Градинарство - моето хоби 24

• 31 817
  • 784
  •   1
Отговори
# 645
  • до най-прекрасния мъж
Няколко години поред пръскаме с Айкън заради котарака ни (вече звездичка), защото обикаляше и се пълнеше с кърлежи. Дори и да не се забият в него, ги ръсеше и можеше да харесат нас. Не сме имали проблеми, предвид че около него се събираха и други котки, които няма как да хванем и обезпаразитим. Миналата седмица отново пръскахме (прави се през 2 седмици, особено сега, когато вали) и вчера, като ходихме, имаше изпонатръшкани бръмбари. Мравките също са се изпокрили. Аз мисля, че действа. Той беше бежов и кърлежите видимо изчезваха от него. Пръскам по огради, пътеки, в цветните градини, изобщо навсякъде, където лежат и преминават най-често котките.
Ако площта е голяма, купете повече, защото една опаковка е за 5 литра, а те не стигат за повече от 50-60 кв.м. обилно пръскане.

# 646
Здравейте!
Влизам в темата с един малко... странен въпрос.
Имаме къща извън града в близост до гора. /Не е в планина/.
Последния път като ходихме на няколко места в двора забелязахме изпражнения от животно, което беше хапнало череши. /имаше костилки/. В двора имаме огромна череша, която в момента зрее и по земята има нападали череши.
Чудим се какво животно може да е било. Със сигурност не е птица, защото бяха доста... солидни, а и птиците не гълтат костилките.
Дворът е заграден с мрежа и оградата изглежда непокътната. Само входната порта е с решетки, през които може да се провре дребно куче примерно.

# 647
А дали е възможно да не е животно? Някое двукрако нагло същество?

# 648
Здравейте!
Влизам в темата с един малко... странен въпрос.
Имаме къща извън града в близост до гора. /Не е в планина/.
Последния път като ходихме на няколко места в двора забелязахме изпражнения от животно, което беше хапнало череши. /имаше костилки/. В двора имаме огромна череша, която в момента зрее и по земята има нападали череши.
Чудим се какво животно може да е било. Със сигурност не е птица, защото бяха доста... солидни, а и птиците не гълтат костилките.
Дворът е заграден с мрежа и оградата изглежда непокътната. Само входната порта е с решетки, през които може да се провре дребно куче примерно.
Може да е лисица, техните акита са на купчинки и всякакви костилки се виждат,  те са дребни и могат лесно да преминат през тесни огради..

# 649
  • Горна Оряховица
Бялка, порче?

# 650

Не.

Gallaa,  Jeini

Лисицата дали би яла череши? И то в такива количества? Не вярвам.

Бялката също. Те са хищници.

За пор не знам. И то май е хищник. Възрастен екземпляр не би могъл да мине през решетките на портата. Освен да е малко порче....

За таралеж също ми се виждам едрички.... нещата....

Интересно ни стана просто.

# 651
И в нашата градина миналия ден видях подобно нещо, но си помислих, че е котка, защото доста влизат и обикалят из градината. Стори ми се странно  котката да е яла нападалите череши, но сега като пишете, ми идва на ум, че е възможно и друго животно да е било...

# 652
  • густо майна Филибето
Айкън трепе и мравки, и кърлежи, и комари. Работата е там, че трябва да улучи вредителя, или той да мине по напръсканото определено време след това. Не помня колко беше остатъчния му ефект, но той се влияе от влажността.Като напръскаме двора за комари, те ще дойдат от съседния след това, точно с тях борбата локално не е удачна.
Айкън се ползва за вътре заради това, че не мирише на нищо. Освен това е доста скъп. За навън има и по-евтини инсектициди със същото действие.

Черешката не е деликатес за котки и кучета, изобщо няма да я помиришат даже. Simple Smile Обаче ми е неудобно да разпитвам  подробности Grinning Grinning Grinning

Като стана въпрос за комари - когато сядаме навън, използваме тези спирали. Според посоката на вятъра слагаме две-три спирали, те за около 10 минути насищат въздуха, и комарите не идват. Обикновено са някъде по земята около нас, по дима им се ориентираме къде ще е най-удачно. Затова им купуваме от металните кошнички, дори да ги ритне някой без да иска, няма проблем.

Последна редакция: пн, 01 юни 2020, 10:43 от Ljuboznatelna

# 653
Няколко години поред пръскаме с Айкън заради котарака ни (вече звездичка), защото обикаляше и се пълнеше с кърлежи. Дори и да не се забият в него, ги ръсеше и можеше да харесат нас. Не сме имали проблеми, предвид че около него се събираха и други котки, които няма как да хванем и обезпаразитим. Миналата седмица отново пръскахме (прави се през 2 седмици, особено сега, когато вали) и вчера, като ходихме, имаше изпонатръшкани бръмбари. Мравките също са се изпокрили. Аз мисля, че действа. Той беше бежов и кърлежите видимо изчезваха от него. Пръскам по огради, пътеки, в цветните градини, изобщо навсякъде, където лежат и преминават най-често котките.
Ако площта е голяма, купете повече, защото една опаковка е за 5 литра, а те не стигат за повече от 50-60 кв.м. обилно пръскане.
Благодаря много за полезното мнение!
А дали е опасен за пчели?
Не знаех, че трябва през 2 седмици. Ние пръскахме преди 40дена, когато на мен ми се заби кърлеж, и резултатът е, че майка ми я ухапа  преди два дни.
Не знаех, че шишенцето е само за 50-60кв. На опаковката пише за 1 дка. Нашата котка е с каишка, но се оказа, че съседите имат 7 котки, които хранят, и редовно им вадели кърлежи. Каишки им било много скъпо да сложат Rage

Любознателна, аз дадох толкова пари за изследвания след ухапването и още нямам яснота имам ли лаймска болест, че стига нещо да върши работа, ми е все тази за парите.
Кой друг инсектицид става за тази цел?

Последна редакция: пн, 01 юни 2020, 10:58 от Дъждец

# 654
Любознателна, благодаря за идеята за кошничките. Не съм знаела за тях. Ние също ползваме тези спирали и все някой ги подритва.
А за черешите и аз не съм сигурна какво животно е, но със сигурност е животно.

# 655
  • София
Този Айкън безвреден ли е за животните?Кучето ми е пуснато на двора и го виждам често да яде трева.

# 656
  • Norge
Само да кажа, че съм виждала охранен кърлеж и върху охлюв Joy
Да не говорим за мишки и каквото друго пълзи, хвърчи и ходи.

При мен пръскане на зелени площи/природа не се практикува заради това, че покрай (за нас) вредителя, се унищожават и много полезни животинчета.
Счита се, че вредата е по-голяма от ползата.

Начинът е винаги да очакваш, че може по теб да се закачи кърлеж и да вземаш предохранителни мерки. Досадно е, но човек на какво ли не свиква.

Валетке, приказен кът се е получил при теб, като излязъл от роман на В. Юго Flowers Hibiscus

Нямаше да снимам, но толкова обичам флокса, че не се сдържах. Relaxed

# 657
  • София
У наше село такива купчинки- черешови и сливови, казват че оставяла мечката. Разбира се, че може и друго да е, но за това се сещам.
За лаймската болест- мен ме зарази кърлеж преди години. Около мястото на забиването му се появява червен ореол. Следете .

# 658

Не.

Gallaa,  Jeini

Лисицата дали би яла череши? И то в такива количества? Не вярвам.

Бялката също. Те са хищници.

За пор не знам. И то май е хищник. Възрастен екземпляр не би могъл да мине през решетките на портата. Освен да е малко порче....

За таралеж също ми се виждам едрички.... нещата....

Интересно ни стана просто.

Лицицата е всеядна, дори обича сладки плодове, като круши, череши и други.. виждала съм лисичи изпражнения с костилки Simple Smile по Родопите Simple Smile

# 659
Ако можете да сложите камера,хем ще си гледате имота,хем ще се разбере какво е било.
Нелка,😍 много красиво!

Общи условия

Активация на акаунт