COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 468 062
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 32 025
Аз написах вече, но ме изтриха, не знам защо, тъй като нали темата е информативна. От няколко дни съм на морето. Има доста хора като за началото на юни. По плажа не са отворени все още всички заведения, но малкото, които са, са претъпкани, особено вчера и днес. Предимно млади хора, но и много семейства с деца. Руснаци също има.
А къде сте на морето? Южно, северно, курорт?
На юг от Бургас.

# 32 026
  • При семейството си
По бнт съобщиха за Самоков, че едно дете е заразено, ходило е на детска градина. Ако родителите дадат съгласие, ще изследват останалите 40 деца в градината.
Две са децата, едното е ходело на детска градина, която сега е под карантина.
Установени са още две положителни проби за COVID-19 в Самоков – на деца на 2 г. и на 5 г. Децата с положителни проби са внуци на заразената касиерка от хранителен магазин в града, за която вече съобщихме. Тя от своя страна се инфектира след като баща ѝ, който е бил на лечение във вътрешното отделение на болницата в Самоков, се заразява с COVID-19. Едно от дечицата е посещавало детска градина "Детелина". Тя ще бъде поставена под карантина, ще се изследват и контактните лица с децата.
от ТУК

Това означава, обаче, че все пак се опитват, проследяват и тестват контактните.

# 32 027
  • София
Писах за чужденци в бургаски мол. Със сигурност знам, че в града доста руснаци имат имоти, но някак си са разпознаваеми.
А и не са само руснаци.
Само да не пламне областта!
Руснаци ако има не са новопристигнали, има такива, които не могат да си заминат, както и украинци. Никой няма да идва от Русия, освен по работа или българи, които се прибират и са в карантина. Изобщо не ги пускат на туризъм от там, а и тук едва ли ще им махнат карантината.
Морето, в обозримия ми периметър, няма никаква готовност за туристи. По южното Черноморие хотелите и комплексите са на базисни настройки от зимата и изобщо няма да отварят повечето, които са с чуждестранни гости. От месеци ви казвам, че сметките по начало не излизат с нашия къс сезон, затова са ни високи цените, а сега съвсем няма да се получи, освен за къщите за гости и малките хотелчета, които тепърва опитват да се подготвят. На плажа на градина заравниха пясъка едва вчера, повечето чадъри не са сложени, отвори снощи един бар, останалите не понечват, няколко капанчета започнаха опити за ремонт, за да отворят от 15-ти, ама с боязън. В Созопол няма жива душа, в Черноморец да не говорим. Има сега раздвижване много леко, заради хубавото време, но това означава пак пусти плажове и съвсем слабо съживяване. Може юли и август да се появят хора, но по скоро по каравани, по вилите си и в малките хотелчета. Баш туристически сезон няма да има, както и се очакваше.

# 32 028
  • София
Може и да се лъжа, но през последните два дни май хората взеха да се светват, че са оставени да се спасяват поединично и гледам, че в ГТ маските на носа се увеличиха. Може би това е прословутият здрав разум за неволята.

# 32 029
Това няма да е последната пандемия, с която се сблъскваме, казват учените, които предупреждават, че сме създали „перфектна буря“, за да могат болестите от дивата природа да се прехвърлят върху хората и бързо да се разпространят по целия свят.
Тази перспектива идва от световните здравни експерти, които проучват как и къде се появяват нови заболявания.
Като част от тези усилия те сега разработиха система за разпознаване на модели, за да предскажат кои заболявания в дивата природа представляват най-голям риск за хората.
Този подход се ръководи от учени от университета в Ливърпул, UK, но той е част от глобалните усилия за разработване на начини за по-добра подготовка за бъдещи огнища.
"През последните 20 години имахме шест значими заплахи - Сарс, Мерс, Ебола, инфлуенца по птиците и свински грип", заяви проф. Матю Байлис от университета в Ливърпул пред BBC News. „Избегнахме пет куршума, но шестият ни улучи".
"И това не е последната пандемия, с която ще се сблъскаме, така че трябва да разгледаме по-отблизо болестта на дивата природа."
В хилядите бактерии, паразити и вируси, известни на науката, тази система идентифицира улики, погребани в броя и вида на видовете, които заразяват. Той използва тези улики, за да подчертае кои представляват най-голяма заплаха за хората.
Ако патогенът е посочен като приоритет, учените казват, че биха могли да насочат изследователските усилия към намиране на превенции или лечение преди да се случи каквото и да е огнище.
„Това ще бъде още една стъпка, за да разберем кои заболявания могат да причинят пандемия, но ние постигаме напредък с тази първа стъпка“, каза проф. Байлис.
Много учени са съгласни, че нашето поведение - особено обезлесяването и посегателството върху различни местообитания на дивата природа - помага на болестите да се разпространяват от животните в хората по-често.
Според проф. Кейт Джоунс от Университетския колеж в Лондон, доказателствата „в голяма степен подсказват, че трансформираните от човека екосистеми с по-ниско биоразнообразие, като земеделски или плантационни пейзажи, често са свързани с повишен риск за хората от много инфекции“.
"Това не е задължително при всички болести", добави тя. „Но видовете от дивата природа, които са най-толерантни към човешкото безпокойство, като някои видове гризачи, често се оказват по-ефективни при приемане и предаване на патогени.
Има определени огнища, които демонстрират този риск на „интерфейсите“ между човешката дейност и дивата природа с опустошителна яснота.
При първото огнище от вируса на Нипа през 1999 г. в Малайзия, вирусна инфекция - пренасяна от плодови прилепи - се е "разляла" в голяма свинеферма, построена в края на гора. Диви плодови прилепи, които се хранят от овощните дървета, а прасетата лежаха върху полуяден плод, който падаше от дърветата и беше покрит със слюнка на прилеп. Повече от 250 души, които работиха в тесен контакт със заразените прасета, хванаха вируса. Повече от 100 от тези хора са загинали. Степента на смъртност от ковид все още се очертава, но текущите оценки го определят на около 1%. Вирусът от Нипа убива 40-75% от хората, които заразява.
Земеделските стопанства на ръба на горите, пазарите, където се купуват и продават животни - всички са замъглени граници между хората и дивата природа и места, където е по-вероятно да се появят болести.
„Трябва да сме постоянно нащрек в тези интерфейси и да имаме системи, които да реагират, ако видим нещо необичайно“, като внезапна болест в определено място.
„Новите болести се появяват в човешката популация вероятно три до четири пъти годишно“, казва проф. Февър. "Това не е само в Азия или Африка, но и в Европа и САЩ."
„Това се случва през цялото ни взаимодействие с природния свят. Важното е сега как го разбираме и реагираме на него.
Настоящата криза, каза проф. Февре, дава урок на много от нас за последиците от собственото ни въздействие върху природния свят.
https://www.bbc.co.uk/news/science-environment-52775386

# 32 030
  • София
Аз написах вече, но ме изтриха, не знам защо, тъй като нали темата е информативна. От няколко дни съм на морето. Има доста хора като за началото на юни. По плажа не са отворени все още всички заведения, но малкото, които са, са претъпкани, особено вчера и днес. Предимно млади хора, но и много семейства с деца. Руснаци също има.
А къде сте на морето? Южно, северно, курорт?
На юг от Бургас.
Черноморец ли е, Поморие ли е, Китен ли е, Приморско ли е, Резово, Царево, Лозенец, Синеморец, нещо страшно ли има да се назове курорта, в който има живец?
Специално за Слънчев бряг имам прясно инфо, че е много, много празно. Никакви чужденци и никакви (почти) работещи хотели, но той пък е на север от Бъргас.

# 32 031
ХА, и моето мнение изтриха без причина!

СЗО пък се сетиха, че все пак маските (дори от плат) предпазват. И новата препоръка е да се носят докато продължава пандемията.
(Тази организация все върви с месеци след събитията...)

# 32 032
Предполагам до седмици и ние ще изгорим като Македония.
Гаднярите като Слави Трифонов - пълен кретен излезе, Радев, Нинова, неколцината останали идиоти от НДСВ и стотиците хиляди, които са убедени, че вирус няма - ще ни докарат големи беди на главата. Всички гладни за позиции и власт, пари...са готови да жертват другите, за да лапат още и по много.

Не обвинявам Бойко Борисов, то всеки си има граници на търпимост...Но спасението на давещите се май вече е работа на самите давещи се.
Господ да ни пази, няма кой друг. Дано по някаква случайност отървем кожата.

Ами ето едно мнение от “дивана” - да не се разбира буквално - много уплашено, пресилено, стресирано, “ще изгорим като Македония”, “господ да ни пази”” и прочие такива. Щото на Македония нещо й има.

# 32 033
  • София
Радев? Нинова? Кво са направили сега пък те? Призоваха ни да ходим на почивка в Сърница и Самоково ли, че да се убедим, че вирус нема или?
Щото пък Бойко ни "свали" маските Grinning

# 32 034
Е то ясно, че природата ни отправя предупреждение.Верно като се замислиш вируса не е 50% смъртност, затова хубаво е да се мисли по отрано за някои неща.

# 32 035
Сватбено тържество допринесе за нов скок на коронавирусните инфекции в Иран, заяви президентът Хасан Рухани в събота, но настоя, че страната няма друг избор, освен да поддържа икономиката си отворена, въпреки предупрежденията за втора вълна от епидемията.

Иран, който постепенно облекчава блокирането си от средата на април, отчете рязко покачване на нови ежедневни инфекции през последните дни. В четвъртък Иран отчете 3574 нови случая - най-голям брой от февруари, когато за първи път беше съобщено за огнището.

„На едно място станахме свидетели на пик на тази епидемия, чийто източник беше сватбата, която причини проблеми на хората, здравните работници и загуби за икономиката и здравната система на страната“, заяви Рухани по държавната телевизия. Той не каза кога или къде се е състояла сватбата.

Здравните служители предупреждават за втора вълна от огнището, но казват, че причина за скока в новите случаи може да бъде по-широкото тестване. Един служител заяви, че около 70% от новите случаи в Техеран са сред тези, които са пътували извън столицата през последните дни.

Иран се бори за ограничаване на разпространението на COVID-19, но властите са обезпокоени, че мерките за ограничаване на обществения и икономически живот за овладяване на вируса биха могли да разрушат вече икономиката, която вече лежи под международни санкции.

„При тези обстоятелства нямаме друг избор - тоест няма втори вариант“, добави Рухани. „Трябва да работим, нашите фабрики трябва да работят, магазините ни трябва да бъдат отворени и в страната трябва да има движение, доколкото е необходимо.“

Иранските университети отвориха отново в събота, след като бяха затворени повече от три месеца и половина, съобщават държавните медии. Забавачниците ще се отворят отново след седмица, когато курсовете по Коран и езици също ще се възобновят, каза Рухани.

https://www.egyptindependent.com/iranian-wedding-party-fuelled-n … ent-rouhani-says/

# 32 036
Митинг на италиански крайнодесни екстремисти и хардкор футболни фенове заради реакцията на правителството срещу коронавируса, се превърна за кратко в насилие.
Сблъсъците в центъра на столицата Рим започнаха след бой между демонстранти, се казва в доклади.
Полицията реагира с водно оръдие и сълзотворен газ и извърши няколко ареста.
Стотици маршируваха, за да призоват правителството да подаде оставка заради справянето с кризата и щетите, нанесени на икономиката и работните места.
С повече от 33 800 смъртни случаи и 234 000 случаи от началото на епидемията от коронавирус, Италия е една от най-силно засегнатите страни в света.
Протестиращите се събраха в древния район около Цирк Максимус.
Сблъсъците избухнаха, след като един от техните представители започна да говори с медиите, твърдят доклади.
Някои демонстранти хвърляха бутилки, камъни и димни бомби към полицията, журналистите и фотографите и викаха „журналисти, терористи“, съобщава агенция AFP.
Един протестиращ заяви, че присъстващите са хора, които искат да възстановят "законността и достойнството в Италия".
"Тук сме, за да разбере целия свят, че днес в Италия всяка категория работници е опустошена и унищожена от правителство, което всъщност не защитава интересите на италианците", каза той пред агенция Ройтерс.
Италия навлезе в заключителната си фаза в облекчаването на ограниченията за блокиране, което позволява пътуването вътре в регионите и отварянето на международните граници.
Премиерът Джузепе Конте заяви, че правителството работи за ускоряване на социалните плащания и обеща "сериозна данъчна реформа".
Магазини, кафенета и ресторанти вече отвориха вратите си, а туристическите обекти започнаха да посрещат туристи през последните дни.
https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-52951920?intlink_from_ur … e-reporting-story

# 32 037
Позицията ми е, че положението в България е ОК. Мерките, доколкото останаха, са разумни и правилни. Не влагам никакви политически пристрастия, всеки би направил това, което направи правителството. Може да се постараят повече с гоненето на вируса, ама без карантини и КПП-та. И да си оправят болниците и да увеличат доста заплащането за сестрите и обикновените лекари.

Мога да искам маски в ГТ, ама не мисля, че имам право на мнение, щото не го ползвам. Мога да искам маски по магазините, ама ходя рядко, с маска, както и не мисля непрекъснато дали някой ми е накашлял доматите или хляба и сиренето.

# 32 038
Холандски ферми за норки са започнали умъртвяване на норки по поръчка на правителство, след като в 10 стопанства е установено, че имат животни, заразени с коронавирус, казва агенцията за храните и стоките в страната.
Има опасения заразената норка, която се отглежда във фермите заради козината си, че може да предаде болестта на хората.
„Всички ферми за развъждане на норки, където има инфекция, ще бъдат изчистени, а фермите, където няма инфекции, няма да бъдат“, заяви говорителят Фредерик Ерми.
В сряда правителството разпореди умъртвяването на 10 000 норки, след като определи, че засегнатите стопанства могат да действат като дългосрочен резервоар на болестта.
https://www.bbc.co.uk/news/world

# 32 039
И аз чета последните месец-два, скъсват се да ни предупреждават, че много по-страшни пандемии идват. Не съм фен на конспирациите, но защото досега не съм срещал толкова интензивни предупреждения за пандемии? Или е имало, пък аз не съм обръщал внимание? Сега току през ден пуснат интервю на поредния спец, който вика - ковид е майтап, ехеее, ако знаете кво ничака, ама със сигурност ни чака в близко бъдеще! А преди 3,5 г. или преди 7 или преди 17 какво е било по-различното? Не сме си биле толко близки с животните ли?

Не си обръщал внимание. Аз например съм обръщала и дори и във форума съм писала, че е въпрос на време, по други поводи. Но всички очакваха пандемията да е грипна, като има и грипни вируси, много по-гадни от ковид. Има един в Китай(пак) с 40% смъртност, но за щастие още не се е научил да се разпространява ефективно от човек на човек затова засега стои там. Но няма гаранция, че това не може да се промени с една случайна мутация и тази гад да плъзне по-нашироко, затова учените постоянно го следят.
Този коронавирус беше изненада, въпреки, че сарс, мерс преди това трябваше да светне червената лампичка.
Хората винаги сме били близо до дивите животни, дори сега в някои части на света продължават интензивно да контактуват с диви животни, особено прилепите са един голям резервоар на всякакви много гадни вируси. Иначе вируси прескачат от животни на хора откакто свят светува, но разликата между преди и сега е, че сега се качват на самолети и много бързо достигат до почти всички точки на света.

Общи условия

Активация на акаунт