COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 514 617
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 30 990
“недостоверна и потенциално вредна информация “ според кого?Субективен фактор,по какви критерии се определя достоверността?Само питам,интересно ми е
Недостоверна според фактите. Всяка маска е вид филтър. Доколко е ефективна зависи от вида на маската и от това как се носи. Може да филтрира 50%, а може и 99%, но при всички положения намалява риска от вдишване на вируси. Нищо субективно няма, а е неоспорим факт това. А е вредна, защото това, че не предпазват е лъжлива информация и някой може и да и повярва.

# 30 991
Наистина не знам къде ги срещате тия толкова болни и починали, те в София не са ли общо 100?
Ето колко са потвърдените случаи в София https://esribulgaria.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.htm … 29a4311295dce390f

Благодаря, не знаех за възможностите на картата на Джон Хопкинс по градове. Simple Smile

Ами добре, 59. Значи Mmm75 познава 5% от починалите с коронавирус в София. Невероятно.
Не съм писала, че ги познавам лично. Само едната. Другите са съученичка на моя съседка, и колежка на моя приятелка. Тази, която познавах, а обявиха като случай от Благоевград, а колежката на приятелката ми я изписаха и почина десетина дена след това. Тя вероятно не е включена в жертвите на вируса.

# 30 992
Американците се провалиха с тестовете, това най-вече ги препъна тях. По едно време бяха направили по-малко тестове и от нас. Много дълго време не успяха да се организират, първите им тестове бяха неточни, докато разработят точен тест, ковид вече се беше разпространил къде ли не, а и видяхме и в Ню Йорк какво стана.
Оказва се обаче, че ковид може да се бори и без много тестове. Дори само тези със симптоми да се карантинират и техните контактни да се намират и те да се изолират също е ефективно. Особено за по-бедните държави това би било евентуално решение, ама пак си трябва организация и все пак да имаш някаква работеща здравна система.

# 30 993
Най-правилната стратегия се оказа стратегията на бързата реакция и недопускане на това нещо да се разпространи. Всички други стратегии се оказаха сметки без кръчмар.
Абсолютно. И в интерес на истината, в нашата държава случайно или не се реагира точно по този начин. Заради което сега едни мангъровци тук, в темата вадят от девет кладенеца вода, за да изкарат мерките и думите на щаба хем пресилени, хем неефективни. Абсолютни неблагодарници.

Спрете да гледате телевизия, добре е за вашето критично мислене.
Не знам какво въртят по телевизията. Ориентирам се според ситуацията около мен. Знам за три жени, които починаха. На 51, 58 и 72 години. Едната от тях работеше в близкия магазин. Около мен, в квартала знам за още 4 случая на заразени. Според една съседка е имало още 5 от въпросния магазин . Същата съседка е от отбора "това е просто грип", въпреки, че и тя познава продавачката, която почина. Живея в Надежда, не си мислете, че кварталът ми е Факултета. Да, знам и за мъж с позитивен пср, който така и не разви симптоми, но за някои други, включително и за някои от  прескочилите трапа нещата хич не се развиха благоприятно, а аз за тях не съм научила от телевизията. Вие явно сте от късметлиите, около които подобни драми не е имало, за което откровено казано ви завиждам.

Живея в София, в Хаджи Димитър.
Работя във фирма с над 2000 човека персонал.
По вчерашни данни имаме двама позитивни колеги, безсимптомни, от офис в провинцията, изследвали са се поради контактност.
Нямам познати, роднини или приятели с Ковид. Една колежка познава треньора на Буба баскет, който бе позитивен.
Това е.

Наистина не знам къде ги срещате тия толкова болни и починали, те в София не са ли общо 100?
Кое е общо 100 за София?

# 30 994
  • Linz
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Недоумявам как някой може да смята, че маската ще го предпази след като толкова вирусолози от цял свят алармират не само, че са неефективни, а и опасни.
А тези вирусолози защо носят маски! Сигурно те самите да не заразят пациентите си.
Никой никого не задължава да носи маска, освен в закрити места като магазини. Явно е много сложно да се разбере. Дано поне миенето на ръцете не изсква сложни разсъждения.
Носят маски и ръкъвици когато се налага- в операционната и при някои прегледи и манипулации. И когато ги задължават. Но са против маските на обществени места.
Маските са задължителни на всички закрити места- малко ли е?
Пп Не коментирам задължението да се носят маски, а тяхната ефективност. А за хигиена нищо не съм споменала. Сложно викаш за разбиране, а?
Няма единно мнение в лекарските среди относно ефективност/неефективност от носенето на маски свързано с коронавируса. Все пак, маската е вид предпазно средство, две мнения тук няма. С отварянето на закритите площи на заведенията и маските ще отпаднат. Къде е този огромен проблем, в носенето на маска към момента в закрито място и колко време човек прибивава в такова, че маската да се превърне в опасност за живота му.
Извинявай, но критиката ти е крайно дребнава и необоснована.
Огромен проблем и опасност за живота? Дребнава и необоснована критика?... И това за коментара ми, че вирусолози ги считат за неефективни и дори опасни. Защо е това преекспониране и търсене на повод за дразги?
А хората, които трябва да ги носят на работните си места?
Може ли да посочиш тези вирусолози, които считат че маските са неефективни и дори опасни или поне линк с такава информация.
Без доц.Мангъров, неговото мнение го знаем.
Има много информация в мрежата, ето последното, което гледах по темата във фб...
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2893439984027178& … d=205346392836564
Много достоверен източник, без връзка с маските. Благодаря.
Не би било лошо, когато човек твърди нещо, да може да се обоснове. На всичко отгоре не живееш в БГ т.е. мерките тук не те засягат пряко. Не разбирам, защо подхвана темата за маските.
Напротив, във връзка с маските е (освен и с ваксините), но очевидно не си го изгледала. Защо въобще поиска да ти цитирам вирусолози?!
Кое не съм обосновала?
Не живея в България, но имам дете там, което не мога да видя заради безумните мерки.
Не подхванах аз темата за маските, ти го направи. Защо пропусна коментара ми за разследващите журналисти, а се хвана за маските?!

# 30 995
  • София
Кой каквото си е поискал - получил си го е.
България първа в Европа разрешава публика на футболни мачове
В т. 5 от заповедта се потвърждава забраната за провеждане на спортни мероприятия със състезателен характер на открити и закрити места, но с уточнението, че "изключение от забраната се допуска считано от 05.06.2020 г. за първенството за първа и втора професионална футболна лига, с публика при заетост на местата до 30% от общия им капацитет при настаняване на зрителите най-малко през 2 седалки". Така на практика здравното министерство удовлетворява желанието на запалянковците само ден след като националните фенклубове на пет елитни отбора разпратиха декларация до правителството, националния оперативен щаб за борба с коронавируса, министерството на младежта и спорта и българския футболен съюз с настояване за допускане на зрители.
Този петък българското първенство ще стане едва третото на Стария континент, което възобновява шампионата, след тези в Германия и Сърбия. Мачовете в Бундеслигата се играят изключително при закрити врата. В момента на територията на Европа публика се допуска само в първенството на Беларус, което обаче така и не беше прекъснато по време на пандемията.

Не пише дали публиката трябва да е с маски, а седалките - дезинфекцирани, т.е. при пълно спазване на противоепидемичните правила, ама то сигурно се подразбира - разрешава се всичко, ама ... така и така. Споко, всичко е под контрол. Yum

# 30 996
  • гр.Видин
Новата заповед на здравния министър:

http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/06/02/rd-01-289.pdf

И аз вече се обърках с тези увеселителни и игрални зали - разрешени ли са или не( не, че съм се залетяла) Grinning

Моят "проблем", нали? За който писах, цитирах същата заповед, тоест, предходната, в която имаше същото двусмислие и недоразумение. И уж беше от-до, но ето на, в новата отново същото двусмислие стои, и това вече е абсурдно. Ама наистина абсурдно, то дори не е и смешно.
Аз също не съм се залетяла, но не е там въпроса.
Всичките му заповеди са такива. Недомислени и понякога абсурдни. Ама народа не чете… смята, че мерките са адекватни

# 30 997
  • София
Относно супермаркетите - крайно време е да се кара на либертарианския принцип и частната собственост да решава сама за себе си. Тоест супермаркетът Хикс да има право да пуска и без маски, а потребителят, разбира се, има право да решава дали да посети това място и безопасно ли му се струва.
Маските не бяха ли да предпазват околните, а не носещия ги? Противоречията по темата допълнително разколебават скептиците. Да не говорим, че всичко носи някакви подобия на маски - я съшити от чаршафи, я от тия, които пуснаха в една голяма верига да-не-казваме-коя. Наистина ли ВСИЧКИ тези маски са ТОЛКОВА ефикасни, че се държи едва ли не да са заковани по лицата на хората? Особено чаршафените и полиестерните варианти наистина са "на кантар" полезно-вредно. Хич не ми се мисли под полиестера какво се случва с дъха, ако ще и с дрелка да си си мил зъбите...

# 30 998
  • София
Посланието с маските за предпазване на другите е тотално грешно. Хората са егоисти, рядко им дреме за другите, особено ако трябва да положат специални усилия за тези други. Ако бяха казали - носи маска, за да се предпазваш - хората щяха да ги носят.

# 30 999
pehoko, по-скоро говоря за това - стратегическите насоки от 3-ти февруари.
https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/srp-04022020.pdf
Прочетох го, но все си мисля, че е точно това което писах за 5-ти февруари, искат 670млн$ за развиващите се страни, т.е. за тези със слабо здравеопазване. Няма нито дума за държавите с развити икономики и здравеопазване, за тях се предполага може би, че нямат нужда от насоки. Примерно този текст за пътуванията е по-скоро двусмислен и пожелателен:
Скрит текст:
Travel and trade
Evidence has shown that restricting the movement
of people and goods during public health emergencies
may be ineffective, and may interrupt vital aid and technical
support, disrupt businesses, and have a negative impact
on the economies of affected countries and their trading
partners. However, in certain specific circumstances,
such as uncertainty about the severity of a disease and
its transmissibility, measures that restrict the movement
of people may prove temporarily useful at the beginning
of an outbreak to allow time to implement preparedness
activities, and to limit the international spread of potentially
highly infectious cases. In such situations, countries should
perform risk and cost-benefit analyses before implementing
such restrictions, to assess whether the benefits outweigh
the drawbacks
Никъде не се казва, че някои държави трябва да си затварят границите или да правят тотален lockdown.

# 31 000
  • София
CasaDelSol, частната собственост винаги решава сама за себе си, трябва да е отговорност на потребителя след това дали да й гласува доверието си. Мисля, че го обясних простичко - супермаркетът Гамбила решава "Без маски на нашата територия". Никой не те кара да ходиш в теоретичния супермаркет Гамбила - преценяваш, че щом там не се носят маски, значи не е твоето място, и отиваш да пазаруваш там, където се носят маски. Никой на никого не пречи - едни хора пазаруват в теоретичния Гамбила, други пазаруват другаде, защото принципът на Гамбила не им допада.
Ако маските не предпазват носещия ги - не виждам защо трябва да се лъже, че предпазват. Така или иначе при липса на контрол упражнението с тия маски е тотално обезсмислено, а ние тук можем да нищим теории до утре и пак да се избие в неприятни караници, заяждания на дребно и вторачвания във всяка дума.

# 31 001
Глобата за ходене без маска все още ако не се лъжа е 300лв - Гамбила ако иска да си навлече неприятности нека ги забрани.

# 31 002
Не, либертарианските принципи са неприложими за болест, която се разпространява от човек на човек. Ако беше тетанус, тогава да, всеки да си поема рискове на своя отговорност, въпреки че лечението все пак е солидарно. Но тук няма как да гарантираш, че болестта ще си остане само за теб.

# 31 003
Не живея в България, но имам дете там, което не мога да видя заради безумните мерки.
Мерките в БГ не са по различни от тези в Австрия.

Посланието с маските за предпазване на другите е тотално грешно. Хората са егоисти, рядко им дреме за другите, особено ако трябва да положат специални усилия за тези други. Ако бяха казали - носи маска, за да се предпазваш - хората щяха да ги носят.
Имаш право, но тогава щеше да бъде - те ще ми казват на мене, как да се пазя.
Няма нещо, което да бъде възприето от всички. Манталитета ни е такъв, намираме кусури и начин как да заобиколим правило, закон, заповед .... щом е наложена от друг.

# 31 004
  • Linz
“недостоверна и потенциално вредна информация “ според кого?Субективен фактор,по какви критерии се определя достоверността?Само питам,интересно ми е
Недостоверна според фактите. Всяка маска е вид филтър. Доколко е ефективна зависи от вида на маската и от това как се носи. Може да филтрира 50%, а може и 99%, но при всички положения намалява риска от вдишване на вируси. Нищо субективно няма, а е неоспорим факт това. А е вредна, защото това, че не предпазват е лъжлива информация и някой може и да и повярва.
Аз ти казах- противогазът действа на 100%.
Неоспорим факт е, че маската вреди без да е ефективна в предпазването.
Ако вирусолози и имунолози пускат "лъжлива информация", то коя информация е достоверна?!

Общи условия

Активация на акаунт