Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 27

• 25 575
  • 741
  •   1
Отговори
# 630
Тревичка, по колко се пие от този? Каква е препоръчителната дневна доза? Аз имам еритритол на тази марка, става- опаковката е много хубава, плътна хартия с перлени елементи, с цип за плътно затваряне. Не че е най-важна опаковката Laughing , просто тази е много удобна. Бяха бързи с доставката.

# 631
Искате да кажете, че канела и карамфил смъква КЗ, а вдигат инсулин? Аз от години така си пия кафвто

За канелата не съм чела такова нещо.
Но за карамфила да.
Пелина също.
Тоест има природни неща, които усилват секрецията на инсулин. За диабетици това е ок, но е логично, че за хора с ИР не е.
Пила съм тройчатка. Зверски глад съм имала. После попрочетох и разбрах защо.
Затова преди да се пие нещо  е хубаво да се попрочете малко.

# 632
Добавката с канела мисля, че ми смъкваше рязко КЗ при нвх  хранене и бях като парцал, отпаднала. Трябваше да хапна нещо и то примерно плод. Аз лично не видях смисъл да пия нещо което ме кара да се чувствам така и да се налага да си повишавам КЗ с някакви вгх. Махнах добавката и се почувствах добре. Иначе по описание чудесно звучеше- не и на практика. Wink

# 633
  • Бургас
Ако не прекаляваш с количествата, не вярвам да е проблем по малко към кафето. Аз говорех за количества като половин-една ч. л Grinning Или повече...Аз бях като парцал с повечко канела и с една такава добавка също, оправях се само като хапна...
И аз мисля, че с канелата трябва да се внимава, на мен ми сваля много кръвното. Отне ми време, за да разбера защо ходя като ударена с мокър парцал...А най-вероятно е сваляла и кръвна захар, но без глюкомер не съм се усетила, че е поредната хипогликемия.

# 634
  • Paris, France
Относно щитовидните хормони- Фт3 и Фт4 е препоръчително да са към горната граница, защото клонят ли или стоят ли на долната, си е хипофункция от всякъде. За Тсх няма чак такова значение, освен ако не се цели бременност.
И много ниските въглехидрати свалят щитовидните хормони.

Ох, обърках се вече. Не трябва ли да са средни? Чела съм, че високото Т3 скапва кръвоносните съдове. Понеже НВ диети го свалят действат благоприятно при високо кръвно и подобни. Само за цикъл има значение и съответно за възпроизводство. Той се вдига в последната фаза на цикъла, лутеална май беше.

Добре, а ако седим дълго кето и тези хормони седят ниски какво се случва?

TSH, ако е било високо заради ИР, пада само, без външен хормон ако се отслабне и държим инсулина нисък. Това се случи при мене и при много други хора. И при Бледолилава беше същото. Какво е било докато съм била на диета не зная. Казаха ми да не го тествам, нито 3-4 месеца след диетата. Оттогава е 1.5-1.8.

Елора, има различни видове Пелин. В Северна Африка, зимата ги слагат в чая, защото тогава няма джоджен. На единият там казват шиба (сиба), а на другия ших, но не знам кой кой е. И двата чистят червата и даже пускат овцете да ги пасат. Единият помага при диабет, но другият май не. Аз си го слагам в чая. На пазара тук се продава само един вид, с тънички, като покрити със скреж листа. Той не е като този, който в България се слага във виното, наричано Пелин. Харесвам го. Ще ида да потърся дали сваля или качва инсулин, ако изобщо.

Канела и кардамон не ми действат зле. Пиех ги с кафе като бях на диета, но чак като бях вече в кетоза и със стабилна захар. С ниско кръвно съм. Карамфил ненавиждам, а мъжът ми го тила във всяка манджа.

Тревичка, калиевият цитрат си го правя сама. Купувам калиев бикарбонат и отделно лимонтозу от турския магазин и смесвам. Купувала съм лимонема киселина в пластмасов буркан, 1кг от един сайт в БГ. Калиев бикарбонат съм виждала във винарко. Има и в ибей. Така имам по-малко буркани в шкафовете. С лимонената киселина чистя пералня и миялна, че сме в район с твърда вода.

# 635
Помня че тогава и за карамфила открих инфо, че повишава инсулина и за пелина.
 Помня, че в два източника го пишеше. Как се секретира повече инсулин.
Затова и го спрях. Имах голям глад.
Самата смеска майка ми я правеше.

http://poleznata.kutiika.net/za-kakvo-e-polezen-karamfil/

Тук пише, че се секретира.

А тук
https://www.mila.bg/article/7383002

че действал като инсулин. Трябва май и в други източници да се търси.
Но за мен е важно какво изпитах. Щом имах силен глад, не е за мен.
За пелина също пишеше, ама не открих линк този път.

# 636
Долче, не съм чела по колко се пие от прахообразния. Препоръчителната дневна доза е 495мг - така пише на тубичката с хапчетата, които днес купих. На плика ще е описано. На един друг модел прах, пишеше еди колко си мерителни лъжички, та и тук ще е нещо такова.
Невенка, ще видя и със самостоятелното приготвяне как ще е. Иначе днес започнах магданоза една връзка + една копър Simple Smile

# 637
Nevena, щитовидните хормони трябва да клонят към горната граница на референтните стойности. Но дори и да са в средата, ако човек се чувства добре, значи няма проблем. Все пак , освен едни цифри се гледа и симптоматиката на човека.
Знам,че  ако някой  е с ниски, клонящи към долната  граница щитовидни хормони, едно дълготрайно кето хранене, би го вкарала определено в хипофункция. А после дали тя ще премине хипото, когато се мине на едно по-балансирано хранене е много индивидуално.
Членувам в няколко форума за Хашимото и хипотиреодизъм и има не малко примери,  при които различни крайни  режими  са довели до хипотиреодизъм.
Пак казвам всичко е индивидуално, затова някои хормони е добре да се проверяват по-често при следване на режим, различен от балансираното хранене.

# 638
Здравейте момичета, аз рядко пиша, но ви чета редовно. Включвам се за да благодаря на Невена за прекрасната рецепта за спанака. Стана супер и много се хареса в къщи. Вече е в списъка с любими. Понеже при нас (Северна Америка) кориандер, казват на сухите семена и смлени такива, малко се позачудих, дали да използвам тях или зелените листа, на които тук казват силантро. Направих го със силантро и много ми хареса, по принцип това е една от любимите ми подправки, а като си спомня, че преди доста години го бях купила вместо магданоз и изхвърлихме шопската салата, защото мислихме, че миризливки са полазили доматите  Laughing Утре ще пробвам соса по рецептата от свекърва ти Невена, но само като чета съставките, вече знам, че много ще ми хареса. Благодаря!
Сега да се похваля малко: вчера след 5 дневен фаст, сутрешната ми захар беше 3.6. Днес, след обилна вечеря снощи - 4.6 Аз много доволен! Започнах фаста в понеделник с 6.2 (след козунаци на Великден) За мен фастовете работят много и ме карат да се чувствам много добре. Благодаря, че Ви има! Много сте полезни!

# 639
Здравейте, от известно време следя темата и малко се обърках, ако човек има едновременно ИР и Хипофункция с ФТ3 към долна граница,  какво хранене е удачно за него? Пия Еутирокс от 50.

Това са ми последните резултати от обременяване и щитовидни хормони, антителата ми са в норма.
Ще съм много благодарна за коментар Simple Smile

ОГТТ + Трикрат. Инсулин      Профил   *   *
Глюкоза ( Glucose )      4.59   mmol/l   3.60 - 6.10
Глюкоза - 60та мин      5.67   mmol/l   3.30 - 8.90
Глюкоза - 120 та мин      4.31   mmol/l   3.30 - 7.80
Insulin ( Серумен Инсулин )      6.67   mU/l   2.60 - 25.00
Insulin ( 60 м post 75g glucose )      79.51   mU/l   
Insulin ( 120 м post 75g glucose )      37.57   mU/l   
HOMA ( IR ) индекс      1.36   индекс   < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR

FT 3 ( свободен Т3 )      3.66   pmol/l   3.20 - 6.80
FT 4 ( свободен Т4 )      16.63   pmol/l   12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон )      2.850   mIU/l   0.300 - 4.200

# 640
Здравейте, от известно време следя темата и малко се обърках, ако човек има едновременно ИР и Хипофункция с ФТ3 към долна граница,  какво хранене е удачно за него? Пия Еутирокс от 50.

Това са ми последните резултати от обременяване и щитовидни хормони, антителата ми са в норма.
Ще съм много благодарна за коментар Simple Smile

ОГТТ + Трикрат. Инсулин      Профил   *   *
Глюкоза ( Glucose )      4.59   mmol/l   3.60 - 6.10
Глюкоза - 60та мин      5.67   mmol/l   3.30 - 8.90
Глюкоза - 120 та мин      4.31   mmol/l   3.30 - 7.80
Insulin ( Серумен Инсулин )      6.67   mU/l   2.60 - 25.00
Insulin ( 60 м post 75g glucose )      79.51   mU/l   
Insulin ( 120 м post 75g glucose )      37.57   mU/l   
HOMA ( IR ) индекс      1.36   индекс   < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR

FT 3 ( свободен Т3 )      3.66   pmol/l   3.20 - 6.80
FT 4 ( свободен Т4 )      16.63   pmol/l   12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон )      2.850   mIU/l   0.300 - 4.200

И аз съм с хипо и ИР.
Но са ти добри резултатите. Да, имаш ИР.
Повече разбирам от ИР, от щитовидната не съм чела много.
Но това което знам е, че при болна щитовидна не може да има пълно махане на В. Не е хубаво.
Тоест е хубаво да се яде, ограничено и от бавните.
Не казвам да си хапваш редовно ориз, картофи, хляб, пици и пасти.
А колко кила си при тези хубави резултати?
И как се храниш.

# 641
Нещо за това?

10 Причини да НЕ прилагаме Кето-диета дългосрочно
От John Douillard, 19 май, 2018
Диетичното махало отново е в движение, а поредният хит на деня е кетогенната диета. Говорим за хранене в изобилие с месо от животни, хранени с трева; яйца; зеленчуци, растящи над земята; масло и сирене ....
Все повече хора в момента изпробват тази високо-протеинова, високо-мазнинна диета с цел бързо сваляне на килограми, повишаване на енергията и подобряване на настроението, както и с цел постигане на онези изсечени плочки на корема, по които всички въздишат. (4,8)
Кетогенните диети, както и другите ниско-въглехидратни режими като Аткинс и Палео предполагат да се приемат само до 50 грама въглехидрати дневно, т.е. максимум 4% от приеманите хранителни вещества. Останалата част от храната се състои от големи количества мазнини и променливи количества протеини. (1,7) В по-крайните си разновидности кето-диетите може да включват до 70-80% мазнини.
И докато тази диета наистина може да Ви помогне да се отървете от доста килограми и да Ви донесе някои краткосрочни ползи, да се придържате към нея в дългосрочен план може да Ви причини сериозни неприятности.
Ето ги 10-те риска, с които трябва да сте наясно преди да започнете кето-диета:
1. Повишен риск от неалкохолно омазняване на черния дроб и инсулинова резистентност.
Кетогенната диета е свързана с развитието на тези две състояния.
2. Загуба на тегло, но и намаляване на мускулната телесна маса
Изследванията показват, че след 12 седмици на кетогенна диета, загубата на тегло е значително по-голяма от колкото при мишките, хранени със зърно, но за сметка на мускулната телесна маса.
3. Увеличен риск от рак на дихателните пътища и на дебелото черво
Проучванията сочат, че при мъже на ниско-въглехидратна, високо-протеинова диета се наблюдава завишен риск в тази посока (10)
4. Увеличаване на коремните мазнини
При мишки, хранени кетогенно, се наблюдава 30% увеличение на висцералните (коремните) мазнини, в сравнение с мишки, хранени със стандартна храна. (2) Изпробвани са и двата варианта на кетогенна диета: високо-протеинов/високо-мазнинен и високо-мазнинен/ниско-протеинов. (2) Най-общо, след 5 седмици на този режим се наблюдава завишено образуване на мазнини, в сравнение с мишките, хранени със зърно. Това показва, че въпреки загубата на тегло, тялото все пак складира излишната мазнина като телесни мазнини по същия начин, както прави това с излишните въглухидрати. (1,3)
5. Възвръщане на загубеното тегло
Дългосрочните резултати от кетогенната диета всъщност показват възвръщане на изгубеното тегло. През първата седмица се наблюдава първоначална загуба на килограми, но след 18 седмици теглото се връща до първоначалната си позиция и започва постепенно да се покачва.
6. Намаляване на ползите с времето
Пак ще повторим, че кетогенната диета носи многобройни краткосрочни ползи, като намаляване на теглото, ИТМ, коремната обиколка, систоличното и диастоличното кръвно налягане, нивото на триглицеридите, плазмената глюкоза на гладно и HbA1c (гликирания хемоглобин); повишаване на HDL („добрия“) холестерол, без да се наблюдават промени в LDL („лошия“) холестерол. Но авторите и на трите мета-анализа загатват, че тези ефекти имат ограничен срок на действие и с времето намаляват. (1)
7. Повишен риск от втвърдяване на артериалните стени.
Втвърдяване на артериалните стени се наблюдава при деца и млади хора, лекувани с кетогенна диета. То е ранен индикатор за риск от сърдечно-съдови заболявания. (6) Артериите са възстановили нормалното си състояние след 1-2 години хранителна терапия.
8. Странични ефекти при деца с неврологични проблеми
Изследванията сочат, че деца с неврологични проблеми, лекувани чрез кетогенна диета, отчитат редица странични ефекти като запек, хипогликемия, гастроезофагеален рефлукс, камъни в бъбреците, нарушения в растежа и ацидоза. (6)
9. Повишен сърдечно-съдов риск
Изследванията, извършени върху ниско-въглехидратните, високо-протеинови и високо-мазнинни диети, ги съврзват с повишаване риска от сърдечно-съдови заболявания. (10) Въпреки че кетогенната диета показва някои подобрения в липидния профил, в повечето случаи се наблюдава завишаване на общия и лошия холестерол. (6)
10. Арктическия ген
Накрая ще отбележим, че единствения народ, доближили се максимално до кетогенната диета в естествени условия, са Инуитите в Арктика, които естествено са се хранили с много мазна, ниско-въглехидратна храна, състояща се предимно от тюленова мас и риба. Но те са развили специфичен ген, които не им позволява, въпреки този начин на хранене, да навлязат в кегогенеза (кетоза). (9) И тук неизменно напира въпросът: Защо единственият народ, който естествено се храни кетогенно, притежава ген, който блокира кетогенезата, ако кетогенната диета е здравословна?
Акценти
Кетогенната диета е вариант на гладуване, при което драстично се ограничава приема на въглехидрати и тялото е принудено да използва като гориво изгарянето на мазнини.
В природата това се случва всяка пролет и в еволюционен смисъл, това трябва да правим и ние всяка пролет. Пролетната кетогенеза, обаче, не се задейства чрез високо-мазнинна диета, а чрез сериозно ограничаване на приеманите калории и намаляване на мазнините.
Изследванията определено показват, че има краткосрочни ползи от кетогенната диета. Но резултатите от дългосрочните изследвания, които едва сега започват да се публикуват, сочат, че този режим може да е в най-добрия случай краткосрочна стратегия и след дълъг период на тази диета, се наблюдават увеличени рискове и намаляване на ползите.
Използвани източници
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5452247/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3119109/
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2980360/
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17299079
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26170063/
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4325592/
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5782363/
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5782363/
9. https://medicalxpress.com/news/2015-09-high-fat-diet-cold-profound-effect.html
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16849880
Любезно преведено от Ивелина Вълканова

# 642
  • София
E, не, статии от 2006 г. като доказателства. Хайде сериозно.

# 643
Нещо за това?

Скрит текст:
10 Причини да НЕ прилагаме Кето-диета дългосрочно
От John Douillard, 19 май, 2018
Диетичното махало отново е в движение, а поредният хит на деня е кетогенната диета. Говорим за хранене в изобилие с месо от животни, хранени с трева; яйца; зеленчуци, растящи над земята; масло и сирене ....
Все повече хора в момента изпробват тази високо-протеинова, високо-мазнинна диета с цел бързо сваляне на килограми, повишаване на енергията и подобряване на настроението, както и с цел постигане на онези изсечени плочки на корема, по които всички въздишат. (4,8)
Кетогенните диети, както и другите ниско-въглехидратни режими като Аткинс и Палео предполагат да се приемат само до 50 грама въглехидрати дневно, т.е. максимум 4% от приеманите хранителни вещества. Останалата част от храната се състои от големи количества мазнини и променливи количества протеини. (1,7) В по-крайните си разновидности кето-диетите може да включват до 70-80% мазнини.
И докато тази диета наистина може да Ви помогне да се отървете от доста килограми и да Ви донесе някои краткосрочни ползи, да се придържате към нея в дългосрочен план може да Ви причини сериозни неприятности.
Ето ги 10-те риска, с които трябва да сте наясно преди да започнете кето-диета:
1. Повишен риск от неалкохолно омазняване на черния дроб и инсулинова резистентност.
Кетогенната диета е свързана с развитието на тези две състояния.
2. Загуба на тегло, но и намаляване на мускулната телесна маса
Изследванията показват, че след 12 седмици на кетогенна диета, загубата на тегло е значително по-голяма от колкото при мишките, хранени със зърно, но за сметка на мускулната телесна маса.
3. Увеличен риск от рак на дихателните пътища и на дебелото черво
Проучванията сочат, че при мъже на ниско-въглехидратна, високо-протеинова диета се наблюдава завишен риск в тази посока (10)
4. Увеличаване на коремните мазнини
При мишки, хранени кетогенно, се наблюдава 30% увеличение на висцералните (коремните) мазнини, в сравнение с мишки, хранени със стандартна храна. (2) Изпробвани са и двата варианта на кетогенна диета: високо-протеинов/високо-мазнинен и високо-мазнинен/ниско-протеинов. (2) Най-общо, след 5 седмици на този режим се наблюдава завишено образуване на мазнини, в сравнение с мишките, хранени със зърно. Това показва, че въпреки загубата на тегло, тялото все пак складира излишната мазнина като телесни мазнини по същия начин, както прави това с излишните въглухидрати. (1,3)
5. Възвръщане на загубеното тегло
Дългосрочните резултати от кетогенната диета всъщност показват възвръщане на изгубеното тегло. През първата седмица се наблюдава първоначална загуба на килограми, но след 18 седмици теглото се връща до първоначалната си позиция и започва постепенно да се покачва.
6. Намаляване на ползите с времето
Пак ще повторим, че кетогенната диета носи многобройни краткосрочни ползи, като намаляване на теглото, ИТМ, коремната обиколка, систоличното и диастоличното кръвно налягане, нивото на триглицеридите, плазмената глюкоза на гладно и HbA1c (гликирания хемоглобин); повишаване на HDL („добрия“) холестерол, без да се наблюдават промени в LDL („лошия“) холестерол. Но авторите и на трите мета-анализа загатват, че тези ефекти имат ограничен срок на действие и с времето намаляват. (1)
7. Повишен риск от втвърдяване на артериалните стени.
Втвърдяване на артериалните стени се наблюдава при деца и млади хора, лекувани с кетогенна диета. То е ранен индикатор за риск от сърдечно-съдови заболявания. (6) Артериите са възстановили нормалното си състояние след 1-2 години хранителна терапия.
8. Странични ефекти при деца с неврологични проблеми
Изследванията сочат, че деца с неврологични проблеми, лекувани чрез кетогенна диета, отчитат редица странични ефекти като запек, хипогликемия, гастроезофагеален рефлукс, камъни в бъбреците, нарушения в растежа и ацидоза. (6)
9. Повишен сърдечно-съдов риск
Изследванията, извършени върху ниско-въглехидратните, високо-протеинови и високо-мазнинни диети, ги съврзват с повишаване риска от сърдечно-съдови заболявания. (10) Въпреки че кетогенната диета показва някои подобрения в липидния профил, в повечето случаи се наблюдава завишаване на общия и лошия холестерол. (6)
10. Арктическия ген
Накрая ще отбележим, че единствения народ, доближили се максимално до кетогенната диета в естествени условия, са Инуитите в Арктика, които естествено са се хранили с много мазна, ниско-въглехидратна храна, състояща се предимно от тюленова мас и риба. Но те са развили специфичен ген, които не им позволява, въпреки този начин на хранене, да навлязат в кегогенеза (кетоза). (9) И тук неизменно напира въпросът: Защо единственият народ, който естествено се храни кетогенно, притежава ген, който блокира кетогенезата, ако кетогенната диета е здравословна?
Акценти
Кетогенната диета е вариант на гладуване, при което драстично се ограничава приема на въглехидрати и тялото е принудено да използва като гориво изгарянето на мазнини.
В природата това се случва всяка пролет и в еволюционен смисъл, това трябва да правим и ние всяка пролет. Пролетната кетогенеза, обаче, не се задейства чрез високо-мазнинна диета, а чрез сериозно ограничаване на приеманите калории и намаляване на мазнините.
Изследванията определено показват, че има краткосрочни ползи от кетогенната диета. Но резултатите от дългосрочните изследвания, които едва сега започват да се публикуват, сочат, че този режим може да е в най-добрия случай краткосрочна стратегия и след дълъг период на тази диета, се наблюдават увеличени рискове и намаляване на ползите.
Използвани източници
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5452247/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3119109/
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2980360/
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17299079
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26170063/
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4325592/
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5782363/
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5782363/
9. https://medicalxpress.com/news/2015-09-high-fat-diet-cold-profound-effect.html
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16849880
Любезно преведено от Ивелина Вълканова
Не можах да го изчета всичкото, но това което успях, единственото което мога да кажа - булшит. Абсолютни глупости и пълно с неверни неща, изкривени заключения и спекулации. Ивелина Вълканова си е згубила времето с този превод.

# 644
Не съм отворила все още източниците, но наскоро д-р Берг имаше включване на живо и отгoвори на въпрос, свързан с мишките и резултати от тях, които показват негативни ефекти и т.н. Оказва се, че често "кето" диетите, на които са подложени за експерименти, включват доволно количество въглехидрати и вредни мазнини, никакво кето не са в крайна сметка, та имайте предвид това. Доколкото видях и авторът на тази статия е човек, въртящ бизнес с разни детоксикиращи илачи по Аюрведа. Не че я отричам, но по спомен това е система, клоняща към вегетерианско меню, имаше май един тип на тялото, който може да консумира месо.
Също така е добре да се отбележи, че в кетоза не се влиза лесно, но лесно се излиза и не са ти нужни много въглехидрати за това. Доста често в темата се повтаря това всъщност, особено за хора като нас кетозата не е лесна, дългосрочно също не се поддържа лесно. Естествено е циклично влизане и излизане от кетоза, при здрави хора се получава, затова не трупат мазнини, при нас не.
Д-р Лъстиг много добре илюстрира как се получава алкохолно омазняване на черния дроб от фруктоза, тъй като се метаболизира по същия начин като етанола от него; Невена е писала многократно как са я питали дали е алкохоличка при положение, че не пие алкохол, когато са ѝ видяли черния дроб преди да се лекува.

Общи условия

Активация на акаунт