Задължителна ли е при първо раждане епизиотомия?

• 3 116
  • 55
  •   1
Отговори
# 30
 ...
Зависи къде раждаш. В "Света София" казаха, че правят на всички с първо раждане.

Аз съм раждала и двата пъти там, и  имаше доста "първескини" без епизотомия. Прави се когато е необходимо, а не по принцип.

Така каза д-р Савова на курса, аз не съм раждала там  Grinning

# 31
 Зависи,от това как протича раждането.Аз например имах епизотомия,а най-добрата ми приятелка ражда без-бебетата ни са по 3600 и на двете,а с нея сме горе-долу едни кг и една височина LaughingИзкарах ни едва ли не близначки Joy

# 32
  • Вече с постоянно местожителство на село...
 Аз и двата пъти раждах с епизиотомия тъй като първия път да не се получат непоправими разкъсвания а втория път бебето беше много голямо за мен та чак и предната епизиотомия се разкъса и и ме доукрасиха  Twisted Evil .Но болката е до 20 дена максимум така ми каза акушерката и ми каза да си правя реванолови компреси и да пия аулин и няма да усещам  Peace .Можех да си сядам спокойно още на 6-я ден със компресите които си правих  Mr. Green .А самата епизиотомия не е задължителна само ако се налага в краен случай не я правят по тяхно желание защото си е бая шиене.И по време на шиенето се усеща само дърпането на кожата  Rolling Eyes

# 33
Не е задължителна, зависи от много фактори. Има жени, които разждат без никави разкъсвания, имат подходяща мускулатура и бебето излиза гладко. При други се налага, за да не се получат разкъсвания, а епизиотомията е правилен разрез и после се зашива. Аз имах мноооого шевове. Два месеца не можех да седна.
Индивидуално е.

# 34
  • Толбухин
Не не е задължителна,на мен не са ми правили.За сведения съм 152см.,и родих бебе 3,850кг. 52см.,нормално.

# 35
 Не е задължително! На мен не ми направиха, но бебо ме разкъса. По- добре да ми бяха направили предварително, защото после как са ме шили... Cry . Чувала съм, че при правилно водене на раждането , разкъсвания няма.  Thinking  Индивидуално е!

# 36
  Казват , че при първо раждане не можеш да се разминеш, а все си мисля, че е ако всичко е в границите на нормалното и получаваш правилни напътствия от акушерката може и първескиня да роди без сериозни раскъсвания и съответно епизиотомия. За какво ми е да раждам нормално ако така или иначе ще ме режат??? newsm78

Няма такова нещо! Аз първото си дете го родих с нормално раждане без никакви разкъсвания и съответно шевове.
Слушай напътствията на акушерката и всичко ще е наред.

# 37
  • София
Не е задължителна. Дияна се роди 20 дена по-рано, без упойки, без епи. Имах 4 вътрешни шева.

# 38
Ако бебето е малко - не.

# 39
  • София
Няма връзка в това кое раждане по ред е и епизиотомията.Тя се прави, когато плода е едър и при излизнето ще те разкъса.За да не те разкъса и да трябва да те кърпят от всички страни се прави този разрез и така ти спестяват да си шита тук-там по шев, по два. Също така може да не е толкова едър плода, но да започва да излиза при непълно разкритие, тогава отново е нужна епизиотомията, пак по тази причин, да не те разкъса напосоки, а да си шита само по разреза.

# 40
Не е.Но е честа практика.
Не е толкова страшно,спокойно!
така е

Peace Peace Peace

# 41
Не е задължителна.
Родих сина си (3.950 кг) без епизиотомия и имах само два външни шева.

# 42
  • гр.София-Красна поляна
Не е задължителна,първият път ме срязаха а втория не.

# 43
  • София
Родих сина си (3.950 кг) без епизиотомия и имах само два външни шева.

Браво на тебе, направо ти завидях благородно. При всеки е различно и ти си от късметлийките. Аз при първото раждане се сдобих след епизиотомия с 28 вътрешни и 16 външни шева, шита съм като стара дреха. Вторият път не успях нормално да родя и спешно секцио ми направиха.Да не говориме колко жени дойдоха след мен, родиха и ги настаниха по стаите, а аз и двата пъти изкарах няколко смени в предродилна зала.......това ми бил късмета, както казваше един професор, който ме изражда първия път " здрава си като крава и можеш да износиш сто бебета, но нито едно не можеш да родиш нормално"

# 44
  • София
Твърдо не!  Naughty
Синът ми беше 4.150 кг, но всичко мина гладко и доктора се чудеше дали да ме шие. Май по-скоро за негово успокоение си тъгнах с един шев Simple Smile
Но трябва да слушаш стриктно акушерките и като ти кажат да напъваш, а на теб ти се иска да дишаш, слушай тях  Hug

Общи условия

Активация на акаунт