Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 28

• 32 317
  • 740
  •   1
Отговори
# 405
Вчера си правих изследвания. Поради проблеми с пишкането и бъбреците.
В последно време се бях поотпуснала. Не всеки ден, но си позволявах веднъж в седмицата нещо дребно.
И похапвах повечко фъстъци през последните 3 месеца.
Предвид изследванията подозирам анемия.
Гликирания е 6,2.
ТСХ още не е излязло, инсулин също. КЗ не ми е пусната, защото лекарката искаше гликиран.
Миналия път беше гликирания 5,2. Скочило е с 1 единица.
Значи изчиствам максимално и само на цикъл ще си позволявам.
Ще видим и лекарката какво ще каже.
От друга страна хубавото е, че камъкът в бъбрека се е стопил Grinning Беше големичък.
Останала е песъчинка.
Може би и затова ме е боляло, може нещо да съм изкарвала.
Деня преди изследването така се случи, че колежка имаше РД и се почерпих.
Викам си много важно, любопитно ми беше при такова почерпване какъв ще е инсулина.
Абе ясно е, че отпусне ли се човек, нещата се забатачват.
ТСХ -то го чакам с нетърпение.
Мисля, че ще е високо. Ама да не бъда лош пророк. Дано да не е 12, че е срамота. Предишния път в болницата толкова беше. И пия 125, колко още да пия?
Преди 3 месеца гинеколожката ме посъветва да се изследвам за анемия, защото миомата може да причини това състояние.

Пускам до момента какво е излязло.
Скрит текст:

Ядосвам се на себе си. Ама нищо де, знам как се оправят нещата. Контрол му е майката.

# 406
  • София
Елора, ако не е тайна, каква вода пиеш? От кана Брита (Аквафор) или чешмяна? И кафето ти какъв "формат" е? Еспресо, филтърно, френска преса? Питам, защото с моите и на свекървата бъбреците съм установила много интересни закономерности...(и двете вече не страдаме).

# 407
Два вида вода. От работата е минерална.
Вкъщи имам две кани с филтър. Сменям ги редовно. Чешмяна слагам вътре.
Кафето ми е еспресо. 2 кафета на ден, изключително рядко 3.

# 408
  • София
При мен (и свекървата) проблемите спряха, когато започнахме да пием филтрирана вода и кафето само еспресо.

Циститът (проблема с пишкането)   се дължи на ешехерия коли, поради някаква причина си я активирала (при нас, жените, се случва и след някакъв вид сексуална активност, няма да влизам в образни подброности), а се лекува само с ципрофлоксацин, разните му там червени боровинки са мижи-да-те-лъжем.

# 409
Помня че карах кростренажора, бях потна и после бях на течение. На другия ден вече бях настинала, на втория вече се появи циститът явно.

# 410
  • Paris, France
Елорка, киселинността на урината ти е като на много болен човек. 5.5 е ниско pH даже и за месоядния ми котарак. Ако нарочно я държиш такава заради алкални камъни, добре. Ако камъните ти са били киселинни скоро ще се появят пак. С такава урина нищо чудно да направиш цистит. Цитратчето в по-голяма доза.

Не ме притеснява скока на гликирания. При рязка смяна на режим, добавка на ВХ в присъствие на мазнина е нормално. Има и стрес, заседяваме. Дните, близки до теста са с по-голяма тежест. Чакаме и желязото.

За кръвното - пада от лекарствата, не от инсулина.

# 411
Освен цитрати друго?
А сода ако пия?

# 412
Елора, пропуснала съм нещо за цистита Thinking При мен се е случвало от течение (въздушно) и от студено. Също така, фактори които допринасят са някои видове тоалетна хартия (ронеща се, рециклирана, ароматизирана...), неподходящо бельо (кофти материя или изпускащо цвят), стрес. Примерно, след голям рев+ съвсем леко течение ми е почти вързан цистита...Да си изпотена и на течение е като да си на студено. Гледам кръста и долната част на краката да са ми винаги на топло зимата и през преходните сезони. Оправям се с прахчета Монурил в Италия, а тук купувах някакви други- но не беше Ципрофлоксацин (ти не е на прах, само първия път го пих и особен ефект не видях). Разни боровинки и при мен не вършат работа. Важно е да се избягва прясно мляко по време на лечението и да се пият чайчета с приятна температура, но не и чак горещи. Приятно топли. Майка ми успешно лекува цистит с вода+малко лимонена киселина, но при мен това не е особено ефективно. При мен стига да не е положението за прахчетата, се оправям с чайчета и пазене от студ- вода с лимонеба киселина ми влошава положението.
Невена, всъщност аз съм забелязала, че при мен всеки интимен измиващ гел на който пише "с млечна киселина" ми докарва някакви раздразнения, сухоти или сърбежи...чувствам все едно ми разваля пх-то Thinking А уж го рекламират като нещо уау. От напрежение и емоционален стрес ме "удря" под формата на течение, което изчезва за ден-два веднага щом се успокоя. От студено също там ми е слабото място, веднага болки в яйчниците...
Елора, допълвам- MCV ти е почти идентично с моето, а RDW над референтните се свързва с дефицит на Б 12. На мен останалите от ПКК са ми в референтните, дори и хемоглобинът да е 122 при 120 минимална. Добре е да провериш желязо, Б 12. Но при този хемоглобин  (за първи път виждам такива разтегливо референтни за него) ще се изненадам да нямаш проблем с желязото. Има и анемии при които желязото се натрупва, но те май бяха от наследствените.

Последна редакция: пт, 15 май 2020, 13:15 от dolce miele

# 413
сиси, WFPBD е хранене от цели, растителни храни.
Скрит текст:
В този смисъл може да се яде по малко ядки, съдържащи мазнини, но не и да се готви с мазнина като зехтин или олио. Не може мазнина в салатата, но може да се добавят няколко маслини. Някои хора слагат по малко мазнина в голямо количество ядене. Аз слагам половин чаена лъжичка олио в боба, защото иначе кипи и скапва клапата на тенджерата под налягане. Ориза го правя в оризовата и изтърпявам пенявенето, което не е много при кафяв басмати и не му слагам нито мазнина, нито зехтин. Сервирала съм такива ястия на гости и никой не се е оплакал от липса на мазнина (докато не кажа 😈)

Бобовите ги кисна предварително за да не врат дълго и да не се губят витамини. Слагам ги във водата, с малко сол и з хтин на върха на лъжичката и 10-15 Мин максимално налягане. Като падне само налягането добавям ряпа, пащърнак, спанак, зеле, моркови, тиквички, домат евентуално, бамя, магданоз, кориандър, черен пипер, куркума и други подправки, обърквам и слагам за още 5 минути. Налягането пада само за половин час и е готово.  Ориза също го кисна, но става по-хубав без киснене. Варя с вода, мъжът ми слага и сол.

Авокадо може в салатата, защото е цяла, растителна храна. Аз го обичам със зехтин и лимон и затова го ям като ям кето, но може. Масло от авокадо не може.

Може да се добавя тахън, фъстъчено масло в яденето, защото е от цял сусам и фъстъци. Може да се яде хумус от тахън и нахут, примерно.

Не ям ядки и маслини у дома, нито ги слагам в ядене, защото са ми закуска навън, но няма проблем да се добавят. Само трябва да се знае, че като са комбинирани с ВХ пречат на инсулина и го вдигат.
Може и хляб да се яде, но само пълнозърнест. Понякога си купувам един ръжен, който е с ръжено брашно + покълнала ръж.

Салатите ми са от нарязани чушки, домати, целина и без зехтин. Има рецепти за сос за салати без мазнина, но няма да тръгна да ги правя.

Може да се ядат цели плодове, сушени плодове, но на мене не ми понасят.

Когато се храня WFPBD инсулинът на гладно ми е леко по-висок, но в норма, а на първи час почти не се вдига.

Не броя калории, но гледам да ям протеини и наблягам на трева и гъби, защото, както Миоки писа, протеините са важни и без тях губим мускулна маса, което е пагубно.

Понеже има доста въглехидрат не може да се лежи или седи по цял ден на тази диета. Не е за силно затлъстели хора, защото мазнините им пречат да горят ВХ от диетата.

Идеална е за жени, достигнали желаното тегло, които обичат готвена, комфортна храна, не държат да ядат пържено и печено.

Нямам дефицит на Б12 отдавна. Пия Д3, който на такава диета бързо пада. Трябва да се яде ленено семе, чия, сусам заради АЛА, които се обръщат в омега 3, но мъжете трябва да пият омега 3 допълнително.
Това определено ми звучи, като "моето нещо". Аз килограми за сваляне нямам, може би 2кг. най-много, висока съм 170, тежа 56кг. в момента.
Това са ми резултатите, но са от октомври 2019г.
кр. захар: 5,47
                   7,29
                   3,84
инсулин: 14,37
                  100,5
                  54,72
Сега може и да са по-лоши, защото се чувствам по-зле.
Може би, като V V,  да започна с цяла растителна храна. Като усетя подобрение да добавя яйца и някои млечни, заради протеините.
Благодаря за обширния отговор!

# 414
  • Paris, France
Освен цитрати друго?
А сода ако пия?

Ох, сто пъти писахме, че содата неутрализира стомашната киселина и в организма навлиза само положителния йон на натрий, калий, магнезий или калций. Цитратите е неутрален и не вреди на стомаха, а от него панкреасът прави бикарбонат.

Може сода инцидентно, но непрекъснато не. Цитрат. Или както правя аз сода + лимонтозу = цитрат.

сиси , с инсулин 100 на първи час и захар над 7 WFPBD изобщо не е твоето хранене в момента. Инсулинът ти на гладно изобщо не позволява такова хранене. Когато има скоци на захар и Хипогликемии единственото подходящо хранене е кето - вегетарианско ако искаш. Махаш ВХ и заместваш с протеин до влизане в кетоза и после може по малко и мазнини. Килата нямат значение. Пак трябва да свалиш коремната мас, а после, ако искаш, да качиш кила със силови упражнения. Няма как да минеш без етап сваляне на мазнина.

Има начин със силови упражнения, директно, понеже си сравнително слаба, но е възможно само ако мазнините ти са нисък процент и възрастта е далече от менопауза.

Сложи се на кето с много салати, стабилизирай КЗ да не пада от 7 на 3 за час, постой кето 2-3 месеца и после виж как е инсулина на гладно. С подобни на твоите стойности моите влязоха в норма след 2 години, като когато ядях както ти писах, ставах веднага от масата и ходех бързо поне час. Това два пъти дневно. Ако нямаш такова време е по-добре да си трайкаш на кето, вегетарианско ако искаш, веган не е възможно. Зеленчуците, ако са сурови може да ги ядеш на корем.

За да имаш успех с WFPBD ти трябват:

1. Инсулин на гладно под 5, а това не се постига лесно без отслабване.

2. Незабавно започване на горене на глюкоза, така че скок да не се допуска. Ядеш за 10-15 минути с маратонките и тръгваш до 5-10 минути след хранене.

3. Достатъчно протеин - което значи кила маруля и спанак + гъби, евентуално растителен на прах. Това препъва веганите.

4. Никакви излишни мазнини, които да пречат на горене на глюкоза. Броят се и тези в тялото.

5. Никакви животински продукти. Месо, млечни (особено), сами по себе си вдигат инсулина и пречат той да падне. Яйца може, но тогава не ядеш бобови и други богати на ВХ за съответното ядене. Никакви сирена и кашкавали заради наситените мазнини.

В резюме - в момента нямаш избор и колкото повече отлагаш, толкова по-зле ще става. Яйца, гъби и много сурови зеленчуци са ОК ако не щеш месо и риба. Омега 3 и К1 ти трябват. Можеш да ядеш по мъничко кисело мляко, но сирената не са добра идея. Като стигнеш до заветното 5 можеш да пробваш целите, растителни храни. Дотогава не. Не се отчайвай! До 5-6 месеца сигурно ще можеш да се сложиш на растителна диета.

# 415
сиси , с инсулин 100 на първи час и захар над 7 WFPBD изобщо не е твоето хранене в момента.
Аз опитах на кето, но прекалявах с млечните, защото няма как да ям 3 пъти на ден яйца, а друг начин да набавям толкова протеини не открих. Всеки ден едното ми хранене включваше Котидж сирене, а за закуска ядях ягоди със сметана, вечерята беше яйца. Логично, не ми се отрази добре.
Нямам за цел да се храня само с растителна храна, обичам яйца, но реших че само това не съм опитала и може да помогне.
Може да пробвам това с ходенето, имам възможност, защото работя от вкъщи и разполагам с времето си както аз реша.
Ще се опитам да редуцирам храненията до две, иначе трудно измислям какво да ям.
Омега 3 приемам, за К1 разбрах, че се набавя от магданоз и изяждам по една връзка на ден.
На 43г. съм, мисля че излишни мазнини нямам, поне видимо. Фигурата ми е по скоро спортна, но от темата разбрах, че има и вътрешно омазняване, така че явно моя случай е такъв.
Вземам си един глюкомер и започвам..

# 416
http://haidut.me/?p=1071
Какво мислите  за това...?

# 417
Мисля, че с такава диета - 85% of the calories in the form of simple sugars (15% protein, 0% fat) може и да си оправиш диабета, но ще стигнеш до други здравословни проблеми, защото:
Simple sugars са си просто енергия и нищо от към строителен материал за тъкани и органи. Има едни такива неща наречени незаменими мастни и амино киселини, които се набавят само от протеини и само от мазнини. Тялото ни не може да ги произведе и са абсолютно задължителни да се набавят с храната. С други думи, на горепособената дзиета не може да си вечно, а в момента, в който се върнеш на старите си навици на хранене, ще се завърне и болестта.
За пореден път споменавам и едно друго нещо Randle cycle, добре е да се прочете и разбере какво представлява. Това ще обясни и до някъде защо горната диета работи за вкарване в ремисия на диабета.

# 418
За две седмици съм качила 2 кг, при положение, че вървя като костенурка от самото начало с по килограм надолу за месец. Това ме съсипва психически... Момичета , как се справяте в тези моменти?

# 419
Обиколките как са? Това гледай, не килограмите.

Общи условия

Активация на акаунт