COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 514 337
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 31 080
Снимка от Берлин, понеделник.
На хората не им дреме много, нормално е да има някакво покачване на цифрите.

Скрит текст:

# 31 081
Каквото и да отпадне/остане, според мен е добре човек да спазва дистанция, лична хигиена, да не се отказва от дезинфектанта и маската. Обясненията, че тези неща са безсмислени та дори и вредни, без да могат да ми предложат алтернатива, не са аргумент за отказване от тях.
За личната хигиена и аз съм съгласна Simple Smile
И аз...Hug Много има какво да се изисква откъм лична хигиена при българите. Но това няма общо с короната.
Много се радвам, че падат маските на закрито. Крайно време беше. Който има желание, да си носи, никой не му пречи.

# 31 082
  • София
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-na-15-iuni-padat-v … ampaign=onesignal

Kои всички мерки отпадат и кои са тези социалните, които остават? Социална дистанция от метър и половина-два между хората, а в ресторантите? А носенето на маски в градския и в магазините?
Ясно е, че ще отворят и барове и дискотеки от 15 юни, а там маски май няма как да се носят....

Под "социалните мерки" Борисов разбира, че остава мярката "60 на 40", която той възприема за социална. Остава "препоръчително" спазването на дистанция, всичко друго, включително и маските на закрито, отпада. В момента в ресторантите и кафенетата също не е задължително да си с маска - нито на масата, нито до тоалетната, нито до бара например.
Това е несериозно, защо трябва да отпадат маските в магазини и градски транспорт? По-спокоен, поне лично аз, се чувствам като някой си киха и кашля в маската. Самият аз имам алергия от полени и като се разкихам, та няма спиране. Ами и на вас ще ви е по-спокойно, ако съм с маска, предвид създалата се ситуация....

# 31 083
Тегнел защо говори за бъдещи болести, при положение, че тази все още не си е отишла? Не възнамерява ли да направи нещо за Швеция тук и сега?

Това, което трябва да се направи сега е масово тестване, издирване и изолация на болните и контактните (задължителна карантина). Засега нищо от това не се прави, тестват се само хоспитализираните, медицинският персонал и старческите домове. Останалите заразени с леки симптоми никой нито ги тества, нито ги изолира, нито някой ги карантинира и проследява, разчита се на тяхната съвест. Всеки си влиза в страната и не подлежи на никаква карантина. Както казваше баба ми "куче влачи, диря няма".

Обещаха ни преди месец, че ще започнат да правят по 100 000 теста седмично и сега се изпокараха защо това не се е случило и тези 100 000 теста все още са мираж.

Много добре се сещам какво каза Тенгеле на 14 март, цитирам (статията е от 14 март, тук се обърна каруцата):

Тегнел се противопоставя на призива на СЗО

Генералният директор на СЗО приканва всички държави да намерят, изолират, тестват и лекуват всеки случай на коронарна инфекция.

Държавният епидемиолог Андерс Тегнел не е съгласен със СЗО.

- Сега е важно да се съсредоточим максимално върху рисковите групи.

Агенцията по обществено здраве започна да променя стратегията си. Тези, които не са в болницата или не принадлежат към рисковите групи, няма да бъдат тествани за covid-19 в бъдеще.

"Вече не е важно да се знае точно колко са заразените в Швеция", заяви Андерс Тегнел, държавен епидемиолог от Агенцията за обществено здраве.

В същия ден генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус заяви, че Европа сега е „центърът на пандемията“. Той отправя глобален призив за всички страни да имат цялостна стратегия за короната.

- Направете всичко. Намерете, изолирайте, тествайте и лекувайте всеки случай, за да прекъснете веригата на инфекция. Огънят трябва да бъде потушен, заяви Тедрос  Гебрейесус.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/e8oRQO/tegnell-gar-emot-who … chefens-uppmaning

Швеция от 14 март прави точно обратното на това, което е единствената работеща стратегия за овладяване на инфекцията: намиране, тестване, изолиране и прекъсване веригата на инфекцията. И резултатът е налице: общо разпространение на инфекцията в цялото общество. А най-лошото е, че не виждам как тази инфекция ще бъде поставена под контрол, защото масовото тестване все още е мираж, а всички останали мерки са с пожелателен характер и без контрол.

Последна редакция: ср, 03 юни 2020, 12:30 от Анонимен

# 31 084
В Сливен и служителка от детска градина със съмнения.

Много бързат да махат всичко. Квот било-било, вече ще сме по шведския модел.

# 31 085
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-na-15-iuni-padat-v … ampaign=onesignal

Kои всички мерки отпадат и кои са тези социалните, които остават? Социална дистанция от метър и половина-два между хората, а в ресторантите? А носенето на маски в градския и в магазините?
Ясно е, че ще отворят и барове и дискотеки от 15 юни, а там маски май няма как да се носят....

Под "социалните мерки" Борисов разбира, че остава мярката "60 на 40", която той възприема за социална. Остава "препоръчително" спазването на дистанция, всичко друго, включително и маските на закрито, отпада. В момента в ресторантите и кафенетата също не е задължително да си с маска - нито на масата, нито до тоалетната, нито до бара например.
Това е несериозно, защо трябва да отпадат маските в магазини и градски транспорт? По-спокоен, поне лично аз, се чувствам като някой си киха и кашля в маската. Самият аз имам алергия от полени и като се разкихам, та няма спиране. Ами и на вас ще ви е по-спокойно, ако съм с маска, предвид създалата се ситуация....
И аз съм силно озадачена... Дано не е вярно това с маските. Нали Кунчев наскоро каза, че маските ще се носят още дълго време. Не ходя по заведения, но ми се налага да пазарувам, и определено ще ми е по-спокойно околните да са с маски. Наистина ли толкова пречат на някои хора? Ако ви е дискомфортно, сменете я с друга. Маските които ползвам по никакъв начин не влияят на дишането ми.

# 31 086
Точно това коментирах и аз преди това, че шведите все пак спазват дистанция, но липсва основния елемент от мерките - контактното проследяване. А знаеш ли защо Тегнел е решил, че няма нужда от тестване и контактно проследяване? Защото е смятал, че този вирус има същата епидемиология както грипа и че това е безсмислено, не можеш да го спреш и т.н. всичките остатанали грешни заключения, на които се базира цялата стратегия. Нито СЗО е послушал, нито азиатските държави с по-голям опит с първия САРС. Дано в един момент да се вразуми, защото шведите не заслужават това. Като скандинавска страна те по начало са си физически дистанцирани и имаха добър старт да се справят с пандемията много по-успешно.

# 31 087
  • София
По повод Мангъров - гледах въпросното интервю с него, по Дарик беше. За него Кантарджиев коментира основно.
Последното твърдение на Мангъров е, че докато вирусът обиколи земното кълбо ще се изгради имунитет.

# 31 088
Точно това коментирах и аз преди това, че шведите все пак спазват дистанция, но липсва основния елемент от мерките - контактното проследяване. А знаеш ли защо Тегнел е решил, че няма нужда от тестване и контактно проследяване? Защото е смятал, че този вирус има същата епидемиология както грипа и че това е безсмислено, не можеш да го спреш и т.н. всичките остатанали грешни заключения, на които се базира цялата стратегия. Нито СЗО е послушал, нито азиатските държави с по-голям опит с първия САРС. Дано в един момент да се вразуми, защото шведите не заслужават това. Като скандинавска страна те по начало са си физически дистанцирани и имаха добър старт да се справят с пандемията много по-успешно.
Проблема с проследяването е свързан с личните данни и е доста деликатна тема.

# 31 089
  • На остров
Според мен няма да се увеличи тестването в Швеция и да стане масово особено сега след като има опция да се тества всеки сам срещу определена сума.

Какво става с карантината в България важи ли още и за кои страни ?

# 31 090
Не ходя по заведения, но ми се налага да пазарувам, и определено ще ми е по-спокойно околните да са с маски. Наистина ли толкова пречат на някои хора? Ако ви е дискомфортно, сменете я с друга. Маските които ползвам по никакъв начин не влияят на дишането ми.
В магазина личните ми наблюдения са 20-30% правилно поставени маски. Тези с маските на брадичката или на половината уста ще спрат да ги носят. Тези които сега ги слагат коректно подозирам че ще продължат и когато не е задължително поне известно време.

# 31 091
Според мен няма да се увеличи тестването в Швеция и да стане масово особено сега след като има опция да се тества всеки сам срещу определена сума.

Можеш да се тестваш само за антитела, PCR-тестoве на частно няма.

# 31 092
  • Mostly in my mind
А детските площадки дезинфекцират ли се?! Батути, пързалки, люлки...
И тука всичко е парлама...
Доколкото знам, не.
Къде е това тук, Блю?

# 31 093
Тестване с цел проследяване на вериги става невъзможно когато заразените са много и разпространението е дифузно. Повечето няма да знаят откъде са се заразили , а и ще са прекалено много като количество. В Швеция може би е така, а скоро и у нас.

# 31 094
  • Mostly in my mind
Тестване с цел проследяване на вериги става невъзможно когато заразените са много и разпространението е дифузно. Повечето няма да знаят откъде са се заразили , а и ще са прекалено много като количество. В Швеция може би е така, а скоро и у нас.
Какво те кара да мислиш, че така  ще е скоро и тук? Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт