COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 514 623
  • 32 209
  •   4
Отговори
# 30 825
Добре де, толкова ли не може нашите да въведат задължителен тест за всички влизащи,? Турция го въвежда. Поне така чух, че ще е при тях. Или си носиш тест, напоравен до 48 часа преди това, или ти правят на влизане и си плащаш и оставяш данни къде ще си, за да те карантинират ако излезе положителен.  Ясно, че и така ще има пропуски, но все ще е по-добре от нищо.

Pure, няма ли начин да сигнализираш какво се готвят да правят сънародниците ни? Надали ще има ефект, но знае ли се, може пък някой да си размърда мозъка и да се замисли.

# 30 826
Нещо ми се губи информацията - за влизащи от Турция граждани с български паспорт все още ли има карантина?

# 30 827
  • София
Имам трима приятели екскурзоводи в Турция. Обадили са им се от фирмите и са им казали да се готвят от 1 юли за сезон. Може би сега и Турция ще почне бавно и славно да намалява бройката, за да спаси поне малко от сезона. Гърците са първенци в тази игра ми се струва.
Не знам защо днес Кантарджиев беше така злъчен и подигравателен към Мангъров. Този непознат вирус не може да даде сигурност нито на единия, нито на другия в твърденията им. Звучеше ми като заяждане на малко момиченце. Не върви да си изтъкнат професор и да се заяждаш от екрана на телевизията.

# 30 828
Не съм съгласна. Каквато и несигурност и неясноти да има около вируса, има неща, които са ясни. Като това какъв е процентът на хората над 80 години в различните държави. Това са факти, останалото са, както каза Кантарджиев, забавления по медиите по време на пандемия.

# 30 829
Каква ново е казал Мангъров? Той иронизираше някого, който е казал, че се забавлява. Кой е той и с какво се е забавлявал?

# 30 830
Каква ново е казал Мангъров? Той иронизираше някого, който е казал, че се забавлява. Кой е той и с какво се е забавлявал?

На Мангъров много му е забавно. Я да излезе пак да обясни как половин милион българи са изкарали вируса и да се готвим за стаден имунитет... Много съм разочарован от него и не виждам много разлика с предозирането на Мутафчийски. Лика-прилика са си двамата в двете крайности - опиянени от медиен интерес, подкрепяни от стотици хиляди в интернет и категорични, че тяхната версия е правилната.

И накрая какво?

Нито мрем яко или неяко, нито имаме изгледи за стаден имунитет следващите два века.

Това от своя страна показва колко е безсмислено да се правят стратегии - няма нито една страна, която да налучка точните мерки - или надцениха, или подцениха ситуацията.

# 30 831
Интересно, дали нарочно Кантарджиев премълча колко са починалите, а ги казва един по един. Който иска, да брои.

# 30 832

Катарджиев така се омота в говорене на глупости. Точно в това ги обвини Мангъров и каза още верни неща които няма кой друг да каже. Връзка с последото казано от Мангъров : "„Сега дебнат някой да умре и да го кръстят, да го запишат, че е умрял от коронавирус. "..." По думите му в това има нещо, което не е медицинско. „Този лов на хора, които да починат от коронавирус, не е никак етичен и бих казал много грозен. Защото на 70, 80 и 90 години човек може да умре от каквото е рекъл Господ, може да е починал с коронавирус, но не и от него“, допълни д-р Мангъров.  

Като напомни, че за да се каже, че някой е починал от инфекциозно заболяване, би трябвало при аутопсията това да се установи, а СЗО е дало инструкции да не се правят аутопсии и ние стриктно сме изпълнявали това.
"

Не сезнае как работим със СЗО последните години, последното подписано споразумение, 13ата работна програма.. е няма как да разберете Мангъров. Нищо общо с Мутафчийски и сие.

[url][https://darikradio.bg/doc-mangarov-mozeshe-da-ne-se-gramnem-tolkova-silno-v-kraka-s-koronavirusa.html/url]

Последна редакция: вт, 02 юни 2020, 10:22 от Анонимен

# 30 833
Имам трима приятели екскурзоводи в Турция. Обадили са им се от фирмите и са им казали да се готвят от 1 юли за сезон. Може би сега и Турция ще почне бавно и славно да намалява бройката, за да спаси поне малко от сезона. Гърците са първенци в тази игра ми се струва.
Не знам защо днес Кантарджиев беше така злъчен и подигравателен към Мангъров. Този непознат вирус не може да даде сигурност нито на единия, нито на другия в твърденията им. Звучеше ми като заяждане на малко момиченце. Не върви да си изтъкнат професор и да се заяждаш от екрана на телевизията.
Професор Кантарджиев би трябвало малко да се смири, да се свие и скрие нейде из редиците на щаба, а не да сипе сардоническа жлъч! 😱 Той - микробиологът и спец по гъби и гъбички, говореше за дезинфекция с ракия на целокупния български народ и то в сериозно предаване като Панорама / в самото начало на европейската епидемия/ Той хипермимически и свръхобразно обясняваше колко излишен е масовият боязън и как ракията лекува дух и тяло. Лично го слушах. Чух и усетих пренебрежението например в акад. Гълъбов към неговата компетентност както по отношение на епидемиологията, така и по отношение на вирусологията. Точно академикът изтъкна експертизата му по гъбички. Моите почитания към Кантарджиев- сигурно е отличен администратор и директор на НЦЗПБ, може би би станал отличен имитатор-актьор, но да ми псевдонаучно обяснява и още повече- набива канчето, как най- просто казано възрастово сме съизмерими и конкурентни със Западно, Северно европейци, с гърци и турци- хайде няма нужда! Така им изнася в момента, защото сме слушали и идруги дитирамби- за това как хем млади не се раждат, хем и възрастните не доживяват дълбоки старини, че и масово болни са вкупом.
Изобщо не харесвам и Мангъров- като поведение и отношение, без да съм компетентна за да оценя неговата професионална компетентност, затова нито я отричам, нито иронизирам. Кантарджиев би трябвало да направи същото.

# 30 834
  • София
Кантарджиев просто се опита да развенчае мита, че в България няма такава смъртност от коронавирус, защото, видите ли, ние нямаме стари хора, които да мрат. Упорито се тиражира теорията, че в Италия, Испания и Швеция например смъртността е толкова висока, защото хората живеят по-дълго и съответно - има повече възрастно население, което пък е по-уязвимо към COVID-19 и т.н. В този ред на мисли Кантарджиев беше напълно прав да опровергае подобни твърдения, защото те не отговарят съвсем на истината и защото към тях се прибавят още десетки фактори.
Когато доц. Димо Димов съобщава данните - бил много кратък, щабът криел нещо. Когато Кантарджиев или Кунчев се опитват да обяснят малко повече - пак недоволни, защо казали това, ама как го казали, ама с какви думи го казали.
Това неутешима скръб по генерала любим ли е...

# 30 835
Хора,няма ли вече да затваряте тази тема и да пускате нова?Доста страници стана.
Да,и аз искам да помоля The_Third когато има възможност,да пусне нова тема.Наистина когато Мутафчийски съобщаваше заразените,ми беше по-интересно.Но всъщност ще гледам сутрешната информация,без значение кой я поднася.Ако ще и Мангъров да е.

# 30 836

На Мангъров много му е забавно. Я да излезе пак да обясни как половин милион българи са изкарали вируса и да се готвим за стаден имунитет... Много съм разочарован от него и не виждам много разлика с предозирането на Мутафчийски. Лика-прилика са си двамата в двете крайности - опиянени от медиен интерес, подкрепяни от стотици хиляди в интернет и категорични, че тяхната версия е правилната.

И накрая какво?

Нито мрем яко или неяко, нито имаме изгледи за стаден имунитет следващите два века.

Това от своя страна показва колко е безсмислено да се правят стратегии - няма нито една страна, която да налучка точните мерки - или надцениха, или подцениха ситуацията.

Е, кое е по-добро? Според мен да си се приготвил за нещо страшно, а то да не се случи. Или пък малко или много да го предотвратиш.

# 30 837
Реално цялата им стратегия се базира на поредица от грешни предположения и грешни модели. Грешно им е и предположението колко бързо ще достигнат до стаден имунитет, защото дори и по-леките мерки за социално дистанциране се оказа, че имат голям ефект върху разпространението на ковид. Така те застинаха в една епидемия, на която не й се вижда края, а стадния имунитет е все така далече. В други държави имаха нещастието ковид да запали големи огнища преди да забележат и да реагират.Швеция тръгна по-късно от Италия, Испания и т.н, но бавно и полека се изкачи до първите места по смъртност. А идеята, че можеш да запалиш пожар и, че ще можеш да го контролираш (да опазиш старческите домове) е както каза бившия главен епидемиолог на Швеция, една мечта, без връзка с реалността.

За Исландия - браво, направили са това, което трябва.
Тя не е само една грешката: подценяване икономическата обвързаност на страната - нямаш шанс ако всички наоколо пламнат и обявят локдаун, твоята икономика на пръщи; недооценка на болничните ти възможности - от самото начало бе известно, че Швеция е на последно място по брой интензивни легла в ЕС; подценяване на имигрантите, които са 1.5-2 млн (20%) и съвсем нямат шведска дисциплина; арогантност и липса на трезва оценка при липса на достатъчно събрани знания - естествен имунитет може никога да не се получи, а лекарство и/или ваксина липсват. Но всичко това е типична черта на шведското общество - считат се за непогрешими.

# 30 838
Здравейте! Някой има ли информация тестовете на Рош да ли се правят в Стара Загора? Обаждах се в Тракия и германския медицински център, но там са други. Благодаря!

# 30 839
[

Това е вярно, но в условията на неизвестност и липса на познания кое би избрал? Не е за първи път, нито ще е последен. Не са един и два случаите, дори филмирани, да речем при известие за ураган и евакуацията на хората. Дали да си мълчат и да се надяват да му намалее степента, или да евакуират хората от региона, като ще има паника, но ще се размине само с материални щети?
За мангъров доста се каза, и основно навреди, при все, че първия закон на медицината е ДА НЕ ВРЕДИШ.  Но това ще се оцени по-късно.

Общи условия

Активация на акаунт