Козунаци 2020 - 2ра тема

  • 34 679
  • 737
  •   1
Отговори
# 450
  • там, където ми харесва
  • Мнения: 1 454
Весели празници. Ето и моите творения от днес по рецепта на Морена вече втора година. Ще се консумират утре. Поляти са с шоколад.

# 451
  • Sofia
  • Мнения: 22 622
Момичета, имам брашно от спелта с 15г белтъчини. Дали ще се получи козунак с него?
Ани, не съм поробвала и не смятам да порбвам  Просто глутенът на различните житни е различен. И затова не знам какво би станало.

# 452
  • София
  • Мнения: 4 212
Благодаря на Морена за рецептата по която направих моите козунаци, включително и тази със сметана на Еликсир. Благодаря още и за съветите на всички. Прекрасни сте.
Пожелавам на всички светли празници и много здраве на вас и вашите семейства.

# 453
  • Euskal Herria
  • Мнения: 29 424
Морена, благодаря!
Благодаря и на всички, с които обменихме идеи, опит и съвети!


Светли празници!

# 454
  • софия
  • Мнения: 3 049
Приключих с козунаците. В момента пека последния. От две дози излязоха шест средни козунака, традиционно ползвам рецептата на Тандоори, доволна съм. Ето малко снимки:


Всъщност не са толкова тъмни.

# 455
  • Мнения: 1 358
И аз правя в момента козунак по рецептата на Морена. Сложих в пекарната да се замеси и втаса, а ще сплета и пека във фурна. Притеснява ме обаче, че до момента (от програма за месене и втасване 1.30ч остават 30мин) тестото ми изглежда много рядко, нямам представа ще се промени ли. Нямам опит и с месенето и с козунаците, за да преценя. Малко над 500гр брашно съм сложила (около 520-530) и не знам да прибавям ли още, да не пък да избързам и да стане твърде много брашното...

# 456
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 9 950
Леле, момичета, чудни козунаци сте спретнали! Светли празници  на всички.
Аз пък мисля утре да правя питка, по изключение. Знам, че темата е за козунаци, но имам от брашното за баница и класик на София мел и да ви попитам с кое  според вас ще се получи по-добре. Това е рецептата: https://privanya.blogspot.com/2016/04/blog-post_93.html?m=1

# 457
  • София
  • Мнения: 11 075
То и при мен единият се сцепи.... ама той беше опустошен първи.




Аз експериментирах със сухо сплитане, тоест точно както е в рецептата на Морена при правенето на фитилите да си помагам само малко с брашно и с разточване с мазане на масло и поръсване с плънка, и с плънка без масло, че и козунак със сладко от дюли направих. Разлика с масло и без не видях, май този без втаса по-бързо.... та друг път излишни калории, няма да добавям Simple Smile


Още веднъж, огромни благодарности на Морена за страхотната рецепта! Меся козунак веднъж в годината и е хубаво да имаш изпитана рецепта.

# 458
  • Бургас / UK
  • Мнения: 1 655
И аз в отбора от Благодарни на Морена Hug  Жива и здрава бъди Flowers Hibiscus
Разбрала, недоразбрала и направих стартер със сухата мая, хем чета, че ако работя с нея да си я ползвам както обикновено... Имах леки притеснения дали ще се получи , но стана прекрасно тесто.Пое ми около 550 грама брашно.там ми бяха другите страхове, дали ще нацеля точното количество, но и с това се справих мисля.
Крайния резултат, много мехури и конци.Разделих тестото на половина и направих един кръгъл и един продълговат, но това сплитане не мога и не мога да го направя като хората , формата му е страшна Grinning Пекох на 2 ниво -10 мин на 180 и после 20 на 150, че нали са по малки козуначетата.На снимките изглеждат прегорели, но в действителност са си доста по-светли.Доволна съм като цяло , утре ще видим и вкуса как е...
Светъл празник на всички и нека има мир и любов в домовете ви


# 459
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Мон17и, остави го да си втаса така, после при оформянето ако се налага, ще добавиш.

Лолита, с всякакво брашно става питка, не се притеснявай.

Мислех, че ще чакаме до утре, но не дочакахме 😃 Не умея да снимам добре, та язък, че конците не личат добре...







И едни питки за бъргъри след малко. Тук нямах съмнения, правила съм всякакви солени теста много пъти. Обикновено правя с вода, но тези са с прясно мляко, понеже сякаш ми се мерна рецепта на Морена за хлебчета за бъргъри с мляко. И Лабрексчето има такава. 😃

На око ми е тестото.

# 460
  • София
  • Мнения: 653


Ето ги и мойте козуначета.BlushИма още два такива и в момента се пече 1 кръгъл.
Всички сте се справили страхотно! Специални благодарности на Morena и marcheva за съветите.
Весел Великден на всички!:four_leaf_clover:

# 461
  • Мнения: 465
Момичета, искам да се похваля с първият козунак в живота си! Благодаря за съветите, търпението! Благодаря за рецептата, Морена!

# 462
  • Мнения: 1 358
А още един бърз въпрос, дозата с 500гр брашно в една форма от еднократните ли се събира или в две? Извинявам се за идиотските въпроси, но наистина нямам опит... Като гледам и тестото, нищо няма да излезе Cry

# 463
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
А още един бърз въпрос, дозата с 500гр брашно в една форма от еднократните ли се събира или в две? Извинявам се за идиотските въпроси, но наистина нямам опит... Като гледам и тестото, нищо няма да излезе Cry

Не, в двечки.

Хубаво ти е тестото. Раздели го за 2 козуначета, после оформяш по 3 фитила, плетеш на плитка и чакаш пак да втаса. 😃

Ако нямаш втора еднократна формичка, изобщо не е фатално - слагаш в тавата на фурната или ккавато друга имаш, само гледай да е върху хартия за печене.

Поръските, намазвания  с яйце и т.н. непосредствено преди печенето слагаш.

Успех!

# 464
  • Пловдив
  • Мнения: 3 963
И аз вчера приготвих няколко вида. Тъй като малкия син искаше малки козуначета, а аз бях замесила тестото за кифлички на Джема, се наложи да импровизирам в движение и ги оформих по заявката, на възелчета, плънката на част от тях е от шоколадови капки, естествено:
Един експеримент, рецептата е на Моренка, но пекох в тенджера, така че само формата е на панетоне:
А тези сладури са от днес, адаптирана доза и половина, отново на Моренка. Мазах само с жълтък, затова изглеждат на “няколко плажа”, но реално са си нормално изпечени, не са толкова тъмни. Плънката на единия е Дулсе де Лече и начупени лешници, и  понеже слагах доста смело, малко преля във фурната от единия фитил и ухаеше божествено 🥰 - на козунак и карамел, другия е с черен шоколад и лешников крем:

Благодарности 🤗 на всички за споделените рецепти,  опит, съвети, виртуална компания и настроение🥰!

Общи условия

Активация на акаунт