COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 514 473
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 31 125
  • Варна
Въпросът е у нас какво правим - държим ли се сякаш вирусът почти го няма вече, събираме ли се с приятели, децата ни пускаме ли ги да играят с други, вкл. по площадки и пр? Как процедирате вие?
Все по-често като ходя на работни срещи, някой каже - абе, махнете тия маски бе, и всички ги махат. А говорим за сериозни хора, и то хора, които вярват, че има вирус, но... явно вярват безрезервно и на щаба....

Ние започнахме да се срещаме с приятели - засега само на открито и без да се прегръщаме и целуваме - 2-3 пъти вече се събрахме с най-близкото ни приятелско семейство с всички деца (техните и нашите) и един път с двама други приятели, които нямат деца, но пък нашите бяха. Малката ходи на градина, синът ни - на тенис, а от вчера - и голямата пак тръгна на танци. С родителите ни още не сме се виждали, че са възрастни и с рискови заболявания. Но не знам докога ще е така, вчера се майтапихме с баща ми, че се надяваме да празнуваме Коледа заедно. За мен, към момента, рискът от заразяване, особено във Варна, е нисък. Така че не виждам защо да продължаваме с ограниченията, които доста стриктно спазвахме през последните 2 месеца.

# 31 126
Антония Първанова бепе в ''Лице в лице''.Продължава да твърди,че ситуацията е преекспонирана.Фармацефтични компания създават паниката.Цел-ваксина.Когато се говорело,че Сащ всеки момент ще направят ваксина,акциите на две смотани компании,моментално скочили.Водеща я попита виждала ли е човек болен от корона вирус,потвърди.Тя е била заразена.Двете и дъщери и техните годеници в Англия също са били болни.Каза,че ги е лекувала по телефона и се е притеснявала,но не е спряла да дава кураж на хората,че има изход.По нейни думи у нас са направени само 12500теста на 1млн.население.След нас в срамната статистика е Албания.

# 31 127
  • Другата България
А, за прегръдките.
В събота се прибра детето ми, което не си беше идвало от Коледа заради ИП, вирус, мерки и т.н.
5 месеца. Дали не съм го прегръщала? Или целувала?
Това да ми е проблема.

# 31 128
Уф, сега по тв-то ББ обяви, че на 15 падат всички мерки, остават само парите за бизнеса. И какво става,не го проумявам? Пълни стадиони, нощни клубове и дискотеки? Претъпкани заведения, магазини и молове, лайф с пияни и дрогирани англичани на Слънчака? Претъпкано метро в час пик с кихащи и кашлящи без маски?
Няма ли вече да тестваме и да карантинираме поне заразените? Или като щрауса ще си заровим главите в пясъка и ще твърдим, че няма вирус и никога не е имало?
Ако наистина това се случи, май за пръв път ще трябва да се затворим тотално в домовете (който може, аз явно ще подпомагам замърсяването на столичния въздух и задръстванията с колата).
А в момента след разпускане на мерките Македония вчера е със 101 новозаразени!
Не искам да съм лош пророк, но подозирам, че ще се докараме поне до шведската ситуация през лятото... А правя планове къде да почиваме безопасно, което май ще стане невъзможно.

# 31 129
  • Mostly in my mind
Не гледай толкова черногледо. Хората са предпазливи, надявам се, поне повечето. Не виждам да е толкова рязка промяната, както я описваш.
В Северна Македония казаха ,че не отпускане не мерките е довело до увеличение.

# 31 130
  • Варна
А, за прегръдките.
В събота се прибра детето ми, което не си беше идвало от Коледа заради ИП, вирус, мерки и т.н.
Това да ми е проблема.

Нищо не разбрах, извинявай, целува и прегръща ли го или не?! И кое ти е проблемът, ако това да не можеш да се прегърнеш с най-близките си хора, не е?

Недоволна, реално у нас мерките са разпуснати на нивата на Македония от 6 май насам. Не се забелязва някакъв бум. Все повече си мисля, че е напълно достатъчно да няма масови събирания на хора и да се носят маски в обществени помещения, големи хранителни супермаркети и градски транспорт, където реално има струпване на хора за време, по-дълго от 15-20 минути.

# 31 131
А, за прегръдките.
Това да ми е проблема.

Нищо не разбрах, извинявай, целува и прегръща ли го или не?! И кое ти е проблемът, ако това да не можеш да се прегърнеш с най-близките си хора, не е?

Недоволна, реално у нас мерките са разпуснати на нивата на Македония от 6 май насам. Не се забелязва някакъв бум. Все повече си мисля, че е напълно достатъчно да няма масови събирания на хора и да се носят маски в обществени помещения, големи хранителни супермаркети и градски транспорт, където реално има струпване на хора за време, по-дълго от 15-20 минути.
Да, но след 15 юни ще има масови събирания, няма да има маски никъде, дистанция или каквото и да е. Всичко продължава като до края на февруари. А после ако не дай боже пламнем, наистина ще ни заключат и ще питаме оти ручахме жабетата.
И явно ще спрат да тестват, проследяват и карантинират контактните (след като отпадат всички здравни мерки, значи и карантина няма да има), така че няма да достигнем "заветните" 100 заразни за три дни подред, за да наложат отново мерки. Няма тестове, няма вирус, няма проблем...

# 31 132
  • София
В Северна Македония казаха ,че не отпускане не мерките е довело до увеличение.
01.06.2020г. Скопие и Щип се превръщат в нови огнища на коронавируса в Македония. ...
Този уикенд Институтът по обществено здраве повдигна категоризацията на риска заразяване в Скопие, Тетово и Щип. Скопие и Тетово вече са в т.нар „Фаза 4“, която се дефинира като „широко разпространено предаване в общността“, докато Щип до вчера беше във „фаза 3“ - дефинирана като „локализирано предаване“.

от ТУК
Фаза 4 сигурно означава дифузно разпространение - нещо, което при нас уж още го няма... казват.

# 31 133
  • Mostly in my mind
Не мисля, че ще спрат да тестват...

# 31 134
Скрит текст:

Силно съмнително е за новия сезон как точно ще стане. В UK USA примерно още от сега казват, че ще има сериозни промени за септември и догодина най-вече за университетите с кампусите. Основни притеснения има за преподавателите защото много от тях са на сериозна възраст.

В USA тези дни имат едни други промени и е вече е комично да се говори за каквито и да е мерки повече там.
От два-три дни и от немските медии изчезнаха новините за короната. Новина номер едно е случващото се в Америка, а номер две е на кого колко пари дават за да се посъвземе от жестоко опасния вирус.
Снощи гледах новините (по немски ТВ - канал) и половината от тях бяха само и единствено за короната. С репортажи, интервюта и актуална информация.

Бях обещала да напиша за резултата от  Ковид-теста за мама, ако някой си спомня.
Отрицателен е. Blush
Всичко е наред, освен това, според това, което тя ми разкава, лекарите във ВМА са герои.
И се спазват сериозни мерки да не плъзне вътрешноболнична инфекция. Тя се чувства доста изолирана, но е за нейно и за всички пациенти добро.

# 31 135
Аз така разбрах паденето на всички забрани от 15 юни - правете каквото искате,омръзна ми все с мен и щаба да се оправдавате,знаете че трябва да спазвате дистанция,да носите маски на закрито и да си миете и дезинфекцирате
ръцете по - често,но ви е неприятно,затова действайте както ви се иска ,ние бяхме до тук..

# 31 136
Преди малко показаха репортаж от болницата в Сливен, шефът им дава интервю с маска под носа, пациентите в чакалнята също бяха така някои и под брадата .... ясна е работата как са се заразили тези 9 човека, нямаше нужда въобще дори от репортаж, всички мерки са пълна "проформа" дори и в болниците.

# 31 137
  • София
Няма да спрат тестовете, но ще ги намалят драстично. Бойко се държи доста малоумник днес. Как той щял да хапне бонбон за рождения ден на някой си, ако маските били задължителни

# 31 138
  • София
Андерс Тегнел, държавен епидемиолог в Агенцията за обществено здраве:
- Днес има новина, че аз/ние от  Агенцията за обществено здраве вече считаме, че стратегията ни е грешна и трябва да бъде променена. Думите ми бяха невярно интерпретирани от медиите - ние все още вярваме, че шведската стратегия е добра, но винаги можем да се подобрим  в тази работа. Правим корекции, където можем въз основа на ситуацията. Ако се сблъскаме със същата болест, с точно това, което знаем за нея днес, щяхме да действаме по същия начин. Нищо не показва, че бихме имали различен ефект с по-драстични мерки. Прекалената предпазливост може да причини повече вреда.
В българските медии:
Главният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел призна, че е сбъркал с предложението си, да не се налагат рестрикции за коронавируса. И че много хора са умрели заради неговото решение. "Сега, като имаме знанието от това, което се получи, със сигурност щях да предложа ограничения. Не толкова сериозни, както в някои държави, но достатъчно твърди", заяви той в интервю по националното радио.
от ТУК
Кое последно е вярно? newsm78
Аз съм склонна да вярвам повече на PURE. А може да е казал и двете неща - и тоя май се върти като фурнаджийска лопата...

# 31 139
А може да е казал и двете неща - и тоя май се върти като фурнаджийска лопата...

Май това е вярното.

https://www.thelocal.se/20200603/tegnell-heres-what-sweden-shoul … fight-coronavirus

Общи условия

Активация на акаунт