Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 43

• 54 919
  • 741
  •   1
Отговори
# 390
Към новите хора в темата - съжалявам, ама не винаги стоплям какво обяснявате. Старая се, но или аз не съм свикнала още, или вие не сте свикнали с "атмосферата" . Предлагам ще се "напаснат" очакванията.

Иначе, радвам се, че има и нови включили се. Беше ми интересно, макар и наивничко, онова мнение, че доматите ще растат в хидро-незнам как се казва, алея, и връзката им с цената на апартаментите.

Защото аз съм яла такива 🍅, абсолютно не стават за ядене. Идеята бива, изпълнението не струва.

И все пак, беше ми интересно да видя и различна гледна точка 😉

# 391
  • Велико Търново
Мария, според мен също вземането на кредит не е толкова страшно особено във Вашия случай, когато ще имате самоучастие. Сега лихвите не са високи, а ако не се вземе кредит и разчитате да съберете накуп всичко, ако това изобщо стане може да е след години. Така ще сте дали много пари за наем, които никога няма да се върнат и пак ще сте зависими от хазяи например. При едно прилично самоучастие вноската би била колкото наем. И пак бихте могли да продължавате да отделяте каквото можете, за да намаляте своевременно главницата.
Като изключим оня пример с менюто, което казахме, че вече няма да коментираме, считам, че разсъждавате адекватно за ситуацията, но може би трябва да е една идея по- смело🤗 Иначе може и още 10 години да събирате, вече събраните да се обезценяват, а синовете Ви пак да са по квартири

# 392
Мария, според мен също вземането на кредит не е толкова страшно особено във Вашия случай, когато ще имате самоучастие. Сега лихвите не са високи, а ако не се вземе кредит и разчитате да съберете накуп всичко, ако това изобщо стане може да е след години. Така ще сте дали много пари за наем, които никога няма да се върнат и пак ще сте зависими от хазяи например. При едно прилично самоучастие вноската би била колкото наем. И пак бихте могли да продължавате да отделяте каквото можете, за да намаляте своевременно главницата.
Като изключим оня пример с менюто, което казахме, че вече няма да коментираме, считам, че разсъждавате адекватно за ситуацията, но може би трябва да е една идея по- смело🤗 Иначе може и още 10 години да събирате, вече събраните да се обезценяват, а синовете Ви пак да са по квартири

Лихвите по ипотечните кредити започват да се покачват: https://money.bg/credits/ipotechnite-lihvi-v-balgariya-zapochnah … achvaneto-si.html

# 393
Хайде още някой да постне тази новина, че никой не разбра как лихвите се покачват. А като цяло, друго очаквахте ли? Те бяха рекордно ниски, и без ковиди-мовиди все щяха да тръгнат нагоре в някакъв момент. Икономиката е циклична, но четейки тук мисля, че много хора са проспали някои лекции и дори уроци по история...

# 394
Рекордно ниски за България. Както са ниски пак са 3 пъти над същите из Европа. Общо взето през последните 10-15 години винаги са били 3 пъти  над европейските по всяко време.

# 395
А колко повече са ни лошите кредити? Съвсем резонно е да са ни по-високи провизиите за риск. Не сме и в еврозоната, която също влияе.

# 396
В момента пазара е в застой , но така или иначе ще си продължи все някак си;
Живота продължава ;
Цените ще се коригират със сигурност, но пазар и сделки ще има;
https://www.imoti.net/bg/novini/view/eksperti-hezavicimo-ot-obct … woO_phP9yD5h9wb9A

Банките инструктират за консервативно оценяване, което също ще намали кредитирането;

# 397
Аз пък разсъждавам точно като Мария, никога не бих изтеглил кредит и никога не съм теглил. Както се изрази тя, разпростираме се според чергата си. Като нямам пари за нещо, просто не си го купувам. Не искам да дължа нищо на никого и винаги съм спазвал този принцип. Верно, че ако всички бяха като нас с Мария, банкерите щяха от глад да умрат. Grinning

# 398
Аз пък разсъждавам точно като Мария, никога не бих изтеглил кредит и никога не съм теглил. Както се изрази тя, разпростираме се според чергата си. Като нямам пари за нещо, просто не си го купувам. Не искам да дължа нищо на никого и винаги съм спазвал този принцип. Верно, че ако всички бяха като нас с Мария, банкерите щяха от глад да умрат. Grinning

Само че в случая на масово купуващите с кредит е малко трудно и да събираш пари за жилище, и да плащаш наем. Simple Smile Иначе как да стане, като наем на двустаен в София започва от 600 лв. в най-добрия случай? Не всички имат/искат да продадат всичко наследствено и с парите да купят, да додадат малко от себе си и да не се занимават с банки.

# 399
Лесно е да не вземаш кредит, ако имаш къде да живееш,  макар и не чак толкова удобно, луксозно и просторно, колкото ти се иска. Тогава можеш да стискаш зъби известно време и да събираш пари. И пак не се знае дали е оправдано да живееш сгъчкано до 40 или 50 годишна възраст, само за да не вземеш кредит. Но такава ситуация поне дава възможност за анализ и размисъл кое е за предпочитане. Ако обаче няма къде да живееш и си под наем, нещата стават съвсем различни. Не, че пак не трябва да се мисли и анализира, но отговорът е по-лесен. Все пак да не забравяме, че животът е това, което ни се случва докато правим планове за бъдещето. В случая - докато спестяваме за жилище без кредит.

# 400
Ако бях студентка, от Провинцията в София, и родителите ми нямаха възможност да ми помагат щях да работя.
5 години докато уча, щях да деля с някоя приятелка квартира докато завърша и реша къде ще се установя и придобия някаква визия относно бъдещия ми живот.Когато стана на 25 вече ще взема решение.Дали заплатата му тук ще го позволява, дали ще ходя в чужбина или пък животът ще ме отвее във Варна, Бургас или Видин по разпределение или по някаква друга причина. Но до тогава - само под наем.За да изтеглиш 100 000 ( примерно) заем, трябва да са налице доста предпоставки:
Да имаш стабилна и сигурна работа както и "ликвидна " професия !
Да си твърдо убедена че искаш следващите най малко 15 години да живееш в този град
Да си максимум до 35 години.
Да нямаш сериозни здравословни проблеми или индикации за възникването им в бъдеще.
Да имаш половинка която да отговаря на същите критерии !
Ако нямаш - да си намериш.
А най добре е да си намериш такава с апартамент ( ама това вече е Божа работа Simple Smile)
пп.Изтеглиш ли веднаж заема - вече си във водовъртежа.И трябва да си готова жива да те пекат, със зъби и нокти да се бориш, ако трябва и на старци в Германия памперсите да сменяваш, но да изплуваш и да не се отказваш.

Последна редакция: вт, 28 апр 2020, 18:12 от Maria 56

# 401
Всеки има къде да живее, където се е родил. Наем също никога не съм плащал, освен като студент в СССР, когато плащах чутовния наем от 1 рубла на месец за стая в общежитие, парно, топла вода, ток и смяна на чаршафите на две седмици. Сега, дето всички искат да дойдат в София, е друг въпрос.

# 402
  • София, Bulgaria
Моето мнение е, че живеене при родители не води до нищо добро. Всеки трябва да си хваща живота и да се организира. Ако няма самодисциплина, животът ще се погрижи за това и бързо ще те дисциплинира. Живеенето при мама, не е гаранция, че ще спестиш пари. Напротив в повечето случай, както наблюдавам е: повече пари за харчене лични нужди.
Кредитът за жилище е ангажимент и отговорност. Не е за всеки. И, ако някой чака пълни гаранции за живота си, че ще има работа, че ще е здрав, че ... че....,  нали знаете гаранция Франция. И да ви кажа, няма да свърши света, ако някой не може да изплаща кредит, да не е най-приятното нещо на света, но е на.... колко мои приятели дето баталясаха 2008г. и буквално се занулиха, само след 3-5 години пак бяха ок и пак спечелиха пари и пак си имат прекрасни жилища. За мен най-добрата инвестиция е в човека, в образование, в умения, в изграждане на характер, в развитие и надграждане постоянно, защото тези неща няма кой да ти ги вземе, ако си жив и здрав. И да паднеш, пак ще станеш.

# 403
Всеки има къде да живее, където се е родил. Наем също никога не съм плащал, освен като студент в СССР, когато плащах чутовния наем от 1 рубла на месец за стая в общежитие, парно, топла вода, ток и смяна на чаршафите на две седмици. Сега, дето всички искат да дойдат в София, е друг въпрос.

Ела ми кажи в Северозапада къде да уча в университет, къде да работя след това? Навлизаме в коренно различна тема в случая. А и да имаше как, пак нямаше да живея при родителите си след 18-20. Боже опази пък ако си мъж...

# 404
Само че зависи къде се е родил Wink Ако Мария се беше родила в Пловдив, примерно, щеше да продаде там и с тези пари и с парите от селските имоти да купи без заем. В Пловдив и цените са високи, и продажбите лесни.

Общи условия

Активация на акаунт