Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 43

• 54 831
  • 741
  •   1
Отговори
# 480
Не наблюдавам спад на цените, дори някои са леко завишени.
Може би след една година ще се усети тенденция надолу, но не повече от 10-15 % и то на компромисни имоти.
Още преди 1-2 години мина времето когато се купуваше имот само и само да се вложат парите без да се преценява неговата ликвидност или дълготрайна стойност.
Относно недвижимите имоти в провинцията - живея в град на "500-те лева" (заплата), недвижимите имоти поддържат висока цена - около 800-900 евро/м2, никаква тенденция към спад. Имотите на зелено все още се продават на 600-700 евро/м2, няма промоции, няма намаление.
Моята прогноза е, че поне още 1 година ще се задържат сегашните цени, ако има намаление на цената, то ще е в доста обременени имоти, които и сега не струват много. Имот с добра локация и технически характеристики няма как да се обезцени.
Абсолютни истини няма и всичко е нюанс.Мойте наблюдения ( също от провинцията/500лева/) са че цените на скъпите имоти с добра локация и изпълнение се занижиха най много.Спадът при тях е най голям. Както и ликвидността. Докато излезе ли на пазара евтина достъпна панелка изчезва много бързо.Наши познати си продадоха преди половин година жилище от 120 квадрата за 90 000 лева, към момента жилищата в кооперациите в същия квартал масово вървят на 72 до 75000.Има оферти и на 65 000. В същото време двустайните панелки са си били винаги, от десет години по 35-40 000 в зависимост от това доколко са ремонтирани, и се продават сравнително по бързо.Ако става на въпрос най добре и бързо се харчат панелните гарсониери 22-25 000 БДС.Почти не застояват. Мнозинството хора търсят евтини жилища, това е за мен истината. Естествено има и такива с възможности и претенции които да готови да платят повече за нещо което отговаря на мечтите им.
Но никога не бива да се обобщава .

# 481
  • София, Bulgaria
Мария,  аз също трудно ви хващам мисълта, някъде нещо сте чели,  някакви други теми  коментирате тук... кой, какво казал...И често казано нишката май само вие си я следите. По-добре се придържайте в тази темата и коментирайте мненията на потребителите в нея...Иначе става махленска история...

# 482
Без да се намесвам в споровете искам само да повторя мнението си, че балон в цените на НИ нямаше. Това, че сега ще има някакъв спад, даже и срив да се окаже, само прилича на спукване на балон (и то ако се стигне до срив), но причината е друга. Балонът е надуване на цени в противоречие с общата ситуация. Но когато всичко расте да растат и цените на НИ, както и когато има обща криза да спадат цените на НИ, това няма нищо общо с балони и пукане.

# 483
Мария,  аз също трудно ви хващам мисълта, някъде нещо сте чели,  някакви други теми  коментирате тук... кой, какво казал...И често казано нишката май само вие си я следите. По-добре се придържайте в тази темата и коментирайте мненията на потребителите в нея...Иначе става махленска история...
Томева за пореден път демонстрирате лично отношение.Може би се чувствате засегната от постовете ми в съседна тема, в които цитирам брокерите като правно нерегламентирана група, манипулираща  винаги  цените на пазара и не носеща никаква правна и финансова отговорност. Както и че вие сте единствените които никога не губят, независимо накъде вървят цените. Не храня особени симпатии към вас, свидетелка съм на много некоректни ходове от страна на ваши колеги и смятам че съвсем незаслужено получавате комисионните си срещу това което давате. Никога не съм се възползвала от услугите ви тъй като ги смятам за безполезни.Ако се наложи бих си наела съответният адвокат.Така че моля ви, няма смисъл да обременявате съзнанието си гадаейки постовете ми, направо ги скипвайте. Мисля че за разлика от много други, съм написала доста "конкретни" неща в темата.Лек ден.

# 484
  • Пловдив
Не знам колко са зли гномчета, но аз работя във финансовия сектор. В няколко от най-големите компании в бранша има намаление на заплатите още от март между 20 и 40 %. В други, хората масово са пуснати в принудителна, засега платена, отпуска. Не коментирам доста хора в строителството и други обслужващи го дейности - мазилки, дограма, мебели, които направо останаха без работа или са в неплатена отпуска.
Не чертая апокалиптични сценарий, но не мисля, че в следващата 1-2 години положението ще е розово.
Аз работя в строителството, точно вчера се карах с мебелисти от наш обект, че още не са монтирали всичко, а те ми казаха, че ги скъсват от работата. Вчера в един склад за строителни материали, който е само за фирми чаках цял век, даже и преди карантината не съм виждала такава навалица там. Отделно съседа е шеф на голяма международна фирма, и техните заплати са намалени с 20%, но при тях е по-скоро оправдание със ситуацията и като падне извънредното положение нещата се върнат в руслото си. Предприятията на са разрушени, наводнени или изгорели, хората не са измрели. Всичко което е необходимо на икономиката е налично, единствената пречка е моментната ситуация с вируса. Премахне ли се тази пречка и колелото се завърта отново.

# 485
  • София, Bulgaria
Мария,  аз също трудно ви хващам мисълта, някъде нещо сте чели,  някакви други теми  коментирате тук... кой, какво казал...И често казано нишката май само вие си я следите. По-добре се придържайте в тази темата и коментирайте мненията на потребителите в нея...Иначе става махленска история...
Томева за пореден път демонстрирате лично отношение.Може би се чувствате засегната от постовете ми в съседна тема, в които цитирам брокерите като правно нерегламентирана група, манипулираща  винаги  цените на пазара и не носеща никаква правна и финансова отговорност. Както и че вие сте единствените които никога не губят, независимо накъде вървят цените. Не храня особени симпатии към вас, свидетелка съм на много некоректни ходове от страна на ваши колеги и смятам че съвсем незаслужено получавате комисионните си срещу това което давате. Никога не съм се възползвала от услугите ви тъй като ги смятам за безполезни.Ако се наложи бих си наела съответният адвокат.Така че моля ви, няма смисъл да обременявате съзнанието си гадаейки постовете ми, направо ги скипвайте. Мисля че за разлика от много други, съм написала доста "конкретни" неща в темата.Лек ден.
Мария, нищо лично не демонстрирам, вие го приемете, както си искате. Беше съвсем добронамерено и не само аз изказах това мнение. Ако искате да има диалог и хората да ви разбират пишете по същество, ако не ви пука продължавайте си. Дори и в този си пост визирате, някакви неща, които сте били писали някъде си и се обяснявате...Мен лично не ме интересува, къде какво сте били писали...в коя тема, в кой форум...и т.н. А за брокерите, каквото и да сте писали някъде, надали е нещо, дето не съм го чела и не го знам. Ако го приемах лично, трябва да съм се гръмнала до сега.

Последна редакция: чт, 30 апр 2020, 11:20 от tomeva

# 486
Може ли някой от врели и кипелите продавачи и купувачи да ми даде акъл дали има вариант уверението от ЕСГРАОН да се изкара онлайн, както и това от НАП, превид ИП ситуацията? И ако не може, познат нотариус в София, който да работи Simple Smile

# 487
  • София, Bulgaria
Може ли някой от врели и кипелите продавачи и купувачи да ми даде акъл дали има вариант уверението от ЕСГРАОН да се изкара онлайн, както и това от НАП, превид ИП ситуацията? И ако не може, познат нотариус в София, който да работи Simple Smile
А
От НАП може, за другото не съм много сигурна...

Нотариуси:
https://www.notary-chamber.bg/bg/%D1%81%D1%8A%D0%BE%D0%B1%D1%89% … D0%BE%D0%BD%D0%B8

# 488
ЕСГРАОН
https://egov.bg/wps/portal/egov/topical/ac746fcc-8bbc-48c2-9f00-53e12a1d970f

НАП - с ПИК на НАП

В понеделник, след като днес изтича срокът за подаване на декларациите за доходите, няма да има пукнат човек.  Получаване на удостоверението за липса на задължения ми отне 3-4 мин. в един такъв мъртъв момент без клиенти.

В ЕСГРАОН-а също едва ли се чака много.

# 489

Мерси, само че удостоверенията се получавали сканирани, а не в оригинал и това можело да е проблем.

Но! Реших все пак да се обадя и да пробвам с извинение с ИП, а една много любезна жена от Община Русе ми обясни, че тези удостоверения вече може да се изкарат от всяка община в България. Изключение правело само удостоверението за наследници Simple Smile

# 490
Всички нотариуси имат достъп до ЕСГРАОН-а, имахме сделка и нотариусът сам си извади удостоверението за семейно положение с неговия достъп.

# 491
  • София, Bulgaria
Искам да предупредя всички, които са или им предстои сделка. Проверявайте всяка информация. Нещата много се промениха. Всичко е предпоследно. Ето, аз казах, че онлайн уд. от НАП може и са минавали сделки, но знам ли сега как е...Най-добре за всички такива въпроси да попитате съответните инстанции, пред които ще го предоставяте. С банките е същото. Много малко неща са без промяна и в технологията на сделка с банка и правилата и условията, да не говорим за сроковете.
Наистина проверявайте ...банка,  нотариус, община и т.н.
Един нотариус приема справка от онлайн банкиране, друг иска мокър печат и подпис от банката...

# 492
Мока, аз се изненадах, но ми поискаха да се "допълни" удостоверението за семейно положение с точни данни за предишни бракове. В моята община (в София е) отказаха да "допълват" на ръка с подпис и печат, а в други общини в София допълвали по този начин. При мен ми копираха и завериха картона ми, в който е описано всичко по отношение на семейното положение.
Това за дати на предишни бракове - дата на развод по-точно, е важно при изповядване на сделка заради семейната имуществена общност. Та най-добре нотариусът или банката да кажат какво точно искат. Ако при теб няма предишен брак (най-вероятно), ще е по-лесно. Но пък за продавача трябва още по-стриктно да се проследи това.

# 493
  • гр. Варна
Всички нотариуси имат достъп до ЕСГРАОН-а, имахме сделка и нотариусът сам си извади удостоверението за семейно положение с неговия достъп.
Аналогично нотариусът ще приложи и за удостоверението за наследници (ау 2016)
Ето, аз казах, че онлайн уд. от НАП може и са минавали сделки, но знам ли сега как е...Най-добре за всички такива въпроси да попитате съответните инстанции, пред които ще го предоставяте. ...
Нотариусът сам ще ги прави.

Документът, който е заявен от физ. лице се получава в пощата на електронния портал в pdf формат.
Има два варианта:
- препращане на оригинално писмо към имейл на нотариуса
- разпечатване на документа от електронния портал пред нотариуса

Последна редакция: чт, 30 апр 2020, 12:08 от pkol

# 494
Една лекция пред БЛО на проф. Краси Петров още на 08.02.2020г. , преди коронакупона у нас Wink. Балонът на НИ в България.

Общи условия

Активация на акаунт