Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ЧЕТВЪРТА ТЕМА

  • 51 170
  • 763
  •   1
Отговори
# 150
  • Пловдив
  • Мнения: 856
Здравейте,

Не съм правила снимки на домашните ми произведения ,но пък ще приложа  рецептите по който правя квас и хляб ако някой друг реши да ги изпробва.

https://dox.abv.bg/download?id=9455b37dec

# 151
  • Варна
  • Мнения: 1 951
Чудесна информация! Според мен, би било добре да фигурира на първа страница. Благодаря, akashy_87

# 152
  • Мнения: 10 688
Аз едно нещо не мога да разбера при замесването на хляб с квас. Като замеся, колко да ми е твърдо тестото. Като спазвам рецептите по които работя, тестото ми е винаги супер меко, мокро, лигаво. Явно брашното ми поема вода по друг начин. И от там на сетне крайния продукт ми е една пльосканица (не винги, но повечето пъти). С козунака не е така или рецептата ми е супер точна. Но при направата на хляб не мога да се ориентирам. Като месим, като при стандартен хляб с мая ли трябва да ми е консистенцията на тестото или по-меко?

akashy_87 в първата рецепта е спомената ръжена закваска. Аз имам само от бяло брашно. Дали ще стане ако пробвам с нея? И още един въпрос Simple Smile. Само опарата ли се чака тук по дълго време? Гледам ако я приготвя предната вечер, на другия ден ще мога да изпека? Без да чакам пак сума и часове?

Аз каквито и рецепти да намеря, са все чакане една нощ, после чакане и мотане един ден, печене чак на по следващия ден. ПРави ми се хляб с квас, но нямам никакво време за такива процедури. Мога да се мотая най-много до събота на обяд, ако започна петък вечерта.

# 153
  • Пловдив
  • Мнения: 856
Аз едно нещо не мога да разбера при замесването на хляб с квас. Като замеся, колко да ми е твърдо тестото. Като спазвам рецептите по които работя, тестото ми е винаги супер меко, мокро, лигаво. Явно брашното ми поема вода по друг начин. И от там на сетне крайния продукт ми е една пльосканица (не винги, но повечето пъти). С козунака не е така или рецептата ми е супер точна. Но при направата на хляб не мога да се ориентирам. Като месим, като при стандартен хляб с мая ли трябва да ми е консистенцията на тестото или по-меко?

akashy_87 в първата рецепта е спомената ръжена закваска. Аз имам само от бяло брашно. Дали ще стане ако пробвам с нея? И още един въпрос Simple Smile. Само опарата ли се чака тук по дълго време? Гледам ако я приготвя предната вечер, на другия ден ще мога да изпека? Без да чакам пак сума и часове?

Аз каквито и рецепти да намеря, са все чакане една нощ, после чакане и мотане един ден, печене чак на по следващия ден. ПРави ми се хляб с квас, но нямам никакво време за такива процедури. Мога да се мотая най-много до събота на обяд, ако започна петък вечерта.

За да съм напълно честна -бях стриктна само в началото после почнах малко да послъгвам.Не съм специалист-един пък  ми се получава супер друг пък пък тестото ми се разлива повече във формата, но накрая всичко се   изяжда...Относно бялото брашно мисля че ще се получи, но може би трябва да се промени количеството закваска...
И аз като вас нямам време много пъти съм изпускала момента.Обикновено чакам само опарата.После прибирам кваста в буркан в хладилника и подхранвам.Онзи ден например след работа бях решила да замеся един хляб, но докато свърша всичко закъснях и  като видях по кое време се очертава да го сложа да се пече  се отказах, приготвих всичко и оставих печенето за сутринта.

Последна редакция: ср, 17 мар 2021, 17:36 от akashy_87

# 154
  • Мнения: 235
Аз едно нещо не мога да разбера при замесването на хляб с квас. Като замеся, колко да ми е твърдо тестото. Като спазвам рецептите по които работя, тестото ми е винаги супер меко, мокро, лигаво. Явно брашното ми поема вода по друг начин. И от там на сетне крайния продукт ми е една пльосканица (не винги, но повечето пъти). С козунака не е така или рецептата ми е супер точна. Но при направата на хляб не мога да се ориентирам. Като месим, като при стандартен хляб с мая ли трябва да ми е консистенцията на тестото или по-меко?


Според мен,ако намалите хидратацията,ще ви е по лесно.Аз за себе си съм разбрала,че златната хидратация с която ми е удобно да работя с 75% хидратация,или иначе казано -пример 400 гр брашно,290 гр вода и 80 гр квас(100%хидратация)
Здравейте група!Аз меся с квас от една година.Много ми харесва цялата процедура от Автолиза ,ламинация на тестото,сгъване и прегъване.Главно в инстаграм има много информация и идеи за хлебчета .Ще кача и малко от моите производства 😊[/img][/img][/img][/img]

Последна редакция: ср, 17 мар 2021, 19:55 от Теодора Попова_565303

# 155
  • София
  • Мнения: 12 662
vici75, какъвто и хляб да решиш да правиш, първо си избери точна рецепта и тогава действай, защото варианти има много. Закваската ти, че е с бяло брашно няма кой знае какво значение. По-важно е да е активирана. Както пишеш, че дълго време не е захранвана, най-бързо ще я съживиш с ръжено брашно. Рецепти мога да предложа, стига да пишеш какво те интересува.

# 156
  • София-Младост
  • Мнения: 24 051
Добавям и сайта на една дама, която е страхотна в тази област. Тя също е написала достъпни обяснения.
https://mariyanasbread.com/category/sourdough-and-starters/

# 157
  • Мнения: 6 266
Ала-Бала - благодаря за споделеното, много хубави рецепти. Аз днес се пробвах на хляб с брашно от спелта на Екосем. Излишно е да казвам, че не се получи . Много вкусно, но без вид. Явно спелтата трябва да я смесвам, както е според рецептите в блога който си дала.

# 158
  • Мнения: 10 688
Vanja77, тези дни обнових кваса, че да ми е готов за Велик ден. При нас е по-рано и ще се занимавам тогава, т. к. тогава ще почивам. Та мисля че кваса ми е готов. Мислех да освежавам поне една седмица, но ми изпълва буркана до ръба, ще прилее направо. И това от два дена. Но така и нищо не направих. Само го освежих и прибрах. Сигурно защото се позатопли и вероятно за това живна толкова бързо. Но и по предния уикенд освежавах. Тогава не се надигна много и го прибрах. Но този уикенд направо подлудя. Мисля че е наред вече кваса и трябва да свърши работа.

Ти коя рецепта за обикновен хляб препоръчваш?

# 159
  • София
  • Мнения: 12 662

Ти коя рецепта за обикновен хляб препоръчваш?

Това е най-обикновеният хляб:

Бял хляб със закваска

Няма нищо сложно в приготвянето му.
Иначе съм правила какво ли не със закваска. Всичко, което се прави с мая, може да се напави и със закваска. Имам доста насъбрани рецепти.

# 160
  • Мнения: 10 688
Благодаря ти. Мога да пробвам този уикенд да видим какво ще направя. Хубавото е че на другия ден няма кой знае килко работа ( мисля закваската да я наложа предната вечер и на сутринта да действам).

# 161
  • София
  • Мнения: 12 662
Успех! След това пиши какво е станало. Hug

# 162
  • Мнения: 10 688
О да Simple Smile дали ще се похваля, дали ще се оплача ще видим. Иначе аз разбрах че всичко с мая може да стане и с квас, но при маяното тесто знам колко твърдо трябва да е. Докато при това с квас, не мога да преценя, т.к. е по - мокро и меко. Гледам в твоята рецепта и снимки има в миксера. Ще видим. какво ще направя.

# 163
  • Мнения: 6 266
В началото и моето тесто ставаше меко. Спазвах всичко стриктно. а се разливаше. Но сега съм по смела. Седя над миксера с брашното и досипвам малко по малко докато добие консистенцията която знам, че трябва да постигна. Още повече, че аз винаги се застраховам с малко повечко квас, и е нормално тестото ми да иска малко повечко брашно. Веднъж хванеш ли вярната консистенция, правенето на тесто става по усет.  Все пак, тесто е - добавям брашно до получаване на търсения ефект тестото да седи стегнато. Моята проверка е - като вдигна главата на миксера, тестото останало по бъркалката прави непрекъсната, разтегната, гладка пелена , тръгваща от купата с тесто до вдигнатата бъркалка, на която се е закачило. Не се къса.

# 164
  • Мнения: 449
G.D.. а когато се меси на ръка , как се разбира че е готово тестото ? Аз все още нямам планетарен миксер Hug

Общи условия

Активация на акаунт