COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 513 885
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 31 470
  • Mostly in my mind
Не са 8 новите случаи, а 33. Пише 33 случая днес, с 8 повече от вчера. Там, където е информацията по области има графика най- отдолу и там са нанесени 33 случая за днес.
Не  е така.

# 31 471
  • София
Вчера бяха 25 нови при обща бройка 2585 - съобщено днес на брифинга - ТУК
Сега са общо 2593 - при уж 33 нови случая.
Скрит текст:
Пита се в задачата колко са всъщност новите случаи? 2593-2385=?

# 31 472
Увеличи си оранжевата графика най-отдолу, по дни мисля ще те ориентира.

# 31 473
  • Mostly in my mind
Увеличи си оранжевата графика най-отдолу, по дни мисля ще те ориентира.
Не е нанесено за днес.

# 31 474
Тогава по пътя на логиката тези 8 са прибавени към съобщените сутринта 25  и така стават 33 Simple Smile

# 31 475
  • София
Така мисля аз. И няма да кажа какво мисля за тия юнаци, дето майсторят сайта и графиките и са оплескали някои от бройките -  дали дневните или общите утре ще разберем, но нещо има объркано. Не че ме учудва де... Smirk

# 31 476
  • Варна
Досега винаги обявените сутрин бройки са били за предишния ден, тези 8 ще ги включат в бройката утре сутрин, т. е. за днес.

срало мече, позволи ми  и аз да не се съглася с теб по някои от коментарите ти:
Скрит текст:
- туризъм (основно препитание на стотици хиляди по морето, а и на много други места, ако вземем предвид всички хотели и къщи за гости из страната) - смея да не се съглася аз. Не бяха толкова силно засегнати, по простата причина, че налагането на ограниченията се случи извън сезона;

Първо, писах, че туризмът е пряко засегнат и от международната обстановка, така че възстановяване на международния туризъм сигурно до средата на юли няма да има (обикновено сезонът почва в средата на май, макар и по-слабо, но ето ги вече два месеца пропуснати).  Второ, обикновено по празниците (а такива има много през април и май) именно българите са тези, които ходят на кратки почивки и отсядат в къщи за гости и хотели. Това го пропуснаха. Трето, поради неяснотата на положението и евентуалната продължителност на забраните, хотелиерите и бизнесите, свързани с туризма, бяха в ступор и нищо не предприеха по подготовката на сезона, което още ще отложи отварянето във времето. И четвърто, пропускаш туроператорите и туристическите агенции - техният бизнес тотално беше убит. Във Варна масово има семейства, които се издържат само с туризъм и вече трети месец са без доход. Точно преди сезона, повечето са изхарчили вече запасите си от миналото лято, така че положението хич не е цветущо.

- заведения за хранене, кафенета, барове, ресторанти и т. н. (още стотици хиляди, ако не и милион, работни места) - продължиха да работят с доставки, тези заведения около нас се счупваха от работа, лично аз съм поръчвала и знам колко чаках за доставка и защо;

Може да е било така в София, но в повечето градове - не мисля. Хората си бяха вкъщи, съответно готвеха, а най-често поръчките за храна са от офисите. Почти навсякъде, доставките на храна се поемаха и напълно покриваха от тези, които доставяха храна и преди ИП.

- всякакви школи за обучение, части детски градини, училища, фитнес зали, тренировъчни клубове и зали (още стотици хиляди работни места) - продължиха с онлайн занимания, тренировки, уроци - всичко мина на зуум или сега го разбирате? Специално пък школите са си взели таксите предварително, така че не са лишени;

Нямам лични наблюдения върху школите за обучения, но вкъщи и трите ни деца спортуват, голямата е състезател по спортни танци на национално ниво, синът ми - тенис на корт, а малката - балет. Нито един от тези спортове не се е осъществявал онлайн, няма и възможност. Така че ето ти още хора (треньорите) без доходи за три месеца.

- адвокатите (затворени съдилища) - за много малък период от време;

Малко, малко - два месеца.

- хората на изкуството (затворени театри, опери, кина, базари за ръчнонаправени продукти) - също продължиха голяма част онлайн. Аз гледах представления и концерти онлайн, вкл. и платени;

И аз гледах, но всички бяха безплатни, даже не съм попадала на реклама на платено представление. Дори и да е имало, явно е било ограничено предлагането, за търсенето да не говорим.

# 31 477
Да не тръгваме пак да катерим нов връх.
Е, нормално. Все пак мерките отдавна са мит за някои хора. Дано все пак успеят да ликвидират навреме клъстерите.

# 31 478
  • София
Аз като един супер антифен на правителството на ББ, след тези навременни мерки и реакция, ми се издигна в очите. Да не казвам Радев и БСП-то, колко ми паднаха, че също ни им бях голям фен.
Не мога да похваля Германия за навременни мерки. В пика на пандемията, семейните и детските лекари си затвориха праксизите. Пестяха се тестове, защото не достигали и "лекуваха" хората по телефона. До ден днешен, още ги пестят. Тамън 4-ма познати имам с направление по телефона за тест.  Да не говорим, че обявения телефонен номер за Ковид за региона, не можеш да се свържеш посмъртно. Още задават въпрос "Бил ли си в Китай наскоро?".
А после се оказва, че болницата има лимит 50 теста на ден и другите ги отклоняват с тъпи откази и оправдания. Пиша за Берлин.
Имаше оплаквания от сестри в Ковид отделения, че нямат маски и защитно облекло и се налагаше сами да си правят. Маските и дезифектантите изчезнаха от всякъде, преди да обявят сериозно положение. Здравния министър тръбеше, че маските не предпазват, защото ги нямаше. Сега вече предпазват и са задължителни, ама вече ги има на всякъде. Аз поръчвах маски от Бг, защото имаше свободно при вас. 40 бр., така и не пристигна пратката. Изчезна в Германия.
Да не споменавам с какви цени стартираха маските и дезиф. в аптеките.
Аз се питам Тангеле и правителството на Швеция, ще бъдат ли осъдени за геноцит над населението?! Защото тяхното е точно това в момента.
Тук се случи почти същото! Лекарите лекуваха по телефона, основните въпроси бяха имал ли си контакт с някой от чужбина, пътувал ли си зад граница. Защитни облекла нямаше, медици и сестри се оплакваха даже отказваха да работят и имаше напускащи. Маските свършиха в началото много бързо. По  аптеките имаше залепени бележки, че няма маски! Когато се появиха маски, които преди струваха 0,10 стотинки станаха 2 лв минимум, на дезенфектантите скочиха драстично цените също. И тестове не се правят на всеки, който поиска, освен ако не си платиш на частно.

# 31 479
  • София
Хем ежедневно гледане на брифинги до откат, хем се пропуска едно от най-важните неща - "За изминалото денонощие новите случаи са...". Същата простотия беше станала като сутрин имаше брифинг, пък следобед имаше прессъобщения и стана пълно мазало и само дето случаите не станаха по хиляда на ден.
Софиянци са посъветвани да пазят дистанция, да си мият ръчичките (даже не е лошо да се къпят) и да не се събират на големи групи над 20 човека. Както и всички останали българи. Нищо екстремно...

# 31 480
  • Bulgaria
Най-дългото дежурство: Лекари прекараха 33 денонощия в болницата в Хасково.

https://btvnovinite.bg/bulgaria/naj-dalgoto-dezhurstvo-lekari-ot … -v-bolnicata.html

# 31 481
  • Sredets/Burgas
Здравейте,
 "тайничко" продължавам да следя темата,
но наистина извън нея сякаш на много места хората вече живеят по старому,
а не с новия модел с физическа дистанция...
Пиша във връзка с нещо друго обаче...
Точно след 10 дни, на 14-ти юни е Денят на доброволния и безвъзмезден кръводарител...
Ей така, реших да отворя сайта на Националния център по трансфузионна хематология...
Ето на какво попаднах:

Призив за кръводаряване
Всички центрове по трансфузионна хематология в страната алармират за значителен спад на желаещите да дарят кръв. Това ограничава възможностите за попълване на депата от кръв и кръвни съставки, необходими в страната ни.
Гражданите трябва да знаят: извършените в световен мащаб научни проучвания не съобщават за предаването на коронавируси (какъвто е и COVID-19) чрез трансфузия или трансплантация. Следователно желаещите могат да дарят кръв без да има какъвто и да е риск за здравето им.
http://ncth.bg/events/news/506-2020-03-20-07-16-19
Пускам го в случай, че някой има желание да дари.

# 31 482
И какво означават тези сравнения въобще - някъде по света е зле, дайте да затваряме за всеки случай?
Някъде?!
Навсякъде.

# 31 483
Най-дългото дежурство: Лекари прекараха 33 денонощия в болницата в Хасково.

https://btvnovinite.bg/bulgaria/naj-dalgoto-dezhurstvo-lekari-ot … -v-bolnicata.html

Слънце, чист въздух и кратка разходка на покрива на болницата. Ама не казаха как са ги снабдявали с това, което им е необходимо.
Гледах реклама, че утре в Здравей, България ще има интервю с тях.

Последна редакция: чт, 04 юни 2020, 23:06 от stasha_s

# 31 484
  • Другата България
Хайде да го кажа по друг начин тогава - никъде в света,  в нито една държава тестове за коронавирус не се правят на всеки, "който поиска". Ще се радвам ако някой ме опровергае с официална информация, различна от казаното.
Правят се по преценка на лекар или РЗИ. Ако си несъгласен с тази преценка, си плащаш. Както навсякъде.
Лечение по телефона се прилагаше отново навсякъде по света, у нас не е било прецедент.

Общи условия

Активация на акаунт