Отговори
# 420
Затова и така ревете, като трябва да поемете учителската работа. Жалко, че няма как да опитате на живо да научите 150 мамини-златни да се грижат за себе си. Не ви дават, защото ще ревнете като Тарас Булба: "Я тебя породил, я тебя и убью". И това за момчетата, а от момичетата съвсем са дигнали ръце. По-добре да "hearding cats". Смирение ви липсва и тих, спокоен бащински подход...
Joy

# 421
  • София
Обичайните татковци като се вдетиняват, все някой трябва да поеме учителската работа, иначе децата са живи загинали. Тя тая работа не е като оная работа!

# 422
Айде сега, не всички мъже са такива. В къщи, сме си поделили работата. Аз поех ученето, че ми е интересно, той готвенето (не знам дали му е интересно, но на мен ми е ужасно скучно).

# 423
Разликата между мъжкото и женското възпитание, обяснена нагледно:

# 424
  • София
не съм казала, че са всички, но да речем, че са около 80 процента. защо ли? Защото им е изгодно.

# 425
  • София
О-ем-джи JoyJoyJoy
Да кажа ли нещооо, да съм възпитана лиии, омммм Joy
омммкай, омммкай Joy

# 426
  • София
Аз твърдо казвам, че това мултитаскване между работа, домакинство и хоум скулване, което жените правим ежедневно, единици мъже могат да го реализират. Пак се доказахме като по-добри в боя.

# 427
Андариел, сигурно е добре да си купиш по-нови учебници.🙂 Много си далече от реала. Всички млади и не толкова млади татковци, които познавам, се включват в домакинстването и отглеждането на децата колкото и мамите. 2 познати преди доста години излязоха по майчинство, защото жените им правеха кариери. Повечето ми колеги с малки деца знаят какво пише в бг мама, въпреки че не участват активно с мнения. Преди ми беше странно, вече не. Та така, светът не е това, което беше и е добре да си рефрешнеш знанията за него.

# 428
  • София
Включват се по неволя и защото по-новото поколение млади жени вече не са склонни да търпят. Обаче още свекървите са същите, а те са способни да намилат до припадък в полза на синчето. Когато И поколението свекърви се смени, тогава ще се получи еманципацията вкъщи. Никой не е готов да изпусне келепира, особено ако културните и икономическите условия го поощряват. В момента все още има социално и икономическо неравество - т.е. за равен труд НЕ се заплаща равно и има дискриминация и т.нар. стъклен таван. На учебниците нищо им няма, те се актуализират.
Двама от колко излязоха в майчинство?

# 429
Не по неволя, а с огромно желание и вълнение, още от раждането на детето. Свекървите не са значим фактор откакто младите масово мигрираха към големите градове или се отделиха в отделни жилища.

# 430
  • София
Ха-ха-ха! Не са значим фактор ли? Че тези мъже да не са дошли от Марс, нали точно майките им са ги възпитавали! А повечето майки на тези мъже са от поколението на патриархатния соц. Всъщност нещата не са се променили почти никак. Има тук-там от умните и красивите, но то пак е от изключенията. Само виж колко са майките и колко са бащите, коитоводят и прибират децата и са по родителски срещи и пред лекарските кабинети, пък после можеш да твърдиш какво се е променило.

# 431
От тежкия соц са минали 30+години, голяма част от съвременните свекърви не са обременени, само ранните им години са били в соца, а децата си са гледали повече в демокрацията, смятай. Отдавна не си била на родителски срещи и пред лекарски кабинети. Съвременните татковци са много в час с отглеждането и възпитанието на децата си. Говоря за средно интелигентни хора в градовете. В някои села може все още да е като едно време. Има, разбира се, и случаи на майки, които по собствено желание са иззели всички функции. Въпрос на организация в семейството. Но определено си в заблуда.

# 432
  • София
С голям замах обобщавате... До нас има семейство с 3 деца - две близначета и  трето, породени. Младият татко, стреснат от лудницата, преди короната удобно прекарваше макс време в офиса с оправданието, че  хем е работохолик по природа, хем трябва 3 деца да храни.. Друг татко, пак по съседски го виждам какво къдри, горе-долу на същата възраст е.. Имат две  момиченца, едното е в детската градина, другото - в училище. Редовно преди короната беше с тях на разходки в НДК -  с колела, с ролери, с тротинетки... Водеше ги преди ИП на градина /училище сутрин все той. Виждам го редовно от балкона с торбите  от Кауфланд в багажника, а малкото девойче  разказва като човек го заговори, че на тати палачинките и пицата са по-хубави от тези на мама и баба, защото им ги правел (палачинките) с фигурки... Аз дори не знаех какво значи това, та таткото ми обясни как  с една част от тестото рисува нещо в тигана, то се позачервява и тогава се изсипва другото тесто... И ставала палачинка с мече.... Преди време за един изпит на едната близначка ми трябваше таймер, който да е без сигнал. Заговорих се точно с него и му казах,че смятам да  купя хронометър за целта, но че и ми се свидят едни 70-80 лева само за единия изпит... Той ми каза "Луда ли си, отиваш в немските магазини,   взимаш такъв таймер за 5 лева за варене на яйца, една малка джвъчка правоъгълна е. После отиваш при часовникаря и той прекъсва жичките за звука". Прати ме в точно определен немски магазин на Раковски, оттам наскоро бил  купил някакъв кухненски робот.. И двамата татковци са  на по 31-32, а са крайно различни...И при по-възрастните си е така, едни  редом с жената  поемат тежестта и отговорностите по поддържането на домакинството и децата, други са от типа - жено, идвам от работа, уморен съм, чакам си ракийката и салатката, накарай децата да  млъкнат, че съм  скапан... Нямам предвид буквално тези реплики, а факта,че  се счита, че той вече  с работата се е отчел и оттук насетне му се полага почивка. Та лично аз не виждам място за обобщение и в двете посоки - нито за младите, нито за по-улегналите..И в двете генерации има и така, и иначе.. Нещата се свеждат до много причини - възпитание вкъщи и  сформирано отношение към този тип отговорности, характер на самия татко (някои с мерак готвят и пазаруват, други намират наистина страхотни начини да се забавляват с децата), умение на жената по елегантен начин да включи и мъжа в  ежедневните домакински задачи, естество на работата на двамата родители, социални и културни особености.. Аз на родителски съм виждала и много активни татковци, инициативни, информирани, ама  и големи заспи, които са дошли само да отчетат родителско присъствие..

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 07:27 от пенсионирана русалка

# 433
  • София
Колко отдавна не съм била, от 5 години, защото децата пораснаха. Но за сметка на това имам достатъчно широк поглед и виждам прекрасно от пет години какво се случва по детските заведения и училищата, а уж поколението родители е ново. Всъщност сега дори статистиката ми е доста по-тежка, защото не съм само родител, а съвсем неутрално се е натрупала като количество. Нищо не се е променило - през 90 процента от случаите на първа линия са майките - те водят и прибират, те говорят с учителите, те носят и се грижат за това децата да имат дрехи, учебници, да не си забравят шапките, дали ръкавиците им са мокри..., също като се разболее някое дете от групата, пак на майките първо се обаждат и майките идват да прибират децата, майките гледат болните си деца, майките вземат болничкни от работа. Винаги пазарлъците са все за майките и винаги майките са по-застрашени от уволнения и удръжки, защото майките вземат болнични, майките ходят на тържества и родителски срещи. Дори в тесен план, когато давам указания, домашни и упражнения, диагностика и терапия с кого мислиш, че работя основни? С майките и отчасти с бабите. Татковците са изключение, дядовците също. Повечето лекари, учители, терапевти са напълно наясно, че основно се контактува с майките и след това с бабите. Можеш да питаш свои познати, ако не ми вярваш на мен.

# 434
Хора всякакви,  възпитание всякакво, но въпроса е какво искат да изградят между себе си двамата родители.
Моя мъж е помагал и винаги ще помага с децата. Е има неща който му се случват за първи път в живота на 40 и. Но важното е че е ок -да се научи. Рядко готвя гъби. Тоя не ядел на онзи му били не знам какви си, третия му ставало тежко. Преди няколко месеца решавам да спретна за вечеря и моля ММ да обели гъбите. Ок -ако ми покажеш как се прави.
Същото както когато той ме навигира от разстияние как да си отворя вратат на гаража когато е спрял тока. А тя се отваря с дистанционно.
Често е отглеждал децата сам когато съм в командировка и продължава.
Така че всичко е въпрос на желание.

Andariel, това за което говориш е чисто женска черта. Мъжете просто имат друг подход и друг начин на мислене. ММ е ходил на малкият на 2 родителски срещи. Защото и двата пъти бях в командировка. Не се вълнува дали детето има 4 или 6. Вълнува се да е дисциплиниран в клас и сам да се справя с материала. Винаги единят ги е водил,  другият прибирал. Според работата. Даже този по график по-често е с баща си при развозването. Ако аз имам какво да си кажа с учителката. "Как сте , как мина днес а вчера?" . То ММ счита това за глупост. Ако има нещо тя ще му го кажа.
За мен просто разликата между половете  е нещо съвсем нормално.

Общи условия

Активация на акаунт