За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 004
  • 736
  •   1
Отговори
# 645
  • София
  • Мнения: 10 825
искренчето ,пробвай тази http://pep-4o.blogspot.com/2015/10/blog-post_16.html

Кой питаше за останали  кори? освен пурички и гюзлеми, може и султан кебап (в тези 2 големи кори ще се съберат по 2 порции и ще станат общо 4, ако те устройва)  или банички на тиган http://pep-4o.blogspot.com/2018/12/blog-post_6.html
много благодаря, пеп4о! Ето я закуската за поспаланковците!

# 646
  • под тепетата
  • Мнения: 11 118
На времето много популярно беше покривчето на Наталина. Писала е, че става и с обикновени бисквити по-надолу на страницата.
 https://www.bg-mamma.com/index.php?topic=137279

# 647
  • тук и там
  • Мнения: 13 495
Здравейте,реших да правя картофени кюфтета днес.Сложих картофите да се варят и установих,че нямам галета.До магазина няма да ходя днес(далече ми е,и за една галета няма да хукна).С какво да направя панировката?
Имам брашно,имам и царевично брашно,но галета нямам и сухари нямам ,та се чудя само с брашното ще станат ли и няма ли да се разпаднат.Идеи-с какво да заменя галетата?

# 648
  • Мнения: 4 859
Кайсия,може с нещо като патафри ,аз само така панирам картофени кюфтенца,примерно 2 яйца разбити,чаша и половина брашно ,подправки и бира около 100 юл,трябва да си стане гъстичко,топваш охладените кютенца и пържиш на маслена баня.

Лабрекс ,копирам ти рецептата на бисквитена торта Щастливеца ,не знам защо така не излиза ,при мен се отваря Flushed
Скрит текст:
Бисквитена торта "Бъди Щастлив"
Продукти
2 пакета бисквити "Закуска" какао /може и да са смесени с обикновени/
500г маскарпоне
400г бял шоколад
200мл течна сметана /аз използвам животинска 30%, но няма пречка да се направи и с обикновена подсладена сладкарска сметана/
200г заквасена сметана
100мл студено прясно мляко за потапяне на бисквитите /може да добавите някакъв ликьор по ваше желание, но според моя вкус "Бейлис" е най-подходящ/

Приготвяне на крема
300г от шоколада се разтопява на водна баня. Оставя се леко да се охлади /като се пробва с пръста да не пари/ . Течната сметана /без да се разбива/ се прибавя към шоколада, като се бърка енергично, защото доста бързо стяга. Маскапонето /може да го оставите за няколко часа на стайна температура/ се разбърква за няколко секунди, колкото да добие кремообразен вид и се добавя сместа от бял шоколад и сметана. Накрая се прибавя и заквасената сметана. В случай , че обичате по-сладичко към маскрапонето може да сложете малко пудра захар, но според мен 300г шоколад са напълно достатъчни Simple Smile

Сглобяване на тортата
Първо е добре да прецените колко са на брой бисквитите и на колко реда ще ви е удобно да ги наредите. Аз пробвах на 4 реда по 9 бисквити на всеки ред , но ми останаха 4 бисквити, така че може и по друг начин да се наредят. Това няма особено значение, тъй като сервирането на тортата може и да не е под формата на стандартно парче, а с помощта на обикновена лъжица или лъжица за сладолед да се оформи на топки /точно, както я сервират в самия ресторант/

Прясното мляко се изсипва в дълбока чиния и топвате за секунди всяка една от бисквитите. След това разпределяте част от крема и настъргвате малко от останалите 100г бял шоколад. Това се повтаря докато наредите цялата торта. Отгоре също се настъргва шоколад, който може и да е млечен или черен, зависи от вашето желание. Може и да наръсите смлени орехи или лешници Simple Smile
Охлаждате за една нощ в хладилника и Бон апети!!!!  

# 649
  • София-Младост
  • Мнения: 24 051
Здравейте,реших да правя картофени кюфтета днес.Сложих картофите да се варят и установих,че нямам галета.До магазина няма да ходя днес(далече ми е,и за една галета няма да хукна).С какво да направя панировката?
Имам брашно,имам и царевично брашно,но галета нямам и се чудя само с брашното ще станат ли и няма ли да се разпаднат.
Само с брашно съм ги правила винаги.
За да не ми се разпадат 1. не варя картофите до готовност, 2.  рендосвам ги, 3. като объркам картофите с подправките, яйце, сирене (каквото слагаш), сместа я оставям известно време в хладилник. Така по-лесно ги оформям.

# 650
  • тук и там
  • Мнения: 13 495
Ала-Бала,а като ги пържиш-потапяш ли в яйце,или само брашно?
lady_gothic, благодаря! Сега прочетох  коментара ти.Flowers Hibiscus

Последна редакция: сб, 16 май 2020, 11:20 от Kaisia

# 651
  • София-Младост
  • Мнения: 24 051
Самов брашно, като оставям леко да попие преди самото пържене..за да не изпада брашното в тигана.

# 652
  • у нас
  • Мнения: 1 894
Здравейте. Имах едно филе от сьомга, замразено. Днес го извадих с идеята да го приготвя, но едното дете поиска пилешка супа, другото леща, а тя върви с кюфтета заради ММ и се затинаха много яденета. Посолих я и ѝ направих марината от лайм и розмарин. Затворена плътно и в хладилник. Ще издържи ли до утре вечер?

# 653
  • София
  • Мнения: 12 215
Здравейте. Имах едно филе от сьомга, замразено. Днес го извадих с идеята да го приготвя, но едното дете поиска пилешка супа, другото леща, а тя върви с кюфтета заради ММ и се затинаха много яденета. Посолих я и ѝ направих марината от лайм и розмарин. Затворена плътно и в хладилник. Ще издържи ли до утре вечер?
Да!

# 654
  • Мнения: 7 971
"Странните " тиквички се изядоха , благодаря отново !
Скрит текст:

# 655
  • Мнения: 1 464
Моля ви за идея какво да направя с две кори за баница - от големите кръгли, по-плътни Одрински. Направих пататник и тези ми хартисаха.

Родопски клин
https://www.bg-mamma.com/?topic=265934

# 656
  • Мнения: 10 638
Кайсия,може с нещо като патафри ,аз само така панирам картофени кюфтенца,примерно 2 яйца разбити,чаша и половина брашно ,подправки и бира около 100 юл,трябва да си стане гъстичко,топваш охладените кютенца и пържиш на маслена баня.

Лабрекс ,копирам ти рецептата на бисквитена торта Щастливеца ,не знам защо така не излиза ,при мен се отваря Flushed
Скрит текст:
Бисквитена торта "Бъди Щастлив"
Продукти
2 пакета бисквити "Закуска" какао /може и да са смесени с обикновени/
500г маскарпоне
400г бял шоколад
200мл течна сметана /аз използвам животинска 30%, но няма пречка да се направи и с обикновена подсладена сладкарска сметана/
200г заквасена сметана
100мл студено прясно мляко за потапяне на бисквитите /може да добавите някакъв ликьор по ваше желание, но според моя вкус "Бейлис" е най-подходящ/

Приготвяне на крема
300г от шоколада се разтопява на водна баня. Оставя се леко да се охлади /като се пробва с пръста да не пари/ . Течната сметана /без да се разбива/ се прибавя към шоколада, като се бърка енергично, защото доста бързо стяга. Маскапонето /може да го оставите за няколко часа на стайна температура/ се разбърква за няколко секунди, колкото да добие кремообразен вид и се добавя сместа от бял шоколад и сметана. Накрая се прибавя и заквасената сметана. В случай , че обичате по-сладичко към маскрапонето може да сложете малко пудра захар, но според мен 300г шоколад са напълно достатъчни Simple Smile

Сглобяване на тортата
Първо е добре да прецените колко са на брой бисквитите и на колко реда ще ви е удобно да ги наредите. Аз пробвах на 4 реда по 9 бисквити на всеки ред , но ми останаха 4 бисквити, така че може и по друг начин да се наредят. Това няма особено значение, тъй като сервирането на тортата може и да не е под формата на стандартно парче, а с помощта на обикновена лъжица или лъжица за сладолед да се оформи на топки /точно, както я сервират в самия ресторант/

Прясното мляко се изсипва в дълбока чиния и топвате за секунди всяка една от бисквитите. След това разпределяте част от крема и настъргвате малко от останалите 100г бял шоколад. Това се повтаря докато наредите цялата торта. Отгоре също се настъргва шоколад, който може и да е млечен или черен, зависи от вашето желание. Може и да наръсите смлени орехи или лешници Simple Smile
Охлаждате за една нощ в хладилника и Бон апети!!!!  

Не е това оригиналната рецепта. Тя е: бисквитите се топят в мляко и Бейлис. Кремът е 1:1 маскарпоне и бял течен шоколад.
На мен така ми е адски сладко и добавям заквасена сметана, с течна не ми харесва по принцип. Въпрос на вкус.

# 657
  • Мнения: 1 464
Имам повече бисквити, моля за рецепти, без торта.

Шоколадови бомбици
https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0 … D0%B8%D1%86%D0%B8

Бисквитено руло
https://inthebeniskitchen.com/2019/09/15/%D0%B1%D0%B8%D1%81%D0%B … 1%83%D0%BB%D0%BE/

https://inthebeniskitchen.com/2019/11/24/%D0%B1%D0%B8%D1%81%D0%B … 0%BB%D0%B0%D0%B4/

Можеш да приготвиш сладък салам, скалички, ЧИЙЗКЕЙК

Последна редакция: сб, 16 май 2020, 19:12 от doroty3

# 658
  • София
  • Мнения: 4 948
искренчето ,пробвай тази http://pep-4o.blogspot.com/2015/10/blog-post_16.html

Кой питаше за останали  кори? освен пурички и гюзлеми, може и султан кебап (в тези 2 големи кори ще се съберат по 2 порции и ще станат общо 4, ако те устройва)  или банички на тиган http://pep-4o.blogspot.com/2018/12/blog-post_6.html
На тази съм и се наточила от много време ама пустиня страх от провал ме спира.....
Тази... Мнение



Дали ще се получи?

# 659
  • Мнения: 9 446
Не разбирам как може да имаш страх от торта с готови бисквити да правиш, А питаш за торта на която за блатовете се бият отделно белтъци и жълтъци 🙄😂

Само аз ли не харесвам бисквитите Закуска?!

Общи условия

Активация на акаунт