Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 340 884
  • 50 335
  •   2
Отговори
# 33 990
Цитат
мой познат, работещ в ковид отделение. Препоръча ми(даже задължително) прием и на дексаметазон от 4 мг два пъти на ден. Притеснява ме това, че в листовката пише, че не е добре да се пие от хора изпадащи в депресии, а майка ми е склонна.
Говори с лекаря, който ти го е препоръчал, той най-добре може да прецени. Ковид лекуват с кортикостероиди, това е стандартната доза, която изписват болничните лекари.

# 33 991
  • София
Цитат
мой познат, работещ в ковид отделение. Препоръча ми(даже задължително) прием и на дексаметазон от 4 мг два пъти на ден. Притеснява ме това, че в листовката пише, че не е добре да се пие от хора изпадащи в депресии, а майка ми е склонна.
Говори с лекаря, който ти го е препоръчал, той най-добре може да прецени. Ковид лекуват с кортикостероиди, това е стандартната доза, която изписват болничните лекари.
Дексамезона се дозира според килограмите на човек, зная го от лекар, и хора които го пиха, пие се и се спира по схема, това не са бонбони, че да се назначават от един който работи някъде си, и ние от форума да одобряваме дозата. Приятелка 50 кг получи различна доза от майка си 80 кг и баща 100 кг.
Свържете се с лекар.

# 33 992
Аз бих обсъдил дексаметазона с ОПЛ. На фона на един бронхит ми се струва свръх да пие този КС, който принципно е показан САМО при хора на кислородна терапия. Освен това ОПЛ е виждал снимката и е казал да държите връзка - ако нещата се влошат, винаги може да реагира и да добави КС на по-късен етап.

# 33 993
  • София
Много вярно за дексаметазона и килограмите. Помня, че като ни го изписваха питаха за кг. на детето.

# 33 994
Аз бих обсъдил дексаметазона с ОПЛ. На фона на един бронхит ми се струва свръх да пие този КС, който принципно е показан САМО при хора на кислородна терапия. Освен това ОПЛ е виждал снимката и е казал да държите връзка - ако нещата се влошат, винаги може да реагира и да добави КС на по-късен етап.
Мисля, че с такива постове само се объркват хората. Такива въпроси се обсъждат и преценяват само от лекар, добре е да е с опит. Не съм убедена, че ОПЛ е по-запознат от лекар в ковид отделение. Разбира се, има и добре запознати ОПЛ.
Така пише по сайтовете на разните организации за КС, но практиката показва друго, че повече хора се нуждаят от КС терапия, започната навреме, особено рисковите за усложнение. А и както няма места по болниците.
Скрит текст:
И на мен ми назначиха в къщи КС, после го увеличиха, а накрая ме приеха в болница за още повече КС. И кислород ми препоръчаха още на 5-я ден, като разбраха, че мога да си осигуря в къщи, лекарите казаха ,че много помага за всички органи. И наистина е така, усетих го по себе си. След болницата пак ме оставиха на кислород в къщи, независимо, че сатурацията ми беше добра. Вярно, че карах тежък ковид.

Последна редакция: ср, 27 окт 2021, 13:55 от Diorela

# 33 995
  • София
Дексаметазон знам да пиха всичките ми познати с двустранни Ковид пневмонии, не стигнаха до болници, нито до кислород. Навременното започване и правилната дозировка/схема са ключови. Не мога да коментирам в детайли защото не съм завършила медицина.
Моята непредставителна извадка от познати, подкрепя напълно Диорелла, още на първи втори ден от приема на дексаметазона имаха чувствително подобрение, което прогресира към позитивно последващо оздравяване.

# 33 996
Здравейте!
Аз и мъжът ми го изкарахме по различен начин през пролетта. Ако не бях загубила вкус и обоняние, нямаше и да разбера, че го карам. Моята лична лекарка ми препоръча Клацид, а личният лекар на мъжа ми му препоръча да пие Сумамед. Аз не стигнах до пневмония, изкарах  Ковид леко и на крак. Мъжът ми се влоши, постоянно поддържаше температура 38,5 - 39 и много кашляше. Накрая отиде в Спешното на Окръжна болница. Там след снимка му казаха, че има начален стадий на двустранна пневмония и ако сега не постъпи за лечение, после нямало да има места. Последва лечение с Ремдисивир, от което мъжът ми се чувстваше изключително зле. Получаваше гадене, сърцебиене. Преди да го изпишат му направиха втора снимка на белите дробове и му казаха, че е без промяна. И въпросът ми е какво всъщност са му лекували? Той е искал още на 3-4 ден да си ходи, но са му казали да си плати лечението, което е към 4000 лв. Мъжът ми до ден днешен съжалява, че е постъпил в болница. Още си има задух и сърцебиене. И както казва: "От този Ремдисивир вече не съм същия!".
За протокола : мъжът ми е на 43 г, скиор и сърфист, аз на 42 г. скарана със спорта.

Последна редакция: ср, 27 окт 2021, 15:05 от Book_79

# 33 997
  • София
Book_79 ,а вие сега ваксинирахте ли се и съответно той ?

# 33 998
Цитат
Още си има задух и сърцебиене. И както казва: "От този Ремдисивир вече не съм същия!".
Това са симптоми на ПКС. До сега всеки, с когото съм говорила, е имал бързо подобрение от ремдесивира. Дали нямаше да е по-зле, ако не му го бяха вливали? Няма как да се знае.
А кардиолог наблюдавал ли го е? Щтитовидната жлеза?
Опитахте ли да изследва и да приема витамини от групата В и магнезий? на мен ми помогнаха за ускорения пулс и аритмиите.

Последна редакция: ср, 27 окт 2021, 14:27 от Diorela

# 33 999
Цитат
Обсъдихме го с ЛЛ, позволи дексаметазон за него, по 8 мг на ден ( той е с наднормено тегло), за нея изписа инжекция Флостерон.
Благодаря на всички ви!

# 34 000
От днес и аз съм положителна. Ваксинирана от преди месец. В петък доста кашлях, направих си тест - отрицателен. Пих сироп и до понеделник спря кашлицата. От вчера съм с хрема. Днес се тествах и съм положителна. Дали в петък теста е бил фалшиво отрицателен? От аптеката беше. Или тепърва започвам с хрема?

# 34 001
Аз го карах сравнително леко (без пневмонии, бронхити) и бях отрицателна на кръвен и пср, така че е нормално.

# 34 002
Мисля, че с такива постове само се объркват хората. Такива въпроси се обсъждат и преценяват само от лекар, добре е да е с опит. Не съм убедена, че ОПЛ е по-запознат от лекар в ковид отделение. Разбира се, има и добре запознати ОПЛ.
Така пише по сайтовете на разните организации за КС, но практиката показва друго, че повече хора се нуждаят от КС терапия, започната навреме, особено рисковите за усложнение. А и както няма места по болниците.
Скрит текст:
И на мен ми назначиха в къщи КС, после го увеличиха, а накрая ме приеха в болница за още повече КС. И кислород ми препоръчаха още на 5-я ден, като разбраха, че мога да си осигуря в къщи, лекарите казаха ,че много помага за всички органи. И наистина е така, усетих го по себе си. След болницата пак ме оставиха на кислород в къщи, независимо, че сатурацията ми беше добра. Вярно, че карах тежък ковид.

А пък аз мисля, че с постове “аз пих КС без да съм на кислород - значи и Вие може да пиете КС” хората се подтикват към потенциално вредни практики. В България лекарите са като всяко друго съсловие - има читави, има и нечитави. Ако някой ми изпише дексаметазон за добър ден, със сигурност ще потърся второ мнение. Това посъветвах автора да направи - да си пита и ОПЛ, който поне е виждал снимките.

И за да не голословя, отново ще припомня клиничното проучване RECOVERY. В него има положителен ефект от дексаметазон само при пациенти с ковид на кислородна терапия - с маска или на механична вентилация.

Нещо, което не сме коментирали от RECOVERY, е, че при пациенти, които не са на кислородна терапия (т.е. карат ковид леко), mortality rate (смъртността) в групата третирана с дексаметазон е с 22% по-висока от плацебо групата. Тоест има реални данни, че употребата на дексаметазон при леко болни е възможно да вреди. Обяснението е, че лекарството супресира имунната система, което е предпоставка за по-дълго и тежко протичане. Тоест при леко болни, без данни за свръхреакция няма предпоставка за употребата на дексаметазон - точно обратното.

Тези дни това се чудех - дали и свръхупотребата на КС при леко болни в България не е виновна за част от черната статистика.

Последна редакция: ср, 27 окт 2021, 14:30 от Hope4C

# 34 003
Book_79 ,а вие сега ваксинирахте ли се и съответно той ?

Здравей, не сме се ваксинирали. Смятам, че имунитетът, който сме си изградили е по-добър от този, който бихме получили от ваксина.
Свекърва ми постъпи в Окръжна болница по същото време, като мъжа ми. Тя е с прекаран инфаркт и  поставени два стенда. При нея също са започнали лечение с Ремдисивир, но след три дни са го спрели, уплашени от аритмията, която е получила.

Последна редакция: ср, 27 окт 2021, 14:37 от Book_79

# 34 004
Има ли изобщо някой в темата,който е боледувал преди година и половина примерно и вече да се е оправил?Или ковида трябва да го пречислят към хроничните заболявания,дето отърване няма.
Скрит текст:
Мисля че става все по-добре, аз лятото се чувствах направо здрава, по принцип карах леко, но със странни усещания, като дотогава все нещо ме тормозеше, все едно не съм оздравяла напълно. И сега от време на време нещо ме позахапва, може би човек се наблюдава повече, но пък са някакви странни неща, при мен сухотата която се появи за първи път тогава например или плексита, който се обостря. Преди седмица пък се чувствах един ден много отпаднала и ми се виеше свят, което ме паникьоса, вечерта имах чувството че главата ми ще гръмне ако някой ми говори, реших че сигурно е от ошипяването на гърба, но ми мина като ми изби херпес под носа. Какво беше, не знам. Това ми беше второ виене на свят по този начин след ноевмрийското мин година. Може би ако бях на 25 и съвсем здрава щях да знам, че са само от вируса, сега се чудя от възрастта ли или е комбинация, или някакви повторни срещи...
Да, аз и мъжа ми, боледувахме преди година и за сега не сме почувствали такива остатъчни симптоми. Разбира се не сме мерили хормони, там нещата може да са разбутани, примерно аз имах аномалии в цикъла. Постковидно бях получила и гъбична инфекция, вероятно от дългия прием на АБ.
Искам да попитам някой ползвал ли си е сертификата след еднократна игла, признават ли го в обществените места. Тъй като от РЗИ ни казаха, че можело и да не ни го признаят. А официално по новините съобщиха, че се признава.

Общи условия

Активация на акаунт