Градинарство - моето хоби 24

• 31 806
  • 784
  •   1
Отговори
# 675
  • Варна
Включвам се с информация за кошничките за спирали - нашите сме купували от Джъмбо.
Не беше към мен въпросът, но се надявам да съм била полезна Simple Smile

# 676
  • София
Здравейте. Имам нужда от съвет. Закупихме имот и го разчистихме от всички дървета. Извадиха корените, но онзи ден като отидохме се оказа,че са избили много издънки.  Кажете ми как да ги махна, не ми се ползват химикали. Единствено се сещам че мога да ги ровя с лопата и да ги вадя на ръце. Приемам всякакви съвети. Не искам да ми съсипват бъдещата градина. Благодаря ви

# 677
  • В градината...
Амели, ах, какви хортензии!
Нелка, като на картина!
Дъждът направи божурите тежки, тъкмо им се радвах за пръв път да са високи

Като са хубаво разцъфнали, се вижда, че единият е по-розов

# 678
Перуника,
И при теб е приказно, романтика лъха от двора ти!❤

# 679
  • густо майна Филибето
Колко много сте писали!

Дъждец , мисля, че най-евтиния беше Бандит. Поне преди години беше, защото сега като погледнах цените, се стреснах.С айкън имат почти еднаква цена, Айкън е за 4л, а бандит за 6 л. Което не е чак такава голяма разлика. А доколкото знам, Айкън има и репелентно действие.

Кошничките, вече е писано, са от Джъмбо. Бяхме онзи ден, има и други модели Simple Smile Имаме и керамична поставка, но счупих другата, с ритане Simple Smile  Вътре в кошничката има шишче, на което се нанизва спиралата. Това е.

Аз също почти не пръскам, заради вредния ефект, казвам почти, защото го правя заради бълхите. Влязат ли в къщи, е ад. И в къщи пръскам понякога, аз лично го усещам. На втория път започват да ми горят бузите, без никакво зачервяване. От Айкъна е. Другите не го усещат.
Каишка на котетата не слагам, защото се мушат къде ли не, и се притеснявам да не се закачат някъде и да си останат там.

nelka.nelka, при теб е приказка, както винаги! Purple Heart

За черешовите нещица се замислих, някъде имат борсуци, те хапват и череши. Но не знам как се е промушил, трябва да е малък. В къщи сме сложили и мрежа на портата, защото там решетките са до земята, и средни породи кучета, особено мършави, се промушват.

Амели , и аз много харесвам оградата ти! Създава толкова уют! И градинката ти е много симпатична! Според мен луковиците са на крокосмия.

La_Valletta, чувала съм за такива страхове, и може би имат своето основание. Но това ако се случи, сигурно трябва да е много стара вистерията. Фундамент на къща не може да бутне, и за ограда е съмнително, ако надолу е бетон. Виж, ако е камък, може да се промуши някое коренче и да започне да едрее. Нека си расте сега, ще ѝ намериш място до есента, или до следващата. Мястото за почивка става много красиво!
Почвата се заравнява с търмък.

Ако е много неравно, първо с мотиката, после с търмъка. Влачиш, разрохкваш, пак влачиш. Едрото го събираш в кофи и го изнасяш, или пълниш с него дупки и го мачкаш, да се надроби. Ако е фрезовано, е хубаво да се изчака малко и да се полива през това време, за да слегне почвата. Иначе потъва неравномерно. после с валяк се минава няколко пъти. Пак с търмъка се роши и разнася, и пак с валяка. И така, докато стане равно.  Не знам как ще го мериш, не се втелясвай чак толкова. Иначе става да се подведе с колчета и летви, или с канап...
Ако не е фрезовано, резултат е по-добър, защото с времето не поддава. Само с мотиката се копае, и после с търмъка. Даже може и без валяк да минеш. Валяка си е тежка работа, първо трябва да го намериш, после трябва да го замъкнеш в къщи, да го пълниш, търкаляш, изпразниш и върнеш. И празен е достатъчно обемист и тежък. А пълен, си иска мъжка сила.
А защо държиш да е детелина? И тя иска поливане и косене.

Няма нужда да се валира след косене. Евентуално, ако е съвсем млада тревата и е надигнала почва. Може един път в годината, като е влажно, ако има стърчащи буци някъде. Тревата ще се изправи. Различните почви искат различни грижи. Ако е песъчлива, няма нужда от валиране. Ако се коси редовно, тревата брати, и е равномерна, а не на туфи. Ако има туфи, се минава с вертикулатор. Това са едни ножчета, които нарязват корените и така туфата се разбива. Със същата машина, но с друга приставка се аерира. Това е добре са сбити и тежки почви, особено ако хващат мъх.
Моята трева само веднъж е мината с вертикулатор, въпреки, че нямаше нужда,от което се оскуба и остана наполовина, и трудно се възстанови, и аз много мрънках после. Повече никога не е минавана, това за 12г. Понякога се разрежда сама от болести, често хваща някакви гъби, от които изсъхвана кръгли петна. После торя, поливам, и тя се възстановява след известно време.  Но всичко зависи от почвата и грижите.
За торенето с амониева силитра да напомня, че трябва ВЕДНАГА след торене да се полее обилно, за да се разтвори амониевата силитра, иначе тревата изгаря.

elinoriks , екологично е с лопатата, докато излизат.

Перуника, много красиви божури!

# 680
   Ljuboznatelna   , огромно благодаря! Днес довършиха прекопаване, разнесоха пръст с едро гребло, после с малко.

Въпрос - сега ли е момента да се пръскат срещу мравките? Или да приключим с изравняване и да засеем люцерна? Някой каза на моят съпруг, че трябва да засеем и веднага да напръскаме. Но нали трябва веднага да полея, няма ли да се отмие отровата?

# 681
Здравейте на всички! Имате си прекрасна тема и не знам защо чак сега я откривам! Направо ме е яд! 😄

Та направо към въпроса - съществува ли някакво цвете (което да цъфти, да не е просто зелено), което би могло да се развива добре на огромна, дебела, орехова сянка? От към 16ч. сянката става шарена, но все пак процентно съотношението на сянка и слънце е да кажем 70/30 в полза на сянката. Когато започне да пада слънцето към 19 - 20ч. отива зад къщата и сянката вече става съвсем плътна. Реално има около 1 час, в който въпросното място е огряно хубаво от слънце и това е някъде между 18 и 19 часа.
Повечето хора ми казват, че е мисия невъзможна да вирее нещо цветно там, но все пак надеждата умира последна! 😅

Хубав ден на всички! 🤗

# 682
perunika, еха, какви красиви божури! Много ги харесвам.
Подариха ми няколко коренчета преди 2-3 години и едва тази година цъфнаха с по няколко цвята, но са много мизерни на този етап още....

Ljuboznatelna, може да обработваш котките с тези капки, които се капят на гърба против бълхи и кърлежи. При кучето действат без проблем. Но зависи от теглото и трябва да питаш вет.

Флоксът ми е любим за пролетта. Моят е 3-4 годишен, доста се разрастна в единия край. Наблюдавам, че лилавият най-много цъфти и най-много се разраства. Не го режа. Стои си зелен през цялата година. Моят е в нещо като алпинеум, но камъните вече не се виждат.

Скрит текст:

И малко рози. Още ги чакам да цъфнат напълно. Липсва им слънце....

Скрит текст:

# 683
Ивелина, ето линк за растения, които виреят на сянка. Дано ти е от полза.
https://www.plants.bg/blog/5-rastenia-za-sqnka

# 684
Ивелина, ето линк за растения, които виреят на сянка. Дано ти е от полза.
https://www.plants.bg/blog/5-rastenia-za-sqnka

Благодаря! Чела съм повечето статии, но в последствие, като съм търсила повече информация за въпросните цветя, се оказва, че все пак им трябва повечко слънце. Надявах се някой от личен опит да сподели, ако е имал успех със сенчестите места. 🤗

# 685
Хортензията при мен е на сянка и си вирее.

Аз пред къщата искам да сложа нещо красиво и по - стилно. Мислех си за роза и ви бях питала, но няма да и е достатъчно слънцето - само 2-3-4 часа през лятото. Не искам да е просто роза ако няма да цъфти обилно. Много се чудя на катерливите рози които препоръчахте и вероятно ще взема все пак.

# 686
За плътна сянка може здравец, хоста, хойхера, кандилки, лавровишни.

# 687
  • В градината...
Утро, много са хубави розите.
Флоксът и при мен скрива камъните, та го поорязвам.
А твоите камъни такива чистички - сигурно ги миеш?

# 688
Хортензията при мен е на сянка и си вирее.

Аз пред къщата искам да сложа нещо красиво и по - стилно. Мислех си за роза и ви бях питала, но няма да и е достатъчно слънцето - само 2-3-4 часа през лятото. Не искам да е просто роза ако няма да цъфти обилно. Много се чудя на катерливите рози които препоръчахте и вероятно ще взема все пак.

За розата ти трябва слънце пролетта,когато залага пъпки.Проучи розите на David Austin.Предлагат се и в България.

https://www.davidaustinroses.com/

# 689
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
хойхерата на сянка става безцветна  и безлична. Sad
на слънце е ярка.

Общи условия

Активация на акаунт