Ще се консултирам с ЛЛ, това още продължава.
Наистина е добре да се консултираш с лекар.
Не съм забелязала да ми го сваля, но и не го меря, когато ми е добре. Аз бях цял живот с ниско кръвно, последните години стана нормално. След ковид имах проблеми, правех кофти хипертонични кризи, после ниско, накрая ми казаха да пия лекарство, ако горната стигне 150. Пооправиха се постепенно тези кризи, но пак ми остана ниско и границите ми често са събрани. Рядко съм със 120/80 както се бях закрепила няколко години преди ковид.
Като бях млада, в един много студен зимен ден се опитвах да изляза по работа, но залитах жестоко, бях доста зле. Съседката ми премери кръвното - 60/50. Не зная колко точно го е мерила с обикновен апарат, но си беше зле положението. Тя се обади на БП и от там изредиха няколко лекарства, с които би могло да се нормализира и д се раздалечат границите. Едното беше валериан, само него съм запомнила, защото съседката имаше и ми даде и действително се оправих. От тогава го ползвам в такива ситуации. Може би и ми действа добре, защото правя и спазъм на съдовете. Много често ми помага и самото мерене - стягането на ръката с маншона няколко пъти.
Преди няколко месеца бях на очен лекар и пак бях събрала много границите и ниско. Премериха го в кабинета. Лекарката ми изписа лекарство, каза, че и тя е с такъв проблем, но валериан не й помага, а това било много добро. Но на мен ми раздалечи много границите и пак не ми беше добре. Може би си зависи от причината и при различните хора различни лекарства да помагат.