Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 49

• 1 689
  • 31
  •   1
Отговори
На прага на 2026 г. стартираме новата тема. Нека строежите да се случват възможно най-безпроблемно!
Тема 48 https://www.bg-mamma.com/?topic=1758768.new#new

# 1
  • Варна
Благодаря за темата! Колко време умувахте върху проектите си, преди да ги одобрите окончателно? От първия готов вариант на проектанта, до предаване на строител за изпълнение?

# 2
Didi , нашият година отне.

# 3
Като дискусия с проектантите, ни отне много малко време. За по малко от две седмици бяхме изгладили всичко. След това имахме забавяне от поне 2 месеца заради ВиК то. В крайна сметка направихме сондаж, за да придвижим проекта. И го входираха за одобрение след около 6-7 месеца от началото. Обаче се оказа, че има един проблем, които бяха пропуснали и ни върнаха проекта. След това с преправянето и до разрешението за строеж ни отне още толкова. Така че общото е година и 1-2 месеца

# 4
  • Варна
Точно като дискусия питам. Със сигурност е индивидуално. Някои може би още на първия вариант казват - да, това е моята къща, и входират документите. Други може би имат нужда от повече време - да мислят, умуват, разиграват разни варианти в главата си, променят това, онова, пак връщат…

# 5
Ами да, зависи. Аз предварително си бях играл с една програмата да правя предварителни проекти, бяхме съгласували всичко с жената, знаех къде искам да ми е къщата в парцела спрямо изложенията (север,юг и т.н.), колко стаи искам, на колко етажа да е и прочее. Така че им отне много малко време да изготвят проекта и да ми го пратят за корекции. Но, има хора които не знаят какво точно искат и при тях става бавно. Архитектката също беше изненадана, колко бързо сме уточнили нещата. Обикновено отнемало поне месец два на повечето хора

# 6
Ами това са различни етапи. Това колко време вие ще умувате какво точно да ви включва проекта е едно и обичайно хората имат все пак някаква първоначална идея каква къща искат. Съвсем друго и много по-важно е обаче колко качествен и законосъобразен проект ще ви изготвят архитекта и проектантите, така че същият по възможно най-бързият и безпроблемен начин(т.е. без да ви го връщат N на брой пъти за преработка) ще бъде одобрен на Експертен съвет и ще получи       разрешение за строеж от главният архитект на дадената община(срокът е около 1 месец от входиране на проектната документация) или пък ако е внесен с доклад за оценка на съответствието на инвестиционните проекти с основните изисквания на строежите, изготвен от фирма за Строителен надзор, срокът за издаване  на РС е 7 дни от входирането на проектите с доклада и не минава на одобрение от Експертен съвет в съответната община. Продължителността на целия процес от издаване на ПУП, Виза за проектиране, евентуални обжалвания от заинтересовани страни до издаване на РС може да трае и години, поради многобройни обективни причини, свързани с устройственото планиране, осигуряване на данни от операторите на мрежите или съгласувателни становища от относимите институции (ВиК, Басейнова дирекция, електроразпределение, газоснабдяване - там, където такова е налично, пожарна безопасност, РИОСВ и други).

# 7
  • Варна
Аз съм с изготвен ПУП и внесен за одобрение. По принцип всичко е наред с парцела и не очакваме изненади. Проектантът каза, че евентуално най-рано след година бих могла да открия строителна площадка, ако всичко е наред.

# 8
  • София
След като се срещнахме с архитектката и си стиснахме ръцете, в рамките на седмица ни изпрати договор със срок за изпълнение на пълна документация за три месеца. Нашата къщичка е малка, 100 м2 + 20м2 гараж. След първото й предложение, разместихме малко баните и одобрихме разпределението. Пълният комплект беше готов за 2.5 месеца. Входирахме проекта, но хванахме коледните празници, после пък януари нямало сесия, върнаха ни веднъж проекта. От старта на проектирането до издаването на РС - осем месеца.
Допуснахме грешка тогава, че не направихме Доклад за съответствие, но май и ме знаехме за този вариант. Въпреки връщането мисля, че срокът ни по проектирането беше много приемлив.

# 9
Аз съм с изготвен ПУП и внесен за одобрение. По принцип всичко е наред с парцела и не очакваме изненади. Проектантът каза, че евентуално най-рано след година бих могла да открия строителна площадка, ако всичко е наред.
Само имай предвид, че заповедта за одобрение на ПУП-а подлежи на обжалване от всичките ви съседи и ако на някой нещо не му хареса в промените или нещо не е доразбрал може да реши да я обжалва.

# 10
  • Варна
Да, знам. Единият съсед вече строи. Лятото получих писмо по пощата за неговия пуп. Не би трябвало да има проблеми, тъй като границите ни са точни и моя пуп не ги засяга по абсолютно никакъв начин. Няма да вдигам и блок, да кажеш, че ще засенча някого. Само откъм улицата ми се отнема една тънка ивица земя за улична регулация.

# 11
На нас ни отне около 5 месеца проекта. Бях наясно кое помещение къде искам да е, как да е позиционирана къщата, но общо взето прекарахме времето в спорове, защото архитекта просто не искаше да се съобрази с индивидуалните предпочитания. Имаше си някакъв готов темплейт с вход от юг и югоизточно ориентирана дневна, което за нашия имот беше пълно безумие, имаме 3 страни, които нямат съседи и имат хубава гледка и една, която гледа към тухлена съборетина (въпросният югоизток), просто нямаше шанс да си забия дневната натам. Исках северни спални и южни бани, с което го скандализирах окончателно, но накрая се съгласи, само дето се въртяхме в кръг половин година.

# 12
Ами относно спалните и баните е бил абсолютно прав. Гледа се спални, хол, кухня да имт максимално топло изложение, а бани и сервизни помещения да са на север. Разбирам, че сте държали на изглед, но от към енергийна ефективност не сте избрали правилното изложение, което ще ви коства повече разход за отопление, а да не говорим, че северът може и мухъл да ви прави. Както се казва обаче, който си има колело си го кара както му е кеф.

# 13
  • София
Всеки парцел си има специфики и често се налагат компромиси. Перфектно разположена и ориентирана къща може да се направи в парцел, не по-малък от 3-4 дка, по мое мнение.
При нас правилното място на къщата беше в северозападната част на двора, но пък там е по-ниско и щеше да бъде свързано с повдигане на основите още плюс 49-50 см. Освен това има и уличен стълб, което окончателно но отказа. Сега зеленчуковата градина остана на северозапад и напролет пада сянка от къщата и съхне по-трудно. Но районът и без това е студен и мокър.
Големите ни витрини са на югозапад, а е правилно да са на югоизток. Но щеше да гледат към стената на съседната къща и нашия гараж, което пак не ни харесваше.
Сега през зимата приходът от слънцето е много ценен, и дори с югозападни прозорци пак има повече слънце, отколкото на изток, защото съседната къща е висока и близо. Така че не точно по правилата, но ефектът е по-добър.
Нямаме чиста посока, самият парцел е завъртян точно на 45° спрямо посоките и къщата се огрява цялата. Това обаче носи само светлина, не може да ни затопли през зимата. Wink

# 14
Ами относно спалните и баните е бил абсолютно прав. Гледа се спални, хол, кухня да имт максимално топло изложение, а бани и сервизни помещения да са на север. Разбирам, че сте държали на изглед, но от към енергийна ефективност не сте избрали правилното изложение, което ще ви коства повече разход за отопление, а да не говорим, че северът може и мухъл да ви прави. Както се казва обаче, който си има колело си го кара както му е кеф.
О, не, за баните и спалните не държах на изглед, а изхождам от опит, не обичам южни, нито източни спални, живяла съм във всякакви, в къщи и апартаменти. Юг имам в хола, кухнята и детската, освен баните, разбира се, които са прекрасни и слънчеви. Северът там е по-вероятно да направи мухъл с всичката влага Simple Smile
Няма "правилно" изложение, има генерални препоръки, след които идват спецификите на конкретната къща и имот. Дори южна спалня, ако е дълбоко засенчена от стреха ще е с мижави печалби, а южна баня с по-плитка стреха и голям прозорец - има има добри. Не е еднозначен отговорът кое къде да се разположи и не е без значение с какво е свикнал човек, затова добрите архитекти не цитират mot à mot учебникарски изрезки, а се съобразяват с условията на личния бит и комфорт. При зонално отопление, добра изолация и дограма няма как да ти бутне разхода за ток северната спалня.

Последна редакция: сб, 20 дек 2025, 23:21 от Lqlq

Общи условия

Активация на акаунт