Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 308 730
  • 50 335
  •   1
Отговори
# 50 205
С уважение, така е според лаишките разбирания на някого, който няма никакво понятие от инфекциология и имунология. Но пък няма никакъв проблем да отрича авторитети в областта и да разпространява убежденията си. Кого ще повлияе негативно е без значение.

Който се интересува от мнение на експерти по въпроса, може да прочете Лейф Ерик Сандер, един от главните имунолози към клиниката Шарите Берлин, благодарение на чиято работна група светът получи много от знанията си за Коронавируса. Тази клиника разви първите тестове в началото на 2020.

# 50 206
Да, имам автоимунни проблеми. Април ми откриха на ямр възел на хипофизата, но малък и ендото не предприе никакви действия
Синптомите са отпадналост при движение, постоянно треперене и измръзване на гърба, ръцете и краката. Единствено ми става добре като съм завита или на слънце докато е топличко. Без значение облеклото. Движа ли се, понеже не оставам без упражнение гимнастика сутрин и разходка, почва едно голямо треперене, изпотяване и като се измеря след като се прибера температурата е 35.3-35.6
Дъщеря ми миналата зима беше с ледени крайници, все трепереше от студ, колкото и добре да е облечена и дори да не е навън. Не  сме мерили телесна Т.  Ендокринологът каза, че е заради щитовидната. Тя е с Хашимото, хипофункция, ТСХ й беше висок. Обясни  ни нещо от рода че организмът изтеглял енергията от крайниците, за да има за тялото.
Аз също съм с ледени крайници и треперя от студ. Но съм с хиперфункция на щж. ТСН ми клони към нула. Обаче и хемоглобинът ми често е под долна граница, имала съм проблем с хипофиза.

# 50 207
По повод хемоглобина...
Свекъра ми прави някаква анемия с нисък хемоглобин.
Посред лято се оплакваше че му е студено.
Сега е на терапия от витамини и желязо и се чувства супер.
Така че да, от анемия може да има също такива симптоми.
Но няма да стане само с грейки и дебели чорапи. Трябва да се пуснат изследвания и да се види къде точно е причината.
А тази ЛЛ... Една ПКК да не ѝ назначи....
Да не би да са и свършили направленията в края на месеца?

# 50 208
Не, тази лична е подкупна за съжаление. Смених три джипита последните години, явно тук е масова практика. От Шумен съм. Тя дори не ми прави контролни прегледи, ако не се развикаш или разревеш не ти вярва. При нея съм от миналата година и не ми се налагаше да ходя.  Аз нямам хипофинкция, защото тсх винаги ми е бил макс 1, в повечето случаи е 0.5 0.4 , та не са ми давали хормони досега. Прилетта като ми откриха възела  беше с 1,5 мм, а пролактина беше 810. Последните 2 3 години, ако ми се е случвало да ми е студено, беше защото доста дълго бях със субфебрилна температура и ми беше окей да ми е 37. Явно нещо се е случило по време на последния цикъл, или е наистина някой вирус. А може ли да е свързано със стомах. През цялото време като усещам студенина в гърба, имам неразположение в стомаха и като почнат д ами излизат киселини, отзад на гърба ми става двойно по-студено.

# 50 209
  • София
Щом ЛЛ ти дава болнични и щом състоянието ти го налага, как така ще ти слагат лимит за болнични?
Слага го държавата - според действащото законодателство личен лекар има право да издава до 40 работни дни в година болничен, от които не повече от 14 могат да са наведнъж.

2021, ако не се лъжа, приеха, че карантината за ковид (или друго заболяване, което изисква такава) не влиза в това число, но без положителен тест няма как да й я напишат отделно. От 41-ия ден нататък болничен може да се издаде само от ЛКК.

AnyHr, бързо оздравяване! (Можеш да пуснеш отпуск - ако нямаш платен, неплатен.)
И на всичкото отгоре, масова практика е - не знам защо, болничен да се издава, например - в понеделник, за срок от.....7 дни, та да хване събота и неделя, че да ти изфукат бързо тия 40 дни. Да, за хората, които работят на смени, разбираемо, но ЛЛ винаги може да пита събота и неделя работиш или не, вместо да тупа 7 дневни с обхват събота и неделя

# 50 210
  • София
Пропуснах да кажа (може и да знаете вече)- отново има безплатни тестове, но само антигенни- PCR са платени. Дано не ви се налага, но да си ги изисквате ако се наложи (странно защо си траят ЛЛ...).
Това, че болничния за карантината не се брои е интересно... Но явно вече е отменено - самата програма, с която работят лекарите "си брои" всичко. При 5 дни не разрешаваше издаване на болничен, като зададоха 3 дни- всичко беше ОК (с тях болничните ми за тази година станаха 40- от които 10 карантина през март).

Последна редакция: вт, 25 окт 2022, 11:04 от AnyHr

# 50 211
  • При семейството си
Роналд, болничният не се издава за работни дни, а календарни.
Аз в момента съм болничен 1 месец, да ми отпаднат уикендите ли, защото по време на тях съм работоспособна.

# 50 212
Мисля че той имаше предвид, когато болничният се издава в понеделник да е за 5 дни само, до петък включително. А събота и неделя като не работиш така или иначе си си във къщи.

# 50 213
Ани, като не си за работа, поискай от личния талон за ЛКК, но комисия няма всеки ден. Може да се наложи да си пуснеш някой ден отпуска, дори и не платена.

# 50 214
  • София
Роналд, болничният не се издава за работни дни, а календарни.
Аз в момента съм болничен 1 месец, да ми отпаднат уикендите ли, защото по време на тях съм работоспособна.
Аз знам, че е за календарни, но за ЛЛ като идеш в понеделник ти издават болничен до ... неделя. Да, ясно - за да може да го "удължат", ако се наложи, а не да издават нов. Но понякога има ситуации, в които е ясно, че няма да се наложи. Звъниш на ЛЛ, казваш - не съм добре, той ти казва "стой си вкъщи и като оздравееш ела за болничен". Отиваш в сряда или в петък, здрав като камък, е не, братче - издава ти го до неделя вкл... (не е .за мен примера), и ако имаш 2-3 деца, ми тия 40 дни заминали есента още.

# 50 215
Здравейте!Днес от сутринта имам леко гадене и безапетитие.Към 3 часа зверско главоболие тип мигренозно и болки в очните дена,меря темп 37,6.Имам леко дразнене в гърлото и лека кашлица пак от гърлото,отпадналост,липса на апетит и леко гадене и ужасно сърцебиене.Теста ми е положителен.Приемам авиарон,бромхексин,тантум верде,Нурофен,аспирин протект,много лимони и джинджифил.На 28 години съм и го карам за 3-ти път(последно карах делта)Мислите ли,че като терапия е достатъчно и мога ли друго да включа?

# 50 216
Ето я надеждността на тестовете със слюнка:
Скрит текст:
Боледуването е във втората си половина, левият тест е от стандартните, с вземане на проба от гърлото и носа, десният е направен няколко часа по-късно - слюнчен. Експериментът не е много чист, защото не са направени веднага един след друг(не беше идеята да се прави експеримент, а нещо не ми се дават пари просто за спорта). Все пак ми се струва, че няколко часа са малко прибързан срок за такова пълно изчистване от вируса. Аз лично повече не бих купила тест със слюнка.

# 50 217
Аз пък съм изключително доволна от слюнчените тестове. Това с бъркането не е за мен... Но дали хората четат листовката? Знаете ли, че теста се прави след поне 15 минути липса на храна, пиене или пушене? Че слюнката трябва да е 2мл - а колко хора знаят колко са 2 мл (щото за слюнка никак не е малко) 😀
Нашите тестове отчетоха на ден 2 на всички - дори на майка ми, която беше само с драскане в гърлото и пресипнал глас. И също така показателно си избледняваше тестовата линия на 7, 10 и 12 ден.

# 50 218
Чета листовките и ги спазвам. Да кажем, така, по-дипломатично, че на различните хората са им удобни различни начини на тестване. Тук неприятното беше, че нямало от другите в аптеката, та получих този(за пръв и последен път). Вече така съм се обиграла с тестовете с клечките, че дори не изкарвам сълзи в очите. Показаха + още с първите едва забележими симптоми.

# 50 219
Какво мислите за вит ц ампули при ковид?Развенчаха ли мита,че вит ц е противопоказен?В началото си спомням,че имаше такава хипотеза.

Общи условия

Активация на акаунт