Работа като застрахователен агент - животозастраховане

• 2 508
  • 9
  •   1
Отговори
Здравейте,

Разхледах дискусиите във форума на тази тема, но тъй като е минало доста време от последната такава реших да съзам нова.

Би ми било интересно да науча от по-опитните от вас какво е мнението ви за тази професия ? Става дума за агент по животозастраховане на граждански договор - хоум офис.

Как намирате клиентите си ? Дава ви се база данни от компанията и вие започвате да звъните или вие сами търсите, и ако да, как се случва това ?

Спред вас струва ли си човек да отделя по 1-2 часа на ден за разговори и търсене на контакти за направата на застраховки като страничен доход или си е за фул-тайм работа ?

Всчко мнение би ми било полезно и се надявам да се получи ползовторан дискусия Simple Smile
п.с Ако има работещи в NN България, DZI и MetLife би представлявало особен интерес за мен.

# 1
  • До морето
Работя като финансов консултант и предлагам спестовни, застрахователни и здравни програми  на Граве, Алианц и Уника. Има различни програми, спестовни, пенсионни, детски, здравни....
Започнах по най-клиширания начин. Бях им клиент,  доволна бях, препоръчах ги на всичките си близки, просто защото бях изумена как повечето хора, включително и аз преди, мислеха Застраховката - Живот за мръсна дума. После ми предложиха да стана брокер и аз се съгласих.
Наистина може да се върши като допълнштелна работа, на мен ми е идеално като нещо, с което да се занимавам когато и колкото преценя. Нямам работно време, нямам таргети, колкото време отделя, толкова печеля.

Смятам, че има хляб в това неко, защото в Българея тепърва навлизат световни компании с десетки години опит. Истината е, че в Европа и Америка, ако нямаш ЗЖ или пенсионна програма те смятат за доста авантюристичен тип човек.
Ние едва сега започваме да откриваме топлата вода.

# 2
Навлизат трудно и бавно, защото много от влоговете на хората потънаха през последните години. Трудно някой би убедил майка ми или баща ми да се застраховат или да поддържат пенсионен влог. Предвид и факта, че преди около година-две, фалира един от лидерите на БГ пазара „Олимпик” и по мои спомени никой не защити клиентите им (поправете ме, ако греша)... мисията невъзможна.

# 3
А освен близките Ви, как намирате другите си клиенти ?
Провеждат ли ви се обучения и т.н или се разчита на личните ви качества Simple Smile

# 4
Аз съм само клиент, но каквото виждам, е, че агентите изпращат разни представяния по фирмите и ако някой се интересува, им се обажда. Понякога и звънят, но това е малко по-досадно за клиентите.
Години наред имах застраховка живот и сега при същата агентка съм си застраховала имуществото.
Та се питам, защо само животозастраховане, застраховането на имущество ми се струва също много полезна услуга и изобщо не е навлязла подобаващо в бита на българите.
Аз това виждам, че ако агентът е любезен и прави впечатление на клиента, че е на негова страна, то клинтът може да реши да ползва още услуги.

# 5
  • До морето
Аз не се занимавам със застраховане на автомобили, но Олимпик не е ли една смешна кипърска фирмичка. Никакъв лидер не беше, просто предлагаше безумно ниски такси. Много хора изгоряха през годините защото отиват или при най-ниската вноска или при най-високата лихва.
Аз за да си направя спестовна програма проучих подробно компаниите и се спрях на тази, която има близо 200 години история и хиляди отзиви от клиенти в цяла Европа. Никой не ми е обещал милиони, нито чудеса, нито космически лихви. Залагам на сигурност. Откакто аз съм брокер имам няколко случая, в които се налага плащане на обезщетение и ако всичко е документално наред -плащат без да си правят оглушки. За това е нужно винаги да се чете дребния шрифт. Изобщо нужно е да се чете, препоръчвам на всеки който смята да си прави каквато и да било осигурителна програма да проучи и да се подготви добре.

Клиенти не си търся в нета, нито пък тропам по хорските врати. Консултирам предимно приятели и приятели на приятели.  Аз в началото абсолютно спонтанно споделях на близки какво съм направила за децата си и за семейството си.Сега вече близкият ми кръг от хора знаят, че се занимавам и с това и те пък споделят и ме препоръчват.

За застраховка на дом и имущество и аз скоро се заинтересувах  и съм на мнение, че там тепърва ще навлизат големи компании. В момента това, което се предлага на пазара са разни побългарени истории. Примерно застраховка срещу грабеж -плащат само ако представиш касови бележки за всичко. Ами ако имаш бижута на по 15 години, наследени, подарени- откъде ще намериш касови бележки за тях. И кеш мисля че плащаха до 3000 лв. На теб може и 50000 да са ти откраднали, те плащат до 3000лв.  Казвам го като клиент и без претенции за 100 процента достоверност.

# 6
Благодаря Simple Smile
А има ли някой от вас, който е на граждански договор към даден застраховател ? Как се случват там нещатата ? Има ли таргети, бази данни за звънене или ?

# 7
Спестовното по-скоро вече не. Рисковото, да. Също има не лоши инвестиционни предложения, но си много "зелен" за тази тематика все още, Nikitot.
Здравното тепърва ще се развива, както и имущественото.
Под "развива" имам предвид покриване на "пазарни дялове" и хората да се отварят що за "чудо" е това, и колко е полезно и добро. Иначе отдавна е "развито". Има чудесни продукти, даже много не подозират, и няма накъде повече да се "глезят" клиентите. Само тук в България е това "глезене", и въпреки това няма култура и масово не се сключва. Има си "бели" компании и си плащат отлично, и всичко до лимит, без проблем.

Nikitot, всеки агент, мениджър, генерален агент (агенция), и брокер (какъвто няма да си, и няма да станеш, поради много причини, няма да изброявам), са на "посреднически договори".
Никой няма да ти дава нищо, оправяш се сам. Ама телефони ли нямаш, контакти, никой няма да те пита, и/или да ти дава. Това не ти е САЩ да ти дават база с данни и да въртиш на ден по 700 контакта. Не само това, а там куцо, кьораво и сакато, не мога да работят това. То са ценз, лицензи, изпити, сертификати и т.н. "пресявки".
Второ, отдавна пазарът "отся" "агентите", и вече останаха само тези с дългогодишен опит и стаж. От wannabe-та няма нужда.
Зависи къде започнеш, но таргети ще ти искат. Никой няма да те търпи, и само разходи да генерираш, въпреки че сам ще си плащаш всичко - транспорт - карта за градския, таксита, разходи по кола, телефон, обяди, дрехи и т.н.
Въвеждащо обучение, както и последващи ще имаш, но не може да разчиташ на тях. Няколко години ще са ти нужни системно да се занимаваш, за да разбереш "ставаш" ли, или не, твоето ли е, или не.
Ще те откажа, ако продължа да пиша, затова гледам да съм по-"умерен".
Това с "приятели и роднини" е най-големият автогол. Аз с такива не правя бизнес. И не говоря за застраховането само.

Последна редакция: пн, 13 апр 2020, 02:49 от FragranceFanatic

# 8
  • До морето
Аз казах вече -таргети нямам, никакви разходи не генерирам, че да ме "търпи" някой. Приятели и роднини, както и широк кръг познати, на това му се вика "сфера на влияние". От там нататък вече се работи по препоръка. И със сигурност за мен този вариант е по-добър. Нито ще тръгна по улиците и хорските офиси да разнасям рекламни диплянки, нито ще звъня като идиот на напълно непознати хора да им обяснявам кое е "важно за тях", най-малкото защото смятам, че тези неща не стават нито по телефона, нито без сериозен размисъл по темата.

# 9
Със сигурност съм зелен, няма две мнения.
По принцип всеки вид “търговски” отношения с близки и роднини не ми допада особено, тъй като не бих искал да смесвам двете неща.

Благодаря ви за мненията

Общи условия

Активация на акаунт