Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 288 517
  • 50 335
  •   1
Отговори
# 23 865
  • София

А днес е починал много известен кардиолог от Сити Клиника, на 58 род. Което вече е загадка за мен...
https://trafficnews.bg/bulgaria/izvesten-kardiolog-pochina-koronavirus2-210089/

За доктора е учудващо,защото те имат достъп до най-добрите болници,изследвания,колеги...знания! А и не е бил ваксиниран...
[/quote]
Не съм лекар, но имам близки - анестезиолог, неонатолог и уролог - работят в различни градове, в различни болници - няма кой да поеме дежурствата им, дори когато се чувстват зле. Над 60 са . И 3-мата преболедуваха изключително тежко С19, оцеляха благодарение на грижите на колегите си и собственото си желание за оцеляване. Без да са възстановени, веднага след изтичане на карантината трябваше да поемат дежурствата си. Колегите им са в подобна ситуация.

Няма достатъчно лекари, желаещи да работат в болниците. И нишо чудно няма, че умират на дежурства.

# 23 866
Мили хора, след прием на антибиотик втори ден и една инжекция Кортикостероид с удължено действие Дипрофос, продължава да вдига температура сутрин и вечер около 38.5. Нищо друго му няма, кашлица почти няма, болки също, само тая смотана гад температура.

Температура над 38 до 38.7 имах и след 6-7 дни на антибиотик. Вчера ми беше 18 ден на антибиотици (вече пия трети) и имах температура 37.6 еднократно, най-често 37.2, но на моменти 37.4. От два дни съм на два антибиотика едновременно и за пръв път откак се разболях след втората таблетка на третия антибиотик при две последователни мерения на температура съм под 37 съответно 36.9 и 36.8. От 10 дни може би съм и на дексаметазон. И аз съм с двустранна пневмония и все още кашлям, но вече много по-рядко от миналата седмица. Зависи неговия организъм с какви темпове ще успее да се пребори.
Трябва да имате предвид, че с това заболяване всичко е много по-различно като реакция на организма. Не става както е ставало при предишни вирусни или бактериални заболявания. Пожелавам на съпруга ви бързо оздравяване!

Ние всички сме нулева положителна група. Уж най-малко рисковата. Карахме болестта различно като продължителност и тежест. Аз вече съм 23 дни от първия симптом и още не съм се оправила.
Няма как да се правят каквито и да е изводи при толкова разнородно проявление.

Последна редакция: сб, 08 май 2021, 04:44 от Рори72

# 23 867
Не забравяйте ковид е заразна болест на кръвоносните съдове. Това не се лекува "лесно" и няма универсално хапче. Най-важната цел е да не се допусне вирусът да се репликира многократно в тялото на заразения, не забравяйте - всяка една заразена клетка е ненужна на организма и колкото по-бързо умре толкова по-добре. Целта на вируса е да "краде" и колкото по-бързо се подтисне толкова по-голям шанс има за излекуване.

# 23 868
pehoko , така е. Но нали точно това търси науката - лекарства, които ефикасно да блокират това репликиране на вирусите.

А заради засягането на всички кръвоносни съдове - големи и малки, удря в много органи.  Май всички боледували имат прескачане на сърцето за доста дълъг период. Освен най-най-леките, може би.
Нали затова лекарите казват, че КВ е васкулит ( възпаление) на съдовете и предизвиква тромби. И го лекуват с КС, антикоагуланти и кислород. (Но за съжаление, май доста ЛЛ все още не са го разбрали и назначавт като основно лечение АБ, които при КВ са допълнително.) Затова има и пост КВ, и дълъг КВ, затова възстановяването е много бавно.  Моля се, да не се развива като другите васкулити с ремисии и активиране, а наистина да приключва с оздравяване след време.

Ето малко за васкулитите, който иска да разбере какво са, а от там да разбере какво е и КВ и защо случаите и боледуването, изхода, са толкова различни и непредсказуеми. https://www.puls.bg/aktualno-c-6/raznoposochni-simptomi-ot-tsial … -vaskulit-n-29687 От редки болести, КВ ги превърна в основна болест за цялото човечество.
 Искам да се събудя от този кошмар!...

------------------------------
ПС Има наблюдения, че някои лекарства за алергия, пречат на репликацията на КВ. Благодаря на Норе4, че ми прати статията още в началото. Бях се заразила, но купихме и алергодил ( азеластин)- антиалергичен спрей за нос и си пръсках в носа. Не зная, но много е възможно да е помогнал за по-малко репликиране в носа, в този ранен етап.  
https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Tri-chesto-sreshtani-anti … tu-vi_161352.html - Това е информацията, в превод на бг.
Цитат
Екипът се фокусира върху ангиотензин-конвертиращия ензим-2 или ACE2, протеин на „шлюза“, който вирусът използва, за да нахлуе в човешките клетки. Те анализират медицинските записи на близо четвърт милион пациенти. Хората на възраст 61 и повече години, които са използвали определени антихистамини, по-рядко дават положителен тест за вируса SARS-CoV-2, отколкото тези, които не са приемали лекарствата, установяват изследователите.
-----------
Установено е, че сред трите лекарства азеластинът потиска вируса SARS-CoV-2 в доза, която е по-малка от количеството, предписвано като назален спрей.
---------------------
Такъв е случаят с фамотидин, антихистамин и антиацид, които се подлагат на клинични изпитвания като терапия за тежко болни пациенти с COVID-19.

Друго неофициално наблюдение на нашите  лекарите, че астматиците сякаш не правят критично тежки белодробни проблеми, по редки са при тях  и го отдават на помпичките за астма, които си пръскаме ежедневно в дробовете,  на локалните кортикостероиди, които съдържат.
Не зная дали алергодилът и помпичката са помогнали. Най-вероятно всичките мерки, навременната терапия в съвкупност и добрият късмет, помогнаха. Факт е, че дотук, вече 37 ден, минах по-леко, отколкото лекарите очакваха да протече при мен - в най-тежките форми. Да, имах и тежка криза на 18 ден, но я овладяха. Надявам се да продължи така и занапред и да се оправя, правя всичко възможно.

Последна редакция: сб, 08 май 2021, 09:03 от Diorela

# 23 869
Ами аз имах някакви симптоми,без температура.Благодаря ви.Всъщност това което ме притеснява е TSH,дали някой има наблюдения на хормона на ЩЗ като е боледувал от Ковид?Аз съм оперирана и нямам ЩЗ и приемам Еутирокс и още нагласям хормоните.Сега с нова и по-силна комбинация,вместо да пада ТСХ-то се качва....идея си нямам защо.Сега е 7 и нещо.Във вторник имам час за консулт.с ендото
При мен ТСХ беше 1.4, два месеца след боледуването. Тогава си го измерих, за преди това не знам, може и да е помръднало нанякъде. Но аз имам сравнително лека хипофункция.

Диорела, по повод на астмата - факт, че в нашето семейството само детето ми, което е с астма не се разболя изобщо. А в изолация едни от други вътре в дома ни не сме били, не сме го пазили и тн.

# 23 870
Mosquita, наистина е добра информация.
Започвам да си мисля, защо не изписват такива помпички още в началото. Аз съм ползвала преди време ФЛИКСОТИД , помпичка, която е евтина и е само с кортикостероид, без бронходилататор. Може да се купи без да е изписана по рецептурна книжка.  Мисля си, че като има такива наблюдения, могат да я предписват още в началото и да помага срещу развитието на белодробните форми. Не съм лекар, само си разсъждавам по темата. Но ако може да намали белодробните проблеми при КВ, мисля, че си заслужава.

Последна редакция: сб, 08 май 2021, 09:15 от Diorela

# 23 871
  • София
Диорела, ти хубаво си разсъждаваш, но по-полека с разсъжденията. В момента разсъждаваш като пациент, който като е минал нещо мисли, че знае всичко и прави от разсъжденията си принцип.  Не разбираш нищо от въпроса. И аз не разбирам. С изключение на няколко човека в темата, които са с медицинско образование, никой нищо не разбира. Дали да не предписвали това, да ли да не предписвали онова - хубаво, хайде, слагаме те теб виртуално на стола на лекаря и имаш властта да предписваш. Ще предпишеш ли? Стиска ли ти?

И да допълня.
Ако изобщо имаш право на нещо, то е да предписваш и да препоръчваш и да си разсъждаваш за себе си. За другите хора нищо нямаш право да разсъждаваш, защото е ясно, че когато опрат нещата за някой близък, хич няма да ти стиска или ако ти стиска ще си наясно, че поемаш огромен риск. Затова всички се притесняваме, когато някой близък се разболее, защото всяко наше действие или бездействие е непредвидимо като ефект.

Последна редакция: сб, 08 май 2021, 09:25 от Andariel

# 23 872
Да не говорим че медицината не почива на единични случаи. Детето ми може да не се е разболяло заради силен имунитет или каквото там се сетите още. Просто го споделих като любопитен факт, не като сигнал, че така се случва винаги Simple Smile

# 23 873
Mosquita, естествено никой не извежда генерални изводи от вашия случай. Затова казах, че е интересна информация. Аз споделих наблюдения, които лекарите в КВ болницата ми казаха. Уточних ,че са неофициални, но са от практиката. А това има значение.

Andariel, зная, че не споделяш моите размисли и все търсиш начин да се заядеш с мен, само с мен. Аз не се заяждам с теб, отговарям ти единствено, когато ме провокираш. Помолих те да прескачаш моите постове, да не им обръщаш внимание. Хората тук са интелигентни, имат глави на раменете, за да осмислят какво съм казала. Моля те , не ги подценявай толкова.

Това, което пиша, винаги почива на точна и достоверна информация, посочвам източниците си, казвам, когато са мои размисли. Но и те са от опит, от 5-годишно обикаляне по лекари и болници.  А имам и добри контакти, с учени, с качествени лекари. От години черпя информация и от тях.
Това е само хипотеза, която хората да обсъдят с техните лекари, нали? А ако помага?!
Светът се движи, благодарение на добрите идеи, които се проверяват в практиката, а закостенялото мислене никога не довело до прогрес.
Моля те, спазвай добрия тон в темата и спри да се заяждаш с мен. Спри да опорочаваш темата и да я превръщаш от полезна, в махленски скандал, моля.

ПС Допълнила си поста си.
Точно за нас с ММ действах с всички възможни начини. Написах, че веднага купихме и алергодил и го приложих върху себе си. Така, че примерът ти е несъстоятелен. А колкото до помпичката фликсотид, ползвала съм я лично 1 година. След БТЕ, ми я смениха, че вече ми беше недостаъчна и слаба.   Явно, за разлика от мен,  нямаш грам представа за какво става въпрос, за какви лекарства, но не пропускаш да скочиш и да се заядеш, от любов към заяждането и някакво лично отношение към мен.

Последна редакция: сб, 08 май 2021, 09:42 от Diorela

# 23 874
  • София
Не се заяждам с никого и най-малко с теб. Не става въпрос дали споделям или не споделям размислите ти. Въпросът е принципен и ще обясня:
Твоето е все едно да си имала проблем с твоята пералня и по някакъв начин да си я оправила. Обаче нямаш никаква квалификация, никакво образование по въпроса. Ти си лаик. Това, че си оправила своята пералня не означава, че разсъжденията ти важат за другите перални, да не говорим да започнеш да разсъждаваш защо правоспособният техник не вземе да направи като теб. Ама, ти си познавала някакви електротехници, някакви инженери, които ти казали някакви неща. Хубаво. Но това, че те са инженери теб не те прави инженер, нито електротехник, ако ще да си изчела схемите на всички перални, че и на фурните, на климатиците. Разсъжденията ти имат смислена стойност само при положение, че отидеш и изкараш курс за поправяне на електроуреди, вземеш си удостоверението, или пък вземеш диплома за инженер.  Но докато нямаш документ или поне не си в процес на обучение и не си взела нито един изпит, не можеш да претендираш какво можело и какво не можело да прави някой електротехник по битова техника, да не говорим, че твоите разсъждения нямат нищо общо с пералнята на комшийката. Можеш единствено да споделиш своите преживявания и какво си направила ти, а не какво можело да направи електротехникът или инженерът.

Точно на каква достоверна информация ти почива информацията? На това, че си обикаляла като пациент болниците? Това засяга само твоята история и твоите преживявания. Ако си чела - ок, тогава записвай медицина и така ще валидираш прочетеното и наученото и тогава си разсъждавай в ефир какво трябва и какво може да изписват лекарите колкото искаш, а ние ще четем. Можеш да имаш контакти с когото си искаш, но няма никаква гаранция как точно интерпретираш прочетеното.

# 23 875
Ще пропусна последният ти пост. Само ще ти уточня, че професията ми изисква да се ориентирам бързо, да намирам, анализирам и синтезирам информация от други специалности и непознати за мен материи. Адвокат съм, а всяко дело, освен правните въпроси, включва други, непознати за нас материи, които трябва бързо да осмислим, да разберем проблематиката, защото това е същността на спора, а не правните въпроси.
Апропо, дадох и линкове, но явно не си ги видяла.

Пак ще има много триене и ще изгори и важна информация, отново заради теб и заяждането ти.
Не ти ли се получава да се въздържаш от такъв тон и да коментираш спокойно?

Последна редакция: сб, 08 май 2021, 10:01 от Diorela

# 23 876
Андариел, спри със този спор. Това е форум и всеки има право да си каже мнението. Никой, на никого не е тръгнал да дава медикаменти все пак.
    Ама като започнете... Защо един написал това, защо друг онова...
     Ама как някой лабилен щял да прочете...
      Ами щом някой е навършил 18г, то би трябвало да умее да носи отговорност за себе си. Ако не може, поради заболяване някакво, би трябвало да има настойник, който да го контролира къде сърфира и какво чете.

А аз да питам и във тази тема. Двоумя се между Файзер и Модерна. Вие коя ваксина бихте избрали?

# 23 877
Гейзер, при вас има ли възможност за избор?
На въпроса ти нямам отговор, защото съм с АЗ.

# 23 878
      А аз да питам и във тази тема. Двоумя се между Файзер и Модерна. Вие коя ваксина бихте избрали?
Файзер.
И двете ваксини са чудесни, бих избрала Файзер само и единствено заради едната седмица по-кратък срок между двете дози.

# 23 879
Аз бих избрала Файзер.
Форумът е място, където всеки може да изкаже мнение и разсъждения, а не само и непременно да публикува научни изследвания. А като виждам колко противоречащи си научни изследвания се въртят по темата Ковид, явно и пишещите ги си разсъждават.

Общи условия

Активация на акаунт