Отговори
# 615
  • София
От Британика, бях на среща с г-жа Календерска и още няколко родители в края на февруари. Трябваше да уточним дата за тест на децата по основните предмети през март и започна ИП. Тя ни увери, че се обръща голямо внимание на децата. Единственото ми притеснение беше дали нивото на английски не е доста високо. Обясниха ни, че ако е така през лятото има занимания, в които децата могат да наваксат с езика.
Дори спомена, че има родители които се дразнят от постоянните мейли от училището по повод представянето на детето. Аз пък точто това търся, защото в момента не получаваме такова отношение от настоящия класен р-тел.

# 616
  • София
Въпросът първо е какво разбираме под чуждоезикова ДГ - дали е "истинска" чуждоезикова, в която комуникацията е изцяло на чуждия език, персоналът дори да не е чуж, поне е достатъчно добре подготвен, че да води всичко на чуждия език и както се казва, почти да не се чува българска реч. Дали е нещо средно - доста от нещата се водят на чуждия език. Дали е тип имаме някакви часове по чужд език, но основно всичко е на български.
С първия вариант си възпитаваме двуезично дете, при равни други условия това дете ще усвои двата езика на горе-долу сходно ниво и  ако всичко си му е ок, проблеми няма да има. Обаче ако е някаква половинчата история, то повече е за гъдел, така да го кажа, на родителите.  Ако ще ми дъвчат песни цял учебен срок, то си е просто едно извънкласно занимание и не бих заложила на кой знае какъв напредък, а по-скоро като на занимавка.  Език се усвоява в процеса на комуникация, при това на всякакво ниво. Все едно да си наемеш бавачка нейтив и тя да се занимава с детето почти през цялото време, а ти да си говориш с него на български, когато сте без бавачката.
Ако едно дете има затруднения с българския (по-късно или по-трудно е проговорило, обърква граматика или нещо с нюансите и разбирането), то усиленото вкарване на чужд език по-скоро е утежняващ фактор и поне за моето дете не бих го причинила.
В общи линии като родител бих предпочела или-или - или ще правя билингва, почти естествена, или приемам, че ще е на ниво занимавка, все едно имат балет в детската градина по един час седмично.

# 617
  • София
Интересува ме и кои училища са изпратили договорите за следващата учебна година, и те с планираното увеличение ли са? Има ли училища "преосмислили" ситуацията, които са се отказали от това увеличение?
Голдева, благодаря за информацията за Азбуки, те изчакват.

# 618
  • в страната на чудесата
Съобщения от Пчмг:

На 03.05.2020 г. ще се проведе третият пробен изпит ОНЛАЙН на ПЧМГ за 4 и 7 клас.
--------------------------------------------
      От 3 април ПЧМГ започва да провежда курсовете по български език и математика дистанционно.”

# 619
Все пак мнението ми дали ако се дадат по 20 К на родителите в 20-то биха си останали там или биха се преместили е валидно. Свързано е с страхотността на училището.
Преди години, когато ние се преместихме в дома ни в (простете, не в Драгаевци), но достатъчно далеч от любимата ни школа години наред, ние НЕ я сменихме, точно защото бяхме супер доволни и предпочитах да пътуваме, вместо да се задоволяваме с по-нисък стандрат или други супер-дупер, но все пак различни от вече сигурното място. Та, Нико, не може да ме убеди, че 20-то много му е харесвало щом го жертва ей така, на всичкото отгоре срещу незнам си колко К на година и го замества с нещо, което не е на нивото на 20-то
Аз обичам жена ми и когато мога гледам да направя живота й по-приятен. Не виждам защо трябва да става  сутрин рано и да шофира в час пик при положение, че има добро училище близо до къщата ни. Още по-приятно е, че идват да вземат детето ни от вратата и после пътуването е само няколко минути. Така и детето няма да става с 25-30 минути по-рано спрямо преди когато учеше в 20-то училище. В крайна сметка мога да си позволя да дам 15 000 лева годишно и не виждам защо да не ги отделя за да е по-удобно на любимите ми хора.

# 620
  • в страната на чудесата
Еми таксата на Британика е повечко. Как не сте разбрал?

# 621
Еми таксата на Британика е повечко. Как не сте разбрал?
Годишната такса е 6490 евро. Още 350 евро струват тетрадки и всякакви други учебни пособия, и 1250 евро струва транспорта.

# 622
  • софия
Все пак мнението ми дали ако се дадат по 20 К на родителите в 20-то биха си останали там или биха се преместили е валидно. Свързано е с страхотността на училището.
Преди години, когато ние се преместихме в дома ни в (простете, не в Драгаевци), но достатъчно далеч от любимата ни школа години наред, ние НЕ я сменихме, точно защото бяхме супер доволни и предпочитах да пътуваме, вместо да се задоволяваме с по-нисък стандрат или други супер-дупер, но все пак различни от вече сигурното място. Та, Нико, не може да ме убеди, че 20-то много му е харесвало щом го жертва ей така, на всичкото отгоре срещу незнам си колко К на година и го замества с нещо, което не е на нивото на 20-то
Аз обичам жена ми и когато мога гледам да направя живота й по-приятен. Не виждам защо трябва да става  сутрин рано и да шофира в час пик при положение, че има добро училище близо до къщата ни. Още по-приятно е, че идват да вземат детето ни от вратата и после пътуването е само няколко минути. Така и детето няма да става с 25-30 минути по-рано спрямо преди когато учеше в 20-то училище. В крайна сметка мога да си позволя да дам 15 000 лева годишно и не виждам защо да не ги отделя за да е по-удобно на любимите ми хора.
Нико, аз обичам децата си и жертвам своя комфорт или този на баща им за да запазя качеството на добрата услуга която са ползвали, плюс щадяйки и психиката им от неналожителна смяна-запазват нивото на “елитното училище”( в нашия случай школа), което са посещавали до сега, запазват си класа, другарчетата, учителите и т н
Или наемам човек да го прави, ако не ме е срам, че се налага дa стана сутрин при положение, че не трябва да съм на друго място по това време.
Нико, понеже днес преминах границата на здравословния хумор и модератора беше прав да ме изтрие ( вероятно след оплакване), сега съвсем добронамерено те моля да не ме караш повече да ти отговарям, защото не обещавам, че следващия ми отговор ще е самоцензуриран както предния по-рано!
И да tи подскажа, намираш се в тема, в която се плащат пари за училища, не впечатляваш никой с твоята такса.
Въпродът ми беше дaли останалите в 20-то биха останали ако им се дадат 20К с правото да си изберат, което си искат училище.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 01:23 от Амели

# 623
Нико, аз обичам децата си и жертвам своя комфорт или този на баща им за да запазя качеството на добрата услуга която са ползвали, плюс щадяйки и психиката им от неналожителна смяна-запазват нивото на “елитното училище”( в нашия случай школа), което са посещавали до сега, запазват си класа, другарчетата, учителите и т н
Или наемам човек да го прави, ако не ме е срам, че се налага дс стана сутрин при положение, че не трябва да съм на друго място помтова време.
Нико, понеже днес преминах границата на здравословния хумор и модератора беше прав да ме изтрие ( вероятно след оплакване), сега съвсем добронамерено те моля да не ме караш повече да ти отговарям, защото не обещавам, че следващия ми отговор ще е самоцензуриран както предния по-рано!
И да ри подскажа, намираш се в тема, в която се плащат пари за училища, не впечатляваш никой с твоята такса.
Въпродът ми беше дсли останалите в 20-то биха останали ако им се дадат 20К с правото да си изберат, което си искат училище.
Считам, че частните училища не изостават толкова много от хубавите държавни и съответно премествайки детето ми в частно училище няма да влоша драстично образованието му 😀.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 01:58 от Анонимен

# 624
Нико отговаря на Лейка, която намеква, че той не знае таксата в Британика.
Да кажа, че и аз бих си преместила детето, за да не се налага да пътува. Дрита някога ни беше сравнително удобна, но 35-то щеше да е изборът, ако не бяха поискали подкуп, за да го вземат.
Амели, не казвам, че само в Лозенец е добре, и в Докторски, и в центъра, и в Изток, и в Гоце Делчев има добри училища.
Скрит текст:
Или наемам човек да го прави, ако не ме е срам, че се налага дс стана сутрин при положение, че не трябва да съм на друго място помтова време.
И да ри подскажа, намираш се в тема, в която се плащат пари за училища, не впечатляваш никой с твоята такса.
Въпродът ми беше дсли останалите в 20-то биха останали ако им се дадат 20К с правото да си изберат, което си искат училище.
Считам, че частните училища не изостават толкова много от хубавите държавни и съответно премествайки детето ми в частно училище няма да влоша драстично образованието му.
Споделям това мнение. Гледай сега как ще ни скочат....Laughing

# 625
Уууууу, готина такса за посредствено училище.

# 626
Не мисля, но няма особено значение. От своя опит мога да кажа, че пътуването и съпътстващите го неудобства и за детето, и за родителите, не могат да компенсират евентуалната малка разлика в нивото между добри училища, да кажем в първата 20-ица. Независимо дали са ДУ или ЧУ. За мен изборът на Нико е напълно оправдан, щом може да си го позволи, разбира се.

# 627
Да споделя какво ми разказа жена ми за Британика. Основното недоволство на родителите е, че след обединението с Британика Дрита е станала като останалите частни училища с групи от по 15-20 ученика и е загубила фамилното обучение. По време на Дрита, на всеки ученик е обръщано индивидуално внимание и децата са разбирали много добре уроците още в час. В момента само по английски е запазена тази система като класът е разделен на две и едната учителка обяснява на по-напредналите, а другата на не толкова напредналите и обучението е мнооого добро. Обръща се внимание на всички и се обяснява индивидуално ако някой нещо не разбира. По другите предмети се преподава нормално. Преподавателите са добри и има добра комуникация между класна, преподаватели, управление и родители. Другото, което не харесват при обединението с Британика са вдигнатите такси. При Дрита са били по-ниски. Като цяло Британика е добро училище с мотивирани преподаватели.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 02:42 от Анонимен

# 628
  • софия
Niko, може ли да я попиташ за останалите родители от 20-то, според нея, ако им се дадат по 20К  и правото да изберат което си искат училище, дали ще останат там! Благодаря!

# 629
Niko, може ли да я попиташ за останалите родители от 20-то, според нея, ако им се дадат по 20К  и правото да изберат което си искат училище, дали ще останат там! Благодаря!
Вече си легна, но след като тя реши да запише детето ни в 20-то училище при положение, че можеше да го запише, в което си поиска частно училище явно мисли, че училището е много добро и си заслужава. Разбира се сериозен плюс за нас беше близостта. Но истината е, че ако живеехме в Надежда например със сигурност нямаше да пуснем детето ни в кварталното училище. Добрите държавни основни училища са сигурно 10-15 и повечето се намират в Идеален център, Лозенец, Оборище и т.н. П.П. Някои от родителите бяха видимо заможни и не мисля, че точно липсата на пари ги е накарала да запишат детето си в 20-то и да губят толкова време в развозване.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 01:57 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт