиниране на БЦЖ, проведена през 1952 г. Масовата ваксинация е прекратена през 1990 г.
Белгия: Ваксината БЦЖ нито задължителна, нито препоръчителна. Ваксината се счита само за определени рискови субекти (хора, работещи в сектора на здравеопазването, които могат да влязат в контакт с пациенти и деца на възраст под пет години, пътуващи до страни с високо разпространение на туберкулоза .
България: БЦЖ ваксината е задължителна за деца от 1951 г.
Хърватия: Ваксината срещу БЦЖ е задължителна.
Чешка република: Ваксината BCG се препоръчва само за конкретни хора. В миналото се извършваше масова ваксинация. BCG ваксината е задължителна за всяко новородено от 1953 г. до 2010 г. Оттогава само за рискови групи
Дания: BCG ваксината нито задължителна, нито препоръчителна. Ваксинацията започва през 1946 г. и се препоръчва до началото на 80-те години на миналия век, а покритието с ваксини за деца, родени между 1965 и 1975 г., е между 60 и 90 процента.
Финландия: БЦЖ рутинно се дава за всички новородени до 2006 г. След 2006 г. БЦЖ се предлага само за избрани деца с висока степен на риск до 7-годишна възраст.
Франция: БЦЖ беше задължителна за децата в училище между 1950 и 2007 г. и за здравните специалисти между 1947 и 2010 г. Ваксинацията все още е налична за френски здравни работници и социални работници.
Германия: BCG ваксината нито задължителна, нито препоръчителна. Масовата ваксинация се извършва от 1961 г. до 1998 г. Масова ваксинация в Източна Германия започва през 1951 г.
Гърция: Задължително от 2014 г.
Унгария: Ваксинацията с БЦЖ е задължителна за повечето новородени след 1954 г.
Исландия: Между 1950 и 1970 г. само около 7000 души са ваксинирани. Така че общият брой ваксинации с БЦЖ до края на 1970 г. не надвишава 14 000 в страната.
Ирландия: БЦЖ беше задължителен за всички деца до 2015 г.
Италия: Ваксината BCG нито задължителна, нито препоръчителна. Масова ваксинация никога не е правена.. Холандия: BCG ваксината нито задължителна, нито препоръчителна. Никога не е правила политика за ваксинация на BCG за страната.
Норвегия: В Норвегия BCG ваксината е задължителна от 1947 до 1995 г. Тя все още е на разположение и се препоръчва за групи с висок риск.
Полша: Ваксината BCG е задължителна.
Португалия: Португалската национална програма за ваксиниране (PNV) съществува от 1965 г. PNV ваксините, които включват BCG, се прилагат в болници на новородени. През 2017 г. ваксината е премахната от PNV, сега са ваксинирани само рискови групи.
Румъния: Ваксината BCG е задължителна за новородени с тегло при раждане, по-голямо от 2500 грама, на възраст между 2–7 дни и 2 месеца. В осми клас (на възраст от 13 до 14 години) се прилага нова доза BCG ваксина, само ако резултатът от туберкулиновия тест за IDR е отрицателен (под 9 mm)
Сърбия: Ваксината срещу БЦЖ е задължителна.
Словакия: BCG ваксината нито задължителна, нито препоръчителна. БЦЖ беше задължителен за всички деца до 2012 г.
Испания: Ваксината срещу БЦЖ нито задължителна, нито препоръчителна. Предишна национална политика за ваксиниране с БЦЖ за всички от 1965 до 1981 г. Каталония преустанови ваксинацията през 1974 г. В страната на Баската тя продължава до 2013 г.
Швеция: BCG ваксината се прилага редовно на деца от 1940 г. до 1975 г. След 1975 г. политиката за ваксинация на BCG в Швеция се променя от рутинна ваксинация на всички новородени бебета до селективна ваксинация на групи с по-висок риск.
Украйна: Ваксинацията срещу БЦЖ е задължителна от средата на 50-те години.
UK въведе универсална BCG имунизация през 1953 г. Оттогава до юли 2005 г. политиката на Обединеното кралство е да имунизира всички деца в училище на възраст между 10 и 14 години и всички новородени, родени във високорискови групи. Рутинната имунизация с BCG за всички училищни деца беше прекъсната през юли 2005 г.
Бивш Съветски съюз. БЦЖ задължителна.
Азия
Китай: Въведен през 1930-те. Все по-широко разпространено след 1949 г.
Южна Корея, Сингапур, Тайван и Малайзия. В тези страни БЦЖ се дава при раждане и отново на 12 години. В Малайзия и Сингапур от 2001 г. тази политика е променена на веднъж само при раждане. Южна Корея спря повторната ваксинация през 2008 г.
Хонг Конг: BCG се дава на всички новородени.
Япония: В Япония BCG е въведен през 1951 г.
Тайланд: В Тайланд ваксината BCG се прилага рутинно при раждане.
Индия и Пакистан: Индия и Пакистан въведоха масовата имунизация на BCG през 1948 г., първите страни извън Европа, които направиха това.
Монголия: Всички новородени са ваксинирани с BCG.
Филипини: BCG ваксината стартира във Филипините през 1979 г. с разширената програма за имунизация.
Шри Ланка  ваксинация с БЦЖ на всички новородени бебета веднага след раждането.
Близкия Изток
Израел: БЦЖ се дава на всички новородени между 1955 и 1982 година.
Иран: от 1984 г. задължителна.
Африка
Южна Африка: В Южна Африка BCG ваксината се прилага рутинно при раждане на всички новородени, с изключение на тези с клинично симптоматични СПИН.
Мароко: В Мароко БЦЖ е въведен през 1949 г. Настоящата политика е ваксинация с БЦЖ при раждане на всички новородени
Южен Тихи океан
Австралия: БЦЖ ваксинацията е използвана между 1950-те и средата на 1980 г.
Нова Зеландия: Имунизацията срещу БЦЖ е въведена за първи път за 13-годишни деца през 1948 г. Ваксинирането е прекратено през 1963-1990 г.
https://en.wikipedia.org/wiki/BCG_vaccine

# 30 629
АМи не е била забранена, кой казва, че е била забранена?!
Назад някой писа:"отварят през юни".Освен да е имал предвид конкретна практика.

Общи условия

Активация на акаунт