COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 514 256
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 31 170
  • Mostly in my mind
До вчера шведите не бяха N/A. Испанците също.

# 31 171
  • Там,където се събуждам щастлива.
Спазва ли се в България 1.5 м разстояние по улици, магазини и заведения и има ли неща за дезифенкция на входа на магазини и заведения?

# 31 172
Скрит текст:
Спазва ли се в България 1.5 м разстояние по улици, магазини и заведения и има ли неща за дезифенкция на входа на магазини и заведения?

Не се спазва особено дистанцията. В магазините, в които бях, ти пръскат дезинфектант на ръцете на входа.

# 31 173

Не. По желание само. Тук си е свободия.

# 31 174
Преизчисляват, калкулират затова и данните са такива. Мен един друг въпрос ме мъчи - в петък има футболен мач дерби с публика. Ние ли сме "най-чистата" държава в Европа, че правим тоя опит след Беларус? Къде другаде освен там разрешават публика, в Германия от месец се играе, но без публика. Това някаква фенска приумица на нашия премиер ли е, да не се е преквалифицарал от пожарникар в епидемиолог? Разбирам, че обича да рита и гледа и него корона не го лови ама какво да кажем за обикновените фенове които в голямата си част са пълни лумпени и е ясно, че нищо няма да спазват а ще правят точно наопаки защото е забранено. Имаме усещането че вървим с мощни крачки към нов пик, дано не съм прав, но много бързо охлабихме всичко и смятам, че не е много разумно.   

Последна редакция: ср, 03 юни 2020, 21:14 от pehoko

# 31 175
Не се спазва дистанцията.
Неща за дезинфекция си има.
Вчера ходихме да връщаме учебниците. Иначе- осигурили три входа. Сбутали три класа да връщаме в помещение 3 на 6 метра. Само нашата класна беше с маска. Другите две класни- без, плюс още 4- 5 човека в " помещението" / майка с дете/.
На първи отвориха любимото ни кв. заведение и ние- там.
Никаква дистанция. Три съседски семейства на една маса, една сервитьорка със шлем, други- без- анархия.

# 31 176
Преизчисляват, калкулират затова и данните са такива. Мен един друг въпрос ме мъчи - утре има футболен мач дерби с публика. Ние ли сме най-чистата държава в Европа, че правим тоя опит след Беларус? Къде другаде освен там разрешават публика, в Германия от месец се играе, но без публика. Това някаква фенска приумица на нашия премиер ли е, да не се е преквалифицарал от пожарникар в епидемиолог?

По принцип има огромна, ама наистина огромна разлика в посещаемостта на футболните мачове в България и  Германия, Англия и Испания, например. Там стадионите повечето са над 60 хиляди, като има и такива отиващи към 100 хиляди и винаги е пълно.
Тук пълнят по един сектор по-големите отбори, отявлените им фенове. А съм сигурна, че те така или иначе си се събират. Нито идват хора отвън специално за мач.

# 31 177
В  България и без коронавирус никой не ходи на мачове. Точно за това не се притеснявайте. То ако клубовете  събираха по 30% от капацитета на стадионите си, нямаше да фалират един по един.

# 31 178
  • Пловдив
СЗО подновява проучванията на хидроксихлорокин.
Не знам дали някой го е видял някъде другаде. Аз го видях във френски медии.

# 31 179
  • София
До вчера шведите не бяха N/A. Испанците също.
Явно спират да "хабят" по 1 или 2 отрицателни ПСР теста, за потвърждение, че е излекуван даден човек. Идеята им, може би, е да тества и откриват нови, а не по 2 пъти хора, които са вкъщи. Хаби повече ресурс, особено когато става въпрос за мащабите на една Испания.

# 31 180
В  България и без коронавирус никой не ходи на мачове. Точно за това не се притеснявайте. То ако клубовете  събираха по 30% от капацитета на стадионите си, нямаше да фалират един по един.
Може да са малко, но се събират на компактни групи, плюят, свирят викат - идеални предпоставки, ще видим какво ще излезе от тоя "социален експеримент". Ходил съм на няколко мача през живота си - винаги е имало някаква бутаница и опашка за тоалетната и най-любимото - някой ти плюе шлюпки от семки във врата.

# 31 181
Те тези дето плюят и свирят, ако не на стадионите, се събират по кръчмите и няма начин да се изолират.

# 31 182
Гърция обяви във вторник, че преустановява полетите до и от Катар до средата на юни, след като 12 от 91 пътници в полет на Qatar Airways, който кацна в Атина в понеделник, бяха тествани положително за коронавирус.

Девет от заразените пътници са граждани на Пакистан, идващи от град Гуджрат, които имат разрешение за пребиваване в Гърция, двама са граждани на Гърция, идващи от Австралия и един човек е японски гражданин и член на гръцко-японско семейство.

Всички пътници в полета от Доха до международното летище в Атина бяха тествани и карантирани в хотели, докато не получат резултатите от тестването, в съответствие с действащите здравни протоколи.

Заразените ще останат в хотелите в продължение на две седмици, докато тези, които са тествани отрицателно, ще трябва да останат седем дни. Здравните служители ще повторят тестовете на пътниците, които са тествали отрицателно след седмица.

https://www.ekathimerini.com/253318/article/ekathimerini/news/gr … e-for-coronavirus

# 31 183
От далеко е лесно да се коментира това. Знаеш ли какво става, като има мач на Левски срещу ЦСКА!
Един път, като се прибирах от работа с метрото, така скачаха, че то щеше да дерайлира. А като тръгнат агитките преди мача, е нещо страшно. И жандармерията не може да ги озапти.

# 31 184
Скрит текст:
Надежда тука всяка оставете...

В момента тече пресконференцията.

Андерс Тегнел, държавен епидемиолог в Агенцията за обществено здраве:

- Оставаме на приблизително същото плато за момента. Виждаме някакво трептене, а не спад на кривата, така че трябва да продължим с препоръките. Останете вкъщи, ако сте болни; ако сте на над 70 години или по-възрастни, или в рискова група - сведете до минимум контактите. Помислете за хигиената на ръцете, ограничете социалните контакти, откажете се да пътувате.

- Днес има новина, че аз/ние от  Агенцията за обществено здраве вече считаме, че стратегията ни е грешна и трябва да бъде променена. Думите ми бяха невярно интерпретирани от медиите -
ние все още вярваме, че шведската стратегия е добра, но винаги можем да се подобрим  в тази работа.
Скрит текст:
Правим корекции, където можем въз основа на ситуацията. Ако се сблъскаме със същата болест, с точно това, което знаем за нея днес, щяхме да действаме по същия начин. Нищо не показва, че бихме имали различен ефект с по-драстични мерки. Прекалената предпазливост може да причини повече вреда.

Цифрите:

Понеделник: 8 смъртни случая, 272 нови случаи

Вторник: 65 смъртни случая, 775 нови случая

Сряда: 74 смъртни случая, 2214 нови случая (почти 1400 от тези 2214 са от предишни дни, но не са били отчетени досега и ги прибавят днес)

Когато скандинавец ти каже, че има потенциал за подобрение или че нещо може да се подобри, в почти всички случаи ти се казва в непряк текст, че нещо е пълен провал.
Дали ще е стратегия, дали ще е качеството на работа или предоставена услуга, дали ще е друго - има ли потенциал и място за подобрение, значи положението е зле. Отне ми година-две да го забележа и още няколко години да се убедя напълно, че това е културна особеност в тия ширини. Забелязала съм го и при норвежци, и при шведи, и при датчани.
Това, което Тегнел казва, е че са наясно, че стратегията е провал, но ще им пострада имиджа да си го признаят. Ще продължат да си защитават стратегията по тази причина.

Общи условия

Активация на акаунт