ОКТОМВРИйки 2020 - тема 2

• 26 511
  • 766
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Мери, за тромбофилия можеш да пуснеш основен панел:
Factor 5 Leiden, Factor 2 Prothrombin, PAI-1, MTHFR.
Ето темата за тромбофилия
https://m.bg-mamma.com/?topic=1210195
За прееклампсия се следи кръвно и белтък и много стриктно кръвотока, доколкото знам.
Мисля че само Factor 5 Leiden има доказана връзка с прееклампсия.
На консултация можеш да отидеш при доц. Конова, тя приема в Пловдив веднъж в месеца.

# 586
Здравейте👋 , аз съм в 18-та седмица и съм +3кг.
Аз не ям месо🥩,  вече половин година и не ми се и дояжда. Аз и преди това не ядях много месо.Бях спряла и млечните продукти🥛 за два месеца, но като разбрах че съм бременна започнах да ям отново кисело мляко и бяло саламурено сирене.
Много обичам суши 🍱 и много ми се хапва, смятаме тези дни да поръчаме за вкъщи от японския ресторант на Петър Михалчев , поне да съм сигурна че рибата ще бъде прясна и обработена правилно.
Аз много обичам риба🐟, но откакто съм бременна не ми понася и не я ям.
Хапвам сладки неща шоколад 🍫 или бонбони, и гледам да правя домашни сладкиши, да хапвам от тях, а не пакетирани от магазина.
Всеки ден хапвам салата 🥗 за обяд и вечеря, с нещо друго , но доста често хапвам само салата със сирене.
Хапвам плодове и нямам търпение за хубави череши 🍒 и диня 🍉.

# 587
Моят преглед мина. Бях чувала за д-р Богданова, че всеки преглед й е като фетална морфология, потвърждавам го. Всичко изглежда наред на бебка, плацентата ми вече е високо, задна. бебето е седалищно, но предполагам в тази седмица това не е притеснително. Около 269 гр. излезе.Кръвното ми пак излезе високо 72/110, а вкъщи като го меря нормалното ми е 60/90, пък като падне е още по-ниско. Може би от притеснение преди прегледа така става. Следващ преглед ми е втората ФМ, на 11.06, тогава ще започне съм в 22+1

# 588
При някои рискови храни, величината на риска идва от фактор ''честота на експозиция'', а именно колко често се консумира, защото натрупването е лошо (например живак от акулата и рибата тон, и др.), а при други храни факторът честота няма значение - като при суровото месо и риба. Може една бременна да изяде 100 сушита и пастърми и да не случи на бактерията листерия, а може и да изяде 1 и точно то да е заразено. Листерията всъщност е гадна работа, защото я има на много места: в почвата, водата...кофти работа. Но расте като култура в суровото месо и за това него го класифицират като 'по-рисково'. Рядко се случва да попаднем на нея, но случи ли се - може да стане голяма поразия.
Сори за лирическото отклонение, имам професионални отклонения и се бъгвам малко.
В родопите пих вода от много съмнителни места, така че са 14 дни съм нащрек Grinning

Пробрах рецептата на Звездев за крилцата (изпускайки няколко от подправките) - станаха ТОП! Той като цяло има много добри попадения, следя го.
Да,  така си  е - дано  не издърпаме късата клечка.
Напоследък ние с мъжа ми (предимно той) се случва все на Зведев рецепти да си харесваме и любима ми стана и тази за бърза пица с домашно тесто- пробвайте я!
Мери, за тромбофилия можеш да пуснеш основен панел:
Factor 5 Leiden, Factor 2 Prothrombin, PAI-1, MTHFR.
Ето темата за тромбофилия
https://m.bg-mamma.com/?topic=1210195
За прееклампсия се следи кръвно и белтък и много стриктно кръвотока, доколкото знам.
Мисля че само Factor 5 Leiden има доказана връзка с прееклампсия.
На консултация можеш да отидеш при доц. Конова, тя приема в Пловдив веднъж в месеца.
Благодаря ти.  Ще  проучвам  още малко тези дни, за да не отлагам много. Кръвното го следим и пия  Акард 150 мг всяка вечер. Всеки месец пускам и ПКК, захар,  урина, ТСХ и ФТ4.

Последна редакция: пт, 15 май 2020, 13:14 от AnMary

# 589
Здравейте и от мен, за малко да пропусна любимата тема - за храната Grinning Аз си хапвам почти всичко, с изключение на брашно, захар, ориз, картофи (заради гест. диабет) и суши (а така ми се ядеее). Иначе си хапвам риба, скариди, всякакви месни неща, и т.н.
Виждам и за кръвното сте говорили - какво е "високо кръвно"? Също и нормите за пулса знаете ли? От  скоро започнах да ги меря вкъщи, и още не мога да разбера ок ли са не са ли, докато дойде време да ги покажа на док.

# 590
  • София
Кръвното не трябва да минава повече от 10% над нормалното ти кръвно. Тоест ако нормално ти е 120/80, не трябва да се качва системно над 130-135 горна граница.

Пулсът при бременност е нормално да е учестен. Но ако се вдигне системно над 100 е добре да потърсиш консултация с лекар.
https://bremennost.bg/uskoren-puls-pri-bremennost.html
Може да провериш и ЩЖ, при хиперфункция ТСХ пада и се ускорява пулса.

# 591
  • Пловдив
Втората фетална ми е във вторник, таткото вече тотално увеси нос, защото отново няма да го пуснат вътре. Надявам се поне клипче да успея да направя.

# 592
  • София
Специално разпитвах АГ-то вчера до колко е нормално да ми скача пулсът, защото се въртеше между 95-110 няколко дни подред. Тя каза, че е нормално да е забързан, но ако на мамата не й е добре да отиде на кардиолог. Та аз съм решила, ако пак така скача над 100 и ми се върти леко главата да запиша и час за кардиолог профилактично.

Аз съм във вторник на ФМ и се надявам освен пухкавите крачета да ми дадат снимки и на цялото бебе. Клип няма да правя за таткото, че ми е интересно какво гледаме и се съсредоточавам там все едно разбирам какво говорят, а той ще гледа снимките и се надявам поне на 3тата морфология да успее да присъства. Grinning

# 593
При нас на първата ФМ мъжът ми беше и аз бях много хепи, защото обикновено всичко забравям след прегледа, а така си имах по-адекватната половина с мен Nerd Но пък лекарката не ми допадна, та сега ще съм в Надежда на 2рата и май няма да може да отидем заедно Disappointed

# 594
И Аз днес усетих нещо като пукане в корема вседно балонче което се наду и се пукна.Нз какво трябва да е точно чувството .Мисля ,че всеки различно го усеща.Моята Аг пуска мъжа ми няма проблем със това  да  влиза със мен.И аз искам вече да разберем пола.Въпреки ,че най важното е да са здрави бебоците любопитството гризе.Досега не бях качила и 1кг бях 52 кг а вече 55.700 😁.Винаги съм била слаба и нем да се възприема дебела.Ако продължавам така смятам да спра хляба и да намаля сладкото ,че лятото найстина щее тегаво.

Последна редакция: нд, 17 май 2020, 22:54 от zai4eto87

# 595
  • Пловдив
На мен не ми е за пола, защото искам да е изненада иначе още миналия месец Аг ме пита дали искам да го знам. Искаше ми се просто да го види на хубава  апаратура, защото при лекаря на феталната е на светлинни години пред тази при следящата.

# 596
Ние нямаме търпение да научим пола, за това и бебчо си играе на криеница.
Аз съм на ЖК преди феталната и най- вероятно следящата ме АГ ще го каже.
Вече съм си харесала количка, но все не смея да отида до магазина да я видя, че ако много ми хареса и на живо ще я купя веднага. Вие насочили ли сте се към количка? И имате ли направени покупки вече?

# 597
  • София
Ама какви колички във втори триместър? Grinning Пак ли съм изпуснала нещо?
Айде да не кажа голяма дума, че нищо не разбирам ама наивното ми планиране е да купя количка и дрехи чак като се роди милото. При това количката си я представям чак на пролет догодина. Освен коша за вкъщи и коша за кола, и там други важни дреболии за вкъщи, друго няма да вземем преди средата на 3-ти триместър.

# 598
И за мен е много рано за всякакви покупки, представям си евентуално след като изляза 45 дневния отпуск, тогава да се поподготвя с количка и т.н Мисля, че последните зими са толкова меки, че си представям зимата да си правим разходки с бебе.. Ама много е далече още.

Аз днес влизам в 17 седмица - и да използвам, че съм на края на месеца и пак да ви питам вечния въпрос - вие кога влязохте в 5 месец Grinning (мисля, че до последно няма да знам кой месец съм Sweat Smile)

# 599
  • София
Ние имаме количка и столче за кола от баткото. Надявам се на следващия преглед или на феталната най-накрая да разберем пола и към август смятам да купим каквото друго ни трябва. Много ми беше спокойно, когато се прибрахме от болницата с баткото и всичко беше купено, изпрано и подредено. Освен това смятам да си се разхождаме зимата, стига да не е виелица или -20. При нас поне на миналите избори за районен кмет оправиха тротоарите и ги чистят редовно, защото настоящата кметица живее някъде в квартала. Stuck Out Tongue Winking Eye
Сиси май 5ти месец почва от 18 седмица. Аз си гледам седмиците, че най-лесно Satisfied Или може от термина да ги гледаш назад.

Общи условия

Активация на акаунт