Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 27

• 25 574
  • 741
  •   1
Отговори
# 645
Значи никакво кето не е бил експеримента, ама в крайните резултати, твърдят, че е кето и оплюват режима Grinning
Абе всеки сам да си решава и ако иска да си хапва В и да се омазнява.
Има огромно значение дали пържолата ще я изядеш със салата и хляб или само със салата.

# 646
Прочетох всичко без източниците (дотам ми беше достатъчно).
1- като заговори някой, че кетогенната диета е "високомазнинна И високобелтъчна" и вече не приемам такъв източник за сериозен и достоверен (има обаче много хора които така прилагат "кетогенна" диета и се чудят защо при тях "не действа").
2- кетогенна диета има висок % мазнини ( *спрямо калориите за деня), а не големи количества мазнини сами по себе си Grinning Не се яде мас или зехтин с лъжицата...
3- как точно ще се яде само мас и риба и ще има ген който да блокира влизането в кетоза? Обяснено ли е в източниците?  Въглехидратите откъде идват тогава, рибата и маста се превръщат във вгх? Енергията от какво идва?
4- хората не са мишки. В много случаи сравнения не са уместни.
5- наистина, често такива проучвания с мишки включват и доста въглехидрати, и доста белтъчини, и незнайно какви мазнини.

Последна редакция: нд, 26 апр 2020, 14:35 от dolce miele

# 647
А много често, мишките и другите експериментални животни са селектирани да развиват бързо съответни заболявания или с изменени гени.
Храненето им е не точно такова каквото се описва. Примерно високо мазнинно, но се хранят с неподходящите мазнини (ака vegetable oils) или НВХ, ама представите им за НВХ са далеч от реалността и т.н.
Изобщо както казах - булшит.

# 648
А и наистина, ако източниците са от 2006 г- доста време е минало оттогава и доста хора са си сменили вече становището. Човек трябва да се мери със себе си и според това да преценява доколко да намалява въглехидратите. Тук в темата има ли кетогенно хранещи се хора които след известно време са започнали да пълнеят "на корем"- защото аз не си спомням такива оплаквания?  Thinking

# 649
Точно коремът е първото, което си отива на всички нисковъглехидратни диети... Не знам кой трупа мазнини там на такова хранене (освен мишките). Laughing

# 650
  • Paris, France
Скрит текст:
Здравейте, от известно време следя темата и малко се обърках, ако човек има едновременно ИР и Хипофункция с ФТ3 към долна граница,  какво хранене е удачно за него? Пия Еутирокс от 50.

Това са ми последните резултати от обременяване и щитовидни хормони, антителата ми са в норма.
Ще съм много благодарна за коментар Simple Smile

ОГТТ + Трикрат. Инсулин      Профил   *   *
Глюкоза ( Glucose )      4.59   mmol/l   3.60 - 6.10
Глюкоза - 60та мин      5.67   mmol/l   3.30 - 8.90
Глюкоза - 120 та мин      4.31   mmol/l   3.30 - 7.80
Insulin ( Серумен Инсулин )      6.67   mU/l   2.60 - 25.00
Insulin ( 60 м post 75g glucose )      79.51   mU/l   
Insulin ( 120 м post 75g glucose )      37.57   mU/l   
HOMA ( IR ) индекс      1.36   индекс   < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR

FT 3 ( свободен Т3 )      3.66   pmol/l   3.20 - 6.80
FT 4 ( свободен Т4 )      16.63   pmol/l   12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон )      2.850   mIU/l   0.300 - 4.200

Marincheto, не са ти ужасни резултатите и инсулинът на гладно е съвсем приличен. Кръвната ти захар също е добра. Тя е направо идеална ако не беше високия инсулин. В много начален стадий си и имаш единствено лек проблем с първа фаза на инсулина. Т3 е наистина нисък.

При това положение аз бих започнала директно да подобряваме ИР с бързо ходене след въглехидратни хранене, омега 3, всички витамини в първия пост, много салати и особено зелени листа, оцет преди ядене и магнезий. Това докато се оправи Т3.

От щитовидни хормони не разбирам, но зная, че селенът помага да се обръща Т4 в Т3. Не е лошо да го тестваш.

Кила колко имаш за сваляне? Ако не са много, изчистване на храненето, без безалкохолни, сокове, заменяне на плодове със зеленчуци и бавно леко намаляване на ВХ, силови упражнения в зала или даже у вас за мускули и малко кардио могат да направят чудеса.

Потърси в Гугъл how to raise T3 naturally, как естествено да вдигнем Т3 и си виж и адреналите, че можело да е ниско от тях.

Докато не оправиш Т3 не махай ВХ.

dolce, ескимосите имат малка черепна кутия, къси крака и доста големи туловища. Топчестата им форма е лека пречка да влязат в кетоза. Имат генетично големи черно дробове, които превръщат протеина в глюкоза както правят дробовете не хищниците. Хищниците, като котки, лъвове, също функционират на глюконеогенеза и де факти на глюкоза. Порасналите животни не могат да влязат в кетоза заради малките мозъци спрямо обем на тяло. Те не се хранят кетогенно. Докато домъкнат уловените животни у дома започва процес на ферментация, който превръща част от протеина във ВХ. Ядат пълните с треви черва на рибите и от там получават ВХ и фибри. Ядат и водорасли и горски плодове когато ги има.

И тересна статия за кетогенните диети, а която има някои истини. Някои от цитираните проблеми са лесно преодолими с малко фантазия, други са реални. Ще ида да я изчета и ще напиша какво мисля.

# 651
  • Варна
Наистина мисля че има голяма разлика дали ще изядеш пържола със салата и хляб, или само месо със салата. Както според мен има разлика дали ще изядеш един печен картоф или чиния с пържени картофи. Според мен и за здрав човек въглехидратите, особено от хляб и захар са храна която трябва да се избягва. Аз от декември смъквам въглехидратите до минимум и сега около Великден си позволих козунак, понеже обичам да меся. Но.....резултата беше ужасен, имах страшни стомашни киселини, дори и болки в корема, а изядох едно две парченца. Неразположението с киселините беше дни наред. Сега пак си влизам в ритъм и се чувствам добре. Аз не съм диагностицирана с ИР, но имах сутрешна завишена кръвна захар. И аз и мм сутрин над 6. Ами от декември намаляме Вх и имаме вече добри резултати. Сутрин ни е 5.3 - 5.4, и сме с по 5 кг надолу. Макар че аз искам още да смъквам, имам поне още 10 кг. Не влизам в кетоза и не ми е цел, просто гледам да ям малко вх. Напоследък обаче забелязвам че метаболизма ми доста се е забавил. Днес пробвах това с топлата вода, което Елора каза, ще започна всеки ден. Ще включа и фастове и дано има раздвижване.

# 652
Честно казано, не виждам как хранене с чисто месо, риба, зеленчук и млечни умерено може да е вредно за когото и да е.

# 653
Напоследък обаче забелязвам че метаболизма ми доста се е забавил.
Може ли да разясниш какво имаш предвид с това? За 00 ли става въпрос?

# 654
  • Варна
Мики, да......за това става въпрос. Не мога да си обясня защо така става. Ходя през 4-5 дни, но това е от скоро. Преди това беше поне през два, което според мен биваше. Явно нещо не правя както трябва. Чудя се дали може да е от това, че понякога съм в калориен дефицит. Не броя калориите но принципно внимавам с количествата. Другия вариант е понякога да ми преобладават много протеините пред мазнините......просто ще наблюдавам.

# 655
По-разреденото ходене не е проблем, ако няма затруднения или неразположения като подуване на корема. Нормално е като не консумираш много баластра.

# 656
  • Paris, France
Скрит текст:
Наистина мисля че има голяма разлика дали ще изядеш пържола със салата и хляб, или само месо със салата. Както според мен има разлика дали ще изядеш един печен картоф или чиния с пържени картофи. Според мен и за здрав човек въглехидратите, особено от хляб и захар са храна която трябва да се избягва. Аз от декември смъквам въглехидратите до минимум и сега около Великден си позволих козунак, понеже обичам да меся. Но.....резултата беше ужасен, имах страшни стомашни киселини, дори и болки в корема, а изядох едно две парченца. Неразположението с киселините беше дни наред. Сега пак си влизам в ритъм и се чувствам добре. Аз не съм диагностицирана с ИР, но имах сутрешна завишена кръвна захар. И аз и мм сутрин над 6. Ами от декември намаляме Вх и имаме вече добри резултати. Сутрин ни е 5.3 - 5.4, и сме с по 5 кг надолу. Макар че аз искам още да смъквам, имам поне още 10 кг. Не влизам в кетоза и не ми е цел, просто гледам да ям малко вх. Напоследък обаче забелязвам че метаболизма ми доста се е забавил. Днес пробвах това с топлата вода, което Елора каза, ще започна всеки ден. Ще включа и фастове и дано има раздвижване.

Напълно нормално е да ти се забави метаболизма когато отслабваш с намалени въглехидрати или калории. Единствените начини да се отслабне без значителна загуба на мускул (който гори глюкоза) и без забавяне на метаболизма са:

1) пълен глад. Диета на вода. По време на диетата, след третия ден, метаболизмът даже се увеличава с 10-12%.

2) кетогенна диета - с малко по-висок протеин, леко алкализиране даже можеш да качиш мускулна маса (проучване на Volek). Можеш да увеличаваш и намаляваш калориите както и когато си искаш, през ден, всеки ден, може да спортуваш, силови упражнения за качване на мускулна маса, кардио някакво, даже да тичаш маратони. След края на диетата, ако е проведена правилно, с достатъчни правилни мазнини, подходящи за генотипа, омега 3, електролити, витамини, метаболизмът ти ще е висок, по-висок отколкото като си я започнала.

Всички хора, които намаляват калории и увеличават движение си намаляват метаболизма, защото мозъкът не е тъп и усеща липсата на достатъчно калории и иска да си запази това, което има и да гори само това, което му се подава. След Нюкасълската диета, която в оригинал е с глюкоза и фруктоза в шейкове те, хората, които са се излекували от диабет са инструктирани да ядат не повече от 2/3 (две трвти, 67%) от това, което са яли преди диетата ако не искат диабетът да се върне. Или махат едно ядене дневно или един ден ядат нормално, но на следващият постят и ядат само веднъж или само 1/3 една трета от нормално изяждането. Ако много ниско калоричната диета се направи кетогенна (както я направих аз) такъв ефект няма. Сега ям повече, отколкото ядях като опитвах да слабея на 1200 калории и бягах като хахава и се чувствах като парцал.

https://www.dietdoctor.com/biggest-loser-fail-ketogenic-weight-loss-study-success

Кратко обобщение - пълния глад и кетогенните диети запазват метаболизма. Намаляването на калории и увеличаване на спорт намаляват метаболизма и ефектът се запазва и след отслабване и спиране на диетата

Затова аз предпочитам да вляза в кетоза на нормални и даже увеличени калории и чак когато съм стабилно в нея да намаля калории и даже да гладувам.

И глад, но и кетогенна диета, независимо дали е с леко намаляване на калории или със 200 калории дневно ще избият лошите гъби и бактерии, които са живяли в червата и са се хранили със захар. Помните експеримента, а който човек си предизвика диабет изяждайки 100 храма жива мая за хляб и го излекува с антимикотични. Същото е с някои бактерии и антибиотик.

Има и регенерация на имунни клетки, която не се получава с намаляване на калории. Много пъти съм качвала и сваляла кила, но кихането и зачервените напролет очи си ги влачех от 2007 година. 2014 развих и алергия към гел за нокти. След диетата същата година си почувствах ръцете различни. Ме бяха сухите ръце, които имах. Взех същите продукти, с които се правех и си направих маникюр с гел-лак. Същата база, цвят и топ от които ми излизаха мехури. Плахо лакирах кутре и безименен на лява ръка и зачаках мехурите. И чаках. Обикновено илизаха след 2-3 часа, като първо започваше сърбеж. Чаках 2,3 часа, ден, оглеждайки ги през половин час. Още ден и лакирах всички пръсти. И зачаках. 6-7 часа, ден, два, 5, 6. На 7мия ден един нокът се обели. Оттогава се лакирам с каквото намеря, включая китайски лакове. Това беше ноември.

През април ядях нормално 2015г. Чаках да цъфнат дърветата до нас и да почна да кихам и да ми се зачервяват очите. И чаках. Чаках и чаках. Прецъфтяха. Край с алергиите. Нищо. Нада. Ниенте. Даже вече забравих, че съм я имала и се сещам само като стане дума. 5-6 години минаха от диетата и рядко се храня кето.

Ей затова съм фен на строгите, кетогенни диети. Никой не е казал, че трябва да ги пазим до гроб.

розичка, и аз не ходя до тоалетна всеки ден като съм кето. Зависи от организъм. В ден, в който искам да ида до кенефа изяждам по една глава червено цвекло на пара с три яденета или поне две. На мене ми действа моментално. Преди няколко страници го писах. Другото са пробиотици, но не съм пробвала и не мога да се изкажа.

# 657
  • Варна
Невена, разбирам какво ми препоръчваш, но не знам дали мога да вляза в тази кетоза. Свързвам го с твърде много пресмятане на нутриенти и следене, а дори сега се справям трудно с отделянето на време за планиране на ядене и т.н. Не се оправдавам, просто реших да избирам подходяща храна и да не ми се  налага да смятам постоянно. Аз дори не съм сигурна дали съм в калориен дефицит, но със сигурност има такива дни,но не мисля че е постоянно. Примерно днес ще кажа какво ми е менюто:
Закуска - кафе със сметана
Обяд - две варени яйца, една зелена пиперка, парче кашкавал, шепа маслини
СЗ - кисело мляко с тиквени семки и канела, друг ден може да е някакъв плод
Вечеря - печено бутче + салата маруля с краставица и настърган пармезан малко.

Гледам яденето да е през 4 часа и го спазвам.
Освен това гледам да съм планирала храната за цяла седмица и да си подсигуря продуктите.
Днес топлата вода ми се отрази доста добре. Иначе за през деня гоня 1.5 -2л.
Не съм спортен тип, но гледам да правя домашни упражнения поне 30 мин, или си пускам музика и танцувам.
Точно това ме притеснява което ти каза, че свалянето с намаляне на Вх и калории в дългосрочен план дефакто няма да е ефикасно.
Иначе ако има значение, съм на 32г, бях 63-64кг, сега съм 58, ръст 1.53м. 15 кг са ми крайната цел. Сега като охлабят положението ще посетя и ендокринолог да си пусна някое друго изследване. Определено мисля че имам някакви дефицити, много ми кървят венците, сутрин ме болят много краката отдолу на стъпалата.

Миоки точно така, разредено е, но нямам никакъв дискомфорт. Не мога да кажа същото, когато основната ми храна беше филии с маргарин за закуска..... Тогава и при два дни пропуск си чувствах корема страшно подут. Сега наистина нямам никакви неразположения, просто се зачудих защо става така.
Иначе реално започнах да отслабвам от февруари и понеже си записвам всичко в тефтер от 08.02 съм по стриктна. Преди това декември имаше празници, януари бях с грипове и доста лекарства. Та от февруари съм - 5 кг, което мисля че е добре. Редовно си записвам и измерванията с глюкомера.

Последна редакция: нд, 26 апр 2020, 17:58 от rozi4ka222

# 658
rozi4ka222, при това положение, няма от какво да се притесняваш или да правиш нещо в насока промяна. Аз също съм така - по на рядко, но без затруднения или дискомфорт, даже бих казала, всичко е много по-гладко от преди.Smile
 Аз фибри не консумирам и реално, това което изяждам оставя много по-малко отпадък, който не е храносмелен и усвоен и се налага да бъде изведен от тялото по съответния начин.

# 659
Между другото, четох и че рибата била инсулиногенна... Така, че вече не знам кое е бяло и кое черно...

Общи условия

Активация на акаунт