Образователен Говорилник - bug 4. We are working on it.

• 18 810
  • 770
  •   1
Отговори
# 375
Пък някой да има три регистрации в Детската педагогическа стая. И да си е беседвал редовно с инспектора, или както се казваше там. Може би станах юрист, че все несправедливо ме обвиняваха тиквениците.
Добре, че съм от добро семейство на местно ниво, та ми се разминаваше всичко.

Пиенето и пушенето от 8-9 клас въобще не го коментирам. Класика в малък град, освен това от 9 клас до 3 курс студент само бриджа ми беше страст (жената ме отучи), тя му вика “карти”. След като се оженихме, гледахме сами студентско бебе и нямаше как. Дипломни работи, държавни изпити, пари йок. Пусна ме един път като женен да поиграя с тайфата, аз се прибрах в 7.00 сутринта и това си беше с картите.

# 376
  • София
Е, как, бе Санака Simple Smile Има си такова нещо като пубертетски бунт в психологията, не е свързано задължително с поводите Joy Съвсем нормално явление си е при прехода към възрастен. Всеки знае, че тийновете са си друг вид Simple Smile Аз като се сетя каква бях, започвам да изпитвам огромно уважение към майка ми. Не знам как ме е изтърпяла Joy Че тя е и непушач, сигурно с повече Бело Joy
Eстествено, че има пубертетски бунт. Винаги го е имало и винаги ще го има - свързан с изявата на Аз-а, изграждане на идентичност... Но извън присъщото на възрастта, при нас имаше и бунт срещу нещо конкретно, имаше "външен враг", така да се каже.

OuterSpace, не знам за теб, но аз винаги съм била наясно в какъв строй живея. Дядо ми е изведен посред нощ пред семейството си, с опряна в главата пушка. Що? Щото е завършил Медицина в Мюнхен и знае немски, и защото при смяната на режима се е осмелил да каже за нововъздигналия се неграмотник: "Този ли ще ме управлява, дето вместо глава има два г.за!" И затвор, и Народен съд, и "закрепостяване" после, и репресия. Освободили са го, защото целият регион е подписал петиция, че си иска доктора и основно защото е имало нововъздигнали се партийци, на които навремето е спасил живота. Когато майка ми и сестрите й са отивали да учат в гимназия в София /на дядо ми е било забранено да отиде да работи там/, баба ми ги е изпратила с два съвета: "В мъжка квартира не влизай и за комунист не се жени!" Joy Леля ми и чичо ми, също доктори, бяха бежанци в Германия. И нямаше сила или страх, които да накарат майка ми /бог да я прости!/ да си мълчи и да не ни ограмотява още от малки.

# 377
Абе, аз пак да повторя, че соца много не го помня, даже си спомням баща ми ми разказваше, че като завършвали гимназията техният клас се строили от двете страни на коридора в училището и пеели "Боже, царя ни пази". Отне ми време докато зацепя кое му е толкова бунтарското на това Joy

Това е изключително смела и бунтарска постъпка и ако не ти е ясно кое му е било бунтарското, да ти кажа - цялото си бъдеще са били заложили на карта. Можели са да видят висше образование през крив макарон! Тогава се пишеха и характеристики от комсомола, и за такава проява, цялото бъдеще си зачеркваш. Дори не можеш да си представиш колко страшно е било. Аз се възхищавам на баща ти. Можели да и да ги затворят, можели са и в лагер да ги пратят. Те са си рискували буквално живота и бъдещето с такава постъпка.

И аз направих една подобна глупост в девети клас, написах възхвалително стихотворение за Рейгън, но вярвах на съучениците си, които го прочетоха и наистина никой от тях не ме издъни, иначе сигурно щях да чукам камъни в някоя кариера. Но всички бяха пичове, не се разбра. Само един ми каза да съм го пратил в Белия дом, че щели да ми дадат кадилак 😄 толкоз ни беше акъла. Но никой не ме изпя. Пичове бяха всички.

Санака, респект и поклон от мен пред семейството ти!

Последна редакция: пт, 08 май 2020, 18:56 от Татко Мецан

# 378
  • София
Нотарис, знаех си, че има нещо интересно у теб, сега ми се изясни окончателно. Wink

Не помня да съм правила пуберско-политически простотии в гимназията, а и не бих, защото нямах търпение да завърша и поема направление София, не ми харесваше провинциалното мислене, сега бих го сравнила с такова от турски сериал - "момиче си, съобразявай се". Но, тенкю!

Пуберските бунтове са срещу родителите, само защото са родители. Ако са либерални - защо не им пука. Ако са консервативни - защо ме задушават. По дефиниция няма угодия. Някои по дебелите книги твърдят, че пуберите са най-жестоките и най-егоистичните същества.

# 379
  • София
На мен най-тежкият ми период беше 7-8 клас (3 г. с подготве).

Имахме един предмет “Физични и химични явления”. От какъв зор в 7 клас решихме да напишем на една от стените в училище “Смърт на ... и името на госпожата”? Ей всичко от там тръгна надолу. Хванаха ни, бележници крихме, дневника откраднахме (тогава нямаше архиви), от час най-редовно бягахме. После в гимназията добре че го израстнахме.

Тригонометрия и кос. теорема учихме в 9 клас. Добре, че беше отложена за тогава, че иначе нищо нямаше да научим.

Децата ни ще растат в по-малък ежедневен  допир с външни другари - неизбежно е. И в училище ще бъдат много по-контролирани. Затова се надявам тийнът да им се отрази в по-зряла възраст, когато ще им бъде по-лесно да се контролират.

# 380
  • София
Мецане, така е, прав си. Аз затова казах, че в първия момент ми беше трудно да стопля, бях в гимназията някъде, когато го разказа. Проблемът беше, че аз хванах "най-волното" време. Много малка съм била, но помня когато станаха промените какво облекчение се усещаше около мен. Всички бяха щастливи -вече можем да си говорим  каквото си искаме и нищо лошо няма да ни се случи. Имаше една еуфория в обществото, вяра че всичко вече ще е по-хубаво, по-свободно... И всички се надпреварваха да си говорят каквото им е на сърце. Така го чувствах по детски и така свикнах, че е редно. Лошото е, че това с времето започна да се губи.  И нямаше как - кризи, мризи и всякакви дивотии се случиха, знаете. И понякога имам чувството, че лека полека пак ще се вкараме в същия едновремешен  филм, само че ще е с друго име Sad

# 381
Ами аз никога не съм си мълчала, а и общо взето ми беше все тази. Така или иначе бях "фашистка", и от мен се очакваше всичко:
- та , пререкания с учителката по литература, намалена оценка, и...писа 4 на Веселин Андреев. Като разбра другарката полудя...и предупреждение за изключване+ независима изпитна комислия.
- на прословутия стаж в УПК-то, заявих, че за 6 лв/месещ няма как да правя нормата на работниците...И пак по ОК на ДКМС, мился, че си ме познаваха хората, не ме виждаха за първи път.
Едно единствено напиване - 10 клас, още го помня вермута и сандвичи с хайвер. Иначе купоните все в нас, добре, че имах разбрани съседи, никога не викнаха милиция.
Цигари от 10 клас, ужасна е Стюардеса-та
Надявам се детето да не ми причинява такива неща.

# 382
Влизам аз в темата, а то - изповедалня! Всичко ще си кажете, знам аз! Laughing
Това в кръга на шегата, разбира се.
Санака, и от мен респект!
Имало значи и други "лоши момичета" освен Санака. Аз лично най не понасях колективните мероприятия и комсомолските речи, мълчалив протест им организирах Laughing Ама нямаше накъде да шаваме много, че трябваха оценки и примерно поведение, иначе виШУ през крив макарон...

# 383
В училище много играехме белот и бридж. Съответно бягахме от час в кварталното кафене и после пишехме фалшиви бележки.
В унитата така и не се заформихме компания с фенове на картите за съжаление.

Какво мислите за явяване на изпита по английски към Кеймбридж в сегашната ситуация? Чува ли се нещо при вас?

# 384
  • София
За изпита нищо не мога да кажа, но на някои хора, които срещам напоследък, определено мисля, че в училище не им е преподадено колко са 2 м. Хич да няма официална забрана, поне в супермаркета на опашката не може ли да не ми кацат на раменете. Като магнит за такива съм Rage

# 385
  • София
Грешната представа за дължини и разстояния не идва от училището. От 20-те сантиметра тръгва всичко. Joy

# 386
  • София
И 20 при доста са твърде оптимистични. Wink

# 387
  • София
Хахахах, да, нали затова жените не можем да се научим да паркираме, щото цял живот ни лъжат, че 20см са "ееей толкова".Joy

# 388
  • София
Тъкмо се чудех как да разкажа вица /за незапознатите/ без жестове. Laughing

# 389
  • София
Е, тоя виц с паркирането всички го знаем сега деее Bowtie

Общи условия

Активация на акаунт