Миналата сряда (17.03), на пълен 22-ри ден от АЗ баща ми прояви резки и остри симптоми. Неконтрулируемо втрисане (седнал не е могъл да овладее тресенето на бедрата), рязка отпадналост - едва е качил 2 етажа и главоболие. След около 2 часа - Т 38.2, започва и често уриниране (през 20-30 мин.), което в часовете напред е съпроводено с болка в областта на пикочния мехур, парене, а през нощта и примесена с малко кръв. 2 часа след първите симптоми започна Зинат (предписан от негов стар приятел, фелдшер).
Когато ми се обади по телефона, изпаднах за момент във вакуум. Голямо едногодишно пазене беше, върнах се преди втората вълна от София в родния град, за да съм по-близо до родителите си, да ги информирам за всичко свързано с мерки, пазене и т.н., а в последствие и да се погрижа за ваксинацията. Взехме решение майка ми да отиде при него, а аз по телефона да координирам всичко, което е възможно. Тя беше на 20 дни след втора доза Файзер и прекрасни резултати на VNT теста от предния ден. Оборудвах я с пулсоксиметър, живачен термометър, добавки и витамини, дезинфектанти, спирт и маски с висока защита.
На следващата сутрин антиген +, по късно ПСР-ът също. Кръвни и урина с влошени показатели. CRP - 135.4!
Хронолгията ще е в скрит текст, че е досадно дълга.
В следващите 2 дни баща ми продължи да вдига Т- 38,2 - 38,6, уринарните проблеми намаляха/отшумяха, в петък вечерта включиха и Азакс. В събота изпратих човек вкъщи да му вземе кръв за изследвания. CRP - 76.8, ниски лимфоцити и тромбоцити, Д-димер: 1,57 (нор.: 0-0,5), феритин: 339 (нор.: 30-400), Лактатдехидрогеназа: 231 (нор. 200-450), креатинин и урея в норма. Следобед вдигна 38,8, която много трудно се успели да свалят. Включиха Дексаметазон 4 мг. х 1 таб. и Клексан 0,4. Според лекарката е имал нужда от кортикостероид, за да успокои малко имунната система, която със сигурност е пренавита заради ваксината. След дексаметазона цяла нощ обилно се е потил, но без да вдига Т.
От последната висока Т в събота следобед до сега не е вдигал никаква температура. Сатурацията му през цялото време е добра, в границите 96-99. Няма кашлица, нито болки в гърба или гърдите. Няма задух, затруднено дишане или умора при движение. Той самият казва, че се чувства добре. Вчера пак пуснахме контролно кръвни. ПКК почти в норма, лимфоцити и тромбоцити също в норма, CRP - 23.8, Феритин - 327, ЛДХ - 283, Д-димер - 0,24. Спряха му клексана от днес, остава на Аспирин протект. Оставиха му обаче дексаметазона до края на седмицата, но без схема за постепенно намаляване (както по-назад мисля в темата видях, че е редно). В понеделник искат нова контрола на CRP и коагулация.
Въпреки, че проследяващите лекари са доволни (засега!, както винаги вмятат), аз не мога да се успокоя. От днес на обед влиза в 8-мия ден от първите му симптоми и стоя на тръни..
В дилема съм дали да направим 2-ра снимка за всеки случай. Връщам се в темата да чета за схемата за спиране на дексаметазона. За рязкото спиране смятам да не се съглася с наблюдаващия лекар.
п.с. За сега майка ми не е проявила никакви симтоми. Дай Боже, така да си остане!