Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 43

• 55 072
  • 741
  •   1
Отговори
# 120
ПП: не бъркай японската кухня със севернокорейската.
Xa-xa-xa! Joy
Аз след списъка с продуктите реших да си замълча. Всеки, който пазарува може да прецени какво качество може да се купи за тези пари. Да не говорим как се храни един мъж с половин килограм кайма и половин килограм месо една седмица.
Считай че си ги изяжда  сам. Аз месо и кайма почти не ям, обичам постни зеленчукови супи , елда, яхнии с ориз или картофи , дори понякога вечер минавам с две препечени филийки хляб с малко сирене и чаша липов чай  и ми е екстра.

# 121
Най-добре е гладна диета, за това и Мария е толкова добре на тези години и бяга до 8 етаж.
 Малко ядене е равно на дълъг живот, справка лагерите Аушвиц и др, който е оживял след това е живял доста години.

Да, ама повечето хора не са съгласни да ядат чак толкова здравословно, да са вегани и пр да карат с 100гр овесени ядки на ден, 200мл кисело мляко и 1 път седмично месо.

В пълна сила е девиза  имот на всяка цена!

# 122
Колко нови лица са се появили в темата 😃 здравейте! Вие редовно ли сте я чели до сега, или просто сега се включвате, заради повече свободно време, и малко да разнообразите от стандартните си теми?

По въпроса с постните супи - имаше виц: докато си ядеш бобената яхния с вилица, къща няма да вдигнеш.😃

И все пак, менюто на Мария ми е доста пенсионерско, сори, обаче на младите ни се иска повече разнообразие, а и деца който има какво да ги прави?

# 123
Най-добре е гладна диета, за това и Мария е толкова добре на тези години и бяга до 8 етаж.
 Малко ядене е равно на дълъг живот, справка лагерите Аушвиц и др, който е оживял след това е живял доста години.

Да, ама повечето хора не са съгласни да ядат чак толкова здравословно, да са вегани и пр да карат с 100гр овесени ядки на ден, 200мл кисело мляко и 1 път седмично месо.

В пълна сила е девиза  имот на всяка цена!
Сега разбирам как ще си купя къща след изолацията. До към ден 7954 на изолацията ще съм напълнила банковата сметка с пари за да кеширам един палат със сринати цени, а аз ще съм с манекенски размери да си крася двора и да кърша кълки край басейна. От днес започвам Завиждайте ми 😎

# 124
Поколенческа разлика в мисленето се получава.
Сегашното поколение мъже иска да е като мургавелкото, показан на снимката, а и той е доста хърбав по принцип. Мерят си бицепси, трицепси и т.н. Доста пари отиват за прахчета и фитнеси, за да докарат тези изразени мускули. Смята се, че това е красиво, и жените това търсят. Ядат не пържола със салата, а протеини с малко въглехидрати, без въглехидрати, т.е. картофи/ориз за гарнитурка.

С храненето на Мария може да се откара и 2-3 десетилетия, но е факт - пенсионерско меню си е. И докато не стигнеш до мижавата пенсия от 200-300-400 лв. на месец, препечени филийки със сирене и липов чай не е вечеря, а доста старомодна закуска. И наистина на човек му се иска да си угажда с каквото го влече. С деца също е невъзможно да се готви по този начин.

Колкото и да спестяваш от такава диета, със спестеното няма как да си купиш апартамент в голям град, ако нямаш едни готови пари плюс ипотека.

Но и не трябва да се мисли, че цял живот ще ти е широко около врата, като на младини. При реален спад на доходите в един момент, точно наличното собствено жилище е това, което ти дава възможност да ядеш купено от магазина, а не изровено от кофите за боклук. Защото с 200-300-400 лв. пенсия няма откъде да извадиш пари за наем. Ако пък си спестил от някои екстри в живота и си вложил едни пари за втори имот за отдаване под наем - ами тогава към скромната пенсия се добавят едни още толкова пари поне, за да можеш и шоколад, или луканка, или нещо друго да си купиш, и да не стоиш на студено с 4 елека и пролетно яке в къщи.

Беше изказано мнение, че имало и много по-доходоносни инвестиционни инструменти от недвижимите имоти. Ама колко от младите, получаващи добри доходи сега, си влагат парите в такива инструменти? Или по-скоро отлагат инвестициите за момента "после ще го мисля, сега ми е време да живея". А времето лети неусетно, разходите също се увеличават с времето - примерно с разходите за децата, като се появят. И в един момент си по-близо до пенсията, отколкото до много печелившата инвестиция.

# 125
Пропускате обаче факта, че понеже жилището е култ у нас, много голям процент имат наследствени. Е може да не са в София, но то не е и нужно всички да се блъскат в един град. Та при наличието на наследствено жилище, каква е вероятността да останеш на улицата ако не си успял на всяка цена да ди купиш имот на младини. Не мисля, че в България са много хората, които биха останали на улицата.

# 126
Пропускате обаче факта, че понеже жилището е култ у нас, много голям процент имат наследствени. Е може да не са в София, но то не е и нужно всички да се блъскат в един град. Та при наличието на наследствено жилище, каква е вероятността да останеш на улицата ако не си успял на всяка цена да ди купиш имот на младини. Не мисля, че в България са много хората, които биха останали на улицата.

Ооо повярвай ми, вероятността е голяма. Аз при два наследствени апартамента, очаквам всеки момент да остана без нито един.

# 127
За тези които карат под наем в столицата или в най-големите градове и не искат/не могат  да купуват собствено жилище съвсем реален вариант е, когато се пенсионират и им паднат много доходите  да си купят в малък град от сорта на Силистра като размер на символична цена или 3-4-5 пъти по-евтино спрямо София и другите топ 3 по цени.
За села няма да говорим, че там има за без пари почти.

# 128

Относно инвестиция в имот - това е толкова пост комунистическо мислене че не ми се иска да го коментирам. Света и поколенията се променят. Инвестицията в имоти изобщо няма да е перспективна в бъдеще. На запад отдавна имат чудовищни прогресивни данъци за имотни хитреци, а наемите не са толкова високи.
3000 евро плаща моя приятелка със семейството си за 70 квадрата в Хамбург:
https://housing.justlanded.com/bg/Germany_Hamburg/For-Rent
1800 евро делят три наши момчета за двустаен в Амстердам и казват че това било изгоден наем. Кажи им на тях че наемите не са толкова високи.
Ето линкче за съвсем груба насока как стоят нещата :
https://justhousing.com/bg/rent/%D0%BD%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D … B8%D1%8F?pageno=2
Наемите в Холандия са убийствени.
Всъщност в Ню Йорк са още по убийствени, мой познат ми го е казвал.
Може и да се намират някъде евтини жилища, разни коптори в малки селца отстоящи на по една туба бензин от град който предлага препитание и прилични заплати...
Цитат
.
.

Имам наблюдения за цените и в двете държави. Представителните извадки не могат да се ориентир за цените, защото има и по-евтини райони и градове (не е за сметка на качеството). Иначе съм съгласна, че дори и на запад покупката на жилище е по-изгодна от плащане на наем и всъщност големите данъци са за приходите от имотите, не ако е за собствено ползване.

Аз говоря за българската действителност. И защо ни давата за пример топ дестинации в света? Това са много желани градове и държави. Защо познатите ви не споделят и заплатите, които получават, защото там и заплатите са много големи. Мой познат си дели наем на мезонет в Лондон общо 3к паунда, но заплатата му е 8к паунда и казва че пак не може да си позволи да си купи собствен дом, защото там почват от 500к паунда и данъците са жестоки. Ню Йорк е много обширно понятие, там има наеми и по десетки хиляди но има и прилични такива в кварталите. Изобщо, защо сравняваме чуждата действителност с нашата? Факт е че на запад повечето хора живеят под наем.

# 129
Оо, вие ме взехте на подигравка вече Laughing, явно защото изпуснахте нишката в самото начало няколко страници назад в темата.И разговорът тръгна в съвсем друга насока.
Не говорим за наследствени жилища, не говорим за печалба от тотото или наследство от чужбина.
Имах в предвид двама млади хора, без никакъв капитал, и без възможност за помощ от страна на родителите - каква е тяхната алтернатива !
Разглеждаме най лошия вариант.Ако има кой да помогне от родителите ще е добре дошло и ситуацията ще е облекчена ! Аз направих предположение, чакам и вие да го направите !

# 130
Моето лично мнение е, че със средните заплати и цени на имотите за двама млади хора е много трудно. В чужд град ако плащаш наем и да спестява е откачена работа. Без да спестяваш затъваш в ипотеки. Ръста на имотите изпреварваше ръста на цените последните години. За това естествено имаше много обективни и субективни прочини дъвкани многократно. Да се дава пример с 2008 е безумно. Това си беше класически балон. Сега в момента има или няма ще се види тепърва. Балоните се пукат при кризи, но и от само себе си. Абе изобщо всеки си гледа от неговата камбанария и си проповядва вижданията. С 2200 евро като международен шофьор няма да ядеш скариди и трюфели. Няма да ти е кой знае какъв стандарта. Вярно е, че може с 2 и 200, но е по-приятно с 200. Съгласен съм, че може с 200 лева да се изкара месеца, ама може и да се похарчат за една вечер. Абе изобщо света е пъстър и интересен. Бъдете по-толерантни и добри, другото са просто лафове за убиване на времето.

# 131
За тези които карат под наем в столицата или в най-големите градове и не искат/не могат  да купуват собствено жилище съвсем реален вариант е, когато се пенсионират и им паднат много доходите  да си купят в малък град от сорта на Силистра като размер на символична цена или 3-4-5 пъти по-евтино спрямо София и другите топ 3 по цени.

Почти всеки има имот на село или възможност даси купи евтин такъв.
Не виждам нищо лошо когато човек се пенсионира да се оттегли на спокойствие и тишина на село... ще си помага на бюджета и с градина. Естествено, аристократните бабки трябва да преодолеят високомерието си Simple Smile

При положение че населението на България застарява, обезлюдяваме се и от соц време ни е останала нагласата за собствено жилище би трябвало повечето семейства да имат имоти.

# 132
Почти всички не са всички, аз съм от тези, които нямат и никога не са имали село. И вила на село нямам. И няма и да имам. От София съм и винаги съм живяла в София, а в Силистра няма да отида, само за да угодя на децата.

Както аз съм се лишавала от разни неща, те също трябва да направят някакви жертви. Защото както се казва в района - животът е сурАв и ...урАв!

А сегашните млади мислят ли, че е много добре родителите им, които цял живот са живели в София, Пловдив или Варна, да речем, и в някой от тези градове са всичките им познати и приятели, децата също, да си дигнат чукалата и да отидат в Силистра, за по-евтино.

Хубаво е младите да се сетят, че наследство ще имат, когато умрат родителите им.

Ако пък родителите им решат да не се местят, защото това си е тяхно право, дали на тях и на децата им ще им е много приятно да ги чакат да умрат, за да се възползват от наследството? А ако родителите откарат до 80 и кусур години, защото продължителността на живота се увеличава, младите ще чакат по квартири до 50 и повече години родителите да пукнат? И защо се предполага, че родителите може и трябва да са се отказвали от глезотийки, не са си поживели като млади, за да могат младите да си имат апартамент, без да се ограничават в живеенето?

И кое е по-добре - мама и тати пенсионерите или близо до пенсия да помагат с внуците, защото на младите още им се живее, а и с деца си е зор и гърч, докато са малки (поне до към 7 клас), или младите да грабнат апартамента? И кой ще гледа мама и тати в Силистра - филанкишията или да се оправят сами?

И не се чудете защо дъртите мухлясали пенсионери ядат боклуци, но кътат левчета от пенсията - събират за погребението, защото и скромното такова излиза около и над хилядарка. За да не тежат на децата.

# 133
  • Пловдив
В селата за без пари се продават гробници, на които им трябват много ремонти. Конкретно за Силистра пък тенденцията в същата, евтини са порутените и неподдържани панелки, читави къщи и тухла са си цифра

# 134
  • София
Имаме два чифта баби и дядовци, между 60-70 годишни. Вземат си пенсиите и са добре в момента, сами се грижат за себе си. Едните, в панелка в комплекс в София, където винаги са живяли. Другите напуснаха апартамента ( дават го под наем) и живеят във вилата си на 80 км от София , къща с двор. В пределите на град са, но в края на града, имат вода, асфалт, съседи. Къщата няма 100 екстри, но е прилична с баня , кухня, кладенец, и камина за зимата.
Едните стоят по цял ден в апартамента в Сф и честно да ви кажа, не знам с какво се занимават. Добре че имат голямо жилище да обикалят. Оплакват се от нищоправене и липса на желание за излизане. Приятелите им малко по малко си отидоха всичките. Единици са,  с които се чуват по телефона, да говорят за болести.

Другите са по-добре, къща, двор, куче, разправии около къщата, имат даже малък бизнес в града,  който е близо до тях  и не спират нито за миг вкъщи. Кеф им града, кеф им двора и спокойствието.

Внуците им,  познайте къде обичат да ходят лятото и чакат цяла година за тази ваканция? Grinning
Това ще им останат детските спомени. Не от панелката... със сигурност Grinning

Общи условия

Активация на акаунт