Градинарство - моето хоби 24

• 31 814
  • 784
  •   1
Отговори
# 660
Вероятно таралеж е бил или мишка/плъх. И двете могат да живеят в двора ви, а без проблем таралежът се пъха навсякъде. Но порът може да мине навсякъде също, може и да ви скъса оградата, ако е телена. При всички случаи няма какво да ви плаши.
Аз имам 2-годишно и две кучета и не пръскам двора. Мнението ми се покрива с това, което Нелка е описала като аргументи за рестрикцията при нея, но има  друго - защитата е успешна, когато пазим домашните и любимци с препарат и нас като бъдем внимателни (без боси крака,без въргаляне в трева, дълги чорапи, редовно косене, ползваме на ръкавици като косим, плевим и прочие,както и дълги панталони, преглед на тялото след игра на двора - и за кучета, и за деца. Без разходки на места, къдета пасе едър добитък. Кърлежи ще попаднат в двора от други животни. Те са част от екосистемата, няма как да ги изтрепем. Просто е наивно да се смята,че сме предпазени като пръскаме с някаква отрова.

Нелка, приказка е при теб, всеки път ме размечтаваш😍

# 661
У наше село такива купчинки- черешови и сливови, казват че оставяла мечката. Разбира се, че може и друго да е, но за това се сещам.

Мечката е изключена напълно. Първо, че това е в Североизточна България и там няма мечки. Второ няма от къде да влезе - всичко е непокътнато по оградата / оградата е от мрежа/.
Най-вероятно е било лисица щом може да яде и череши.

Помислих, че може да се е случвало и при други градинари и да знаят какво животно е.

Виждам, че говорите за пръскане против кърлежи. Ние пръскахме тази година с Фендона, понеже по време на изолацията бяхме за по-продължителен период на вилата и бяхме с кучето. Този препарат ми препоръчаха ветовете като най-безопасен за домашни любимци. Аз все пак напръсках след като прибрах кучето вечерта да спи в къщата и го пуснах чак на другата сутрин. Кучето ми отделно е обработено за кърлежи. Но пръскането наистина имаше ефект - допреди това редовно виждах да лазят по козината му, а после - не.
По мое мнение по това време на годината и занапред в горещините кърлежите намаляват и от самосебе си.

# 662
  • софия
На нашия съсед кучето редовно яде опадалите череши. Като беше по-малко от годинка ни беше на гости и се из*ка на средата на двора ни и беше порядъчна купчинка с костилки. Та не е изключено и кученце да е.

Нелка,  много красива гледка! Точно ей така искам да ми прелива, водопади от цветове.... ех, мечта!!!!

Люб, откъде такава кошничка? Ние сме си палили спиралки и наистина помагат, ама миризмата им ми е писнала до немай къде. В кошничката какво има?

При нас мъжа ми за първа година напръска против комари и кърлежи. Не мога да преценя дали има полза все още, защото напръска преди седмица. Но за този сезон вече извадихме 4 кърлежа от кучето и един от котката ( което ниога не се беше случвало) и решихме да пробваме.
Разбира се има огромен смисъл в това, което Нелка споделя за микро света и всякаквите други организми, но тази година решихме да се пробваме с най-мързеливия и защитен за човека начин ( знам, че е егоистично и грешно) първо защото за първи път видвхме и по някой от нас да лази кърлеж ( все още по дрехите, преди да се закачи) и второ защото наистина са мноооого тази година. Не знама какво е различното, обаче всички масово се оплакват! И след като и ние за седмица махнахме 4 се решихме на тая радикална мярка.

Искам да ви се побваля, че божура ми цъфна. Слабичък е още, но се отвори. Странно му розовее цвета.  Бялата роза до него и тя розовее. Ето ги хубостниците Simple Smile

Много ми е хилавичка горката. Дали изобщо ще стане пак такава голяма както преди....
Иначе луковичките ( за които нямам никакъв спомен какво са) пораснаха ееееееееейййй толкова много и все още, според мен, дори не знаят, че трябва да станат на цветя...

И последно, да ви покажа малко от нацъфтелите ми рози. Хилавички са, но пък мноооого ароматни. Особено едната червената ❤

Тези роси по оградата нвмат много пръст. Насадени са в смес от много камъчета и малко пръст. Абе направо си е камъчета. И нвмат много място защото там има една тръба дс речем на 10-15 см под тях, с на тези по напред ( бялата например) даже и 15 няма...
Ла Валета, като кадър от филм е пейката! А пък за прелрасното усещане и смисъл за връзката с миналото да не говорим.... Много красиво сте го направили!

Последна редакция: пн, 01 юни 2020, 14:04 от Амели

# 663
Момичета, благодаря! Кътчето с пейката е точно като за четене на книги, има сянка от съседското дърво ))).

Аз с въпрос. Понеже строителство на навес/пергола временно се отлага, наложи се да засадя вистерия на различно от планираното място. В момента е на 40 см от оградата от една страна и на 40 см от площадката, на която в бъдеще ще има колона за навес. Каква е кореновата система на вистерия, дали няма да повидгне фундамент и дали няма да бутне оградата?
Скрит текст:

И още въпрос. В момента прекопават почвата. Как се изравнява нивото на градината? Време е да се засява детелина. Направо ми се убива ентусиазъм. Мисля да потърся голям нивелир.

Любознателна, откъде са кошнички? Комарите не съм ги предвидила )))), кърлежи изобщо. А  мравките ми е жал да тровя, нооо има много.
Нелка, много е красиво, до флоксове рододендронът ли е? А бордюрни камъни залепени ли са с нещо един за друг? Интересна форма са.
Амели, ех, тази хубава ограда! С какво е обработена, за да се получи този цвят? Завиждам за божура. В детството обожавах да   "заравям" лицето в цветовете на божура ))). Цветовете му са винаги студени.

Последна редакция: пн, 01 юни 2020, 14:17 от La_Valletta

# 664
  • софия
Ама аз мислех, че се шегувате за тая ограда. То няма нищо специално в нея. Едни скосени дъски с напречна дъска. Боядисани са обикновен цветен лак за дърво, нвмам спомен да е нещо специално. Първо, че е правена от предния собственик,  напречните летви са добавяни от баща ми ( по моя идея) и купихме лака от кварталната железария. Със сигурност беше на водна основа.
Вчера имахме гости и ми пратиха снимки. Зарадвах се, защото разбрах как те виждат двора ми. А и явно им е харесало шом са снимали Simple Smile

Последна редакция: вт, 02 юни 2020, 13:59 от Амели

# 665
Еха, супер! Колко е висок е навесът?

# 666
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
амели, луковичките изглеждат като гладиоли.
другите варианти са ацидантера или крокосмия.
Simple Smile майка ми има някакви диви гладиоли, с малки червени цветчета, но не измръзват зимата.

# 667
На мен на крокосмия ми приличат,като цъфнат след някой и друг месец ще разберем. 😃
Иначе,Амели,мнооого ми харесва и на мен дворчето ти! Супер е,подредено,зеленко и цветно,красота! 😍

# 668
  • Горна Оряховица
След косене валиране ли тревата? Срещнат мнения, че след всяко косене се валирало? Та чудя се да си купувам ли валяк,защото мислех, че само при засяването ще валирам;)

# 669
Е как ще се валира след косене? Нали ще се намачка всичко? Да нямаш предвид мулчиране? Или аериране на почвата?

# 670
  • Карлово

Нямаше да снимам, но толкова обичам флокса, че не се сдържах. Relaxed

Ах този флокс!
Като прецъфти само сухи клонки ли остават? Че си купих от ОЛХ и засадих едни коренчета, в началото на май и сега прилича на бурен. Поне догодина да цъфне, ако не се е затрил вече.

# 671
  • София
Моят флокс, след като прецъфти, остава със зелените си листенца до късна есен.

# 672
Моят си е зелен целогодишно.

# 673
  • Горна Оряховица
Е как ще се валира след косене? Нали ще се намачка всичко? Да нямаш предвид мулчиране? Или аериране на почвата?
Ами и на мене ми е странно, ама...
https://totex.net/taynite-na-trevniyat-kilim/
Ако кося, аерирам и тогава да валирам има логика, но тук не се споменава за ежеседмично аериране.

# 674
  • до най-прекрасния мъж
Аз режа флокса до дъно, веднага щом увехне. На пролет се събужда и изкарва нови листа и цвят. Ние сме в полето и е трудно да се запази вечно зелен.

Общи условия

Активация на акаунт