Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 27

• 26 040
  • 741
  •   1
Отговори
# 615
  • Paris, France
Пресни листа от копър, джоджен и особено кориандър също са много полезни. Ако ви харесва вкуса на някое от гореизброените, може да гарнирате салатата с малко магданоз, но да сложите и от другите треви

джоджен - особено полезен при окосмяване на лицето.

кориандър - прави чудеса за КЗ. Помага също за намаляване на ИР. Много вкусно се съчетава със спанак. В масло задушавате лук, добавяте ситно нарязан спанак и накрая малко счукан чесън. След като е готово добавяте нарязания кориандър и разбърквате. Невероятен вкус. Рецептата ми я даде готвача на един индийски ресторант, в който обядвах преди 30 години. Оттогава само така правя спанака. Маслото може да се замени с някакво растително ако не бива да ядете наситени. Сол и черен пипер на вкус.

копър - полезен за зрение, но индиректно и за ИР.

пелин - това, с което правят абсинт. Сваля КЗ. Със зелен чай и мента се комбинира добре. Чисти черен дроб.

Елорка, като малка хич не обичах магданоз. С ръка го вадех от манджата. Проядох го в Англия. Ако се яде всеки ден, две три супени лъжици стигат.

И да ви дам един прекрасен карибски сос от острова на моя мъж, който любимата ми свекърва сервира с осолена моруна и краставица, лангуста, салата от настъргани моркови. Витаминна бомба. Задържа се в хладилник 2-3 дни. Може да не се сложат всички съставки, пак е вкусно. Традиционно се прави с олио, но със зехтин също се получава много добре. Креолски Sauce chien - името идва от ножовете на марката Chien, с които режели на ситно продуктите. На френски шиен е кучка, та му викам кучешки сос. Всеки остров и район си има специфична рецепта. В някои има лук, оцет, вода.

https://www.tatiemaryse.com/sauce-chien-antillaise/

Давам рецептата на свекърва ми 😄😁 от остров Гваделупа.

2-3 с.л магданоз
1 с.л. чийвс трева, която успешно се заменя със зелен лук.
Половин чаена лъжичка суха мащерка
2 скилидки смелен чесън
1 червена люта чушка, може повече или по-малко, на вкус
Олио, толкова, че да покрие с поне 3 пръста, но може и повече и по-малко. Зехтин за нас
1ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер.
Сок от половин лимон, може жълт, а може и зелен.

Прави се в купичка за супа или в празен, чист буркан ако ще е за няколко дни.

Чийвс или един стрък пресен, зелен лук, магданозът, чесъна се нарязват на ситно или на едро и се пускат в чопър, резачка за да са на ситно. Лютата чушка се нарязва на тънки ленти, но ако обичате люто може и нея в резачката.

Всичко нарязано се слага в купа и се добавят сухите съставки - мащерка, сол, черен пипер. Не е нужно да се бърка. Долива се олиото или зехтина, колкото искате. Добавя се сока от половин лимон и се слага в хладилник за няколко часа. Може да сипете само от автоматизираното олио, а може и с малко зеленина. Може и зеленина основно да сложите. По нея има и олио. Решава идеално въпроса с овкусяване на блудкави меса, риба, морски дарове (след отслабване), салати и това за няколко дни напред според количеството. Да ви е сладко. Ако някой пробва нека да се изкаже!

# 616
Джинджър, за пролактина караха ли те да лежиш 30 минути преди да ти вземат кръв? Имах 1:1 резултат с твоя когато го изследвах за първи път. След това ендо ми го беше пуснала повторно и тогава в лабораторията ми казаха, че се процедира така и ме държаха да лежа, след което си излезе чудесно в границите...

Невенка, заинтригува ме това за ниското Т3. Как да разбера дали е лептинова резистентност или просто лоша конверсия? Чела съм за лептина, но сякаш не наблюдавам такива симптоми. 🧐

За магданоза точно днес си мислех, ако си сложим една връзка в чопърче с още зеленчуци, каквито ни допадат и евентуално няколко орехови ядки, също смятам, че ще се получи приятно. Аз така мога да си го ям и директно с лъжицата. 😃 Варианти има и се свиква.

# 617
Невена, интересно сосче. Бих го пробвала. Има ли значение какви са лютите чушки?
Джинджър, на мен ми направи впечатление ТСХ над 4. За забременяване Знам, че трябва да е под 2, но да се изкаже някой по-компетентен по темата.

# 618
  • Paris, France
От щитовидни хормони не разбирам (особено).

Пусни в търсачка leptin T3 и виж какво излиза.

Лептин може да се изследва по принцип, но не зная как и къде. Моят е вероятно нисък в момента, защото мога да не ям с дни и като се сложа кето ми спира цикъла. Кетогенната диета сваля Т3 и затова помага при хипертония, примерно. Моят Т3 беше на горна граница. С диетата и след нея падна и отиде и остана на долна граница при нормален селен.

Обясниха ми спира ето на цикъл така: като съм надебеляла съм вдигнала инсулина, но понеже не съм седяла дебела дълго време, организмът ми не е привикнал към секретирания от мастните клетки лептин, не е развил лептинова резистентност въпреки по-високия лептин. Ме съм и станала много дебела. Лептинът се секретира от мастните клетки и колкото са повече, толкова е по-високо нивото.

Моят профил е бил като дебела нормален TSH 2.5, висок инсулин, високо Т3 (не помня стойност, а само, че беше на горна граница, но в норма), нисък Т4 ( на долна граница, но в норма), нисък лептин, нормален, среден тестостерон..

Като отслабвам удърно и се храня нисковъглехидратна свалям инсулин и Т3, но свалям и лептин, който вече е патологично нисък. Т3 също става доста ниско и ми е студено.

С новия хормонален профил цикълът ми спира. Самото спиране не ме бърка, но с него вървят намаляване на костна плътност, което е силно нежелателно.

Решението при мене беше да мина на въглехидратна храна. Тя вдига Т3 до средата като не съм дебела, а лептинът се качва сам като се яде често. Под въглехидратна храна се разбира пълнозърнести, бобови, не бял хляб и чипс. През ден ядях торта. Така се вдига лептина.

Проблемът тогава беше, че все още бях ИР, с инсулин 80 на първи час, но с ходене се справих и инсулинът продължи да пада.

Ако това не даде резултат има лептин на инжекции, но при мене с ВВ и протеин става работата. ВХ вдигат и лептин и Т3.

На високи ВХ не е добре да се отслабва, защото се скапва и намалява метаболизма. Ако кача кила ги свалям на кето и тогава си имам цикъл.

долче, чушките са едни тумбести, но със всякакви става:

https://www.tatiemaryse.com/piment-antillais-a-z/https://www.tat … nt-antillais-a-z/

Тези са. Слагала съм и зелени, пак става, макар и леко различно. Правя и без, че дъщеря ми не обича люто.

# 619
Относно щитовидните хормони- Фт3 и Фт4 е препоръчително да са към горната граница, защото клонят ли или стоят ли на долната, си е хипофункция от всякъде. За Тсх няма чак такова значение, освен ако не се цели бременност.
И много ниските въглехидрати свалят щитовидните хормони.

# 620
Относно щитовидните хормони- Фт3 и Фт4 е препоръчително да са към горната граница, защото клонят ли или стоят ли на долната, си е хипофункция от всякъде. За Тсх няма чак такова значение, освен ако не се цели бременност.
И много ниските въглехидрати свалят щитовидните хормони.

Точно така

# 621
  • София
Nevena Virolan, знам че противозачатъчните не лекуват, дадох го за пример точно как, когато на лекар не му се занимава да провери обстойно, само лекува симптомите Simple Smile
Иначе след като ендокринолога ми изписа изследванията, и аз направих час от тях, не съм ходила да ги види защото обявиха ИП. Хранителен режим и лекарства/добавки не знам какви ще изпише, ще пиша като отида след като приключи ИП.

Essner, интересно, не са ме карали да лежа преди да ми вземат кръв. Ще го направя значи като отида да пусна другите изследвания.

dolce miele, имам две супер активни и диви момченца на 2 и на 4 - друга съфорумка ще да е била с желанието за забременяване, аз приключих 😄 Даже малко съжалявам, че не изчакахме малко с второто, че ми идва нанагоре, но пък и на тия години ако чакам, може и да не дочакам.

# 622
Невена, доколкото знам и съм чела пелина възбужда апетите. Може да смъква кз, вдига инсулина.
Същото важи мисля и за карамфила.
Има една комбинация - тройчатка. Опитах се да я пия, погна ме зверски глад. Прочетох и за какво помагат. Карамфила същата работа.

# 623
  • Бургас
Елора, просто не понасям магданоз😄
Смесен с копър е добра идея-ще пробвам. И зелен лук не мога от години да ям, защото ме боли корема, но с пресния чесън няма проблем, та ще започна да си правя някакви смеси.

# 624
  • София
А магданоза, направен на песто?

# 625
Да, разбирам.  Аз пък не обичам дробчета примерно. Абе мразя ги направо Grinning
И кървавица също.

# 626
Джинджър, объркала съм се нещо Laughing Бях разбрала, че 7маш деца на 4 и 2 х, обаче искаш и трето...Явно като чете човек 20+ поста наведнъж така става Grinning
Елора, и аз внимавам с карамфила. Като канелата- използвам, но само за вкус или като подправка, без големи количества или добавки с тях. Wink

# 627
Искате да кажете, че канела и карамфил смъква КЗ, а вдигат инсулин? Аз от години така си пия кафвто

# 628
Ако не прекаляваш с количествата, не вярвам да е проблем по малко към кафето. Аз говорех за количества като половин-една ч. л Grinning Или повече...Аз бях като парцал с повечко канела и с една такава добавка също, оправях се само като хапна...

# 629
Познат ли ви е този калиев цитрат? В Пловдив в 4 аптеки търсих - даже странно ме гледаха и няма. Накрая изпадна една забравена кутийка на хапчета на Natural Factors, но ще трябва да поръчвам друг, защото хапчетата се пият по 5, за да се набави препоръчителната дневна доза. Ей това мисля да взема

Общи условия

Активация на акаунт