COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 469 679
  • 32 209
  •   2
Отговори
# 31 950
Мементо, И също изключих програмното мнение.
Предстоят избори в Македония, а У нас догодина. Отговорих на всичките ти въпроси Simple Smile поздрави!
.
Първо се извинявам, ако някой преди мен е питал или сте обсъждали въпроса, не съм чела страниците назад. Спряла съм да следя новините, както ѝ сайтовете със статистики по държави.
От 2-3 дни обаче дочувам разни неща и реших да видя какво се случва.
Виждам, че в Македония бройката с заразени е тръгнала рязко нагоре, след може би месец затишие. Лошото е, че и ние май натам тръгваме. Видях, че бройката със заразени при нас се покачва с всеки ден.
Хората тръгнаха на работа, пътуват свободно, заведенията са препълнени. Естествено, това дава отражение.
Хората сякаш не се страхуват вече, та дори забелязвам и липса на дистанция и елементарни хигиенни мерки.
Иначе гласим се за туристическия сезон (който май и започна), както и за летни почивки по чужди държави.
Смятате ли, че е възможно да "пламнем" пак?
И да се стигне отново до затваряне? Каква е ситуацията в момента в Македония?
Дори последните 2 дни се чудя, дали мерките, които трябва да паднат на 15-ти, няма да бъдат продължени, а дори и "освежени" с нови-стари мерки.

# 31 951
Върнах "Събудѝ се" и изгледах интервюто с Кунчев по Нова. Обяснѝ много добре за Сърница, издирени са контактите и тестват.
Вчера гледах репортаж от Сърница,където откриха заразени и Кунчев беше пристигнал на място..
говореше какво става и какво предстои за да се ограничи заразата..
после дадоха един местен,който обяви че Ковид няма,защото всички се познават и въздуха е чист,
това не било град,няма болни,затворили съседите в къщи ей така,нали ако им има нещо
трябва да са в болница, а те не са, така че..нЕма нищо,всичко е измислица..Sad

# 31 952
  • Bulgaria
Toва интервю е от 04.06 а днес вече установяваме устойчива тенденция за повишение на новите случаи. Кунчев е уверен, че контролират огнищата, но е нормално хората да се притесняват. Кантарджиев каза, че нещата не са приключили, но R e 0.5-0.8 което говори за затихване.
Устойчива тенденция, колко да е устойчива, двайсетина човека без клиника по селата .......
Изборът си е ваш.
То и възрастните хора от домовете, когато ги тестваха бяха без клиника, но вече не са между нас повечето от тях.

# 31 953
  • Другата България
Цитат
И всеки също толкова лесно може да осъзнае, че като получиш нова информация (примерно, че от оцелелите от вируса някакъв процент ще бъдат инвалидизирани до края на живота си,или че имунитетът няма да е траен), може да си промениш мнението за това какво следва да се прави.
Посочи официален източник, който твърди това. Искам да знам, колко процента ще бъдат инвадилизирани до края на живота си. И да се уверя, че не създаваш фалшива паника сред хората.
Как да ти покаже, като няма такъв източник. Всичко са слухове, ЕЖК и псевдонаучни "статии" в нет-а. Имаше даже някакви легенди за разложени бели дробове, глупости. Ако има увреждания, те са по-скоро от други хронични заболявания или най-малкото липсва каквато и да било причинно-следствена връзка с вируса.

Скрит текст:
Благодаря за този линк, страхотна Аргирова.
Допускам, че е възможно да си права.
Но не разбирам как в един и същи пост хем "обвиняваш" някого, че не предоставя официално инфо за нещо/неща, които твърди, а всичко е "ЕЖК", хем същевременно ти самата категорично твърдиш нещо, и то твърде сериозно, без абсолютно нищо като официално потвърждение насреща?
Посочи официален източник, на база на който "ако има увреждания, то те са по-скоро от други хронични заболявания и липсва каквато и да е причинно-следствена връзка с вируса". Линкове, статистика, научно доказана такава. За уврежданията върху човешкия организъм и това от какво са причинени те. И че нямат никаква връзка с коронавируса.
Защото иначе категорията, в която попада казаното, е същата - "ЕЖК, слухове и псевдонаучни статии в нета".

# 31 954
Първо се извинявам, ако някой преди мен е питал или сте обсъждали въпроса, не съм чела страниците назад. Спряла съм да следя новините, както ѝ сайтовете със статистики по държави.
От 2-3 дни обаче дочувам разни неща и реших да видя какво се случва.
Виждам, че в Македония бройката с заразени е тръгнала рязко нагоре, след може би месец затишие. Лошото е, че и ние май натам тръгваме. Видях, че бройката със заразени при нас се покачва с всеки ден.
Хората тръгнаха на работа, пътуват свободно, заведенията са препълнени. Естествено, това дава отражение.
Хората сякаш не се страхуват вече, та дори забелязвам и липса на дистанция и елементарни хигиенни мерки.
Иначе гласим се за туристическия сезон (който май и започна), както и за летни почивки по чужди държави.
Смятате ли, че е възможно да "пламнем" пак?
Не. Няма да пламнем. Няма основа за това.

# 31 955
Toва интервю е от 04.06 а днес вече установяваме устойчива тенденция за повишение на новите случаи. Кунчев е уверен, че контролират огнищата, но е нормално хората да се притесняват. Кантарджиев каза, че нещата не са приключили, но R e 0.5-0.8 което говори за затихване.
Устойчива тенденция, колко да е устойчива, двайсетина човека без клиника по селата .......
Изборът си е ваш.
То и възрастните хора от домовете, когато ги тестваха бяха без клиника, но вече не са между нас повечето от тях.

Това не вярно!

# 31 956
Именно! Наистина звучи успокояващо, когато кажат "без симптоматика", един вид нищо им няма, но къде е гаранцията, че симптоматиката няма да се разгърне в дните след тестване? Малко ли такива случаи има? Влошават се вкъщи и се стига до болница, пък и до интензивно.

# 31 957
Цитат
И всеки също толкова лесно може да осъзнае, че като получиш нова информация (примерно, че от оцелелите от вируса някакъв процент ще бъдат инвалидизирани до края на живота си,или че имунитетът няма да е траен), може да си промениш мнението за това какво следва да се прави.
Посочи официален източник, който твърди това. Искам да знам, колко процента ще бъдат инвадилизирани до края на живота си. И да се уверя, че не създаваш фалшива паника сред хората.
Как да ти покаже, като няма такъв източник. Всичко са слухове, ЕЖК и псевдонаучни "статии" в нет-а. Имаше даже някакви легенди за разложени бели дробове, глупости. Ако има увреждания, те са по-скоро от други хронични заболявания или най-малкото липсва каквато и да било причинно-следствена връзка с вируса.

Скрит текст:
Но не разбирам как в един и същи пост хем "обвиняваш" някого, че не предоставя официално инфо за нещо/неща, които твърди, а всичко е "ЕЖК", хем същевременно ти самата категорично твърдиш нещо, и то твърде сериозно, без абсолютно нищо като официално потвърждение насреща?
Посочи официален източник, на база на който "ако има увреждания, то те са по-скоро от други хронични заболявания и липсва каквато и да е причинно-следствена връзка с вируса". Линкове, статистика, научно доказана такава. За уврежданията върху човешкия организъм и това от какво са причинени те. И че нямат никаква връзка с коронавируса.
Защото иначе категорията, в която попада казаното, е същата - "ЕЖК, слухове и псевдонаучни статии в нета".

За уврежданията върху човешкия организъм ясно,но за уврежданията на човешката душа тепърва ще търсим линкове с научни доказателства.Ако останене някой със здрав разум,разбира се

# 31 958
Макар че редовно ми трият постовете, не могат да ме принудят да не пиша, докато изтрият все ще се прочете. Така че...ще пиша.
Най-голямата грешка, а може би умишлено направена, беше, че определиха ковид като респираторно заболяване, което навежда на мисли за грип. Той минава без остатък обикновено.
Това изобщо не е вярно. Става въпрос за инфекциозна болест и ако това беше обяснено на хората, щеше по съвсем друг начин да се държат. Сега поне 80% викат, че това е грип. Народецът изобщо не може да събере 2+2 и да си зададе най-обикновен въпрос що дири грип през май и юни тук, ама как да е....
За уврежданията в бъдеще въпросът е много тежък...Нищо не може да се каже, докато не мине време. Всеки търси увреждания по белите дробове. Ами, пак да питам, защо там ще удари едно инфекциозно заболяване?То удря навсякъде.
Апропо, инфекциозните заболявания са в основата на повечето автоимунни, отключени в бъдеще.
Сухи съчки.
Всеки си мисли, че лошите неща се случват само на другите.
Аз лично съм на мнение, че сме произлезли от щраусите, не от маймуните.

# 31 959
Изборът си е ваш.
Кой да е моя избор? Кунчев каза, че активно тествали болничен персонал и техните пациенти за последния месец както и старческите домове. Съмнявам се повечето заразени да са по селата от байрама, 41 случая общо. Сега почивните дни няма да има, но другата седмица ще си проличи ясно дали вървим по македонския сценарий.

# 31 960
За уврежданията върху човешкия организъм ясно,но за уврежданията на човешката душа тепърва ще търсим линкове с научни доказателства.Ако останене някой със здрав разум,разбира се

Загадъчна е човешката душа, която се уврежда от това, че месец и половина може да се разхожда само по улиците,  спазвайки физическа дистанция, и част от това време е трябвало да носи маска.

# 31 961
  • Пловдив
Макар че редовно ми трият постовете, не могат да ме принудят да не пиша, докато изтрият все ще се прочете. Така че...ще пиша.
Най-голямата грешка, а може би умишлено направена, беше, че определиха ковид като респираторно заболяване, което навежда на мисли за грип. Той минава без остатък обикновено.
Това изобщо не е вярно. Става въпрос за инфекциозна болест и ако това беше обяснено на хората, щеше по съвсем друг начин да се държат. Сега поне 80% викат, че това е грип. Народецът изобщо не може да събере 2+2 и да си зададе най-обикновен въпрос що дири грип през май и юни тук, ама как да е....
За уврежданията в бъдеще въпросът е много тежък...Нищо не може да се каже, докато не мине време. Всеки търси увреждания по белите дробове. Ами, пак да питам, защо там ще удари едно инфекциозно заболяване?То удря навсякъде.
Апропо, инфекциозните заболявания са в основата на повечето автоимунни, отключени в бъдеще.
Сухи съчки.
Всеки си мисли, че лошите неща се случват само на другите.
Аз лично съм на мнение, че сме произлезли от щраусите, не от маймуните.
Грипът също е инфекциозна болест...Unamused

# 31 962
  • Другата България
Скрит текст:
Цитат

Скрит текст:
А, щом ти е ясно за уврежданията върху човешкия организъм, сподели. С линкове и официална информация. Да ни стане ясно и на нас.
За другото не мога да коментирам материя, която поне на мен не ми е ясна. Но ако и за това имаш инфомация, сподели и нея, всеки предполагам иска да се ограмоти с аргументирана, ясна и конкретна информация, по темата, базирана на официални източници. За човека, за душата, за здравия разум...и за връзката с коронавируса, разбира се.

Прочетох това и ми допадна.
Цитат
В заключение д-р Кантарджиев коментира острите изказвания на д-р Атанас Мангъров: "Когато не носиш никаква отговорност и не трябва да пазиш име на институция и да отговаряш за гражданите, може да си говориш колкото искаш".
И бих допълнила - и каквото си искаш.

# 31 963

Тук един примерен линк специално за мозъка.

https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.05.20.106575v1.full
Благодаря за линка, беше ми полезен. Изчетох материала. В него пише: 1. Че всички изследвания са напълно неокончателни и некатегорични. 2. Цитат: SARS-CoV-2 targets human brain organoids but does not appear to replicate productively.
Извадените от контекст цитати не доказват нищо.
Не съм лекар, микробиолог, никакъв специалист не съм. Ако и вие не сте, ви съветвам да не четете такъв тип изследвания без да ги разбирате. И да не си правите категорични изводи от тях. Както и да не разпространявате плашеща информация, ей-така, защото си мислите, че знаете нещо.

# 31 964
Цитат
Моля, ако имате възможност, споделете после на две на три какво е рекъл Кантарджиев
Ще щрихирам на 2 на 3 какво ми направи впечатление защото доста неща каза, и беше много интересно. Първо той ми повтори моята теза от вече толкова отдавна от самото начало на вируса че с времето той ще става по малко смъртоносен. Той каза че ние ще изследваме генетичният код на вируса от 100 в момента болни с Коронавирус за да видим как мутира на наша територия, защото по принцип в природата на вирусите е да мутират и с времето да стават по заразни и по малко смъртоносни. Вируса се учи как по успешно да се предава и как да живее колкото се може по дълго в организма без да го убива. Както аз обичам да казвам така ще се промени вируса защото е в негов интерес да го направи. По заразен и по лек. Той каза не че е в негов интерес, а такава е природата на вирусите ама то напрактика е едно и също, природата им е такава, защото е в техен интерес. Simple Smile Също така каза че може би този вирус не атакува еднакво всички раси, явно е чел английското изследване. До седмица в Пловдив вече ще са готови резултатите и ще може за пръв път да преценим какво е разпространението на вируса в цяла България. Тук ми се искаше водещият да го попита можем ли да вярваме на тия изследвания за антитела като достоверен показател за разпространението на вируса, и оттам да си направим изводи за разпространението, имунитета на населението и смъртността в България, ако след време антителата изчезват (изчезват ли) а остава клетъчният имунитет, има ли го, какво представлява и как се открива. Защото за тоя клетъчен имунитет че го има вече чувам не само от Мангъров но и белгийският вирусолог е говорил за клетъчен имунитет. Иначе Кантарджиев обясни че тия тестове били много меродавни защото откривали 3 вида антитела, един от тях някакви специални които били в горните дихателни пътища, макар че за мен най полезно ще ми е вместо да хвали тестовете просто да каже каква им е чувствителността и специфичността.

Каза също така че няма да затягат мерки при определени цифри а следят редица фактори, брой новозаразени, ясен ли им е произхода, от огнища ли са или с неясен произход, т.е. няма да се затягат мерки като минем цифра Х а ще се гледат много фактори като например и колко е запълнен капацитета на болниците. Доближим ли го зятагаме.

За Пловдив вече е обявено, че се използват тестове "Елайза", които са по-надеждни от другите бързи тестове за антитела. Само не стана ясно този вид тестове си ги има отпреди пандемията, защо поскъпнаха и след като може всяка лицензирана лаборатория да ги прави защо не се препоръчаха на населението

Общи условия

Активация на акаунт