Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 291 328
  • 50 335
  •   1
Отговори
# 19 605
  • София
Runaway, DeVa, благодаря за споделеното.
Runaway, в момента и при баща ми е точно същото, което описваш. Вече трети ден с тези температури над 38.0, а той е възрастен човек и се изтощава. Храна не иска и да подуши:(, но пие по повече от 2 литра течности. Още две колежки на мъжа ми споделиха, че са получили нещо като болезнен цистит с Ковида. Така, че в редки случаи сигурно го има и това.
DeVa, до този момент той никога не е имал уроинфекции, а и миналия месец си е правил профилактични изследвания:(.
Карам го постоянно да мери сатурация - 96 е. Но не искам да чакам да му пада, за да взема някакви допълнителни мерки. Болниците са препълнени и никой няма да му обърне внимание.
Утре пак ще го заведа на снимка и изследвания. Каза, че кашлицата му е намаляла и е по-често влажна.
Runawaу, какъв беше втория антибиотик?

# 19 606
  • София
Дядо ми, на 86г., изкара явно ковид през февруари. Започна с болки в гърлото, кашлица, хрема, предимно ниска температура. Честно казано, никой не подозираше Ковид, тъй като с баба живеят изключително изолирано, не излизат, имат човек, който им пазарува. Така, след около 3-4 седмици влачене с гореизброените симптоми, той, ей така, между другото, ми сподели, че нито усеща вкуса на храната, нито аромати. Към този момент беше напълно безсмислено да му се прави тест вече, пък и беше вече несравнимо по- добре. Още бори инфекция на уринарния тракт, която се прояви някъде в края на боледуването му и заради която се сетих да споделя всъщност, а на него не му е слабо място това по принцип. Баба,  на същите години, не прихвана.

Последна редакция: пн, 22 мар 2021, 19:36 от terpsyhora

# 19 607
Когато ние карахме вируса, дъщеричката ми след 2 седмици прояви цистит. Препоръката ми е за червена боровинка. Стипцава е, но много помага и много много вода

# 19 608
Здравейте момичета,
И аз се включвам с въпрос.
Татко ми (73 г.) започна да подкашля на 16.03. (11 дни след ваксинацията си с АЗ). На 17.03. Беше с позитивен антигенен тест, вечерта вдигна и по-висока Т. Неговите оплаквания тогава бяха сухата дразнеща кашлица и ужасни болки и парене при пишкане. На 18.03. пуснахме изследвания и се оказа, че Ковидът го е ударил в пикочната система - сериозна бактериална инфекция. ПКК - ОК, д- димер и феритин- ок, СРП - 7,6 ( при горна граница 5). Урина седимент потвърди инфекцията. Решихме да направим и скенер на бял дроб за всеки случай по препоръка на пулмолог. (Тук отварям скоба, за да кажа, че той ни каза, че някои хора развиват пневмония още по време на инкубационния период. Така се случи с бащата на мой приятел, когото не успяха да спасят.)
Скенерът беше съвсем чист. Още на 18.03. започна да пие антибиотик Таваник и на следващия ден вече имаше резултат - паренето и болките изчезнаха.
На 17.03. и  на 19.03. взе две дози ивермектин. Веднага започна и авирон рапид.
На 19.03. (ПЪрви ден след АБ нямаше Т, на 20.03, вдигна вечерта, но вчера сутринта се събуди с 38.0, вечерта 38,7. Пи течен аналгин, свали я, но през нощта пак е вдигнал и тази сутрин, както и вчера отново беше с 38.1. Не е губил вкус и обоняние, но му е гадно да яде и няма апетит. Чудя се, дали да правим рентгенова снимка днес, при положение, че на 18.03. сме правили скенер? Сатурацията му беше все около 97-98, днес каза, че и 96, което също на този етап май е ОК. Въпреки това умирам от притенение защо тъпата температура след свалянето отново се повишава и НЕ е 37.2-3.  До тук е пил 4 дози Таваник.
И аз започвам да си мисля за кортикостероидите... ама те не се ли взимат при доказана пневмония или задух?
Гледа се сам, живее отделно от нас, което още повече ме измъчва, че не ми е пред очите и не мога да му помогна.
Предварително благодаря!
Вие с този скенер сте го облъчили като за 200 рентгенови снимки, сега питате, дали да направите 201-вата. Не мисля, че ще е проблем последната снимка Simple Smile.

# 19 609
За живачен питам, иначе електронният е ясен, има си сигнал когато е готов.

Зависи от живачния.

Ако е от старите, съветските, в зелените картонени твърди кутии - 7 минути се държи.
Ако е от тези в прозрачните пластмасови кутии - 5 минути стигат.

ПС: Електронен термометър не се вади, когато изпищи. В инструкциите на моя Омрон пише за аксила конкретно да се държи 3-4 мин СЛЕД сигнала.

# 19 610
Skiorche, вместо снимка направете втори скенер.

# 19 611
Скиорче, нещата при ковид се развиват твърде динамично. Ако преди 6 дена изследванията са му били добре, това не означава, че и сега са така. Пуснете сега ЦРП, феритин и показателите за съсирване на кръвта. Въз основа на тях преценяйте как да продължи лечението. Сестра ми като се влоши на 8-10 ден включиха втори антибиотик (Панцеф) и кортикостероид, и подобрението настъпи много бързо. От кръвните изследвания могат да се направят изводи дали и какво  да се добави като медикаменти. Кортикостероид се почва при повишен феритин. Кръворазреждащите също са важни.

# 19 612
Здравейте!
Реших да пиша, тъй като за някой може да бъде интересно. В средата на октомври миналата година цялото семейство се заразихме с корона вирус. Изкарахме го леко, до края на месеца оздравяхме напълно. На 4 януари синът ми си направи тест за антитела. Имаше 21 при референтна стойност за положителен над 15. Днес реши да направи втори контролен тест, тъй като минаха 5 месеца от преболедуването ни. Антителата му са се увеличили двойно, вече са 45.
Предстои мъжът ми да направи втори контролен, каза след около седмица. Той имаше много антитела на първия тест - 163. Ще видим какво е станало с него, ще пусна отново съобщение.
Аз отново ще си направя последна от всички втори тест, през другия месец, и ще мога да кажа какво става с антителата във времето при 3 проследени случая у дома.

# 19 613
Живачен- 5мин. седнал, легнал няма значение

# 19 614
Sweat SmileSweat Smile
Не е точно така! Задръжте още няколко минути след сигнала, за да отчете вярната температура. Иначе все на замръзване го караме вкъщи...Sweat Smile

# 19 615
7ми ден от първия симптом с 7 дневна кашлица. Нямам доказан тест, но съм контактна и съм в 10 дневна карантина.
Малко ме притеснява тази кашлица, защото не отхрачвам. Как мислите, да се обадя ли в РЗИ да попитам за зелен коридор и да ходя личния да ме преслуша или да изчакам и утре (8ми ден)?

# 19 616
бих искала само да вметна, че по-обичайното състояние, наблюдавано от изследователите, е антителата да намаляват с времето, а не обратното - да се увеличават - това се случва, ако се индуцира нов имунен отговор било заради реинфекция, било по изкуствен път - чрез ваксина

то и има логика зад това - Т и B лимфоцитите са способни бързо да реагират и всяка от двете групи по свой начин да атакува дразнителя-врага /вирусния протеин/, B-лимфоцитите чрез произвеждане на антитела - съответно им се повишава нивото; ако няма дразнител - няма и причина да се увеличават антителата

# 19 617
Ами то при толкова много болни, дразнители да искаш. Все пак не живеем в стерилна среда, въпреки че се научихме как да си мием ръцете Joy

# 19 618
  • София
mmm75, благодаря за споделеното и съветите. Не знам дали скенерът се равнява на 200 снимки, ясно е, че облъчването е по-сериозно, но и ЛЛ и познатият ни пулмолог казаха, че на рентген няма да се види начална пневмония. На моя близка баща й беше на лечение в болница, приет със сатурация 82 и рентгенова снимка, от която почти нищо притеснително не се е виждало, а пневмонията е била двустранна.(после не скенер са повторили). Затова ги послушах и направихме скенер. Sad
Иначе утре сутринта ще повторим изследванията, както казваш. На 18.03.
Д-димерите бяха 0,28 (горна 0,55)
Феритин - 178, (горна граница 400)
А кортикостероида и Панцефа пак ли перорално ги приемаше?

# 19 619
За антителата зависи и кога са измерени първите (21), защото е възможно тогава още да са били в растеж на бройката, след време да са започнали да падат и сега да са измерени 45 вече в крива надолу. Това, че сега са повече не значи, че след месец ще са още повече, а може да значи, че всъщност преди няколко седмици са били повече.
Аз като мерих моите на 40ти ден, лаборантката ми каза, че е рано. В смисъл, че ще имам вече образувани, но няма да са в максималния си брой, ще растат още, а след време ще почнат да падат.

Общи условия

Активация на акаунт