Хитринки за всякакъв случай - 23

• 46 754
  • 742
  •   1
Отговори
# 345
Дървото е поресто, затова мазнината навлиза в него. Но то не е лошо, както написаха. А като накиснеш точилката със силен препарат какво става според теб? Препаратът навлиза в порите, разтваря олиото и ...той остава там. Според мен по-добре точилка с олио, отколкото с препарат.

# 346
Не казвам, че е най-добрият метод за премахване, но при мен проработи. Така или иначе няма как да ги измия без препарат.

# 347
Аз просто топя във вода с оцет.
Но не точилка, а дървените лъжици с които бъркам запръжките. Точилката обикновено я измивам само с гореща вода - не съм имала случай да я омазня. Няколко пъти само съм минавала с препарат дървените изделия, последвано от обилно изплакване и шкурка след изсъхване. Стават като нови.

# 348
Мия точилка или дървени лъжици/шпатули в миялната, а ако е на ръка - стандартно - с гъба и веро. Нищо специално.

# 349
Благодаря ви много. Миялна нямам и просто миене не помогна. Та ще пробвам с накисване... веднага щом измисля достатъчно голям съд за целта. То е ясно, че ако не стане с оцет и сложа веро, след това ще трябва и обилно миене с вода или накисване в такава.
Неприятно ми е точилката да е така мазна, даже по ръцете ми остава олио от нея. Но аз едва ли не я залях с олио без да се замисля, та сама съм си виновна.

# 350
Каква хамалогия за една точилка,която по принцип се омаслява.

# 351
  • София
Дървени изделия не се мият в миялна.

# 352
Дърво, което влиза с досег с храна не се мие никога в съдомиялна.
Аз мия без препарат, само с грубото на гъбата.

# 353
Чувала съм, че дървени изделия не се мият в миялната, но аз ги мия. Единствено дъските за хляб не пускам. Между другото от дърво до дърво има балкан разлика. Самото дървено изделие ако е от слабо пресованата дървесина може да се повреди в миялната. Извинявам се ако съм неточна в термините.

# 354
Благодаря ви много. Миялна нямам и просто миене не помогна. Та ще пробвам с накисване... веднага щом измисля достатъчно голям съд за целта. То е ясно, че ако не стане с оцет и сложа веро, след това ще трябва и обилно миене с вода или накисване в такава.
Неприятно ми е точилката да е така мазна, даже по ръцете ми остава олио от нея. Но аз едва ли не я залях с олио без да се замисля, та сама съм си виновна.

Винаги омаслявам предварително разни дървени пособия - дъски, дръжки на ножове и т.н. Това ги предпазва от изкривяване и измятане.
За да ги напоя добре, загрявам малко дървото на котлона и олиото попива в дълбочина. Опитай така - да загрееш точилката, за да попие олиото. Ако вече са намазани, държа малко над котлона, за да не се препържи мазнината и да не ми мирише и пуши. Ако мазнината не попие достатъчно, подсуши останалата по повърхността със салфетка.  Нормално измиване с гъба е напълно достатъчно.
Не опитвай да я миеш толкова старателно и не я накисвай, ще сбъркаш.  Дървото ще се изкриви от водата и ще имаш една крива точилка, която е за хвърляне.

Последна редакция: ср, 10 юни 2020, 21:10 от Diorela

# 355
Добре де, как ще се разточи една сложна кора за баница, която всеки път се маже с мазнина, преди почивка и следващо разточване. И така минимум три пъти. Нищо по-нормално от това, една точилка да бъде омаслена. Тя е за разточване, не за красота. Вода, грубата страна на гъбата и малко препарат са напълно достатъчни.

# 356
Избърши си я със салфетка за да обереш излишната мазнина и си я остави да си попие другото. За всички дървени дъски които съм купувала на тях си пише да се намажат с мазнина или олио още преди първо ползване. Аз така и правя. Сипвам отгоре олио и разтърквам с хартия и оставям на сушилника да си попие. До другия ден нищо не личи. Предполагам повечето жени гледат 24 kitchen , може би сте забелязали, че винаги мажат дъските  си с мазнина особенно онези огромните парчета дърво. Не е случайно Wink

# 357
Едно време бабите ми на село потапяха новите дървени лъжици, точилки и дъски за рязане в съда в който държат свинската мас от прасето, обикновено тенекия или нещо от сорта и беше достатъчно висок да се боднат там прави. Да постоят и да се напоят хубаво за импрегниране, след това избърсване и пак престой някое време, че чак тогава се ползваха. Така постъпвам и с моите вкъщи, единственото изключение е за някакви бамбукови дето видимо нямаха нужда и за тях го пропускам това.
А за дъските за рязане не мога да се прежаля да режа сурово месо и подобни върху дървена, все ми се струва че попива в дървото и никога няма да е напълно чиста. От доста години ползвам меламинови, взех си първата на майтап обаче вече не искам други.

# 358
Аз затова имам няколко дървени дъски - за хляб, за зеленчук, за лук, за месо, за сирена.
Преди употреба дъската трябва да е мокра, за да не се запълват порите й с продукта, който ще се реже.
Изключение прави тази за сирена, която върви с комплект ножове за различните видове - меко или твърдо. Дървесината е специална и пак мия само с вода и грубото на гъбата.

# 359
Имам дървени бъркалки, но са си с определение- една за солени манджи, другата за сладка, тортени кремове и т.н.
Имам и дървена дъска за сервиране. Нея редовно натърквам с кокосово масло.

Общи условия

Активация на акаунт