Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 43

• 54 864
  • 741
  •   1
Отговори
# 420
Моите наблюдения от непредставителна извадка на познати показват, че когато "детето" е златно яйце, няма значение дали ще е при мама и тати, в друго жилище на мама и тати, под наем или ще тегли кредит за собствено жилище - все се дъни. И разчита, че мама и тати ще му платят дълговете - за нов телефон/геймърски компютър/нов лаптоп, че старият е на 2 години и вече има нов модел, за наем и/или консумативи или за просрочена вноска по кредита.
Може би защото му се живее, сега, че кога иначе.

Ако се върнем на това струва ли си да се инвестира в недвижими имоти, това е от днес

https://www.mediapool.bg/finansistat-viktor-papazov-v-kakvo-da-i … a-news306739.html

# 421
Не че нещо, но един и същи профил първо да се хвали как е изплатил три ипотеки, а след два дни - ау, не бива, не бива да се задлъжнява...
Не знам мен ли визираш в случая или дървената кукувичка, но ако мен, то не се хващай сляпо , мисля че бях казала нещо подобно, не си спомням когато някоя ме подиграваше за 8 левовата ми хранителна диета Laughingи че с нея съм щяла да умра Cold Sweat , преди да погася, тогава мисля написах нещо от тоя род , че с тая диета доста "ипотеки" съм изплатила, просто семантика, под "ипотека" имах в предвид жилище ( стойността му) , на един участник в дискусията пък който твърдеше че до 2029 година пазарът ще е все надолу, му отговорих че щом е така до тогава ще отдавам под наем и като стане 2029 ще продам, макар че под наем засега не отдавам, но просто фигуративно го написах, не се хващай дословно. Пък и никога не съм твърдяла че ипотеките са лоши неща и за нищо на света не си ги причинявайте, просто за мен лично при текущите обстоятелства са непрепоръчителни.

# 422
Мандаринка, Благодаря за статията, интересна е - и ние у дома смятаме, че ще има много по-голяма световна криза може  би и от Депресията в Сащ преди близо век, то от 2-3 години сериозни анализатори предупреждават за това., също и силна инфлация.
Вече предупреждават и за проблеми с храните в световен мащаб.

От няколко дена по различни радиа чувам реклами на доста строителни фирми за имоти - "Ваклин груп", "Контракт сити", даже и на "Артекс" пускат, имаше и др., но не им запомних имената.

# 423
  • София
Ако се върнем на това струва ли си да се инвестира в недвижими имоти, това е от днес

https://www.mediapool.bg/finansistat-viktor-papazov-v-kakvo-da-i … a-news306739.html

Този е червен комунист от агентите на ДС, до мозъка на костите си!
Такива само врачуват за края на света, за краха на световната финансова система и тн.
Цялата му статия е изпъстрена с безмислици и противоречия, плюс през 10 реда, подмолни инжекции за "Края на Света".

След като на всеки 10 реда се усъмнявах в обективността и чистотата на автора, реших да го проверя в нета, какво е писал преди кризата с ковид-19.
Напълно, оправда очакванията ми.
Даже, много по-открито, отколкото си представях:

http://onovini.eu/2020/01/%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80-% … 0%B6%D0%B0%D0%B2/

Цитат
Боя се, че нашата държава влиза в етап на тотален разпад.
...
Яка ни душа какво ни чака.

Един мой пост от вчера за това, че социализма не беше толкова черен, колкото се опитват да ни го представят, и че ако живеем сега цивилизовано, то е в значителна степен заслуга на онази власт, която изгради болшинството от инфраструктурата на държавата – пътища, язовири, електропреносна мрежа, комуникации, промишленост и какво ли още не, предизвика буря от възмущение от млади хора, надъхани с пропагандни клишета.

Мили млади хора, нещата никога не са само бели или черни. Ще се опитам да ви обясня накратко как стояха нещата. Тогава бяхме в лоното на съветската империя.

Американската империя сега има обратния модел – тя източва ресурс от периферията, който да се консумира от метрополията. Поради тази проста разлика в модела преди имахме сериозна промишленост, прилична инфраструктура, силна и голяма армия. Сега имаме опоскана държава, която бива грабена безогледно, рушаща се инфраструктура (празните язовири са първите лястовици, чакат ни още много неволи), практически липса на армия и на всичкото отгоре една компрадорска политическа каста, която обслужва чуждия интерес. Та това е положението.

Още от предната статия мислех да го напиша, но се отказах, щото някой съфорумец може да се подразни и да се засегне.
Но, след като прочетох и 2та статия, ще го КАЖА!

Това е клинично болен мозък, който е за лекарства и надзор, на 4я км.

# 424
Мандаринка, Благодаря за статията, интересна е - и ние у дома смятаме, че ще има много по-голяма световна криза може  би и от Депресията в Сащ преди близо век, то от 2-3 години сериозни анализатори предупреждават за това., също и силна инфлация.

От няколко дена по различни радиа чувам реклами на доста строителни фирми за имоти - "Ваклин груп", "Контракт сити", даже и на "Артекс" пускат, имаше и др., но не им запомних имената.
Мен лично фарса Корона не ме бърка грам. Свалям от продажба и край.
Но аз съм една малка и нищожна прашинка.Но това ще съсипе големите строителни фирми и предприемачи, както и голяма част от останалия бизнес - транспорт, туризъм , все пера носещи огромни приходи в бюджета. Веднаж през 97, втори път през 2009 и сега ако стане пак то това вече ще прелее чашата. Няма да има събуждане.
Към днешна дата обаче не можем да правим аналогия с времето когато кризата касаеше само нас българите.Сега в кюпа е целият свят.
И въпреки всичките опити на някои да вещаят икономически, финансов и екзистенциален апокалипсис аз съм сигурна че това няма да стане .Дори на 100% съм сигурна.

# 425
  • Пловдив

Мен лично фарса Корона не ме бърка грам. Свалям от продажба и край.
Но аз съм една малка и нищожна прашинка.Но това ще съсипе големите строителни фирми и предприемачи, както и голяма част от останалия бизнес - транспорт, туризъм , все пера носещи огромни приходи в бюджета. Веднаж през 97, втори път през 2009 и сега ако стане пак то това вече ще прелее чашата. Няма да има събуждане.
Към днешна дата обаче не можем да правим аналогия с времето когато кризата касаеше само нас българите.Сега в кюпа е целият свят.
И въпреки всичките опити на някои да вещаят икономически, финансов и екзистенциален апокалипсис аз съм сигурна че това няма да стане .Дори на 100% съм сигурна.
Коя криза е засегнала само нас? През 2008-2009 в САЩ например хора се хвърляха през прозорците, загубили работата, пенсионните си фондове и бъдещето си.

# 426

Коя криза е засегнала само нас? През 2008-2009 в САЩ например хора се хвърляха през прозорците, загубили работата, пенсионните си фондове и бъдещето си.
Да си кажа честно не съм любопитствала колко американеца са скочили през прозорците през 2008 година, а и това не ми е от първостепенно значение.Дори съм малко учудена след като споменахте че и там е вилняла криза по това време.
Мен ме вълнуват по тривиални нещица в контекста на "кризата' след като говорим за нея.
Имам един въпрос към Столичанките в темата :
Към момента средният наем на двустайно жилище в София да кажем е 500 лева, бихте ли го отдали под наем за 150 при условие че средната работна заплата остане непроменена спрямо сегашната и стойност.

# 427
Към момента средният наем на двустайно жилище в София да кажем е 500 лева, бихте ли го отдали под наем за 150 при условие че средната работна заплата остане непроменена спрямо сегашната и стойност.

Никога. Аз и в момента държа заключен празен апартамент около парка "Заимов", защото не вярвам в това дали си струва да отдаваш под наем, а какво остава за силно редуциран такъв.

# 428
Е, Мария, че тя кризата 2008 тръгна от там...

# 429

Бащите на тези дето сега пият белина и доместос ли?

# 430
  • Пловдив

Бащите на тези дето сега пият белина и доместос ли?
Нямам представа дали в Лемън Брадърс са работили такива.

# 431
Е, Мария, че тя кризата 2008 тръгна от там...
Така беше Hands Plus1 Тръгна от финансовия сектор на САЩ, пренесе се по борсите в останалия свят, прерасна в икономическа, спасяваха банки на килограм, докато закрепят положението.  И да, имаше доста изгорели в САЩ, а и не само. Глобална криза беше.

Имам един въпрос към Столичанките в темата :
И по каква причина да го отдадем за 150 лв, ако доходите (СРЗ) се запазят същите?

# 432
Този въпрос трябва да се отправи към НОЩ.

# 433
Тангрита, аз съм идентифицирала 3 категории "експерти", които се надпреварват да са по-"НЕзависими"
-"независими" икономисти
-"независими" експерти в енергетиката
-"независими" политически анализатори/социологически агенции.
Слушам ги по принуда и с презумпцията, че ме лъжат, или поне спестяват част от фактите. След това, ако ми е интересно, си проверявам определени факти. И си вадя заключения, лични за мен само.

За едно е прав 100% тоз Папазов, според мен - нещата никога не са само черни или само бели. В различни нюанси на сивото са.

И да попитам осведомените за кризата от 2008 в САЩ - в коя област бяха най-големите загуби - финансовите инструменти или недвижимите имоти?

Последна редакция: ср, 29 апр 2020, 08:16 от man_darin_ka

# 434

И по каква причина да го отдадем за 150 лв, ако доходите (СРЗ) се запазят същите?
Добро утро.Ще обясня . Бях попаднала на статия в която беше отразено ( възможно е и някои като нас пишещите тук да го е отразил ) , не си спомням къде точно в морето от информация сегя я търсих но не намирам, че в София стоели непродадени 27 000 жилища. Не я намирам, и предполагам че може и да е "изчезнала" понеже такива писания не са в интерес на определени групи, а и каквото и да си говорим ние с вас тук, ценната, вярна и имаща наистина стойност информация независимо от какво естество е, финансово, икономическо или ако щете лично, никой няма да ни я изложи във форум в интернет . Правя аналог с времето когато в София също имаше над 20000 непродадени жилища, 2008 година и цените паднаха значително.От друга страна цитирах - средна работна заплата, защото аз поне не си спомням ( поправете ме ако греша) някога някой да е свалял и орязвал минималната работа заплата и респективно доходите на ядрото от избирателите си ( а в случая най попарени ще бъдат учители, съдии, полицаи и т.н). Но за разлика от държавния, в частния сектор си ни режат с повод и без повод, в зависимост от това как се е събудил сутринта собственика, къде с 10, къде с 20 %. А "аргументи" от най различно естество.
Та да предположим наистина доходите на голяма част от потенциалните купувачи и наематели се сринат значително, което веднага ще се отрази на пазара и отдаването под наем. И от тук идва въпросът ми, готови ли сте да свалите драстично наемите ако жилищата ви стоят празни поради горните причини.Респективно и готови ли сте да продадете двустайния си апартамент си вместо за сегашните например 200 минимални заплати , за 150 да кажем загубвайки значителна сума ? За еднолични собственици като мен е ясно - бия ключа и забравям.Но ако банки и големи фалирали строителни фирми излеят на пазара няколко десетки хиляди евтини жилища ?

Общи условия

Активация на акаунт