Козунаци 2020 - 2ра тема

  • 34 586
  • 737
  •   1
Отговори
# 600
  • Мнения: 6 321
Mарч, от същия сайт поръчах, последното от снимката на Мики, със синия цвят. Значи половината брашно от него, другата половина от друго. Или както Моренка е казала - другата половина София мел класик. Но ако Манитоба е аналогично  на София мел за баница, аз до сега съм  месила само с него козунаци - не е ли правилно да месим сега само с тази манитоба? Или то е по-силно, и затова го разреждаме с обикновено София мел?

# 601
  • Sofia
  • Мнения: 22 622
Mарч, от същия сайт поръчах, последното от снимката на Мики, със синия цвят. Значи половината брашно от него, другата половина от друго. Или както Моренка е казала - другата половина София мел класик. Но ако Манитоба е аналогично  на София мел за баница, аз до сега съм  месила само с него козунаци - не е ли правилно да месим сега само с тази манитоба? Или то е по-силно, и затова го разреждаме с обикновено София мел?
Козунакът на Мики по-горе е с равни части 0 и 00 и тя писа, че само с Манитобата (0)  е "различен вкусът".  
Иначе за Манитобата, понеже и аз всех от Вера Италия, та там  пише, че е от специален сорт пшеница, американски някакъв (ама дали тяхната Манитоба или, на който и да е производител не ми стана ясно) Иначе нашето банично го бие по протеин, макар и с малко.  
Та аз се чудя да експериментирам ли сега само с Манитобата, ама нещо не ми се ще май.

Последна редакция: пт, 12 фев 2021, 17:18 от Morena

# 602
  • Мнения: 8 020
Подстрекателки сте вие Simple Smile , тези дни си мислех за "кулич-а на Джемма" да го спретна за закуска .
Знам, че в тази тема има любителки на tescoma
Скрит текст:
-в момента има 25% намаление на сладкарски( дори и великденски) неща. https://tescomaonline.bg/za-torti-i-sladkishi?gclid=CjwKCAiA65iB … keSxoCrW8QAvD_BwE

# 603
  • In transit
  • Мнения: 14 294
Морена, манитоба е специален сорт пшеница, който се отглежда и внася от Канада. Има и такава, която уж се произвежда и в Италия, но май и италианките не вярват на това. Така, че всяко брашно, на което пише Манитоба е от този сорт пшеница, а не конкретно продаваното от Вера Италия.

G..D.. щом досега си правила козунак само с брашно за баници, сега го направи само с манитоба. Не е нужно да го смесваш както съм направила аз. Само с манитоба за мен става много пухкав и нежен козунак.

# 604
  • София
  • Мнения: 12 226
Козунакът на Мики по-горе е с равни части 0 и 00 и тя писа, че само с Манитобата (0)  е "различен вкусът".  
Иначе за Манитобата, понеже и аз всех от Вера Италия, та там  пише, че е от специален сорт пшеница, американски някакъв (ама дали тяхната Манитоба или, на който и да е производител не ми стана ясно) Иначе нашето банично го бие по протеин, макар и с малко.  
Та аз се чудя да експериментирам ли сега само с Манитобата, ама нещо не ми се ще май.
Сортовете на пшеницата е американска, така се води, иначе си е тяхно производство.  Тъй като от доста години съм им клиент, вече си имам и разговор с VeraItalia, така че им вярвам напълно.  във всички рецепти , които следя из италианските сайтове, брашното Манитоба винаги се смесва, така го дават, с ... универсално брашно. Само с Манитоба и аз не съм работила. Когато се работи с брашно Манитоба, тестото става изключително еластично, и най-вече при дълго измесване, когато се разтегли се вижда светлината през него, не се къса, устойчиво е. Това са моите наблюдения.

# 605
  • In transit
  • Мнения: 14 294
Марчева, понякога италианките не пишат манитоба в рецептите си, а само тип 0, като имат предвид същото.  Панетонето например го  правят само с манитоба защото втасва дълго.

# 606
  • София
  • Мнения: 12 226
Марчева, понякога италианките не пишат манитоба в рецептите си, а само тип 0, като имат предвид същото.  Панетонето например го  правят само с манитоба защото втасва дълго.
Да, така е, панетонето иска дълго втасване и е само с Манитоба, но не винаги.  Хубаво е, харесвам панетоне и по Великден може и да направя, нищо че е повече новогодишно,  също и Коломба правя, нея винаги я забърквам , много  яхаресвам, една такава въздушна, пухкава... добра е.

# 607
  • София
  • Мнения: 3 612
Информацията за видовете брашна ми беше много интересна, за мен е нещо ново. Търсих W на брашното, което имам, но видях само 00. Правих пици, втасва дълго - 20-24 часа, но не разбрах дали става за козунаци. Ето го:

# 608
  • София
  • Мнения: 12 226
Информацията за видовете брашна ми беше много интересна, за мен е нещо ново. Търсих W на брашното, което имам, но видях само 00. Правих пици, втасва дълго - 20-24 часа, но не разбрах дали става за козунаци. Ето го: .............
Лошото е, че хората по света си имат 105 вида брашна, едно за соленки, едно за пица,  десето за хляб, също и специално за торти и сладкиши. В последните години се понаучих кое за какво е, това на снимката,  което си показала изобщо не го зная, не съм го виждала никъде, как да разбера какво е, ми още при покупката бих питала, кое за какво става. Така и практикувам, като отида в италиансите магазини, става въпрос за София, викам продовача и започвам да разпитвам, кое за какво е. Те са достатъчно ориентирани и ми разказват, обичат да разказват за нещата,  които продават, не е с досада, което мен специално много ме радва. Гледай му състава, може и да се ориентираш.

# 609
  • Sofia
  • Мнения: 22 622
.Търсих W на брашното, което имам, но видях само 00.  Ето го:
 Както писа и Марчето, виж таблица на пакета (доколкото виждам от снимката е острани в долу в дясно на пакета), от която да разбереш протеините/белтъчините колко са.
Иначе за дълго втасване е едната 0.  
А 00 става за козунак, но с повече протеини е по-добре. Виж малко по-горе ставаше дума.

# 610
  • In transit
  • Мнения: 14 294
Информацията за видовете брашна ми беше много интересна, за мен е нещо ново. Търсих W на брашното, което имам, но видях само 00. Правих пици, втасва дълго - 20-24 часа, но не разбрах дали става за козунаци. Ето го:
Това брашно е за пица, но е подсилено, т.е е една идея по-силно от нормалното за пица. Ползва се точно за продукти с дълго втасване. За хляб и пица съм го ползвала. Според сайта на производителя е с W 300/320 и е с 13% протеин. Т.е става за козунаци. Според мен може да си замесиш козунак само с него, без да го смесваш с друго.
За сравнение ето параметрите на Капуто за тяхната Манитоба: https://www.mulinocaputo.it/en/flour/la-linea-cucina/manitoba Доста по-силно брашно е.

# 611
  • София
  • Мнения: 3 612
Благодаря за информацията! Това, което знам от продавачите, е, че е за пици и хляб и втасва много бавно. Взех и тип 1, за което ми казаха, че трябва да се смесва с бяло и също става за хляб и пици, но втасва по-бързо. Не мисля, че са толкова наясно като Вас тук, за да ми дадат изчерпателна информация. Извинете невежеството ми, но какво означава силно брашно? Протеини 26%?

Последна редакция: пт, 12 фев 2021, 22:33 от july1993

# 612
  • Sofia
  • Мнения: 22 622
Благодаря за информацията! Това, което знам от продавачите, е, че е за пици и хляб и втасва много бавно. Взех и тип 1, за което ми казаха, че трябва да се смесва с бяло и също става за хляб и пици, но втасва по-бързо. Не мисля, че са толкова наясно като Вас тук, за да ми дадат изчерпателна информация. Извинете невежеството ми, но какво означава силно брашно? Протеини 26%?
В грамове ги гледаме протеините - 13г. са, като вече писа и Мики.  Идеални за козунак. Силно брашно е с повече протеин.  От бг брашната това е  брашното "за баница" на София Мел с 12.8г протеин.

...
Лошото е, че хората по света си имат 105 вида брашна, едно за соленки, едно за пица,  десето за хляб, също и специално за торти и сладкиши. В последните години се понаучих кое за какво е, .
  Това пак ме подсети за нашето "за козунак", дето така и не го научих какво му е козуначеното. Ако се сетя следващя път във Фантастико да го погледна... и после пак няма да съм наясно де... там е работата. Wink

Последна редакция: пт, 12 фев 2021, 23:01 от Morena

# 613
  • Мнения: 24 721
Морена, не помага гледането му - колкото и да го гледах не можах да видя кое го прави по-подходящо от всяко друго... Това за баници си е по-силно брашно, а това "за козунак" е някакво недоразумение дето не мога да си го обясня. С 10,6 грама белтъци е на 100 грама, те буквално нямат друг вид дето да е с по-малко от това.
Ако няма друго, по-скоро бих омесила козунак с най-простото брашно от Лидл (и съм го правила, с нелош резултат) отколкото с това брашно, цената му е по-добра и показателите са му по-добри на него...

# 614
  • Sofia
  • Мнения: 22 622
Точно,  Натка! А това недоразумение само обърква начинаещите и незнаещите.
О да, сега ме подсети... на РС май има брашно с добър протеин, само съм го гледала, че си има запаси от баничното брашно, утре ше го погледна пак с колко беше.

Общи условия

Активация на акаунт