Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Прекратяване на трудовия договор

 • 1 652
 • 8
 •   1
Отговори
 • Мнения: 23
Здравейте! Извинявам се ако темата ми не е за тук! Моля за съвет, ако някой е имал случай подобен на моят!
Имам следния казус- назначена съм на трудов договор със срок 1 година, сключен на 03.04.2019год. От декември месец съм в болнични поради рискова бременност, а на 03.04.2020 год. без да бъда информирана, трудовият ми договор бива прекратен, за което аз научавам 20дни по-късно след уведомяване по телефона! На 11.04. на мен ми е издаден последният 45 дневен болничен, който от фирмата ми го взеха още същия ден,но отново без аз да знам, че вече не работя за тях! Сега нито мога да си получа парите от болничния, нито зная към кого да се обърна евентуално за получаване на някакво майчинство?! Моля ако някой може да ме посъветва! Благодаря

# 1
 • Мнения: 1 879
Обърнете се към инспекцията по труда. Не знам как така прекратяват договора без да ви уведомят. Нали все пак трябва да се подпишете на заповедта.

# 2
 • София
 • Мнения: 915
Казвате, че договорът е срочен - за 1 година, следователно сте наясно, че на 04.04.2020 той вече ще е изтекъл, още когато сте го подписвали сте се съгласили с условията му и съответно срока. Имаше нещо за болничен до 1 месец след прекратяване на ТПО, но да не говоря наизуст - проверете си, та ако е така: ще ви го изплатят. Няма как да получавате майчинство, ако не сте работеща или по точно ще получавате социално такова, като неработеща.

# 3
 • Мнения: 23
Заповед до ден днешен не ми е връчена, нито лично, нито по какъвто и да е начин! А поради факта, че бивам уведомена 20 дни след датата на прекратяване, дали имам право да потърся отговорност на работодателя?! Тъй като той не ми оставя абсолютно никаква алтернатива, поради факта на забавянето?!
Благодаря

# 4
 • София
 • Мнения: 3 764
Когато договорът е с предварително указан срок на прекратяването му, предизвестие и уведомление не се дължи от никоя от страните до другата.
Единствено в някои специфични случаи (заместване) се дава възможност на работодателя в 5-дневен срок да промени договора на безсрочен. Ако не го направи, няма други ангажименти.

П. П. Пропуснала съм, че служителят има право на болничен до 30 дни след прекратяването на срочен трудов договор. Затова от фирмата са го приели и ще ти платят дължимото в срок. Явно са коректни. За остатъка от болничния и за майчинството те нямат ангажимент.

И явно си знаела, че не работиш за тях, щом знаеш до коя дата е в сила договорът.

Последна редакция: нд, 26 апр 2020, 15:39 от Fever Ray

# 5
 • Мнения: 1
Здравейте,
В момента съм в майчинство, детето ми е на 11 месеца. Фирмата, в която бях назначена на постоянен трудов договор преди да изляза в майчиство се закрива. Предсто да ми бъде връчено предизвестие за освобождаване от работа. Какво произтича от това? След като получа предизвестието трябва ли да предприемам нещо - да уведомявам НОИ или друга институция?

# 6
 • Мнения: 6
Здравейте, назначена съм на работа на 5 август 2019 г. Разбрах, че съм бременна и не знам дали е редно да уведомя началника (въпреки че може да е разбрал от колежки вече). Държавен служител по закона на МВР съм и срокът за изпитание май е 1 година. Възможно ли е като ги уведомя и да ме съкратят?

# 7
 • Мнения: 1 879
Ами прочете си в закона на МВР какво пише. Служители на МВР не се уволняват толкова лесно. Освен това майките имат някаква защита. Може да се обърнете към вашите синдикати за повече информация.

# 8
 • Мнения: 6
Прочетох, че майките имат специална защита, но все пак се водя в изпитателен срок. На 5 август правя една година, но съм взела 20 дена отпуск, поради коронавируса - без да ни питат дали искаме. Работата ми е такава, че няма как да работя бременна там, а вероятно няма да им стане приятно, че съм бременна и е възможно да търсят варианти да ме махнат...

Общи условия

Активация на акаунт