Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • Публикувана: 19 апр. 2020, 21:40 ч.
 • Последно мнение: 9 май 2020, 11:37 ч.

"Скандинавистика" или "Комуникационен мениджмънт"??

 • 875
 • 9
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2
Здравейте! Момиче съм на 18 години и след по-малко от година ми предстои да кандидатствам и все още се чудя с какво точно ми се занимава. Първоначално мислех да запиша икономическа специалност в УНСС, но реших че по-добре ще бъде да последвам мечтите си и да помисля за силните си страни ( обичам да изучавам нови езици) и затова се пренасочих към СУ. За сега се чудя между "Скандинавистика" и "Комуникационен мениджмънт". За втората знам, че е малко несигурна и в това е проблема. Прочетох всичко написано вече, но бих се радвала на нови мнения.

# 1
 • Мнения: 2 183
Какво може да се работи след изучаването на Скандинавистика?
За другата специалност поне ми изникват няколко неща в главата, а за първата - абсолютно нищо, което да изисква такава диплома, освен ако не искаш след това да се преместиш в друга държава и да изучаваш нещо друго, което да използваш с чуждия език, който си избрала.

# 2
 • SF
 • Мнения: 9 863
Със Скандинавистика ще си намираш добре платена работа в кол центровете. Ако знаеш и английски, ще бъдеш търсен кадър. Ако те устройва това като опция за добри доходи, избери си Скандинавистиката. Може да работиш и като преводач.

# 3
 • Мнения: 2
Със Скандинавистика ще си намираш добре платена работа в кол центровете. Ако знаеш и английски, ще бъдеш търсен кадър. Ако те устройва това като опция за добри доходи, избери си Скандинавистиката. Може да работиш и като преводач.
Да, знам английски на високо ниво + турски що-годе, т. нар. разговорно. И аз смятам, че със "Скандинавистика" е по-вероятно да се преуспее, защото езиците са доста рядко срещани, а и в СУ приемат изключително малко кандидати.

# 4
 • София
 • Мнения: 820
С английски, турски и северен език на много високо ниво винаги ще имаш работа. Аз съм с втори рядък език и знам предимствата, така че ако ти се занимава - Скандинавистика е по-добрия избор. Ще инвестираш 4 години в научаването на език, който после цял живот може да ти служи. Мениджмънт и тем подобни можеш да оставиш за магистратура или втори бакалавър като задочно.

# 5
 • Мнения: 325
Определено "Скандинавистика".

# 6
 • Мнения: 3
На мен ми звучат като две много различни опции и според мен трябва малко по-сериозно да си помислиш какви са интересите ти, силните ти страни и къде би искала да се видиш след 5-10 години.

Мой много добър приятел завърши в Скандинавистика, след което направи това, което общо взето ти позволява да направиш с такава специалност - работи в кол център с този много търсен език и изкарваше много добри пари. Моят приятел обаче е силно мотивирана личност и това бързо му омръзна (но признава, че е много хубаво да го имаш като сигурна втора опция). След това опита да работи в Швеция, но бързо осъзна, че Шведите са доста затворени личности и много трудно допускат нови хора в компанията и се върна в България. Работи и в туристическа агенция, отново използвайки езика си.

В крайна сметка осъзна, че е прибързал с решението си, когато е избирал да учи Скандинавистика и възможностите, които му се предоставят от тази диплома не му вършат работа. Сега е записал ново висше в по-креативна индустрия и междувременно работи в медии/ продажби, като използва единствено английския език. Не казвам, че е задължително всеки завършил това да се окаже недоволен от решението си, но исках да ти разкажа и за различна гледна точка.

От друга страна, аз съм завършила бакалавър и магистратура икономика/бизнес и засега съм попадала на много добри и интересни възможностти за развитие, стига да си упорит и мотивиран.

Ако имаш специфични въпроси за кариерното ориентиране след завършване на икономика/ бизнес, питай и ще опитам да помогна. Но преди всичко мисля, че трябва да си изясниш защо си избрала точно тези две специалности и дали те наситина са това, което искаш да учиш.

Успех!

# 7
 • Мнения: 3
Аз категорично бих ти препоръчала „Скандинавтика“,защото тези езици са едни от най-високоплатените в България,когато става въпрос за превод на документи,за обучаване на частни ученици,за работа във фирми и т.н.
Имам познати в Дания и мога да те уверя,че това са държавите,които се развиват прекрасно икономически и след време ще имаш огромно предимство.Колкото до „Комуникационен мениджмънт“ за мен това е една специалност,която е по-скоро модерна отколкото полезна.Поздравления за избора на университет.Аз съм студентка в СУ специалност „Журналистика“ .Колкото до филологичния факултет- МНОГО е добър!

# 8
 • Мнения: 6 570
Имам приятелка със скандинавистика, и тя мина през кол център, сега е проджект мениджър. Колкото и по принцип да ги плюя, защото за мен беше голям тормоз да работя в кол център Grinning. мисля, че в тия места има възможност за развитие и по-нагоре от телефонната позиция.

# 9
 • Мнения: 6
Здравей мила! Давам ти съвет който ми се иска някой друг да ми беше дал на мен преди 4-5 години.
И аз като теб исках да запиша лингвистика, но от прекалено много акъли че ще ставам само за учителка/кол център започнах да се съмнявам в себе си.Което да, моя грешка е че не съм си отстояла мнението, но е малко трудно да го направиш когато си на 18 и ти се обеснява как едва ли не "няма да успееш в живота" и че ще работиш за 800 лв освен ако не запишеш някоя специалност за която все ще има работа. (Разбира се тези коментари винаги са от някои много рационални и разумни мега комплексирани и отчаяни от собствения си живот лелки и чичковци)
Та в крайна сметка записах счетоводство и финанси за да съм много разумна и да имам уж хубава работа.
И познай? Най-лошото решение. Все още се опитвам да завърша и си блъскам главата дали тотално да не зарежа всичко и да започна отначало. Когато учиш нещо което не ти харесва и не разбираш сам ще се обатачваш все повече. Защото в крайна сметка осъзнаваш, че колкото и да е рационално някаква си финансова специалност искаш ли да си пропилееш живота правейки нещо което мразиш дълбоко? Смешното е че освен ако не си някой финансов директор най-вероятно ще взимаш двойно по-малко от човек в кол център с еди кой си език.

Бих ти препоръчала да се насочиш към езиците щом обичаш да учиш нови езици. Те наистина могат да ти отворят много врати и то не само за високоплатени кол центрове. Винаги можеш да надградиш с някакви курсове или магистратура която да е насочена в друга област.
Затова е най-добре да запишеш нещо с езици/или по общо което ще ти е интересно да учиш и да те мотивира за нови знания (а не нещо което тотално да те отврати от ученето като в моя случай). Така ще си мотивирана да ходиш на университет, ще се запознаваш с нови хора, ще се вдъхновяваш и ден след ден картината в главата ти относно това с какво искаш да се занимаваш ще става все по-ясна.
Препоръчвам ти също така да се запишеш в някой студентски клуб/организация което още повече ще ти помогне да разбереш какво ти се прави.
Успех:)

Общи условия

Активация на акаунт