Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 27

• 25 542
  • 741
  •   1
Отговори
# 660
  • Близко съм
Скрит текст:
Здравейте, от известно време следя темата и малко се обърках, ако човек има едновременно ИР и Хипофункция с ФТ3 към долна граница,  какво хранене е удачно за него? Пия Еутирокс от 50.

Това са ми последните резултати от обременяване и щитовидни хормони, антителата ми са в норма.
Ще съм много благодарна за коментар Simple Smile

ОГТТ + Трикрат. Инсулин      Профил   *   *
Глюкоза ( Glucose )      4.59   mmol/l   3.60 - 6.10
Глюкоза - 60та мин      5.67   mmol/l   3.30 - 8.90
Глюкоза - 120 та мин      4.31   mmol/l   3.30 - 7.80
Insulin ( Серумен Инсулин )      6.67   mU/l   2.60 - 25.00
Insulin ( 60 м post 75g glucose )      79.51   mU/l   
Insulin ( 120 м post 75g glucose )      37.57   mU/l   
HOMA ( IR ) индекс      1.36   индекс   < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR

FT 3 ( свободен Т3 )      3.66   pmol/l   3.20 - 6.80
FT 4 ( свободен Т4 )      16.63   pmol/l   12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон )      2.850   mIU/l   0.300 - 4.200

И аз съм като теб с ИР, нисък ф3 а висок ф4 и хипофункция.  И не става и става с тоя ф3  не знам само какви ще са послествията като пада още, моят почти вече е под реферетните. Ендото не се впечатлява, не им обръщат така нужното внимание...

# 661
Между другото, четох и че рибата била инсулиногенна... Така, че вече не знам кое е бяло и кое черно...
Инсулин трябва да има, не трябва да играе и да скача в небесата.

# 662
Говорили сме много пъти за инсулиновия индекс и инсулиногенните храни. Индексът е "тестван" на здрави хора и също така, варира според различни източници. А на храни като нетлъста риба, постно месо, обезмаслени млечни и т. н. им се намалява инсулиногенния ефект като се регулират количествата, съчетават се с подходяща мазнина, салати и т. н. Макар че е по-лесно млечните да не са обезмаслени, месото да не е постно, рибите да са тлъсти... Blush Отделно, важно е и след всяка храна за колко време се сваля инсулина и КЗ. А и да не се повишава рязко и КЗ.  Ако храната повишава и КЗ драстично много ясно, че инсулинът ще е висок за по-дълго време.

# 663
  • Paris, France
алоевера, нещо бъркаш. Няма как да си с хипофункция на щитовидната след като имаш високо Т4. Хипофункция на щитовидната ти нямаш. Имаш проблем с дейодирането на Т4 до Т3, към което щитовидната ти жлеза няма абсолютно никакво отношение. То се извършва в черен дроб и клетки на сърцето.

Има хиляди причини този процес да не може да се извърши пълноценно, от банални като липса на селен, цинк, Б12, през проблем с желязо, болен черен дроб, адренали, липса на витамин Ц и много други. Основният ензим, който конвертира Т4 в Т3 съдържа селен. Цинк и магнезий също са нужни и това е връзката между ИР и щитовидните хормони. [

Между другото, четох и че рибата била инсулиногенна... Така, че вече не знам кое е бяло и кое черно...

Аз знам. Гладна диета. След трети ден инсулинът удря дъното и седи там до края.

Да, при някои хора риба и месо вдигат инсулин повече от плод или боб. Един член на англо група си беше пуснал изследванията. Това се получава основно при хора от индийски произход, но може и при други.

долче е писала как се сваля инсулин когато се яде риба. Докато бях на диета 2 дни седмично ядях точно ти а. Нямах проблем. Ако не е тлъста добавям малко зехтин отгоре.

розичка222, количеството зеленчуци ми се виждат малко, протеините също. На такова меню аз си седя в кетоза. Е, зависи от плода. Ако е една диня или пъпеш сигурно ще изляза. Можеш да замениш плода със зеленчуци, 2-3 и така получаваш повече витамини.

Понеже си яла маргарин и сигурно той те е окепазил виж омега 3 и магданоза. Първо магданоз и после омега 3.

# 664
  • Близко съм
Невенче,  уж,  са добре.
Скрит текст:
ft4 - 15.7 реф. стойност - 9.30- 17
ft3 - 2.13 -реф.стойнсти  2-4.40
калций - 2.47 - 2.15-2.5
магнезий - 0.87 - 0.66-1.07
selenium 92- ref.stoinosti 50-120
vit.A 510 - 200-1200
Zinc - 13.0 - 9-18

# 665
  • Варна
Невена, Миоки благодаря.
А плодовете по - рядко ги ям, предпочитам кисело мляко с тиквени семки или няколко ореха и канела.
Иначе в такива дни в които въглехидратите са много малко, не знам дали е кетоза, но определено се чувствам много лека и енергична. Освен това много често уринирам. Но нямам тия симптоми за които съм чела тук - някакъв дъх, главоболие дори обриви съм чела и подобни.
Замислих се за друго.....какво по - точно е калориен дефицит. Защото аз, за да напълнея, се предполага че съм поемала повече калории, отколкото са ми били необходими. Значи сега, след като съм ги намалила, може би не е точно да се казва дефицит, а че ям колкото трябва, което просто е по - малко от превишеното преди това.

# 666
Благодаря много за препоръките Flowers Tulip

Нямам толкова килограми за сваляне (около 5), но ги свалям изключително трудно и бавно и съответно качвам лесно. По-скоро искам да сваля % мазнини (според моя треньор съм skinny fat тип тяло) и най-вече да излекувам ИР с правилно хранене преди да се е влошила..

От месец и половина (началото на ИП) съм намалила въглехидратите в храненето ми, хапвам: овесени ядки, добявам по ч.л. мед в закуската примерно, някой плод, млечни продукти, черен шоколад, тахани и ядки (не на веднъж)
Основните ми хранения са от месо, яйца и салата с добавки зехтин/маслини/авокадо. Рядко си правя черен ориз или нещо с лимецово брашно.
В момента работя от вкъщи и имам време да експериментирам със здравословни рецепти, но ме е страх какво ще стане като се върна в офиса и нямам толкова време да мисля какво ще хапвам и най-вече следобед имам ужасен глад за сладко..

Като добавки си взех Омега 3 по препоръка от групата, отделно си пия магнезий (Диаспорал директ сашета) и витамин Д. Селен бях пила преди години, трябва да видя как ми е сега.
Оцет почнах да пия преди закуска, защото тя ми е най-въглехидратното хранене за деня.

За тренировки в момента правя вкъщи от време на време HIIT или с леки тежести по 30 минути.
Трябва да наблегна знам, но съм свикнала в зала да тренирам и малко ми липсва мотивация в момента. Надявам се скоро да мога да се върна в залата и да наблегна на силовите. Ще почна и с бързото ходене след хапване.

Последна редакция: нд, 26 апр 2020, 21:16 от MaRin4et0

# 667
Разкарай меда и овесените ядки.

# 668
Маринчето, определено може да се каже, че закуската ти е въглехидратна. Овесени ядки, мед, плодове, някои млечни, ядки и тахани също може да имат повече вгх.
Розичка, може да си се адаптирала да гориш мазнини, не е нужно непрекъснато да имаш дъх, сърбежи, главоболия и др . Също, ако кетозата ти не е дълбока. А и не е нужно непрекъснато да си в дълбока кетоза.

# 669
А бе оставете го тоя овес за кончетата бе хора! Овесените ядки са основно баластра. Яжте яйца за закуска, ако искате да приемате важни хранителни вещесва в малко калории.
За мен "калориен дефицит" е празно понятие, освен ако не може да си изчислиш с точност калорийния разход, а това с формули не става, само със специализиран апарат.

# 670
Ами аз ям яйца за вечеря и ако и на закуска пак ям яйца ще ми дойде в повече. Правя си и доста здравословни кексове или палачинки с яйца и кокосово брашно, тахан или ядки, добавям фурми или плод вместо мед за подслаждане.

Последна редакция: нд, 26 апр 2020, 21:18 от MaRin4et0

# 671
Аз пък си купих сварени и боядисани яйца- 120 броя  (12 опаковки по 10 бр) Laughing и изобщо няма да ми дойдат в повече, ще си ги изядем Stuck Out Tongue Winking Eye Малката на 8 г изяжда по мин. 2 яйца на ден.

# 672
Ами аз ям яйца за вечеря и ако и на закуска пак ям яйца ще ми дойде в повече. Правя си и доста здравословни кексове или палачинки с яйца и кокосово брашно, тахан или ядки, добавям фурми или плод вместо мед за подслаждане.
Ами да ти кажа фурмите и плодовете са същите като меда. Няма особена разлика от към захарно съдържание.
Виж сега, не знам колко здравословно се храниш, но щом имаш проблем, значи не е чак толкова здравословно.
Разбира се, всеки е свободен да яде каквото намери за добре, но после да не се чуди що така бе Миме.

# 673
  • Варна
Не е лъжа, ние преди изкарвахме с една опаковка от 10 яйца за седмица, а сега купуваме по 40.......винаги гледам да имам сварени, а поне два пъти в седмицата ядем бъркани с бекон.

# 674
Много ми е удобно да имам и сварени яйца в хладилника. А суровите- за омлет, заливки на мусака, застройка на супи, бъркани, на очи, за кюфтета, зспеканки,  разни печива или баници...Вървят си. Иначе преди и ние купувахме по-малко яйца, сега по поне 1 кора ни идва чудесно на седмица, ориентировъчно.

Общи условия

Активация на акаунт