Каква кафемашина бихте ми препоръчали? - тема 2

• 51 155
  • 741
  •   1
Отговори
# 465
Сигурно ще скандализирам почитателите на качественото кафе, но аз не намирам особена разлика между капсула и кафето от Dedicata, само дето при ръчната машина е повече хамалогия... Мислех, че ще забравя за машината с капсули след определно време, но не Satisfied

Трябва ти хубаво кафенце и да е добре смляно. 10-12 грама прясна южноамериканска Арабика удря в земята и като аромат, и като усещане всяка капсула, не само Неспресо. Бианчи Адоре и Риоба Ориджинс са хубави пакетирани кафета под 40 лв/кг, но ще ти трябва кафемелачка, а те са скъпи (500-1000 лева). Компромисен вариант е да намериш магазинче за кафе наблизо, където продават прясно, добре изпечено кафе (не всички са такива, но немалко ще те изненадат приятно) и да ги научиш как да ти го мелят. Смилането е важно, понеже ако не е равномерно се получава горчив вкус от дребните частици и непълно извличане от едрите. Добре изпеченото кафе има равномерен, светлокафяв цвят, а в средата се вижда жълтата люспичка. При препичане тя изгаря, цвета става тъмнокафяв, а ароматът изчезва в небитието. Кофеинът в 12 грама Арабика е горе-долу колкото в 7 грама Робуста, затова можеш да си позволиш да сложиш повече. Арабика съдържа много повече етерични масла от Робуста и точно това прави усещането несравнимо с капсули, понеже те се разграждат в първите часове и дни след смилането. Кафето трябва да се вари 25-30 секунди, "дължината" избираме предварително според както ни харесва, а времето регулираме със степента на смилане (колкото по-ситно толкова по-бавно излиза).
Juan_Reyes, това се отнася и за теб.

# 466
Ами имам Dabov сравнително наблизо. Не знам дали там мелят. В ебаг продават техни кафета, за съжаление само на зърна. А пък аз търся на баницата мекото и на работата лекото, сутрин ме мързи да се разправям с ръкохватката, камо ли да тръгна да си меля Laughing За Dabov се е коментирало преди из темите, аз съм пробвала тяхно кафе в заведения и ми е доста кисело.

# 467
В Дъбов мелят и със сигурност имат мега яка мелачка, обаче техните кафета са Спешълти - наистина специални, но твърде скъпи и обикновено съвсем светло изпечени тоест още по-трудни за приготвяне. Имах предвид квартални дюкянчета за насипно кафе и цени около 20-30 лева/кг. Не във всяко продават хубаво кафе обаче.
А на баницата мекото се нарича on-demand grinder - мели точно за едно кафенце директно в ръкохватката.

Това е точно хора дето ги мързи, а преди сутрешно кафе всички хора ги мързи.

# 468
Да, изглежда яко и скъпо Grinning

# 469
Яко е, и яко скъпо - тази машина струва 4000 лева. Но има хубави под 1000, втора ръка под 500, машината дето се мъча да направя форумна любимка започва от 700 лева:

Което пак е брутално много, обаче ако сметнеш капсули по 50 ст. спрямо кафе за 30 лв./кг за 3-4 години излиза същото. Само че кафето няма да бъде същото, а ще бъде много по-хубаво.

# 470
  • Пловдив
Здравейте, виждам, че разбирате от кафе машини и искам да попитам... Имаме кафе машина Бразилия на над 25 год. Прави супер кафе, но напоследък започна да загрява по 15 мин. Нормално, вече е старичка. По-запознатите от вас сигурно знаят, че са и грознички тези машини. Сега решихме да си вземем нова. Не искам автомат, защото не ми се слугува. Четох мнения и като че ли клоня към Делонги. Искам да прави хубаво кафе и да е здрава. Знам, че няма да изкара 25 год. 😄 Другия вариант е да поправяме Бразилията. Някакви препоръки?

# 471
  • Велики Преслав
Аз пък бих си я поправил. Те мисля бяха с два нагревателя и ако единия изгори грее бавно. Друг проблем може да е нагар по релето.

# 472
  • София
Какво означава "загрява" за 15 мин?

Ако е сутрин, пусната от спряло положение 15мин са си абсолютен минимум.
Или тогава изгасва лампата за загряване?
Аз, лично, на моята (бразилия) ѝ броя 18мин от пускане сутрин. И разбира се, най-хубавите кафета стават 2 часа по-късно.

Не бих я сменил с нищо, също е на 25г.
Наскоро ѝ сменях бутонче за пускането на кафето. 5-6лв беше някъде. Не помня друго да се е разваляло.
По-скоро, ако ще ми се дават пари има ъпгрейди, които се правят за тези машини.
Дори купих още 2 такива, 2ра ръка, профилактика в сервиз и ги раздадох на родата (реално тази, която е при мене е купувана обща навремето)

# 473
Малеее, 15 минути няма да го издържа. Моята машинка загрява под една минута.

# 474
  • София

Ако машината ви загрява за 1 минута, най-вероятно е боХлук. Или не знаете как да правите еспресо.

Също и най-долния ред.
Ако машината ви има малко метал, най-вероятно е боХлук. А на многото метал му трябва време да загрее.

# 475
  • Велики Преслав
Аз имах навремето професионална, която загпяваше 20 мин. Бях и сложил таймер да се вклучи в 5 а аз 6 сутринта вече правих кафе. Правилно е казал потребителя. Докато се нагреят месинговия бойлер и ръкохватката минава време.

# 476
  • Пловдив
Какво означава "загрява" за 15 мин?

Ако е сутрин, пусната от спряло положение 15мин са си абсолютен минимум.
Или тогава изгасва лампата за загряване?
Аз, лично, на моята (бразилия) ѝ броя 18мин от пускане сутрин. И разбира се, най-хубавите кафета стават 2 часа по-късно.

Съгласна съм, че е добре да се изчака и обикновено го правим. Въпросът е обаче, че явно нещо се е повредила, защото преди лампичката загасваше доста по-бързо, а сега не. На мен чуденката ми е да купуваме ли нова или да си я поправим. Все си мисля, че ако купим нова ще ми изглежда като китайска в сравнение с тази.

# 477
Ket_G, трябва да поправите Бразилията, разбира се. Нова машина от нейната категория струва 800 лева, Делонги дори скъпите нямат нищо общо. Ако ви се струва грозна пребоядисайте корпуса.
Преди да я занесете за ремонт може да я декалцирате, понеже може наистина да няма нужда от ремонт: 20 грама лимонтузу хубаво разтворени в литър вода трябва да преминат през машината за 15-20 минути. След това изплакване с литър чиста вода.

# 478
  • Пловдив
Благодаря за мненията. Ще си оправим Бразилията и сигурно още 25 год. ще изкара. 😂

# 479
Докато се нагреят месинговия бойлер и ръкохватката минава време.

Точно затова трябва да се изчаква, студена месингова ръкохватка отнема от температурата при приготвяне, а топла я поддържа стабилна. Иначе водата загрява за минута-две. При машини като Бразилия Клуб/Лейди, Гаджиа Класик бойлерът е върху групата и топлината се предава за 5-10 минути, при големите бойлерът е по-навътре и отнема 20-30. В Дедика вместо бойлер има термоблок, а между него и групата силиконов маркуч и трансфер на топлина няма как да се случи, термичният шок се елиминира с пластмаса в ръкохватката. Самата ръкохватка е съвсем тънка, от алуминиева сплав с топлинен капацитет наполовина спрямо месинг. При автоматичните направо цялата група е пластмасова.
Ако имаме хубава машина и бързаме винаги можем да пуснем чаша гореща вода 1-2 минути след включване и да приготвим хубаво кафе след още 1-2.

Общи условия

Активация на акаунт