(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 41)

• 35 976
  • 812
  •   1
Отговори
# 330
  • Русе
Много гадно това С градушката...дано оправите щетите. Един път ни е удряла, пръскахме активно с течен тор и бордолезов и се оправиха нещата, но и време си трябва. Успех!

# 331
Лошо с тези градушки. Дано успеете да възстановите градината.

Благодаря за отговорите за борба с попови прасета и сляпо куче. Четох за птича тор, но явно няма полза.

# 332
  • София
JMM, трабва веднага да се почисти и пръска,  опитай утре! Но ако вали, все тая... Много ми е мъчно за пострадалите градини. Дано никога, поне тук, не се публикува като онази снимка на Дъждец - една напълно гола пръчка пипер.

Морско цвете, българският език не ти е матерен, предполагам? Не разбирам защо не се оправяш с двата глагола сея и садя.

Последна редакция: пт, 29 май 2020, 06:42 от ЗаСлон

# 333

Морско цвете, българският език не ти е матерен, предполагам? Не разбирам защо не се оправяш с двата глагола сея и садя.
Интересно, вместо помощ за проблемите  получих критика на тема изказ🤔, като ще влизаме лично-да не преподавате БЕЛ?

# 334
И да преподава, не е това начина за нормална комуникация.

# 335
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не преподавам БЕЛ, просто не всеки път разбирам какво искат хората, които сЪдят растенията, прИсаждат разсада и сеят дървета...
не, че не искам, но като не разбирам какво питат, ми е много ми е трудно помогна.

# 336
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Морско цвете, аз също не разбрах какво искаш да правиш: ако е сееш домати - късно е, ако ще садиш разсад тогава може.

JMM, дано се съвземат растенията.

Аз да ви покажа един домат как цъфти. Такъв до сега не съм имала. Май не се вижда добре: 7 цвята и още едно съцветие, всичко на една китка.

# 337
ЕммаТ-съгласна, исках помощ, не урок по БЕЛ.

Asyalein-Благодаря.

И, за не ви смущавам с грешен изказ, напускам темата.
Когато науча кое как се казва пък, няма да имам нужда от помощ съвсем, така че-останете си със здраве и успешна реколта.

# 338
асялейн, а мен така ми цъфтят черитата и тигирелата. Simple Smile
и си задържат цвета и плодовете. Simple Smile

# 339
  • Русе
А на мен така Пинк рок, за първа година го гледам...до момента съм приятно изненадана. И сеге един важен за мен въпроси- кога и дали прекършвате върха? Днес ми обясняваха, че след 6-7-ма китка трябва да го прекърша и да остава един култук, не съм го правила , та питам. За моя изненадат въпросния Пинк рок е на 5-та в момента Simple Smile

# 340
  • София
Ася, а при мен безколовият домат Трапезица е така, пуска нова плодна китка от китката, която е отрупана с плод. Новата е много твърда и жилава, не мога и да помисля да откъсна или срежа. И плъзва тази Трапезица по земята, а аз вдигам, уж срещу болести...

# 341
трапезица и бонония съм гледала направо на земята.
по-здрави са, не боледуват от всичко като розовия например.
най-много ми харесваше, че зреят по много наведнъж. на три бранета и всичко е приключило.
но ципата име по-твърдичка и като че ли са по-подходящи за буркани...

# 342
  • София
Трапезица в парник е идеален домат, на "вътрешни" условия е с нежна ципа. За пръв път ще ги пробвам навън.

Някой има ли актуални проучвания за мрежа срещу градушка? Евтината ли, скъпа ли,
А какви са най-оптимални колове за опъването й, трябват ми и единично забити за овошки, отгоре с нещо като кръстачка от дъски

# 343
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Аз не съм експерт, но чупенето на върха не зависи ли дали сортът е детерминантен или индетерминантен?🤔

При мен един домат се раздели на две, два еднакво силни върха. Чудя се да го оставя ли така или да махна единия. В саксия е.

Също една тиквичка и една краставица са пълни с цветове, а не връзват. Защо? Пчели и земни пчели има.
Един сорт домати пък не цъфти, а расте добре.
Сега ще погледна споменатите от вас сортове, едно време незнам какво сме гледали, аз имам три сорта от баща ми, но те са други.

Морско цвете, не се предавай де. Можеш да питаш. Тук е място и за взаимопомощ. Някой да ти покаже грешките не е повод да се врътнеш, а да се замислиш. В градината не е по-различно, само там растенията не се обясняват, а не растат.

Последна редакция: пт, 29 май 2020, 14:34 от asyalein

# 344
  • София
Мрежата против градушки я смених тази година- предишната изкара 3 години и можеше повече, но не я бях поръбила, нито й бях сложила въженца, за да не се разтегля и накъсва от остри и задиращи неща по коловете.
Взех пак зелена, 3 м. ширина, като я съединих, защото ми трябваше 6 м. По 60ст. на кв.м.
Коловете са на 2 места по три вертикални, върху тях един хоризонтален, за да ги държи.
По 8 м. е дълга всяка конструкция, отстояща от другата на 6 м. Високи са по 180см.

Общи условия

Активация на акаунт