Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 27

• 26 157
  • 741
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте и от мен Simple Smile

Не съм се включвала отдавна. В четвъртък бях при ендото. Тестостерон, щитовидни, ПКК, витамини, чернодробни- всичко вече е в норма, минус 21 кг съм...Но инсулина не пада.
Стартирах в края на август с 16.90 ( този резултат е без лекарства, безобразно хранене). Изписаха ми 500 мг Глюкофаж ХР, веднага започнах режим и в края на февруари вече инсулина ми е 18 ( с режим, свалени 19 кг и хапчета).
Позволявам си веднъж седмично до 10 гр 85% черен шоколад, 1-2 пъти месечно заквасена сметана с ягоди или малини. Редовно фаствам, защото вечерям рано и не закусвам.Покрай цикъл съм хапвала торта и то не цяло парче, даже първите 2-3 пъти се ограничавах до 3-4 малки хапки, дъвчех бавно и ги оставях тотално да се разтопят в устата ми за да не хапвам повече. Никакви бобови, никакъв ориз, картофи, хляб, ядки само орехи от време на време. От както сме в карантина си правя упражнения в къщи и въртя крачки като луда из апартамента.

След празниците отново ще пусна инсулин и желязо с феритин защото имам и брутален косопад, който третирам външно с какво ли не, но няма спиране. Пия инозитол, Б12, вит Д.

Чудя се дали да си позволя малко козунак, ужасно много ми се яде.

Светли празници!

Последна редакция: чт, 16 апр 2020, 11:20 от simpatiuh4e

# 241
Аз също на Великден ще си хапна козунак с прясно мляко на закуска. Даже и в понеделник може да се изкуша. Не мисля че 1-2 закуски могат да ми объркат организма.  Естествено, ще внимавам  много с грамажа - да е малко парченце

# 242
Понеже козунаците си ги правя аз и не мога да не ям,  Smiley  , от миналата седмица умишлено намалих драстично мазнините.Не че ям само Вх, но да речем, че съм ги вдигнала доста....днес например закусвах кафе и 1 варено яйце, обаче обядвах 1 ябълка+кисело мляко+3-4 курабийки.
След малко ще правя козуначени кифлички, със сигурност и тях ще опитам...вчера правих кулич, изядох едно парче.Но пък то+ кисело мляко, ми бяха вечерята, друго не ядох, не ми се ядеше.
Различното, което установявам отпреди, е , че сега Вх не провокират непрекъснат глад.Снощи "вечерята" ми беше към 18.00 часа, сутринта изядох яйцето към 9 часа.
Днешния обяд изядох към 12.30, все още не изпитвам никакъв глад.
Преди, час след Вх хранене, вече изпитвах глад.

Уточнявам, че аз не гоня никакви цели вече, постигнати са.Та, не смятам, че 3-4-5 дни ще върнат в начално положение.
И по Коледа пак така процедирах, нямаше поражения.

Останалата храна ще е стандартна-салати, агнешко, питка, яйца......

# 243
Всеки си знае в какво състояние е и коя храна как му действа. Аз лично избягвам да се държа така, сякаш торта, парче пица или козунак ще ме убие. При положение, че в 95% от случаите човек се храни добре, няма нужда да се тревожи за нещо по-така отвреме навреме.

# 244
Книгата на др Гит я има и на български в Спиралата. Моят баща изпълнява  упражненията му от години и му е голям почитател. Докторът твърди, че ставите се хранят не с тежки, натаварващи упражнения, а с микроскопични, но продължителни движения-поклащания. За тях трябва обаче да имаш много време и да си упорит и постоянен. Аз, признавам си, не съм от тези.Grinning

# 245
По моето питане от преди няколко страници имам неясноти. Какво означава нормална КЗ + 30 минути? Какво означава ядене на въглехидрат, какъв точно /зелена салата от айсберг или марула, варена киноа с домати и краставици, ягоди, козунак, шоколад и т.н./?
И да кажа към момента какво е предприела  според това, което четохме на първа страница-
-диета /но все още много трудно контролира някои непозволени храни, но поне е по изключение/
-започна Глюкофаж 500 мг, 2 пъти дневно /по нейно желание, не можах да я спра, лекарката каза, че не трябва да се приемат лекарства на този етап, но и никакви добавки не изписа, просто каза че това е скрит диабет и рано или късно ще се разболее от диабет тип 2 и после след години ще мине и на инсулин /ако не спазва диета/, защото според нея в момента не се наблюдава ИР категорично/
-цинк 250 мг. дневно
-магнезиев цитрат 400 мг. дневно
-хром 750 мкг дневно
И изобщо за тази тема ли е, след като според специалист еднокринолог изобщо не се говори за ИР?

Скрит текст:
елдасс, изследванията на кръвна глюкоза и инсулин показват преддиабет, глюкоза нетолерантност, хиперинсулинемия. Нарушения на първа, но и втора фаза на инсулинов отговор. Таьи жена няма нито един момент в денонощието с нормална захар. Винаги захарта и е над 6. Добрата новина е, че на гладно има супер нисък инсулин и може бързо да се подобри ако се сложи на диета и започне движение. Изчети първа страница, грабвайте добавките, изключвайте въглехидратите бавно и да започва да припка. .По 20мл оцет преди ядене на въглехидрат и много магнезий и цинк и трябват, магнезият от добавка, не става иначе. След всяко ядене, до 15 минути да започва да тича и да ходи бързо докато види нормална захар + 30 минути. Това докато махне Въглехидратите.

TSH е висок, но след диета ще се оправи сам, мисля.

# 246
Аз пък ще си направя режимен, дори се води кето козунак, защото избягвам глутена, заради щитовидната жлеза. За  останалите от семейството ще правя пълнозърнести козунаци и кифлички.

# 247
Според мен, над 80% от хората след 25г и да речем около 50% от тези под 25г са за тази тема. Може би не за всеки от тези ще се отнася частта с отслабването, но за съжаление, много малка част от хората са метаболитно здрави. Просто повечето не го знаят...
Иначе за хапването по празниците, аз няма да си позволя нищо нережимно. Просто не искам да ме боли нищо, така че ще се "лиша" от козунаци и други подобни и ще си наблягам на месото и яйцата, благодаря.

# 248
МАРИ77, благодаря ти. Много окуражаващо звучиш. Това, че режимът ти е помогнал да се справиш с ПА, много ме мотивира.
 По Великден, аз също смятам да наблегна на яйцата, зелените салати и агнешките дреболии и агнешко месце. Вчера правих чорба от агнешки комплект , със спанах, зелен лук и много джоджен. Само аз и татко я хапнахме, обаче с превелико удоволствие. Само ние ядем агнешко. Отказах се от идеята да правя кето-козунак, защото е мноооого по-голяма играчка от обикновеният.  Синът ми и баща ми ще правят козунаци-само тестото ще омесят в машината. Аз няма да им помагам, защото не мога да устоя на топъл козунак. А мисля тази година да ги пропусна. За всеки случай в дневничето, препоръчано ми от Невенка, съм писала, че от 20 април премахвам всякакви въглехидрати.......за всеки случай. Утре ще правя два чийзкейка с маскарпоне и сладка от горски ягоди, къпини и боровинки. Синът ми каза, че щял да ми сложи намордник, докато ги правя Smiley и щял зорко да ме следи.....

# 249
Най - лесно премахвам въглехидратите като го правя постепенно- пример ако съм между 70 и 100 гр, 3-4 дена минавам на 50-70, след това 3-4 дена под 50  и чак тогава падам на под 30. Като паднеш под 30 за няколко дена сама ще поискаш да седиш на минимум. Докато съм в кетоза имам дни с около 30-40 гр , но в повечето дни са ми падали и под 20 . Не стоя дълго време в силна кетоза, че много ми мирише тялото и устата. Максимум 15 дена. Най -добре ми е въглехидратите да са ми около 50 гр. Ако се отпуснеш на Великден, да спреш всякакви въглехидрати изведнъж, ще ти бъде тежко

# 250
  • Paris, France
Невенче, държа да подчертая, че не добавките лекуват, а храненето. Добавките само подпомагат евентуалните липси на организма.
Не знам как може някой да си мисли, че само с добавки може да излекува ИР и да отслабне, но едновременно с това да яде боклуци.

За боклуците е ясно, обаче както и да се храним, ако не коригираме липсите с допълнителни хапове, излекуване няма. В смисъл, че човек с недостиг на Д3 може да си яде кето с десетилетия и да си седи ИР.

Познавам хора с ИР, които отидоха при ортомолекулярни специалисти в Америка, направиха си генетични тестове, тестове за клетъчни нива на разни минерали и витамини, започнаха да ги приемат и свалиха излишното тегло и си излекуваха диабети и ИР без особени диети като кетогенни, нискоВХ, нюкасълски, постене и подобни. Е, храненето го промениха. Ние, ако нямахме липси, нямаше да станем ИР. Ето, досега, ако не пия вит Д слизам под норма, а не разбирам защо. Излагам се на слънце на обяд, ходя бързо редовно и пак.

Хората, за които пиша, увеличиха, разбира се, двигателната активност и спряха да ядат боклуци, но не и боб, ориз, хляб.

Системата не е за мене, защото има редовно много хапове, а на мене ми е по-лесно да не ям, отколкото да гълтам хапове.

елдас, ходи се бързо, да сме леко задъхани докато видим нормална захар и още 30 минути. Пример:

Даден човек има 10 захар на първи час и 11 на втори, като захарта пада до 6 на четвърти час. Изяжда каквото изважда и до 15 минути след нахранване тръгват да тича или върви бързо, така че да е задъхан. Тества захар след час ходене и тя е 7. Продължава да ходи докато тества и води захар под 5 и ходи още половин час. Методът лекува висока КЗ и подобрява и сулинова чувствителност.

Добре е да се започне с по-малко ВХ за да не се ходи много и да не се изморява излишно.

С времето е необходимо да се ходи все по-малко за да се види нормална захар. Ако първия път се ходи 2.30 часа - 2 часа за да се изгори захарта и още 30 Мин, в края се ходи час - 30 Мин за изгаряне на захар + още 30.

Това е методът на Гордън - кето и нюкасълска не успяват да излекуват диабета му и той разработва този метод. Работи идеално за мъже диабетици, които (вече) нямат наднормено тегло, но е полезен за всички. Важно е храненето, с правилни мазнини, протеини и добавки, които той имаше в сайта му. По-добър сайт по въпроса не съм намирала, но отдавна не го намирам в нета, може и да го няма. Има научна част, с обяснения, но има и опростен вариант. Молих няколко пъти някой да намери адреса, но нещо нямаме късмет.

долче, на Великден ядох яйца и салати, нали съм кето + едно малко шоколадово яйчице, колкото нокътя на палеца ми. Скрихме яйца из къщи, шоколадови. Козунак не правя, защото домашните не го обичат и трябва да го ям сама.

Не мисля, че козунак и кекс са проблем веднъж годишно за хора с лека ИР или никаква, както Франсоаз писа, но при тежка ИР или диабет не са особено удачна храна. Другото е да се ядат на корем, но веднага да ставаме да танцуваме или тичаме след това.

алинна, браво за дневника. Идея е да си отвориш тема тук или блог със заглавие отслабването на еди кой си и всеки ден или през ден да си пишеш успехите и неуспехите. Мене това би ме стресирало и изморило и бих предпочела да ходя или бягам през това време, но ако мислиш, че за тебе би работило, направи го!

# 251
elitsa_b, ама аз съм ги спряла въглехидратите. В дневника съм писала , че ще ги спра от 20 април, евентуално ако прегреша и гризна нещо. Аз, отак свалих 10 килограма, малко се мотивирах и вече не се уливам с количества. Най много да си чупна коричка козунак, или да си гребна от крема на чийзкейка. Аз даже, смятам да  си правя отделно на мен само крем от чийзкейка, без бисквитки,  с пресни ягоди и боровинки, за да не ме изкушават другите със сладката....

Невенче, мен също би ме стресирало подобно нещо. Аз за по-сигурно, понеже знам, че при мен ще е работещо, съм разрешила на мъж и дете, да ме наблюдават и да ми се карат, ако хапна нещо забранено. А те са такива мрънкалници и двамата, че ще предпочета да съм дисциплинирана, отколкото да слушам по 2-3 часа дуднене и мрънкане. Добре, че убедихме и детето да не яде картофи и ориз, че поне два забранени продукта вече със сигурност няма да влизат вкъщи. Хляб умишлено не купувам, така, че той ако забрави да си купи, яде като нас без хляб. Поне, докато все още ме изкушават разни неща, е добре да не влизат вкъщи....

# 252
Nevena, какво тк е мнението за кръвните тестове за хранителни непоносимости? Може ли да се разчита на тях, че има доста противоречиви мнения, а аз ценя твоето.

# 253
  • Paris, France
Nevena, какво тк е мнението за кръвните тестове за хранителни непоносимости? Може ли да се разчита на тях, че има доста противоречиви мнения, а аз ценя твоето.

Нямам мнение, не ги познавам. Вече май ти го писах. Чела съм че зеленчуци като патладжан, домати и чушки можело да са непоносими, но аз точно с тях отслабнах.

алиннна, никакъв крем от чийзкейк и никакви корички от козунаци! За няма и 10 години си се угоила като шопар, свалиш 5 и качиш 10 кила, виждаш, че ставаш все по-болна. Аз не ям корички от козунаци и кремове от чийзкейк, направи ми компания и не ги яж и ти! Нямаш време за губене, само (десетки) килограми мас. Самото правене на чийзкейк и козунаци ти качва и инсулин, но и лептин. Който иска да ги яде да си ги направи. През това време можеш да припкаш по двора. Сама виждаш, че десетилетия глупави диети са ти увеличили теглото двойно и повече и че явно метаболизмът ти е паднал. Метаболизъм се качва с движение и ядене. Тогава няма да се чувстваш гладна, наказана, зле. Няма да имаш и панически атаки.

Молба към всички молещи се - котаракът ми Филу, 10 годишен, симпатичен тигър, е в момента в реанимация със запушена уретра. Цял месец лекувахме инфекция в пикочния мехур, струвит и получи камъни в пикочния мехур, които неутралната уринарна храна не успя да разтвори. Може ли, като се молите покрай Великден, да споменете и Филу, че много се мъчи, горкия? Благодаря.

# 254
  • here, there, everywhere
Момичета, аз ви чета и има интересни неща споделени, най-вече от личен опит.
Не разбирам обаче защо движението е веднага след храненето, а не преди него? Та нали веднага след хранене храната е още в стомаха. На мен лично ще ми е трудно с пълен стомах да правя по-интензивно физическо натоварване ( само ходенето ще ми е ОК). Всички специалисти, които съм чела, препоръчват първо физическото усилие, после храната. Ето например един от любимците ми ( съжалявам, че не е на български, може би Гугъл ще помогне с превода на който му е нужно).https://www.marksdailyapple.com/when-is-the-best-time-to-eat-car … RYXpIV3oifQ%3D%3D

Общи условия

Активация на акаунт