Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
  • Мнения: 45
Как успявате да съвместите работата от вкъщи и дистанционното обучение на учениците?

deskatta:
"Малката вкъщи сама си пише домашните, но понеже ѝ е скучно, постоянно ми праща аудио съобщения по вайбър. Засега не изискват от тях да са в точно определено време на линия. Новите уроци ги слушаме вечер и правим нещата, които са за работа в клас. От детето не мога да се оплача, доста съвестно си върши задълженията."
https://bg-mam.ma/p/1193169/40429741

Stel_la:
"В 5-ти клас е и домашни и задачи идват по всяко време на деня. Тази седмица вече съм го оставила сам в неговата стая да пише и като прключи моят ден, гледаме материала и проверявам домашните. Получава се да стоим до 8-9 вечерта над компютъра и учебниците, но се надявам да се самоорганизира в един момент."
https://bg-mam.ma/p/1193169/40430485

*Logan:
"Ние засега се справяме добре - детето учи дистанционно по редовна програма, аз на съседния компютър работя. Децата посвикнаха, в началото половината час минаваше в инструкции от госпожата и въпроси от учениците, все някой изхръляше другите от общия чат/разговор. Нормализираха се нещата и върви значително по-добре."
https://bg-mam.ma/p/1193169/40432892

CoffeeCup:
"И моят син е трети клас. Първо, невинаги правим задачите веднага, защото все пак трябва да се изкарват пари, макар и home office, и второ, под ръка имаме помощник за домашните по математика. Грешка е да се опиташ да контролираш изцяло home schooling - а нима когато детето е по цял ден на училище, нон стоп го контролираш? Не бъди максималист."
https://bg-mam.ma/p/1193169/40434489

Учителката на детето - третокласник, подходи много смислено и има голям принос нещата да протичат нормално при нас. Цялата първа седмица - миналата седмица, беше преговор и децата изпълняваха лесни за тях задачки, докато привикнат да получават указанията дистанционно. Освен това, тя избра да предава чрез приложение, което всички деца много добре познават и знае, че редовно се чати между децата - Вайбър. Вчера беше първият ден, когато новият материал беше много. Накрая учителката се обърна към класа и каза, че ще се постарае оттук нататък да се вземат по-малко неща в един ден. Наистина, днес беше поносимо.
https://bg-mam.ma/p/1193169/40439379

Татко Мецан:
"И не, не му стоя на главата на детето изобщо. Оправя се перфектно с техниката и си кара напълно ползотворни часове, сам, аз не присъствам в часовете. Е, после е малко зор да го накарам да си напише домашните, нормално е за дете на 7 да иска да се скатава, но ги пише.
Онлайн часове имат вече 10 дни и всичко върви супер. Да повторя, че е първи клас. Учат здраво, и часовете са като в клас. Присъствам само в началото на деня, да му пусна платформата, и евентуално е края на часовете да чуя какво имат за домашно, но тя класната и учителката по английски пращат домашните и на мейл. Пращат ни и видео уроци.
Домашните снимам с телефона и изпращам, моментално - до 5 минути, получавам рефериран отговор от учителката."


zenata:
"Иначе аз предпочитам да ни се дава какво да учим и да следваме плана. Всеки ден минаваме всички уроци и упражнения, докато се разберат и научат. Може да минат часове, но докато не се разбере, не се става. Не мисля, че е работа на учителите да представят материала в толкова интересен вид, така щото лигльовците да имат мотивация да седнат да учат...
Аз съм на принципа, че когато трябва да се прави нещо, то се прави. Толкова. Всеки има задължения, които трябва да си изпълнява. Приятно или не, това е без никакво значение."
https://bg-mam.ma/p/1193169/40488327

Nedinka:
"Не знам дали ще ви е полезна информацията, но да споделя. Синът ми е в първи клас в българско училище в чужбина. Имат занятия веднъж седмично по три часа и половина, колкото и в класна стая. Ползват Cisco. Часът върви много гладко, госпожата споделя екрани, материали и успява да усмири 20 деца на възраст 6-7 години. Моят проблем е, че синът ми не е свикнал да стои толкова време пред екрана и след заниманието е изключително нервен. Аз съвсем съзнателно го държа далече от всякакви екрани. Телевизия, таблети, телефони не ползва. Има право на половин час компютър дневно и то абсолютно контролирано. Та три и часа и половина компютър го качват буквално на черешата. Слава Богу, че редовното училище са измислили друга система, която ми се вижда по-подходяща за всекидневно учене за малки деца, но пък изисква повече съдействие от родителя."
https://bg-mam.ma/p/1193169/40513462

Последна редакция: чт, 16 апр 2020, 13:57 от BG-Mamma™

# 16
  • Мнения: 45
Помагате ли с домашните на учениците?


Доня Дафина Черешова:
"Все още помагам по математика, химия и български език. По всичко друго преглеждам домашни, проекти, препитвам. Ако някой предмет закуца, веднага ще наблегнем на него. По български обяснявам граматиката, по литература само препитвам и проверявам преразказите, защото сме двуезично семейство с първи другият език. По математика понякога има затруднения, а сега с дистанционното обучение, виждам че химичката си изпява урока за 15 минути на бързи обороти и ги мята в дълбокото. По всичко друго се справя сам.
П.п седми клас. Ще помагам докато мога и се налага."
https://bg-mam.ma/p/1151480/40528992

Famiii:
"Помагам на сина ми ,който е в 7 клас, още от началото досега. Незнам дали греша, но като видя колко им е сложен вече материалът, немога да го оставя сам. Особенно сега при това обучение. Има учители, които са отговорни и въпреки краткия час дават всичко от себе си да им изяснят уроците, но има и такива, които само "преподават". И няма как да не съм до сина си."
https://bg-mam.ma/p/1151480/40534955

Andariel:
"Нашите учебници не са направени така (за разлика от доста чужбински), че детето да седне и да прочете урока и да  го разбере и да има минимални неразбрани неща. Добрата новина е, че когато помагаме на децата си, и при сегашните обстоятелства каквото чувам, е че на доста места родителите обучават децата си, създаваме една солидна база от знания и формиране на критичен начин на мислене, така да го кажа философски и научен, и всичко това накуп ще им служи цял живот. Вярно, неблагодарна работа е, не се вижда към момента, но си заслужава."
https://bg-mam.ma/p/1151480/40537167

Последна редакция: чт, 16 апр 2020, 13:59 от BG-Mamma™

# 17
  • Мнения: 45
Съвети към родителите във връзка с онлайн обучението

За пълноценно прилагане на обучението от разстояние през идните дни е желателно да бъдат изпълнени следните препоръки:
•   Следете постоянно информацията, която изпращат учителите на Вашето дете;

•   Осигурете тиха и спокойна среда, където детето да се настани удобно и да може да се съсредоточи върху комуникацията с учителя и усвояването на учебния материал;

•   Подгответе налично електронно устройство и при възможност – свързване с интернет;

•   Съдействайте на педагогическите специалисти за изпълнение на инструкциите и задачите, които поставят;
Ето и някои практически съвети, с изпълнението на които ще допринесете в значителна степен за постигане на общите цели:

•    Обсъждайте с детето си какви са неговите задачи за деня и следете за изпълнението им.

•   Насърчавайте детето да бъде активно.

•   Препоръчително е да осигурите присъствието на възрастен по време на учебния процес от разстояние.

•   Съдействайте на по-малките деца с наличната техника, осигурете им възможност да гледат уроците по БНТ

•   Споделяйте информация за проблема и насърчавайте Вашите по-големи деца да вземат отговорни решения и да ги прилагат по отношение ограничаване на физическите контакти с приятели и връстници.

•   Поддържайте интензивна комуникация с учителите. Споделяйте затрудненията, които срещате, за да намерите заедно най-доброто решение.
Нека бъдем добронамерени, сплотени и да си сътрудничим в името на най-добрия интерес на детето.
https://www.mon.bg/bg/news/3885

Общи условия

Активация на акаунт