(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 41)

• 35 975
  • 812
  •   1
Отговори
# 315
ralnik, направо ви се радвам на градината и многото любов с която създавате всичко. Здрави бъдете! Hug
Аз също съм от Русе. Имаме малка вила в Николово, плодородна почва в двора. Сега пустее откакто баща ми си отиде, а пък аз гоня холандските охлюви на една педя леха, но това е.

absurT, благодаря ти за съветите! Ще ги приложа! Ех знам как баба ми слагаше тор в дупката, но тъй като оборска тор нямам, може ли да използвам гранулиран тор за домати? Ще я сложа в гнездото, размесена с пръст, когато си купя силен разсад. Ще пробвам и няколко корена от моите, въпреки че вървят дребни. Имам и органичен течен тор за зеленчуци с който поливам един път седмично.

# 316
  • Русе
Ехе cvete7575, ~Биб~ оформяме местна група Hands V
Дано не съм досадна, но ще покажа още две снимки, които може да са полезни.
Това го правим за първа година. Мъжът ми е гледал някъде в мрежата така поставени колчета за домати,а ние го приложихме за зрелия боб. След като миналата година сетия за нисък  боб започна да влачи, тази година решихме да се подготвим.

А това са малините. Не знам дали се вижда, но на 1/3 от височината на коловете има прекарана тел, която обикаля около кола и по-нагоре на "Т"- то също има прекарана тел от двете страни на кола -така са създадени два "коридора" с различна ширина за промушване на малините и не е необходимо да се връзват растенията и не полягат към пътеките.

# 317
Здравейте.Четох тук, че бакпулвер и канела помагат с/ у мравки.Имам много такива по розите 😡, ако напръскам с това ще помогне ли, да не си уморя розите?

# 318
Как водите борба с попови прасета и сляпо куче? Не стига, че тази година разсада върви хилав, но и тези гадинки ни тормозят. Ще съм благодарна за всякакви съвети.

# 319
  • Бургас
Здравейте.Четох тук, че бакпулвер и канела помагат с/ у мравки.Имам много такива по розите 😡, ако напръскам с това ще помогне ли, да не си уморя розите?
Аз пръскам розите с моспилан, нищо им няма, вече 3 пъти ги нападат някви гадинки, даже и ягодите напръсках с него и магданоза. Моя свекър ми е справочник за тези неща.

# 320
Този дъжд и хладно време не се отразяват добре на доматите.
Да ви питам,нещо яде цветовете на пипера.Гледам,оглеждам и нищо не виждам,нито по него нито около него.
Какво е имате ли идея?

# 321
  • София
И аз с въпрос за отърваване или ограничаване поне на популацията на колорадският бръмбар.
Досега два пъти съм пръскала с нийм, но май няма голям ефект, отделно ръчно обираме бръмбарите и ако видим премахваме и унищожаваме яйцата. Но са доста и борбата е  неравна. Иска ми се да избегна химията по възможност. Ще видя този уикенд дали пък няма вече някакъв ефект от пръскането с нийм, ако му отнема време да подейства. Поръчах още 1 литър да имам да си пръскам.  На розите помогна и за момента няма въшки след пръскането с нийм.

# 322
Как водите борба с попови прасета и сляпо куче? Не стига, че тази година разсада върви хилав, но и тези гадинки ни тормозят. Ще съм благодарна за всякакви съвети.
В тази битка засега сме губещи.
Интересно е че четох, че не обичат пилешки и оборски тор, аз торя с пилешки и заешки ами в цялата градина има, в понеделник ни подариха първите две лозички ( голямо желание имам за асмалък от десертни  видове ), докато им приготвяхме мястото,  мъжът ми извади две попови прасета от  дълбочина поне 30- 35 см.  Тази седмица  ще пробвам с пресен тор поставен на купчинки ама да видим, сега е момента за размножаване ....
За сляпото куче - капан, но минзухара в съседния двор не знам как ще се отрази на популацията им.

# 323
Цитат на: ~Биб~
[b
absurT[/b], благодаря ти за съветите! Ще ги приложа! Ех знам как баба ми слагаше тор в дупката, но тъй като оборска тор нямам, може ли да използвам гранулиран тор за домати? Ще я сложа в гнездото, размесена с пръст, когато си купя силен разсад. Ще пробвам и няколко корена от моите, въпреки че вървят дребни. Имам и органичен течен тор за зеленчуци с който поливам един път седмично.
Аз бих сложила органичен отпадък - на-вече кора от банан и черупки от яйца.

# 324
  • Бургас
Този дъжд и хладно време не се отразяват добре на доматите.
Да ви питам,нещо яде цветовете на пипера.Гледам,оглеждам и нищо не виждам,нито по него нито около него.
Какво е имате ли идея?
Лично в нашия двор, домати пипер биват гризкани от някво черно щурче, като поливаме и виждаме едни следи, май са от него

# 325
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
при мен нийм не помогна против колорадския.
ларвите посипвах с бакпулвер, после пръсках с пръскачката с вода. умират. но малките са отдолу на листата....
бръмбарите давех във вода.
патладжанът нали е мъхест и постоянно беше бял от бакпулвер и не го нападаха.

за сляпо куче писах: туя се залива с вряла вода, колкото да покрие клоните и се охлажда. после се сипва по половин литър в дупка.

аз накиснах пак чили за охлювите. ужас е.
забих колтуци, че окепазих два корена домати.
сега пак ще търся къде да ги слагам.

странно, доматите по кофите се развиват много по-добре, отколкото тези в земята Anguished
в земята са на закътано, но имат по-малко слънце. от друга страна имам два корена в кофи само с 3 часа слънце, но пак са по-добре.

# 326

От години си правя следното-сварявам жито,добавям олио и захар и го оставям да престой малко.Преди да почна работа в градината добавям Би 58,да стане светло синя сместа.При разсаждане слагам при разсада-след като покрия корена с пръст слагам от сместа и допокривам с пръст.Като ми остане слагам и между растенията,но не на повърхността,а леко разравям и слагам.Основно го прилагам при пипер,чушки,домати,краставици,салатен боб.
Това е за попово прасе.Дано съм помогнала

# 327
  • София
Айла, мой приятел пръска картофите с кока кола срещу колорадски бръмбар. Ще питам за отзиви.
А каква е вашата успешна рецепта за маслото нийм?
Аз ползвам тази: 2 суп л нийм
1 суп л зехтин
1 суп л био препарат за миене на съдове
5 л топла вода ( много топла, не към хладка)
И после голям зор да я мия с много топла вода.
Искам Нимазал,  но имам още 700мл нийм!

# 328
Здравейте пак. Извинявам се, ако задавам вече задаван въпрос.И, предната тема изчетох, но с много неща съм се захванала, хубаво казват хората-'умните пишат',ама...
Та, ще сея домати, тиква, ягоди, ако намеря, тази седмица, но има много мравки на това място.Като ги сея, ако сложа бакпулвер, канела в гнездото, дали ще предпазя нещата си?
 И, имам някакви редове лози, но е за вино, бихте ли ми препоръчали подходящи десертни сортове лози и асми?Виждам ги просто да си късаме за хапване, не за друго, сигурно няма да е лесно да се поддържат🤔, но...да опитам. Искам да засея(есента) череша, круша, кайсия, ябълка-червена, синя слива.Чувала съм, че имало нискостеблени дръвчета, дали важи за всички изброени и от мен?За Варна, за оващките ми препоръчаха някакъв дядо, стоящ до Алати, но...ако знаете по-професионално място..., моля споделете🤗.

# 329
Градушка, видях на снимки щетите... върнаха ни  няколко месеца назад. Едва в събота ще мога да отида...

Общи условия

Активация на акаунт