Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 340 913
  • 50 335
  •   2
Отговори
# 18 360
Здравейте,
Не съм сигурна в тази или другата тема да задам въпроса си и се извинявам, ако не е на място. Вчера се ваксинирах с Астра Зенека, първа доза ми е. Страничните ефекти засега са температура до 38.8 и главоболие. Снощи пих парацетамол (препоръка от лекаря, който ме ваксинира) и температурата спадна, но главоболието остана. В тази връзка искам да попитам ако сте попадали на информация дали може вместо това да взимам аналгин, имаше ли някъде данни да е противопоказно по някаква причина?
Другият ми въпрос е имало ли е някой ваксиниран с повишен пулс? Моят варира 80-90, не съм сигурна дали да се притеснявам, възможно е да е на нервна почва или заради температурата...

# 18 361
  • София
При температура, особено над 38, сякаш е обичайно да се повиши пулса. Поне при мен това съм го наблюдавал при всяко боледуване с темп. над 38.

# 18 362
Мъжа ми след ваксината на АЗ беше 2 дни с температура около 38 и 3 дни с главоболие. Пи парацетамол и аналгин (естествено не заедно), бяха му казали аналгин, аспирин, парацетамол, че може да пие.

# 18 363
  • София
Няма как при дифузно разпространение на по-заразен щам и почваща точно тогава по-масова ваксинация да няма заразени ваксинирани.
Девети ден. Чакаме РЗИ да звънне, ако изобщо звънне. Утре ми е последният ден на мен, ММ ще почака още малко. Само да не се влошава. Вчера го боля ужано главата, приличаше на зомби. Нито да лежи, нито да спи, нито нищо.  Днес пак започва главоболие.

# 18 364
  • в кукувиче гнездо
Бърльо, на нас от РЗИ изобщо не ни донесоха предписание за карантина. Ако аз не бях им звъняла, за да се убедя, че всичко е наред, заради болничните, те изобщо нямаше и да се обадят. Защото, освен всичко друго, детето ми, което беше с положителен тест, изобщо не беше качено в системата за ковид навреме. Ако не се бях обадила аз нямаше и болниен да имаме с мъжа ми. И всичко това, заради некадърниците от Рамус.

# 18 365
  • София
Т.е. да звъниме и да питаме какво става? Аз даже не чакам лично връчено предписание, ама дето се вика - един телефон да звъннат да питат кой е контактен.

# 18 366
  • София
Лично мен ме безпокои следното:
1. Когато хората се ваксинират за грип, изрично се казва от здравните власти, че това трябва да се случи преди грипната вълна - някъде до края на октомври, например. Сега, при ковид, хората се ваксинират в пика на вълната. Дали това е редно и дали е безопасно? Не знам, не съм медик, но човешката логика е следната - ако съм се заразил с някакъв вирусен товар, ако ми добавят още малко чрез някоя векторна ваксина, това добре или зле ще е за имунния ми отговор?
2. Според мен е абсолютно погрешно хора да се ваксинират, без преди това да са си направили преглед и тест за ковид. Имам усещането, че в такива случаи ваксинацията няма да помогне, а може и да навреди.

Не знам, дано не съм права, ще наблюдаваме. И за да не ме разберете погрешно, от всичко най-много искам ваксините да дадат чакания резултат за човечеството. Защото ако не стане така, не знам как ще се справим.

# 18 367
Здравейте,
Не съм сигурна в тази или другата тема да задам въпроса си и се извинявам, ако не е на място. Вчера се ваксинирах с Астра Зенека, първа доза ми е. Страничните ефекти засега са температура до 38.8 и главоболие. Снощи пих парацетамол (препоръка от лекаря, който ме ваксинира) и температурата спадна, но главоболието остана. В тази връзка искам да попитам ако сте попадали на информация дали може вместо това да взимам аналгин, имаше ли някъде данни да е противопоказно по някаква причина?
Другият ми въпрос е имало ли е някой ваксиниран с повишен пулс? Моят варира 80-90, не съм сигурна дали да се притеснявам, възможно е да е на нервна почва или заради температурата...

Може да пиете аналгин, както и всичко друго, което по принцип пиете при температура - Ибупрофен, Парацетамол.
При повишена температура физиологично се повишава пулса.

# 18 368
  • в кукувиче гнездо
Т.е. да звъниме и да питаме какво става? Аз даже не чакам лично връчено предписание, ама дето се вика - един телефон да звъннат да питат кой е контактен.
Поне, заради болничния звънете.

# 18 369
Клер, напълно съгласна съм с теб.
Поне ако са контактни да се тестват.
Иначе сега е друго, КОВИД не е сезонен и не може да се сметне кога да се слага ваксина.

# 18 370
Клер, в момента е ваксиниране в екстремни условия. Не е случайно това,че ваксините за грип се правят преди грипния сезон.
Освен това аз лично не бих си направила ваксина без тест за ковид и без тест за антитела.

# 18 371
Аз много се колебаех дари да пия иннермектин. Четях, че след 7 мия ден може положението да се влоши и е хубаво да се приеме преди това. Говорих с двама, които са го пили, приятелка и мъжа й, четох тук-там и го взех. Преди приема си бях с липсата на обоняние и умора. От време на време съм имала и замайване. След втория прием ми остана само обонянието, като то е с променливо състояние. Паралелно започнах антистенокардин, настапин, добавки със селен и цинк, фиброзим, геритамин и молитви. Кое помогна не знам. Но със сигурност го карам леко, а аз съм с най-сплескания имунитет вкъщи.

# 18 372

Докато ние бяхме в карантина като контактни, никой не ни се е обадил. Можеш да се обадиш на личния си лекар да те провери по ЕГН в системата или направо след като изтекат 10 дни да отидеш за болничен. Няма да има проблем.
За самите болни - могат и те да звънят в РЗИ, но така или иначе те са влезли като такива в системата и личния лекар е уведомен автоматично за тях. Когато има позвъняване (ако е даден телефон при тестването), лично болният подава контактни лица по негово осмотрение - не считайте, че някой следи дали сте женени, колко деца имате и колко души живеете на един адрес - това е само временна информация, която често не отговаря на действителността и затова се разпитва за подаване на контактни лица - с три имена, ЕГН и тел за контакт (за непълнолетни без телефон). Дали ще ви дойдат от МВР на проверка общо взето не може да се предвиди - мен са ме проверявали два пъти лично и по телефон ( и то в необичайни дни и часове), дъщеря ми също, мъж ми - нито веднъж.
Според приетите последно нормативно промени (декември ако не се лъжа), вече няма връчване лично срещу подпис на предписания и карантина. Приема се обаждането по телефон за уведомяване като достатъчно.
За случая с повторния положителен пср след 14 дни и карантината. Нееднократно съм питала и РЗИ и личния си лекар какво се случва ако даваш положителен резултат на всеки 2 седмици - подлежиш всеки път на карантина (за болничен не съм убедена как е уредено) - не е отменено все още това положение. Даже лекарят ми разказа случай за негов пациент, който 4 пъти подред през две седмици е давал положителен резултат.
За начало на болничните дни също разпитват и уточняват от коя дата е положителния резултат и пробовземането. На мъж ми в един ден му взеха сутринта пробата, следобяд излезе, потвърди го по телефон на РЗИ, но пак в системата го бяха въвели от следващия. При мен нямаше такова разминаване.

# 18 373
Клер, напълно права си, че ваксинирането винаги трябва да е преди вълната или епидемията. Но в момента нямаме избор, а и в България малко закъсняваме с ваксинирането. Някои държави ударно направиха ваксинация още след пускането на ваксините на пазара докато ние още организационно не сме си уредили нещата.

Относно заразените след ваксиниране с Ковид, първо, няма как само след първата доза да получиш пълния имунитет, който ще ти предостави ваксината и второ, при ваксиниране в разгара на третата вълна', шансовете да се заразиш, и без това, са много големи. Масовата ваксинация в България евентуално ще окаже влияние върху четвъртата вълна'.

# 18 374
  • пустинята Гоби
Четвърта вълна не би следвало да има, нали затова се имунизират на юрюш хората.

Общи условия

Активация на акаунт